Χρυσοί Σκούφοι 2015: τα highlights της λαμπερής βραδιάς της απονομής

Λαμπεροί καλεσμένοι, αγωνία, εκπλήξεις, γαστρο-σινεφίλ χιούμορ, συγκίνηση αλλά κι ένα υπέροχο δείπνο, δημιουργημένο από μια dream team έξι νέων σεφ, που έδωσε στη βραδιά μια συναρπαστική ελληνική γαστρονομική ταυτότητα. Αυτά ήταν τα συστατικά μιας τελετής γεμάτης ζωντάνια κι ελληνική γεύση, κατά τη διάρκεια της οποίας βραβεύτηκαν τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας για το 2015.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: τα highlights της λαμπερής βραδιάς της απονομής

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Χρυσών Σκούφων δυο εστιατόρια βρέθηκαν στην κορυφή. Η εκδότρια του «α» Άννη Ηλιοπούλου απένειμε τα βραβεία των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας στους Έκτορα Μποτρίνι («Etrusco») και Νίκο Ρούσσο και Γεωργιάννα Χιλιαδάκη («Funky Gourmet») που βραβεύτηκαν με 16,5/20 και δύο Χρυσούς Σκούφους. Δεξιά ο συμπαρουσιαστής της βραδιάς και μέλος της γευσιγνωστικής επιτροπής Δημήτρης Αντωνόπουλος.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: τα highlights της λαμπερής βραδιάς της απονομής - εικόνα 1

«Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού στηρίζει το θεσμό των Χρυσών Σκούφων διότι η γαστρονομία είναι αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού τουριστικού προϊόντος» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς απονέμοντας τα βραβεία στα εστιατόρια που βραβεύτηκαν με 16/20, τα οποία παρέλαβαν ο Λευτέρης Λαζάρου («Varoulko Seaside») και ο Έκτορας Μποτρίνι (Botrini's).

Χρυσοί Σκούφοι 2015: τα highlights της λαμπερής βραδιάς της απονομής - εικόνα 2

«Η γαστρονομία αποτελεί βασικό συστατικό του πολιτισμού της πόλης μας» δήλωσε η δημοτική σύμβουλος Αθήνας κι εκπρόσωπος του δημάρχου Αθηναίων Πόπη Διαμαντάκου (δεξιά) απονέμοντας τα βραβεία στα εστιατόρια της Αθήνας που βραβεύτηκαν με 15,5/20 και έναν Χρυσό Σκούφο. Από αριστερά: Τάσος Ιωαννίδης («Matsuhisha Athens»), Βασίλης Παπαθεοδώρου (σεφ «Matsuhisha Athens»), ο Olivier Campanha με τη σύζυγό του («F+W by Olivier Campanha»), Σωτήρης Ευαγγέλου (executive chef «Μεγάλη Βρεταννία»), Γρηγόρης Λιασίδης (υποδιευθυντής «Μεγάλη Βρεταννία»).

Χρυσοί Σκούφοι 2015: τα highlights της λαμπερής βραδιάς της απονομής - εικόνα 3

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης (δεξιά) απονέμει τα βραβεία στα εστιατόρια που βραβεύτηκαν με 15,5/20 στην Μύκονο ευχαριστώντας το αθηνόραμα για την σημαντική δουλειά που έχει κάνει πάνω στην υπόθεση της ελληνικής γαστρονομίας. Από αριστερά: Θεοδώσης Κακούτης (ιδιοκτήτης «Bill & Coo»), Αθηναγόρας Κωστάκος (σεφ «Bill & Coo»), Τόνι Βρατσάνος (Head sushi chef «Matsuhisha Mykonos»), Τάσος Ιωαννίδης (ιδιοκτήτης «Matsuhisha Mykonos»).

