
Ο Γιάννης Τσεκλένης μάς στέλνει από τη Σαντορίνη το πιο φρέσκο (και εντυπωσιακότερο) νέο του φετινού καλοκαιριού. Στο ψηλότερο σημείο της Καλντέρας, στο Ημεροβίγλι, απέναντι από την εκκλησιά της Μαλτέζας, άνοιξε εδώ και λίγο καιρό το "La Maltese", ένα μοναδικό εστιατόριο, του Γιώργου και της Μάγκυς Μπουρίκου, με θέα φοβερή και το ηλιοβασίλεμα στο πιάτο σας, που φέρει την υπογραφή του γνωστού designer. Ακόμα, η "Ελιά", το καινούργιο εστιατόριο στο ξενοδοχείο Bellonias Villas στο Καμάρι, με τον Χρύσανθο Καραμολέγκο (Ντομάτα, Αριστερά-Δεξιά) στην επίβλεψη του μενού, και το ιταλικό "Καλντερίμι" δίπλα στον all time classic Κουκούμαβλο, συμπληρώνουν το γευστικό τοπίο της Σαντορίνης, που φέτος χειροκρότησε ακόμα την παρουσία της σεφ Γωγώς Νικολοπούλου στην κουζίνα του "Vinsanto", στο Vedema Resort Hotel.
Κείμενα: Δημήτρης Αντωνόπουλος, Κρίτων Παπαδόπουλος και Δέσποινα Ζευκιλή από τον "Alpha Guide Σαντορίνη 2002".
ΤΑ ΝΕΑ
Ελιά
Στην καρδιά της πιο mainstream πλευράς του νησιού, η "Ελιά" ξεσκονίζει την αραχνιασμένη λογική της καφετέριας του '70 και μοστράρει τολμηρά και κομψά τη lounge αισθητική του σήμερα. Στυλάτη διακοσμητική λιτότητα, που αγαπάει πολύ το λευκό, με τα τραπέζια να κοιτάνε το κύμα πάνω σε γαλάζιο ντεκ ή την πισίνα με τις ξαπλώστρες και τον ουρανό από πανιά που ανεμίζουν γύρω της. Το μενού, που το έχει επιμεληθεί ο Χρύσανθος Καραμολέγκος, έχει ένα δυνατό μεσογειακό κορμό, αλλά ενσωματώνει με άνεση ιδέες από τις κουζίνες του κόσμου. Οι ορεκτικές μπρουσκέτες αρχίζουν να γίνονται talk of the island. Δοκιμάστε τον ερεθιστικό συνδυασμό ψητής μελιτζάνας, ρόκας, τομάτας, λαδιού σκόρδου, ξινής κρέμας και πέστο βασιλικού. Οι δυοσμάτοι κεφτέδες αγκαλιάζονται με χούμους και γιαούρτι, το κοτόπουλο γίνεται indie με μια αυθεντική σάλτσα κάρι-τζίντζερ συνοδεία ρυζιού μπασμάτι, η σαντορινιά σαλάτα με ντοματάκι, κάπαρη, φέτα και ελιές γίνεται μακαρονάδα, η πανακότα σερβίρεται με μια πικάντικη από τζίντζερ σος καραμέλας και το brownie είναι μια δυνατή σοκολατένια βόμβα.
Info Στο ξενοδοχείο Bellonias Villas, Καμάρι, τηλ. 02860/31138. Τιμή: € 25-35.Καλντερίμι
Η κλασική εκδοχή της εν Ελλάδι ελληνικής τρατορίας συνδυάζει τη νοστιμιά και τη θέα με τη φιλικότητα του Νίκου. "Θερμό" σημείο η ταράτσα όπου, καθισμένος στη μοντέρνα, νεο-ρουστίκ βαριά επίπλωση, χαζεύει την καλντέρα τρώγοντας ένα ορεκτικό σπανακόρυζο γκρατιναρισμένο με μπέικον και παρμεζάνα, ποικιλία από πίτσες με ψωμένια τραγανή ζύμη, al dente σκορδομακάρονα, ή προσεγμένα σκαλοπίνια ρομάνα.
