
Δεν είναι καινούργια ιστορία βέβαια, αλλά οι τρεις σταρένιες ελληνικές μπίρες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μας ανακίνησαν το ενδιαφέρον για τις weiss, αφού φαίνεται ότι, δημιουργούν μαζί με τις αντίστοιχες εισαγόμενες μια νέα δυνατή τάση. Τώρα το καλοκαίρι δοκιμάστε τις και χαρείτε τις όλες. Έχουν φάση!

Είναι τυχαίο το ότι δύο από τους μεγαλύτερους παίκτες της μπίρας στην Ελλάδα, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία και η Fix, λανσάρισαν σχεδόν ταυτόχρονα δύο σιταρένιες μπίρες στην Ελλάδα; Μάλλον όχι. Η Alfa Weiss και η Fix Royale Weiss είναι το καινούργιο τους όχημα ανάπτυξης της μπίρας αλλά και ανταγωνισμού και διεκδίκησης μεριδίου στην αγορά. Ας μην ξεχνάμε το λανσάρισμα της πολύ ξεχωριστής Volkan Weiss από τη γνωστή ανερχόμενη μικροζυθοποιία στις αρχές του 2014, ενώ αν συνυπολογίσουμε και τις υπόλοιπες σιταρένιες μπίρες της ελληνικής μικροζυθοποιίας (Βεργίνα, Ρόδου, Craft, Ζέος), είναι σαφές ότι η weiss κατέχει πλέον ιδιαίτερη θέση στην αναπτυσσόμενη ζυθοφιλία των Ελλήνων. Το δρόμο έχει ανοίξει εδώ και μερικά χρόνια το μεγάλο βαυαρέζικο όνομα του είδους, η θαυμάσια Erdinger, εκπαιδεύοντας τους Έλληνες στο ιδιαίτερο σερβίρισμα αυτών των ζύθων. Έτσι όπου κι αν πας σου φέρνουν τη weiss μαζί με εκείνο το χαρακτηριστικό μεγάλο ποτήρι με τη στενή βάση (για να μπορείς να το πιάνεις σταθερά), που ανοίγει ψηλότερα, και τη σερβίρουν σιγά σιγά και πλαγιαστά για να αφήσουν τον αφρό της να ξεθυμάνει και κατόπιν, λίγο προτού τελειώσει η μπίρα, «τρίβουν» το μπουκάλι για να διαλυθεί η μαγιά που υπάρχει στον πάτο και απογεμίζουν το ποτήρι. Έτσι η μπίρα εμφανίζεται θολή και η γεύση της γεμίζει.
Με τέτοιους ωραίους καινούργιους ζύθους να αποκτούν ειδικό βάρος φέτος το καλοκαίρι, είναι ανάγκη να διευκρινίσουμε μερικά πράγματα για τις ιδιαιτερότητές τους. Δύο είναι οι βασικές σχολές τις σιταρένιας μπίρας. Εμείς γνωρίζουμε περισσότερο τη βαυαρέζικη, αλλά υπάρχουν και η βελγική biere blanche, που στη ζύμωσή της προστίθενται συνήθως εσπεριδοειδή και μυρωδικά. Αυτό που τις διαφοροποιεί από τις γνωστές μας μπίρες είναι ότι στη βύνη τους επικρατεί το σιτάρι και όχι το κριθάρι με το οποίο έχουμε ταυτίσει την μπίρα. Αυτή η μικρή ανορθοδοξία είναι που τους δίνει μια χαρακτηριστική γευστική αίσθηση ψωμιού. Η άλλη βασική διαφορά των weiss είναι ο τρόπος παρασκευής τους. Πρόκειται για ζύθους αφροζύμωτους, πράγμα το οποίο σημαίνει πως κατά τη διάρκεια της ζύμωσης η μαγιά παίρνει το ασανσέρ και ανεβαίνει στην επιφάνεια, ενώ στις lager η μαγιά ζυμώνει σε χαμηλή θερμοκρασία βυθισμένη. Γενικά η αφροζύμωτη είναι πιο πολύπλοκη από τις βυθοζύμωτες μπίρες. Οι διαφορές όμως δεν τελειώνουν εδώ: οι περισσότερες weiss υφίστανται και μια δεύτερη ζύμωση μέσα στην κλειστή φιάλη. Αυτή η διαδικασία εμπλουτίζει τη γεύση τους, αφήνοντας ιδιαίτερα νόστιμα ευγενή κατάλοιπα μαγιάς, ενώ την ίδια στιγμή τους δίνει έξτρα CO2, που τις κάνει δροσιστικές και δημιουργεί ωραίο και μυρωδάτο αφρό. Οι weiss είναι πολύ φρουτώδεις και τα αρώματά τους θυμίζουν κι εσπεριδοειδή αλλά και λευκά φρούτα σαν το ροδάκινο, το βερίκοκο και την μπανάνα (ειδικά αν έχουν εμφιαλωθεί πολύ πρόσφατα). Από κει και πέρα, πολλές φορές συναντάμε μια πικάντικη αίσθηση σπόρων μουστάρδας (Erdinger), λεμονάτη αιχμηρότητα (Fix Royale), μπανανέ βελούδο (Alpha Weiss) και αρώματα κίτρου και μελιού – η Volkan Weiss, π.χ., ζυμώνεται με κίτρο Νάξου και σπέσιαλ σαντορινιό μέλι.
Η weiss έχει ιδιαίτερες γκουρμέ ανησυχίες. Συνδυάστε τη με σπαράγγια και αβγό ή ακόμη καλύτερα με μια τερίνα φουαγκρά (τρομερή αρμονία) ή συκωτάκια πουλιών πατέ. Στράκες όμως κάνει και με μια Caesar salad ή μια νισουάζ με ψητά ή σοταρισμένα με σκορδάκι μανιτάρια, καθώς επίσης και με μια κλασική μακαρονάδα Alfredo’s με πλούσια κρέμα και με λευκά κρέατα. Δοκιμάστε την και με μια σαλάτα με γαρίδες και μάνγκο, με κάποιο ριζότο ή ένα γιουβετσάκι με θαλασσινά αλλά και με ψάρι τηγανητό ή ψητό.
ΣΥΣΤΑΣΗ
Η διαφορά της weiss οφείλεται στη βύνη σιταριού, η οποία υπερισχύει σε σχέση με το κριθάρι που περιέχουν οι περισσότερες μπίρες.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Οι weiss προέρχονται από τη Βαυαρία και η λέξη σημαίνει «λευκό» λόγω του χρώματός τους, το οποίο τις διαφοροποιεί από τις ξανθές lager.
ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Βάζουμε στο ειδικό ποτήρι μόνο τα 3/4 της μπίρας. Στριφογυρίζουμε το μπουκάλι με αργές κινήσεις ώστε να ανακατευτούν τα υπολείμματα μαγιάς και να δημιουργηθεί αφρός και ρίχνουμε το υπόλοιπο περιεχόμενο στο ποτήρι.
ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ
Οι μπίρες weiss πρέπει να φυλάσσονται σε όρθια θέση στο ψυγείο, κατά προτίμηση στους 5-7°C.