Χρυσοί Σκούφοι 2015: τα highlights της λαμπερής βραδιάς της απονομής - εικόνα 4

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος (δεξιά) απονέμει τα βραβεία στα εστιατόρια των νησιών που βραβεύτηκαν με 15/20 και έναν Χρυσό Σκούφο δίνοντας συγχαρητήρια στο αθηνόραμα για το μεράκι του στην υπόθεση της γαστρονομίας, για την οποία δήλωσε ότι ο ίδιος έχει ιδιαίτερη ευαισθησία. Από αριστερά: Γιώργος Χατζηγιαννάκης (ιδιοκτήτης «Σελήνη»), Θοδωρής Παπανικολάου (σεφ «Σελήνη»), Δημήτρης Παμπόρης (σεφ «Apocalypsis Restaurant»), Διώνη Άλκηστης Βασιλείου Πουλιού (ιδιοκτήτρια «Apocalypsis Restaurant»), Έκτορας Μποτρίνι («Botrini’s Rodi»), Ηλίας Κοκοτός (ιδιοκτήτης «Old Mill» - Elounda Mare), Αντώνης Πετρέλης (executive σεφ «Old Mill»).

Χρυσοί Σκούφοι 2015: τα highlights της λαμπερής βραδιάς της απονομής - εικόνα 5

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Volvo Car Hellas Γιάννης Πετούλης (στο κέντρο), υπερήφανου χορηγού του θεσμού των Χρυσών Σκούφων για 4η χρονιά, απονέμει τα βραβεία στα εστιατόρια της Βορείου Ελλάδας που βραβεύτηκαν με 15/20 και έναν Χρυσό Σκούφο. Από αριστερά: Βασίλης Μουρατίδης (σεφ «Squirel»), Ιουλία Ρίφενσταλ (ιδιοκτήτρια «Squirel»), Γιάννης Παρίκος (σεφ του «Water»), Γεωργία Παπαϊωάννου (συνιδιοκτήτρια «Ντομάτα»), Δημήτρης Κοντός (General Manager of Operations του Sani Resort) και Απόστολος Αλτάνης (σεφ «Alfredo’s Grand Dining»).

Χρυσοί Σκούφοι 2015: τα highlights της λαμπερής βραδιάς της απονομής - εικόνα 6

«Αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανος που για 6η χρονιά τα νερά Pellegrino στηρίζουν έμπρακτα όχι μόνο το θεσμό των Χρυσών Σκούφων αλλά και τις προσπάθειες για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε ο country business manager της Nestle Waters Δημήτρης Χανιόγλου (δεξιά) που απένειμε τα βραβεία στα εστιατόρια της Αθήνας που βραβεύτηκαν με 15/20 και έναν Χρυσό Σκούφο. Από αριστερά: Μιχάλης Νουρλόγλου (σεφ «Abovo»), Νίκος Γερολυμάτος (ιδιοκτήτης «Abovo»), Γιάννης Πέρρας (Director of Food & Beverage Athenaeum InterContinental), Jean-Charles Métayer (σεφ «Première»).

Χρυσοί Σκούφοι 2015: τα highlights της λαμπερής βραδιάς της απονομής - εικόνα 7

Κατάμεστο το λαμπερό ballroom της Μεγάλης Βρετανίας που φιλοξένησε την τελετή της απονομής.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: τα highlights της λαμπερής βραδιάς της απονομής - εικόνα 8

Ο πρόεδρος της γευσιγνωστικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων Διονύσης Κούκης μίλησε για τον καθοριστικό ρόλο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων στην εισαγωγή της Ελλάδας στο πάνθεον των χωρών με εστιατόρια βραβευμένα με την ύψιστη διάκριση στο χώρο της γαστρονομίας. «Η απονομή εδώ και επτά χρόνια του Βραβείου Ελληνικής Κουζίνας εξελίσσει την ελληνική γαστρονομία και δημιουργεί εστιατόρια που αποτελούν τη δυναμική βάση της ποιοτικής εστίασης στην Ελλάδα» συμπλήρωσε.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: τα highlights της λαμπερής βραδιάς της απονομής - εικόνα 9

Η… γαστρονομική παράσταση αρχίζει!