Info Δίπλα στον Κουκούμαβλο, τηλ. 02860/23050. Τιμή: € 20-30.La Maltese
Στο χώρο ενός διώροφου νεοκλασικού που καταστράφηκε ολοσχερώς από το σεισμό του '56, ο αρχιτέκτων Ηλίας Αποστολίδης με τη συνεργασία του Γιάννη Τσεκλένη σχεδίασε ένα ισόγειο κτίριο με ελληνική κλασική γραμμή. O γνωστός και αγαπημένος σχεδιαστής στη συνέχεια, επιμελήθηκε της εξωτερικής και εσωτερικής εμφάνισης του κτιρίου, της διακόσμησης και του εξοπλισμού του μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, όπως τα σινιέ σερβίτσια με το έμβλημα της Μάλτας. Η μεγάλη του αίθουσα, με ένα κεντρικό, θεαματικό, οκτάγωνο μπαρ κάτω από ανοίγματα της οροφής, επιπλωμένη με λεπτού γούστου αντίκες και δερμάτινες πολυθρόνες, λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες ως lounge, ενώ οι πελάτες του εστιατορίου σερβίρονται στις υπέροχες βεράντες κάτω από τεράστιες ομπρέλες. Την κουζίνα, που έχει μεσογειακό χαρακτήρα με πολλές ελληνικές νότες απαλλαγμένες από οποιοδήποτε φολκλόρ, υπογράφει ο βραβευμένος Γάλλος chef Gerard Barbier. Τελευταία λεπτομέρεια: οι σερβιτόροι, η maitress D' Κλεοπάτρα, ο chef, οι βοηθοί του και οι βοηθοί σερβιτόροι είναι και αυτοί όλοι ντυμένοι με... την μπαγκέτα του Τσεκλένη. Θα επιστρέψουμε με γευστικές εντυπώσεις.
Info Στο Ημεροβίγλι, τηλ. 02860/28080. Τιμή: € 24-37.ΤΑ ΚΛΑΣΙΚΑ
1800
Ο Γιάννης Ζεγκελίδης αγάπησε το καπετανόσπιτο του 1800, όταν ως αρχιτέκτονας κλήθηκε να το αναστηλώσει, και αποφάσισε να το κρατήσει, αναδεικνύοντάς το σε ιδανικό σκηνικό για να απολαύσεις τη δημιουργική ελληνική και μεσογειακή κουζίνα. Πολύ όμορφη σάλα, αλλά και εντυπωσιακή ταράτσα με θέα στην Καλντέρα. Στα πιάτα του ξεχώρισαν η σαλάτα με τις φακές και το γκρατιναρισμένο κατσικίσιο τυρί, ο πουρές μελιτζάνας με χταπόδι, καραμελωμένα κρεμμύδια και λάδι τρούφας, τα αρνίσια παϊδάκια με σάλτσα μήλου και βλίτα και το ανθότυρο με σιρόπι βαλσάμικο, αμύγδαλα και φράουλα.
Info Στο κεντρικό καλντερίμι της Οίας, τηλ. 02860/71485. Τιμή: € 30-40.Κουκούμαβλος
Σοφιστικέ γαστρονομική πρόταση από τον ευρηματικό σεφ Νίκο Πουλιάση. Ρομαντικές μπαρόκ σάλες και βεράντα στην Καλντέρα, σε ένα από τα πιο όμορφα εστιατόρια των Φηρών. Highlights οι καραβίδες με σάλτσα λευκής σοκολάτας, τζίντζερ και λεμόνι, το αρνάκι με σάλτσα από ροζέ Cabernet Sauvignon, οι παπαρδέλες με κρέμα, ούζο και γλυκάνισο, και το κανταΐφι με ελληνικά τυριά, βανίλια, μανταρίνι και άγριο μύρτιλο.
