
Τιμόνι σταθερό
Μια ψαροταβέρνα που φέρνει αρμύρα από τα Μέθανα. Με δικό της καΐκι, καλοθάλασσο.

Το πρώτο «Παλαιόκαστρο» βρίσκεται στα Μέθανα. Εκεί όπου μικρός, ο Γιάννης Πάλλης ψάρευε με το καλάμι του από το... μπαλκόνι. Αργότερα, μεγάλος πια, πήρε το καΐκι του με σκοπό να εξερευνήσει τη θάλασσα -εις βάθος- και τα αποτελέσματα τα σερβίρει ακόμη, στην εκεί ψαροταβέρνα του. Η πειραιώτικη εκδοχή του «Παλαιόκαστρου» που δημιούργησε με τον ανιψιό του Νίκο Κωστάκη στην οδό Χατζηκυριακού είναι ελαφρώς πιο εστιατορική, χάρη στα κόκκινα τραπεζομάντιλα και τις τοιχογραφίες με μινωικά μοτίβα, κρατάει όμως το εν γένει θαλασσινό ντεκόρ και σε βάζει χωρίς ιδιαίτερες φανφάρες σε ψαροφαγικό κλίμα.
Την έναρξη σφυρίζει τραγανό κρητικό παξιμαδάκι και μια απαλή, ωραία ρακή, την ώρα που εσύ χαζεύεις τη θάλασσα μέσω του καταλόγου. Σουπιά κοκκινιστή και γίγαντες, χταπόδι, ψητό και βραστό, γαριδοσαλάτα και καβουροσαλάτα που σερβίρονται «έξυπνα» πάνω σε ψητή πατάτα (μια άλλου τύπου «οφτή») και μυδοπίλαφο είναι όλα συμπαθέστατα. Εξαιρετικές είναι οι ψητές καραβίδες - μαζί με κυδώνια, γυαλιστερές και πετροσωλήνες είναι ό,τι πρέπει για ουζάκι. Κι αν θέλεις συνέχεια, υπάρχει φρέσκο ψάρι από τον Πόρο, την Αίγινα, τη Χαλκίδα και (φυσικά) από τα Μέθανα: σκάροι, φαγκριά, κουτσομούρες, στήρες, σφυρίδες, σαργοί, χριστόψαρα, ανάλογα με το τι θα βγάλει η ψαριά - εγώ προτίμησα μπαρμπούνι που ήρθε σωστά ψημένο. Ο Γιάννης μπορεί αν θέλεις να σε... ξεναγήσει στο ψυγείο του^ και ενδέχεται να σου μάθει μερικά από τα μυστικά της αρμύρας - 20 χρόνια εμπειρία στη θάλασσα κουβαλάει. Όλα αυτά σε ένα χώρο που βασίζεται σε σίγουρες πρώτες ύλες, ατού του έχει τη φρεσκάδα και επιμένει (σωστά) στην απλότητα. Μια μικρή ένσταση μόνο: χρειάζονται λίγα ακόμη κρασιά σε φιάλη.
Απόπλους καλοδιάθετος. Εγώ πάντως, αν και σε mood καλοκαιριού πλέον, περιμένω να ξαναχειμωνιάσει για να δοκιμάσω την ψαρόσουπα - την έχουνε καμάρι.
Άντζελα Σταματιάδουastamatiadou@athinorama.gr INFO
Παλαιόκαστρο, Λ. Χατζηκυριακού 111, Χατζηκυριάκειο, Πειραιάς. Και μεσημέρι. Τιμή: € 25-35.