Χρυσοί Σκούφοι 2015: τα highlights της λαμπερής βραδιάς της απονομής - εικόνα 10

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος απένειμε τα βραβεία στα εστιατόρια των νησιών που βραβεύτηκαν με 15/20, συνεχάρη το αθηνόραμα «για την επιμονή και το μεράκι που υπηρετεί την υπόθεση της γαστρονομίας τόσα χρόνια καθώς έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε για κάτι που αποτελεί βασικό πλούτο της χώρας μας.»

Χρυσοί Σκούφοι 2015: τα highlights της λαμπερής βραδιάς της απονομής - εικόνα 11

Η δημοτική σύμβουλος Αθήνας κι εκπρόσωπος του δημάρχου Αθηναίων Πόπη Διαμαντάκου που απένειμε τα βραβεία στα εστιατόρια της Αθήνας που βραβεύτηκαν με 15,5/20 δήλωσε ότι ο δήμος Αθηναίων βρίσκεται σταθερά δίπλα σε τέτοιες προσπάθειες που προωθούν την ανάπτυξη της γαστρονομίας καθώς «ο τομέας αυτός αποτελεί συστατικό του αστικού πολιτισμού και του πολιτισμού της πόλης μας».

Χρυσοί Σκούφοι 2015: τα highlights της λαμπερής βραδιάς της απονομής - εικόνα 12

Οργασμός δημιουργικότητας στο backstage της ετοιμασίας των πιάτων, με τη dream team της νέας γενιάς των Ελλήνων σεφ που δημιούργησε το μενού επί το έργον.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: τα highlights της λαμπερής βραδιάς της απονομής - εικόνα 13

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Volvo Car Hellas Γιάννης Πετούλης που απένειμε τα βραβεία στα εστιατόρια της Βορείου Ελλάδας που βραβεύτηκαν με 15/20, δήλωσε ότι «η γαστρονομία είναι η αναγωγή σε τέχνη μιας βασικής ανθρώπινης εμπειρίας. Η Volvo μοιράζεται τις αξίες που έχουν σχέση με τον πολιτισμό και τον άνθρωπο και υποστηρίζει το θεσμό των Χρυσών Σκούφων που υπηρετεί αυτόν τον σπουδαίο τομέα του πολιτισμού.»

Χρυσοί Σκούφοι 2015: τα highlights της λαμπερής βραδιάς της απονομής - εικόνα 14

Οι ταλαντούχοι νέοι Έλληνες σεφ που δημιούργησαν το μενού της βραδιάς… απογειώνουν τον executive chef της «Μεγάλης Βρεταννίας» Σωτήρη Ευαγγέλου που συνέπραξε με την μπριγάδα του στη δημιουργία των πιάτων.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: τα highlights της λαμπερής βραδιάς της απονομής - εικόνα 15

Η Volvo Car Hellas στέκεται υπερήφανη χορηγός του θεσμού των Χρυσών Σκούφων για 4η χρονιά.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: τα highlights της λαμπερής βραδιάς της απονομής - εικόνα 16

Ο country business manager της Nestle Waters Δημήτρης Χανιόγλου, απονέμοντας τα βραβεία στα εστιατόρια της Αθήνας που βραβεύτηκαν με 15/20 και έναν Χρυσό Σκούφο δήλωσε περήφανος που για 6η χρονιά τα νερά Pellegrino στηρίζουν το θεσμό των Χρυσών Σκούφων τονίζοντας την έμπρακτη υποστήριξη που δίνουν στην ανάδειξη των νέων ελλήνων σεφ σε διεθνές επίπεδο όπως έγινε με την επιλογή του σεφ Αλέξανδρου Τσιοτίνη που προκρίθηκε στον τελικό του S.Pellegrino Young Chef 2015.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: τα highlights της λαμπερής βραδιάς της απονομής - εικόνα 17