Info Στο δρομάκι που κατεβαίνει από τη Μητρόπολη προς τα Κάτω Φηρά, τηλ. 02860/23807. Τιμή: € 30-45.Ντομάτα
Η fusion κουζίνα του σεφ Χρύσανθου Καραμολέγκου ξεφεύγει από τα όρια της ταβέρνας, παίζοντας με τις κλασικές ελληνικές συνταγές και ανατρέποντας τα κλισέ. Χιτ της κουζίνας τα γιουβαρλάκια καραβίδας, το ψαρονέφρι με σάλτσα σταφυλιού, οι γεμιστές σαρδέλες φούρνου με κεφαλογραβιέρα, μάραθο, θυμάρι και ούζο, η σκορπίνα στο φούρνο με μαριναρισμένα ρεβίθια και βινεγκρέτ παρμεζάνας και το παγωτό φούρνου με κρυμμένο στο κέντρο ντοματάκι γλυκό.
Info Στην παραλία της Έξω Γωνιάς (θα συναντήσετε πινακίδα στον κεντρικό δρόμο Μονόλιθου-Καμαρίου), τηλ. 02860/32069. Τιμή: € 23-32.Selene
Το εστιατόριο του Γιώργου και της Έβελυν Χατζηγιαννάκη συνεχίζει, εδώ και δεκαέξι χρόνια, να αναδεικνύει με φαντασία τοπικά προϊόντα και συνταγές. Τα κλασικά πλέον πιάτα, όπως το κουνέλι με τυραύγουλο, τα πιτάκια και η γεμιστή με ψαρονέφρι μελιτζάνα, συμπληρώνονται κάθε χρόνο με καινούργια. Ήδη απολαύσαμε τα ραβιόλια με γέμιση κρέατος και σάλτσα ρεβιθιού, τη φάβα με καπνιστό χέλι, τις ταλιατέλες με καραβίδες και μαντζουράνα και το πιτσούνι με χλωρό τυρί και ξερά βερίκοκα, ενώ καυκαλήθρες με φάβα ήταν η τελευταία φετινή του πρόταση.
Info Στην Καλντέρα, πίσω από τη Μητρόπολη, τηλ. 02860/22249. Τιμή: € 25-35.Vinsanto
Η executive chef, Γωγώ Νικολοπούλου, στέλνει μπουγιαμπέσα α λα μινούτ, ριζότο αστακού με σος Homardin ή τοματόσουπα με χλωρό τυρί Σαντορίνης και βασιλικό και χειροκροτείται. Η σαλάτα μαϊντανού με λευκή μελιτζάνα στη σχάρα, βασιλικό και γραβιέρα Σύρου "San Michele" έχει κερδίσει τις εντυπώσεις. Το φιλέτο λαβράκι με λευκό ταραμά και κρίταμο ή φιλέτο φρέσκιας σφυρίδας του Αιγαίου με αχνιστά χόρτα είναι δύο signature plates. Στο τέλος, φυσικά, η μοναδική μηλόπιτα του Vinsanto.
Info Ξενοδοχείο Vedema Resort, Μεγαλοχώρι, τηλ. 02860/81796. Τιμή: € 40-70.ΔΥΝΑΤΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Το Ακταίον
Γοητευτική ταβέρνα 80 χρόνων, με υπέροχη θέα στην Καλντέρα, στο Φηροστεφάνι, (στην άκρη της πλατείας). Πιάτα που ξεφεύγουν από τη στάνταρ κουζίνα ταβέρνας και αναδεικνύουν με φαντασία τα εποχικά υλικά. Δοκιμάστε σαντορινιά σαλάτα με μπακαλιάρο ξελουριστό, αρνάκι του αμπελουργού, κολοκυθόπιτα, κορκοσέλα (στραπατσάδα) και λεμονόπιτα. Αξίζει να χαζέψετε τα ξυλόγλυπτα του ιδιοκτήτη Ευάγγελου Ρούσσου.
