
Ανεξαρτήτως του αν νηστεύουμε ή όχι, η Σαρακοστή είναι σταθμός στην ελληνική κουζίνα. επηρεάζει σαφώς τη διάθεσή μας, γεγονός που πιστοποιείται από τη στροφή στο ούζο, το τσίπουρο και στους μεζέδες τους. Παρά την αδιαμφισβήτητη σημασία αυτής της παράδοσης, όμως, τα καλά ελληνικά εστιατόρια δεν της αποδίδουν… τα δέοντα. Αγκινάρες, κουκιά, ασκορδουλάκοι, αλμύρα, θαλασσινά σαλιγκάρια, λαχανοντολμάδες θαλασσινών, πίνες, ταχίνι, ταραμάς, χταπόδι, τα πάντα σε λαχανικά: είναι ατελείωτα τα νηστίσιμα υλικά με τα οποία μπορεί κανείς να δημιουργήσει. Ξεφυλλίζοντας το εμβληματικό «Πατροπαράδοτες ελληνικές συνταγές» (Φυτράκης), έπεσα πάνω σε κρεμμύδια σιγοψημένα στη χόβολη και θυμήθηκα τα εξαιρετικά κρεμμύδια του Μανώλη Ασλάνογλου στον «Βασίλαινα», ψημένα εν κενώ, σε χαμηλή θερμοκρασία. Ένα παράδειγμα έδωσα. Περιμένουμε γκουρμέ σαρακοστιανή δράση…