
Έχουμε καλομάθει στο σουβλάκι, και όταν λέμε street food δεν σκεφτόμαστε άλλες παραδοσιακές λιχουδιές. Πριν από αρκετά χρόνια ο παθιασμένος με την ηφαιστειώδη νοστιμάδα των πρώτων υλών της Σαντορίνης Γιώργος Χατζηγιαννάκης (εστιατόριο «Σελήνη») είχε την ιδέα να αντιδράσει στο στραπατσάρισμα της ελληνικής γεύσης από σουβλάκια της πλάκας με σαντορινιούς ντοματοκεφτέδες σε κυπριακή πίτα. Τελικά δεν πραγματοποίησε αυτήν του την ιδέα στην πλατεία των Φηρών, όπως σχεδίαζε, πρόσφατα όμως αποφάσισε να σερβίρει ένα πρώτο δείγμα στο tapas-μεζεδοπωλείο της «Σελήνης». Ωστόσο, θα μας άρεσε να δούμε (στη Σαντορίνη ή –γιατί όχι;– και στην Αθήνα) αυτό που εξελίσσεται σε μεγάλη μόδα στην Αμερική: γκουρμέ καντίνες που τριγυρίζουν στην πόλη και οι οπαδοί τους τις βρίσκουν ακολουθώντας τα ίχνη τους στο Twitter. Ξέρω ότι πολλοί εστιάτορες το σκέφτονται σοβαρά, αλλά διστάζουν μπροστά στην ισχύουσα νομοθεσία για άδεια καντίνας. Θα πρέπει, λοιπόν, οι δήμαρχοι να ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία και να βοηθήσουν στη δημιουργία τέτοιων κινητών σταθμών street food περιωπής, που θα ανανεώσουν το γευστικό σκηνικό της πόλης. Ήρθε ο καιρός να μην έχουμε μόνο «βρόμικα» αλλά και «προχώ» καντίνες.