Info Στο Φηροστεφάνι, στην πλατεία, τηλ. 02860/22336. Τιμή: € 18-23.Αμβροσία
Ρομαντικό μπαλκόνι στην Καλντέρα, στη θέση του παλιού Κουκούμαβλου. Μαγειρική μοντέρνου ύφους, που συμπεριλαμβάνει ελληνικές, μεσογειακές και εξωτικές ιδέες. Ξεχωρίσαμε τη σφυρίδα με σάλτσα ελιάς, ντομάτας και κορίανδρου, το αρωματισμένο με δυόσμο αρνί συνοδεία σταφυλιών, τα ταρτάκια με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τους παραδοσιακούς λαχανοντολμάδες της Ανδρονίκης, με κουκουνάρι και σταφίδες.
Info Στο κεντρικό καλντερίμι της Οίας, τηλ. 02860/71413. Τιμή: € 30-45.Άμμος
Homemade παστά και λιαστά ψαρικά (σαφρίδι, γαύρος, κολλιός), φρέσκα ψάρια στα κάρβουνα και πολύ νόστιμες σαλάτες με σαντορινιά προϊόντα (δοκιμάστε τη σαλάτα Άμμος, με παξιμαδάκι, ντοματάκι, κολοκυθάκι, κάππαρη, καππαρόφυλλο και χλωρό τυρί). Το μεράκι τoυ Άγγελου και της Ελίνας διακρίνεται παντού, από την ξύλινη βάρκα-ψυγείο μέχρι τις καρέκλες και τα μπουκαλάκια για το λαδόξιδο που ζωγράφισαν μόνοι τους.
Info Στην παραλία του Περίβολου, τηλ. 02860/81819. Τιμή: € 12-18.Άμπελος
Wine bar, σε μια όμορφη ταράτσα με θέα στην Καλντέρα, στον επάνω όροφο της Φάμπρικας. Εξήντα ελληνικές ετικέτες και ενδιαφέρουσες προτάσεις διεθνούς κουζίνας, που αλλάζουν καθημερινά και κινούνται από το κλασικό μέχρι το μοντέρνο. Highlights ο σολομός τεριγιάκι, το κοτόπουλο με σάλτσα εστραγκόν και σταφύλια, η παντσέτα με πολέντα και μήλο και το ζεστό κέικ ροδάκινου με τζίντζερ.
Info Στο εμπορικό κέντρο Φάμπρικα, Φηρά, τηλ. 02860/25554. Τιμή: € 21-29.Ο Γιώργαρος
Χτισμένη με υαλόφρακτη εξέδρα, πάνω στον γκρεμό, αντικρίζει τις λευκές πινελιές Φηρά, Φηροστεφάνι, Ημεροβίγλι και Οία. Τα ψάρια είναι από την τράτα του Γιώργου Αληφραγκή. Σπιτική κουζίνα στα πρώτα, χόρτα και σαλάτες και ψάρια: λιθρίνια, μπαρμπούνια, μπαλάδες, φαγκριά, κουτσομούρες, μαριδάκι, χταπόδι, καλαμαράκι, σουπιές και αστακός. Η ακαταπόνητη Μαρία Αληφραγκή δεν προφταίνει να παίρνει παραγγελίες για τηγανητές ή στη σχάρα ολόφρεσκες μπαλάδες.
Info Στο Φάρο Ακρωτηρίου, τηλ. 02860/83035. Τιμή: € 15-25.Διόνυσος in Atlantis
Μεγάλη δροσερή αυλή με πολύ πράσινο, στο κέντρο των Φηρών, κλασικό μεσημεριανό στέκι των ντόπιων. Σπιτική ελληνική κουζίνα, σαντορινιές σπεσιαλιτέ, πολλά πιάτα ημέρας που αλλάζουν καθημερινά, αλλά και ψάρια και θαλασσινά. Δοκιμάστε φασολάκια με αρνάκι στο φούρνο, πέρκα λεμονάτη, σαντορινιά σκορδομακάρονα και Διόνυσος Σπέσιαλ (αρνάκι ρολό με σπανάκι, φέτα και ασύρτικο κρασί).
