Χταπόδι το ελληνικό ιδεώδες της θάλασσας

Αν ήμασταν Γαλλία ή και Σκοτία ακόμη, θα είχαμε ταυτίσει το καλοκαίρι με την ιωδιούχα γλύκα των στρειδιών. Είμαστε Ελλάδα...

Χταπόδι το ελληνικό ιδεώδες της θάλασσας

Αν ήμασταν Γαλλία ή και Σκοτία ακόμη, θα είχαμε ταυτίσει το καλοκαίρι με την ιωδιούχα γλύκα των στρειδιών. Είμαστε Ελλάδα όμως και για μας το κατεξοχήν θαλασσοκαλοκαιρινό έδεσμα είναι το χταπόδι. Τα πλοκάμια του δυστυχώς όμως υποφέρουν σε ταβερνομεζεδοπωλεία όλης της επικράτειας παραβρασμένα πρώτον και μετά περασμένα από τη σχάρα για ν’ αποκτήσουν και καλά άρωμα παράδοσης. Ξενέρωμα… Το χταπόδι είναι η προσωποποίηση της θάλασσας με το δικό του τρόπο, καθώς η σάρκα του είναι γεμάτη αλμυρό νερό. Η μαγκιά λοιπόν βρίσκεται στο πώς θα αναδείξεις αυτή την απίθανη ζουμερότητα. Ιδού λοιπόν μερικά άπαιχτα χταπόδια που δοκίμασα φέτος στην Ελλάδα. Κορυφαίο όλων το λιαστό χταπόδι της «Μαριγούλας» στον Πολύγυρο. υπέροχη, λαϊκή υψηλή γαστρονομία με τον ήλιο να του δίνει σέρτικο ανδρισμό και μια άνευ προηγουμένου αισθησιακή ζουμερή και μυρωδάτη θηλυκότητα της σαρκός. Εξαιρετικό είναι το tako yaki στο «Sea You Up» (Sani Resort), ψημένο σε γιαπωνέζικη ψησταριά robata: ένα γιν-γιανγκ τραγανού-χυμώδους σερβιρισμένο με φύκια hijiki φουλ στο umami. Παρόμοιο είναι το στιλ του χταποδιού που τρως στον «Παπαϊωάννου» (στον Πειραιά και στο Akanθus), ενώ πολύ ωραίες προτάσεις σε άλλο ύφος είναι το «χταπόδι στο φυσικό του περιβάλλον» στο «Botrini’s» και το χταπόδι καρπάτσιο με σορμπέ λεμόνι στο «Cavo» (βλ. σελ. 68, στο περιοδικό αθηνόραμα).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Agora Paths στο Σύνταγμα: Η αρχαία αθηναϊκή αγορά γίνεται πιο σύγχρονη από ποτέ

Πάγκοι με τοπικά προϊόντα, γευσιγνωσίες και κρασί στην καρδιά της Αθήνας, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου.

Σε αυτή την αυλή του Αιγάλεω ξέρουν τα πάντα για τον μεζέ

Ένα ανακαινισμένο παλιό προσφυγικό σπίτι σερβίρει προσιτές ελληνικές γεύσεις, σε ένα περιβάλλον απόλυτης χαλαρότητας.

Κάβος 1964

Κρυμμένη στις παρυφές της παλιάς Ε/Ο Κορίνθου - Επιδαύρου, η κλασική ψαροταβέρνα της οικογένειας Βλάσση παραμένει στον αφρό της ψαροφαγίας χάρη στην αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα και την κορυφαία πρώτη ύλη, την οποία δε διστάζει να δει και με μοντέρνα ματιά.

Στην Αργυρούπολη υπάρχει ένα κρεατάδικο-έκπληξη

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.

Τα φεστιβάλ γεύσης που κάνουν νοστιμότερο το φθινόπωρο στην Αθήνα

Πίτσες και cocktails, burgers και κρασιά, μουσικές και guests κάνουν λίγο πιο νόστιμο και ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα στην πόλη.

Τι είναι το 'Son Athens' που έρχεται σύντομα στην Ηλιούπολη

Ένα ιστορικό μαγαζί φεύγει, ένα σημαντικό new entry καταφθάνει για μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές των ΝΠ.