Τα fine dining waters S.Pellegrino και Acqua Panna στήριξαν το θεσμό των Χρυσών Σκούφων για 6η χρονιά, αναδεικνύοντας στο μέγιστο τις γεύσεις και τα αρώματα των πιάτων.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: τα highlights της λαμπερής βραδιάς της απονομής - εικόνα 18

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς δήλωσε ότι ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων τιμά την αριστεία στον τομέα της γαστρονομίας, «συμβολίζοντας το πόσα μπορούμε επιτύχουμε όταν αγωνιζόμαστε καθημερινά να γίνουμε καλύτεροι και να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί, τόσο για το καλό τόσο της οικονομίας μας όσο και για των 750.000 Ελλήνων που ασχολούνται στον τουρισμό.»

Χρυσοί Σκούφοι 2015: τα highlights της λαμπερής βραδιάς της απονομής - εικόνα 19

«Θέλω να συγχαρώ την κ. Ηλιοπούλου και τον κ. Κούκη και όλη της γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος για την ανεκτίμητη υπηρεσία που προσφέρει στον ελληνικό τουρισμό.» δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης απονέμοντας τα βραβεία στα εστιατόρια που βραβεύτηκαν με 15,5/20 στην Μύκονο.

Χρυσοί Σκούφοι 2015: τα highlights της λαμπερής βραδιάς της απονομής - εικόνα 20

Λαμπεροί καλεσμένοι, αγωνία, εκπλήξεις, γαστρο-σινεφίλ χιούμορ, συγκίνηση αλλά κι ένα υπέροχο δείπνο, δημιουργημένο από μια dream team έξι νέων σεφ, που έδωσε στη βραδιά μια συναρπαστική ελληνική γαστρονομική ταυτότητα. Αυτά ήταν τα συστατικά μιας τελετής γεμάτης ζωντάνια κι ελληνική γεύση, κατά τη διάρκεια της οποίας βραβεύτηκαν τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας για το 2015.

Ρεπορτάζ Άρτεμις Τζίτζη / Φωτό Studio Panoulis, Δημήτρης Τσίτσος

Το γεγονός της βραδιάς (ή της χρονιάς μιλώντας σε γαστρονομικό επίπεδο) ήταν βέβαια η ανατροπή στην κορυφή, η συνύπαρξη δηλαδή δύο εστιατορίων στην πρώτη θέση, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα 22 χρόνια ιστορίας του θεσμού. Το «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι στην Κέρκυρα και το «Funky Gourmet» του Νίκου Ρούσσου και της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη στην Αθήνα ισοβάθμησαν με 16,5/20 και δύο Χρυσούς Σκούφους, κατακτώντας τον τίτλο των καλύτερων εστιατορίων της χώρας για το 2015. Πριν από αυτήν τη στιγμή, τη βραδιά της Δευτέρας 20/4 στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», υπήρχε αγωνία αναμεμειγμένη με χιούμορ και ύστερα από αυτή χαλάρωση και γαστρονομική απόλαυση.

Η βραδιά ξεκίνησε στο κοσμοπολίτικης αίγλης Royal Room του ξενοδοχείου, όπου σερβιρίστηκε το welcome drink, και οι κάμερες, τηλεοπτικές και φωτογραφικές, είχαν πάρει φωτιά. Η οικοδέσποινα της βραδιάς Άννη Ηλιοπούλου, εκδότρια του «αθηνοράματος», δεν προλάβαινε να καλωσορίζει θεσμικούς παράγοντες, πολιτικούς, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες σε ένα από τα σημαντικότερα events της πόλης.