Info Φηρά, Ερυθρού Σταυρού, τηλ. 02860/23845. Τιμή: € 18-23.Δίχτυα
Από τις πιο ψαγμένες ψαροταβέρνες του νησιού. Καλοψημένα ψάρια και παραδοσιακά πιάτα με βάση τα θαλασσινά, όπως το πιλάφι με μελάνι σουπιάς, ο μαρινάτος γαύρος, η σαντορινιά σαλάτα με χλωρό και ξαλμυρισμένο παστό μπακαλιάρο, το ψιλό τηγανητό γαριδάκι, αλλά και οι πικάντικοι χοχλιοί με πληγούρι.
Info Στην παραλία του Περίβολου, τηλ. 02860/82818. Τιμή: € 12-18.Finikia
Η ταβέρνα του ξενοδοχείου Finikia αναβάθμισε την κουζίνα της και αποτελεί ιδανική λύση για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα με ησυχία. Hit point ο ξυλόφουρνος, που βγάζει καθημερινά ευωδιαστό ψωμί ολικής αλέσεως, πολύ νόστιμα μαγειρευτά (γεμιστό ή οφτό αρνί με πατάτες, κυπριακός ταβάς, ορτύκια γεμιστά, γουρουνόπουλο κ.ά.) και καταπληκτικό μπακλαβά.
Info Στη Φοινικιά, στον κεντρικό δρόμο προς την Οία, 02860/71373, 02860/71607, 02860/71262. Τιμή: € 12-18.Το Καντούνι
Πολύ ατμοσφαιρικό εστιατόριο σε αναπαλαιωμένο καπετανόσπιτο. Λευκό ρομαντικό σκηνικό στην αυλή. Στο μενού κυριαρχούν τα ζυμαρικά: ταλιολίνι με ούζο, φέτα, προσούτο, μανιτάρια και κρέμα, βίδες σκόρδου και βασιλικού, κόκορας κοκκινιστός με σπαγκέτι και τριμμένη μυζήθρα. Από τα επιδόρπια, σας προτείνουμε το τραγανό ψητό μήλο με γιαούρτι, κανέλα και σοκολάτα.
Info Στην Οία, στο καντούνι από το τέρμα των λεωφορείων προς το κεντρικό καλντερίμι, τηλ. 02860/71616. Τιμή: € 21-29.Κάστρο
Το πιο hot σημείο για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα. Όμορφος all day χώρος στο κάστρο της Οίας. Ήδη από πέρυσι έδωσε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στο φαγητό. Από τα ευρηματικά μοντέρνα πιάτα ξεχωρίζουν τα spring rolls με τη σάλτσα λιαστής ντομάτας, το ψαρονέφρι με σάλτσα πορτοκαλιού, θυμαριού και σόγιας, οι φαρφάλες με σαντορινιό χλωρό και παντζάρι και η κρεμ μπρυλέ με καραμελωμένο γκρέιπ φρουτ.
Info Στην Καλντέρα, απέναντι από το κάστρο της Οίας, τηλ. 02860/71045. Τιμή: € 22- 28.Λάβα
Μεγάλη ποικιλία μαγειρευτών (και πέρα από τα κλασικά), σε ήσυχο σημείο της παραλίας. Δοκιμάστε κρεμμύδι γεμιστό με σπανάκι και ανθότυρο, κολοκύθι με γαρίδα, μυδοπίλαφο και μελιτζάνα με κάπαρη. Ιταλικές εκπλήξεις ημέρας, όπως τα χειροποίητα ραβιόλια, από τον Ιταλό γαμπρό του ιδιοκτήτη.
Info Στις Λίμνες Περίσσας, στον παραλιακό δρόμο προς Περίβολο, τηλ. 02860/81776. Τιμή: € 9-12.Νότος
Ατμοσφαιρικό εστιατόριο, σε μια πολύ όμορφη βεράντα κάτω από το ξενοδοχείο Σταυρός του Νότου. Με θέα στο γραφικό λιμανάκι των ψαράδων, προτείνει μια πληθωρική κουζίνα, με ελληνικές, μεσογειακές και μερικές φορές βορειοευρωπαϊκές επιρροές. Δοκιμάστε ζεστή σαλάτα με φιλετάκια, τηγανόπιτα, χταποδοτηγανίτες, μπριζόλα γεμιστή με τυριά, πάπρικα, κρέμα, ντομάτα και βασιλικό. Από τα επιδόρπια πολύ πετυχημένα το μπανόφι με μπανάνα - καραμέλα και το αχλάδι ποσέ σε βισάντο και μαυροδάφνη.
Info Στην παραλία της Βλυχάδας, τηλ. 02860/82801. Τιμή: € 18-23.Oia's Cafe Restaurant
Ένα από τα πιο κομψά εστιατόρια της Οίας, από τους ιδιοκτήτες της Αμβροσίας, σε πιο καθημερινό ύφος, με φιλικότερες τιμές και εξίσου ρομαντικό σκηνικό. Nτελικάτες δημιουργικές προτάσεις και νότες εξωτισμού, όπως οι μπαβέτες με γαρίδες, λευκό κρασί, σόγια, σαφράν και μέλι, η φάβα με καβουρντισμένο φουντούκι, η μανιταρόπιτα με κρούστα γιαουρτιού και οι γαρίδες σβησμένες με βισάντο.
Info Στο κεντρικό καλντερίμι της Οίας, τηλ. 02860/71504. Τιμή: € 26-35.Παλαιά Ορυχεία
Μια όμορφη βεράντα στο δρόμο για το Αμμούδι, με πανοραμική θέα στο ηλιοβασίλεμα, παρεΐστικη ατμόσφαιρα και ambient μουσική. Ελάτε νωρίς και ξεκινήστε με τα καταπληκτικά κοκτέιλ του Λεωνίδα. Το μενού περιλαμβάνει καλοφτιαγμένα πιάτα σύγχρονης διεθνούς κουζίνας, όπως σκορδάτη μπρουσκέτα με ταρτάρ ντομάτας, χούμους, μαριναρισμένο σολομό, και κοτόπουλο με δεντρολίβανο και φασκόμηλο τη συνοδεία πουρέ μελιτζάνας.
Info Στο δρόμο από Οία προς Αμμούδι, τηλ. 02860/71655. Τιμή: € 23-29.Pelekanos
Μεζέδες, ποτό και ροκ μουσική σε σκηνικό ταβέρνας, με θέα στην Καλντέρα.
Info Στο κεντρικό καλντερίμι της Οίας, τηλ. 02860/71553. Τιμή: € 9-12.Περίβολος
Ιστορική ψαροταβέρνα με σταθερή ποιότητα, σε όμορφη, πέτρινη αυλή πάνω στην παραλία. Στα είκοσι χρόνια της λειτουργίας της την έχουν τιμήσει πολλές προσωπικότητες. Ατού τα φρέσκα ντόπια ψάρια, η κακαβιά, η σκορπίνα στα κάρβουνα, η αστακομακαρονάδα και οι ρεμπέτικες βραδιές με ερασιτέχνες μουσικούς.
Info Στην παραλία του Περίβολου, τηλ. 02860/82007. Τιμή: € 12-18.Πύργος
Κλασική ταβέρνα με πανοραμική θέα, στην είσοδο του Πύργου. Οι ντόπιοι την τιμούν ιδιαίτερα για το φρέσκο ψάρι, αλλά και για τα ψητά και τα μαγειρευτά. Ανοιχτή όλο το χρόνο, καθημερινά μεσημέρι-βράδυ.