Λίγο μετά άνοιξε τις πόρτες του το Grand Ballroom με τους εντυπωσιακούς πολυελαίους, μία από τις πιο αριστοκρατικές αίθουσες της Αθήνας, όπου τους προσκεκλημένους περίμεναν –εκτός από τη σκηνή για τις βραβεύσεις– οι επιβλητικές ροτόντες με μία από τις καλύτερες art de la table που έχουμε δει στην 22χρονη ιστορία των Χρυσών Σκούφων. Υπεύθυνοι γι’ αυτήν την ανοιξιάτικη σκηνογραφία ήταν ο hotel manager της «Μεγάλης Βρεταννίας» και του «King George» Γρηγόρης Λιασίδης και ο σκηνογράφος Δημήτρης Μπράζας, που είχαν μια εξαιρετική ιδέα: ανέσυραν από το «μουσείο» του ξενοδοχείου εντυπωσιακές, σπάνιες αρ νουβό και αρ ντεκό πορσελάνες, κούπες, τσαγιέρες, σοκολατιέρες και άλλα σκεύη των αρχών του περασμένου αιώνα (ανήκαν στο ξενοδοχείο «Le Petit Palais», το οποίο βρισκόταν στην περιοχή της Πλατείας Συντάγματος και «προσαρτήθηκε» το 1923 στη «Μεγάλη Βρεταννία») και δημιούργησαν centerpieces-έργα τέχνης καθώς τα τοποθέτησαν σε ανισοϋψή επίπεδα και τα στόλισαν με κεριά και ανθισμένα βότανα της ελληνικής γης.

Η τελετή ξεκίνησε κεφάτα, με τους δύο παρουσιαστές, τον Δημήτρη Αντωνόπουλο –ο οποίος είναι και μέλος της γευσιγνωστικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων– και τον Ορέστη Ανδρεαδάκη να αναπτύσσουν μεταξύ τους μια γαστρο-κινηματογραφική χημεία με μπόλικο χιούμορ και τα απαραίτητα πειράγματα…

Το έναυσμα για την ανακοίνωση των βραβείων έδωσε ο Διονύσης Kούκης, που ηγείται του θεσμού. «Είμαι πολύ υπερήφανος», είπε, «διότι ο ρόλος των Χρυσών Σκούφων είναι καθοριστικός στο να βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες με εστιατόρια βραβευμένα με την ύψιστη διάκριση στο χώρο της γαστρονομίας, ενώ η εδώ κι επτά χρόνια απονομή του Βραβείου Ελληνικής Κουζίνας εξελίσσει την ελληνική γαστρονομία και δημιουργεί εστιατόρια που αποτελούν τη δυναμική βάση της ποιοτικής εστίασης στη χώρα μας». Αυτή η δυναμική βάση τιμήθηκε πρώτη, καθώς –όπως κάθε χρόνο– ανακοινώθηκαν στην αρχή τα εστιατόρια στα οποία απονέμεται Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας. Φέτος ήταν 34, διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα. Δέκα από αυτά όμως κέρδισαν και Χρυσό Σκούφο.

Τα βραβεία υψηλής γαστρονομίας ήταν, βέβαια, το «κυρίως πιάτο» της τελετής και οι απονομές στους 22 φετινούς νικητές των Χρυσών Σκούφων έγιναν από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Volvo Car Hellas (χορηγός του θεσμού των Χρυσών Σκούφων) Γιάννη Πετούλη, τον country business manager της Nestle Waters (επίσης χορηγός του θεσμού των Χρυσών Σκούφων) Δημήτρη Χανιόγλου, τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, τη δημοτική σύμβουλο Αθήνας Πόπη Διαμαντάκου (ως εκπρόσωπο του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη), τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέα Ανδρεάδη, τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ Πάνο Λειβαδά και την εκδότρια του «αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου.