Info Στον κεντρικό δρόμο Φηρών-Πύργου, στην είσοδο του χωριού, τηλ. 02860/31346. Τιμή: € 12-21.Remezzo
Ένα όμορφο ξύλινο κιόσκι με τζάμι που προφυλάσσει από τον άνεμο: μια κρυμμένη ψαροταβέρνα στην άγνωστη Caldera Beach, στο δρόμο για τον Φάρο -ιδανικό σημείο για να απολαύσετε με ησυχία τη θέα στα Φηρά, το ηφαίστειο και το Ασπρονήσι. Από τις πολλές επιλογές του καταλόγου, εκτός από τα ψάρια, ξεχωρίζουν οι μεζέδες και οι σαλάτες που βασίζονται σε ντόπια, εποχικά λαχανικά. Δοκιμάστε "μελιτζάνα- έκπληξη", σαλάτα του ναύτη, χοιρινό κυδωνάτο και σφραγιστό σε πήλινο "Remezzo".
Info Στην Caldera Beach, στις Αποθήκες Ακρωτηρίου (θα βρείτε ταμπέλα στο δρόμο για τον Φάρο), τηλ. 02860/82706. Τιμή: € 12-18.Σκάλα
Μεγάλη βεράντα σε προνομιακό σημείο της Καλντέρας της Οίας. Νόστιμα πιάτα που ανανεώνουν την ελληνική κουζίνα, όπως τα κρεμμυδοπιτάκια με κουκουνάρι, το χλωρό με πέστο δυόσμου, η φέτα φούρνου με σκόρδο, τα κολοκυθάκια γεμιστά με τυρί, σκόρδο και βασιλικό σερβιρισμένα με μπασμάτι, το κοτόπουλο με σάλτσα γιαουρτιού - κύμινου και το γλυκό μούρο.
Info Στην Οία, στο στενό που κατεβαίνει προς Αρμένη, τηλ. 02860/71562. Τιμή: € 12-18.Svago
Στην παραλία του Αϊ Γιώργη, στον Περίβολο, το ιταλικό ριστοράντε Svago του Σικελού της Αυστραλίας, Cesare Tabacco, δίνει μια ξεχωριστή, κοσμοπολίτικη νότα και μαγειρική δεξιοτεχνία, όπως σ' έναν έξοχα μαριναρισμένο γαύρο, ή στο αλ ντέντε φουσίλι.
Info Στην παραλία του Περίβολου, τηλ. 02860/81508. Τιμή € 23-32.Vanilia
Ο ανεμόμυλος του 1872 έγινε ατμοσφαιρικό εστιατόριο, με πολύχρωμη αυλή, ταράτσα με θέα και δυο cozy σαλονάκια για πριβέ καταστάσεις. Ενδιαφέρουσες προτάσεις μεσογειακής κουζίνας με βάση τα ντόπια υλικά. Την παράσταση κλέβουν οι δίπλες με γαρίδες, χοιρομέρι και γλυκόξινες ντομάτες, οι ρυζοκεφτέδες με λιαστές ντομάτες και κρύα σάλτσα ντομάτας, και η πανακότα με άρωμα μαστίχας και καραμέλα.
Info Στο Φηροστεφάνι, στην πλατεία, τηλ. 02860/25631. Τιμή: € 30-48.Yazz bar restaurant
Πολύχρωμη παραθαλάσσια αυλή, που ανοίγει από το πρωί. Ο μπαμπάς μαγειρεύει, η σύζυγος Vesna φτιάχνει σφηνάκια και ο Μιχάλης επιβλέπει τα πάντα και κερνάει ποτά τους πολλούς ξένους, αλλά και τους μόνιμους Σαντορινιούς, που έρχονται εδώ για να φάνε ή να απολαύσουν ένα ήσυχο ποτό, ακούγοντας καλή ροκ και έθνικ μουσική.
Info Στην παραλία της Περίσσας, τηλ. 02860/81235. Τιμή: € 30-40.