Ανάμεσα στις βραβεύσεις και στα χειροκροτήματα, τα happenings δεν σταματούν: μέσω των εικόνων που προβάλλονται στο videowall, ο Δημήτρης Αντωνόπουλος φαντασιώνεται ένα μουσείο ελληνικής γαστρονομίας με τα πιο πρωτοποριακά πιάτα των τελευταίων 20 χρόνων, «καταχωρίζοντας» ως εκθέματα το «Σούσι ντομάτας» του Χριστόφορου Πέσκια, το «Καλαμάρι με πέστο» του Λευτέρη Λαζάρου, τον «Μουσακά μέσα από ατμούς» του Νίκου Καραθάνου, το «Γλυκό τζατζίκι» του Έκτορα Μποτρίνι και άλλες ανατρεπτικές δημιουργίες, ενώ κάποια στιγμή οι παρουσιαστές προχωρούν στη ζεύξη γαστρονομίας και σινεμά και προτείνουν υπερπαραγωγές όπως οι «50 αποχρώσεις του φαγκρί», το «Στην παγίδα του Nobu» και άλλα blockbusters, με τον Ανδρεαδάκη να αναφωνεί εμπνευσμένος: «Το όριο δηλαδή είναι ο ουρανός», για να ανταπαντήσει ο Αντωνόπουλος με τη φοβερή ατάκα: «Όχι, το όριο είναι ο ουρανίσκος» (τα κείμενα βγήκαν από την πένα του διευθυντή σύνταξης του «α» Θύμιου
Νικολόπουλου).

Η στιγμή της ανακοίνωσης του καλύτερου εστιατορίου της χώρας έφτασε με την εκδότρια του «αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου στο πόντιουμ. «Χαίρομαι που βλέπω παλιούς αλλά και νέους φίλους και βεβαίως τους καλύτερους της γαστρονομίας», είπε και άνοιξε το φάκελο ανακοινώνοντας τους δύο νικητές, για να μην εντείνει κι άλλο την αγωνία.
Μόλις κόπασαν τα χειροκροτήματα κι έσβησαν τα φλας της μεγάλης βράβευσης, μιλήσαμε πρώτα απ’ όλα μαζί τους. «Είναι πολύ καλό που ισοβαθμήσαμε με έναν άξιο συνάδελφο και είμαστε πολύ χαρούμενοι για το αποτέλεσμα που έφερε η σκληρή δουλειά όλης της ομάδας τόσο στην κουζίνα όσο και στη σάλα», μας είπε ο Νίκος Ρούσσος, ένας από τους τρεις ιδιοκτήτες του «Funky Gourmet».

«Η επιτυχία αυτή δεν είναι προσωπική», συνέχισε, «αλλά και των τριών μας, της Γεωργιάνας, της Αργυρώς [σ.σ.: αδερφή της Γ. Χιλιαδάκη] και δική μου, και βεβαίως ολόκληρης της ομάδας που δουλεύει στο εστιατόριο. Η κουζίνα που δημιουργούμε είναι ανατρεπτική, απροσδόκητη, έχει τεχνική, συνδυάζει την πολύ καλή πρώτη ύλη και τα ιδιαίτερα προϊόντα με την παράδοση και τη μοντέρνα φόρμα. Με ένα λόγο παίζει και σε funky, και σε gourmet επίπεδο».

Από την άλλη, ο Έκτορας Μποτρίνι δήλωσε πως με τη συγκατοίκηση στην κορυφή «ανεβαίνει το επίπεδο όλων μας. Ο καθένας ακολουθεί διαφορετικό δρόμο. Εμείς προσβλέπουμε στο “total cooking”, την τάση που αναδεικνύει το προϊόν. Είναι η φιλοσοφία που ακολουθούμε στην Κέρκυρα και βασίζεται σε άρτια προϊόντα και τέλεια εκτέλεση, ώστε να αναδεικνύεται πλήρως η γεύση τους». Όσο για τις διαφορές του ενός νικητή, η απάντηση ήταν έτοιμη: «Ξέρετε, υπάρχουν δύο σχολές: η σχολή της αλχημείας που αποδομεί το προϊόν και το παρουσιάζει σαν κάτι άλλο και η σχολή της φύσης που λέει “γιατί να την αναπλάσω”; Εμείς ακολουθούμε τη δεύτερη».

Το «παρών» στην τελετή απονομής έδωσαν, όπως είπαμε, σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες, γνωστοί επιχειρηματίες και φορείς από το χώρο του τουρισμού, δημοσιογράφοι και πολλοί γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας Ανδρέας Ανδρεάδης τόνισε τη μεγάλη σημασία της γαστρονομίας στη στήριξη του τουρισμού. «Το “αθηνόραμα” έχει δουλέψει σκληρά προς αυτήν την κατεύθυνση, που αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. Αν η χώρα μας και η νέα γενιά περιμένουν κάτι στο επίπεδο της οικονομικής ανάπτυξης, το περιμένουν από τον τουρισμό και την ποιότητά του. Εκεί βρίσκεται η μεγάλη σημασία της δουλειάς του “αθηνοράματος” και της άψογης συνεργασίας μας μαζί του».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του Ποταμιού, δήλωσε: «Είναι υποχρέωσή μας να στηρίζουμε τη δύναμη της χώρας. Τα προϊόντα, τους ανθρώπους, τις ομορφιές και τελικά τον τουρισμό της. Το φαγητό της Ελλάδας, οι γεύσεις της, είναι από τα δυνατά της σημεία και μπορεί να είναι και το υπερόπλο της στη μάχη για σταθερή ανοδική τουριστική ανάπτυξη. Είναι σημαντικό ότι φέτος στους Χρυσούς Σκούφους μαγείρεψαν έξι νέα παιδιά, αποδεικνύοντας έτσι ότι η συνέχεια μπορεί να είναι ακόμη καλύτερη. Αρκεί να το πιστέψουμε και να προσπαθήσουμε».

Από την πλευρά της η Όλγα Κεφαλογιάννη, βουλευτής και τέως υπουργός Τουρισμού, θεωρεί τους Χρυσούς Σκούφους «έναν επιτυχημένο, αξιοκρατικό θεσμό που αξίζει τη στήριξή μας και πρέπει να πω ότι η συνεργασία μας κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υπουργού Τουρισμού υπήρξε πολύ καλή. Η δουλειά του “αθηνοράματος” έχει συμβάλει πολύ στη βελτίωση της γαστρονομίας και της εστίασης γενικότερα τόσο στην Αθήνα όσο και σε όλη την Ελλάδα. Εύχομαι πολύ ειλικρινά να είμαστε εδώ και του χρόνου για να παρακολουθήσουμε μία από τις σημαντικότερες και ωραιότερες εκδηλώσεις της πόλης, που συμβάλλουν σημαντικά στην ανάδειξη της Ελλάδας ως διεθνούς γαστρονομικού προορισμού».

Όσες πρόβες χρειάστηκαν οι παρουσιαστές της βραδιάς άλλες τόσες (και περισσότερες) έκανε η πολυπληθής ομάδα σέρβις της «Μεγάλης Βρεταννίας», η οποία αναπτυσσόταν στην αίθουσα με άψογο χορογραφικό συντονισμό κάθε φορά που παρουσίαζε και τοποθετούσε στα τραπέζια ένα από τα έξι πιάτα του δείπνου. Όπως βέβαια και η ομάδα της κουζίνας, η οποία έμοιαζε με εμπόλεμη ζώνη. Διότι ισάξιος με τις βραβεύσεις πρωταγωνιστής της βραδιάς ήταν το μενού που εμπνεύστηκαν ειδικά για την τελετή έξι βραβευμένοι εκπρόσωποι της γενιάς των 30άρηδων σεφ, οι Παναγιώτης Γιακαλής, Αθηναγόρας Κωστάκος, Μιχάλης Νουρλόγλου, Γκίκας Ξενάκης, Αλέξανδρος Τσιοτίνης και ο chef patissier Ευγένιος Βαρδακαστάνης.

Αυτή η ομάδα έδειξε με τον καλύτερο τρόπο πώς αντιλαμβάνεται η νέα γενιά των σεφ την εξέλιξη της νέας ελληνικής κουζίνας: με βαθιά νοστιμιά, με ελληνικότητα αισθητή σε κάθε μπουκιά, με μετρημένη κομψότητα, συναρπαστικούς γευστικούς συνδυασμούς και τεχνική αρτιότητα. Αυτό όμως που αιφνιδίασε και συγκίνησε περισσότερο και δείχνει το νέο ήθος που διαμορφώνεται ανάμεσα στους επαγγελματίες της γαστρονομίας ήταν όταν, προς το τέλος της βραδιάς, ο Δημήτρης Αντωνόπουλος αποκάλυψε πως δεκάδες νεαροί σεφ που δουλεύουν σε άλλα εστιατόρια ήρθαν αυθόρμητα στις κουζίνες της «Μεγάλης Βρεταννίας» και βοήθησαν τους έξι συναδέλφους τους στη δουλειά, εντελώς αφιλοκερδώς, με μοναδικό κίνητρο την εμπειρία και τη συνεργασία.

Μάλιστα, καθώς ο Αντωνόπουλος και ο Ανδρεαδάκης αναφέρονταν στον καθοριστικό ρόλο του πολυβραβευμένου σεφ της «Μεγάλης Βρεταννίας» και του «King George» και της μπριγάδας του στην απόλαυση του υπέροχου γεύματος που προσφέρθηκε, πάνω στο πόντιουμ οι έξι 30ρηδες σεφ σήκωσαν –κυριολεκτικά– στα χέρια τον Σωτήρη Ευαγγέλου υπό συνεχή χειροκροτήματα.

Μια υπέροχη γιορτή και μια καινούργια αίσθηση υπερηφάνειας –γευστικής και ηθικής–, σε ένα χώρο όπου πραγματικά το μόνο όριο είναι ο ουρανίσκος...

Τα βραβεία στους φετινούς νικητές παρέδωσαν ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης, η δημοτική σύμβουλος Αθήνας κι εκπρόσωπος του δημάρχου Αθηναίων Πόπη Διαμαντάκου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο country business manager της Nestle Waters Δημήτρης Χανιόγλου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Volvo Car Hellas Γιάννης Πετούλης και η εκδότρια του «αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου.

Το «παρών» στην τελετή απονομής έδωσαν σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες, γνωστοί επιχειρηματίες και φορείς από το χώρο του τουρισμού, δημοσιογράφοι και πολλοί γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες. Ανάμεσα τους οι: Ανδρέας Ανδρεάδης (πρόεδρος ΣΕΤΕ) , Σταύρος Θεοδωράκης, Όλγα Κεφαλογιάννη (βουλευτής ,πρώην υπουργός Τουρισμού), Σπύρος Λυκούδης (βουλευτής Ποταμιού), Νικόλαος Ορφανός (βουλευτής Ποταμιού), Πάνος Λειβαδάς (Γ.Γ ΕΟΤ), Ελισάβετ Χατζηνικολάου (πρόεδρος ΕΟΤ) , Γιώργος Χατζημάρκος (Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου), Λοίζος Ξενόπουλος ( Διευθυντής Προγράμματος Mega) , Θεοχάρης Φιλιππόπουλος (ιδιοκτήτης Αττικών Εκδόσεων),Ηλίας Μαμαλάκης, Κάτια Δανδουλάκη, Ναταλία Δραγούμη, Κατερίνα Λέχου, Θάνος Μικρούτσικος ,Γιώργος Μιχαλακόπουλος ,Γωγώ Μπρέμπου, Μαρία Ναυπλιώτου, Δημήτης Πιατάς, Πόπη Διαμαντάκου( Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων),Γιώργος Πίττας και Μπήλιω Τσουκαλά, Κατερίνα Κοσκινά (διευθύντρια ΕΜΣΤ), Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα (διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης), Μύρων Μιχαηλίδης (καλλιτεχνικός διευθυντής Εθνικής Λυρικής Σκηνής), Γιάννης Τροχόπουλος (πρόεδρος Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»), Μηνάς Χατζησάββας και πολλοί άλλοι.

Υποστηρικτές της τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων 2015

Χρυσοί Σκούφοι 2015: τα highlights της λαμπερής βραδιάς της απονομής - εικόνα 21

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.