Παλαιόκαστρο

Μια ψαροταβέρνα που φέρνει αρμύρα από τα Μέθανα. Με δικό της καΐκι, καλοθάλασσο.

Παλαιόκαστρο

Τιμόνι σταθερό

Μια ψαροταβέρνα που φέρνει αρμύρα από τα Μέθανα. Με δικό της καΐκι, καλοθάλασσο.

Παλαιόκαστρο - εικόνα 1

Το πρώτο «Παλαιόκαστρο» βρίσκεται στα Μέθανα. Εκεί όπου μικρός, ο Γιάννης Πάλλης ψάρευε με το καλάμι του από το... μπαλκόνι. Αργότερα, μεγάλος πια, πήρε το καΐκι του με σκοπό να εξερευνήσει τη θάλασσα -εις βάθος- και τα αποτελέσματα τα σερβίρει ακόμη, στην εκεί ψαροταβέρνα του. Η πειραιώτικη εκδοχή του «Παλαιόκαστρου» που δημιούργησε με τον ανιψιό του Νίκο Κωστάκη στην οδό Χατζηκυριακού είναι ελαφρώς πιο εστιατορική, χάρη στα κόκκινα τραπεζομάντιλα και τις τοιχογραφίες με μινωικά μοτίβα, κρατάει όμως το εν γένει θαλασσινό ντεκόρ και σε βάζει χωρίς ιδιαίτερες φανφάρες σε ψαροφαγικό κλίμα.

Την έναρξη σφυρίζει τραγανό κρητικό παξιμαδάκι και μια απαλή, ωραία ρακή, την ώρα που εσύ χαζεύεις τη θάλασσα μέσω του καταλόγου. Σουπιά κοκκινιστή και γίγαντες, χταπόδι, ψητό και βραστό, γαριδοσαλάτα και καβουροσαλάτα που σερβίρονται «έξυπνα» πάνω σε ψητή πατάτα (μια άλλου τύπου «οφτή») και μυδοπίλαφο είναι όλα συμπαθέστατα. Εξαιρετικές είναι οι ψητές καραβίδες - μαζί με κυδώνια, γυαλιστερές και πετροσωλήνες είναι ό,τι πρέπει για ουζάκι. Κι αν θέλεις συνέχεια, υπάρχει φρέσκο ψάρι από τον Πόρο, την Αίγινα, τη Χαλκίδα και (φυσικά) από τα Μέθανα: σκάροι, φαγκριά, κουτσομούρες, στήρες, σφυρίδες, σαργοί, χριστόψαρα, ανάλογα με το τι θα βγάλει η ψαριά - εγώ προτίμησα μπαρμπούνι που ήρθε σωστά ψημένο. Ο Γιάννης μπορεί αν θέλεις να σε... ξεναγήσει στο ψυγείο του^ και ενδέχεται να σου μάθει μερικά από τα μυστικά της αρμύρας - 20 χρόνια εμπειρία στη θάλασσα κουβαλάει. Όλα αυτά σε ένα χώρο που βασίζεται σε σίγουρες πρώτες ύλες, ατού του έχει τη φρεσκάδα και επιμένει (σωστά) στην απλότητα. Μια μικρή ένσταση μόνο: χρειάζονται λίγα ακόμη κρασιά σε φιάλη.

Απόπλους καλοδιάθετος. Εγώ πάντως, αν και σε mood καλοκαιριού πλέον, περιμένω να ξαναχειμωνιάσει για να δοκιμάσω την ψαρόσουπα - την έχουνε καμάρι.

Άντζελα Σταματιάδου
astamatiadou@athinorama.gr
INFO

Παλαιόκαστρο, Λ. Χατζηκυριακού 111, Χατζηκυριάκειο, Πειραιάς. Και μεσημέρι. Τιμή: € 25-35.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2025: Save the date για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή!

Το "α", οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς σάς προσκαλούν στον πιο δημοφιλή γαστρονομικό θεσμό της χρονιάς, για να γευτείτε προκλητικά μενού σε ειδικές τιμές στα βραβευμένα εστιατόρια της Ελλάδας!

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
11/09/2025

Σε αυτή την αυλή του Αιγάλεω ξέρουν τα πάντα για τον μεζέ

Ένα ανακαινισμένο παλιό προσφυγικό σπίτι σερβίρει προσιτές ελληνικές γεύσεις, σε ένα περιβάλλον απόλυτης χαλαρότητας.

Κάβος 1964

Κρυμμένη στις παρυφές της παλιάς Ε/Ο Κορίνθου - Επιδαύρου, η κλασική ψαροταβέρνα της οικογένειας Βλάσση παραμένει στον αφρό της ψαροφαγίας χάρη στην αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα και την κορυφαία πρώτη ύλη, την οποία δε διστάζει να δει και με μοντέρνα ματιά.

Στην Αργυρούπολη υπάρχει ένα κρεατάδικο-έκπληξη

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.

Τα φεστιβάλ γεύσης που κάνουν νοστιμότερο το φθινόπωρο στην Αθήνα

Πίτσες και cocktails, burgers και κρασιά, μουσικές και guests κάνουν λίγο πιο νόστιμο και ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα στην πόλη.

Τι είναι το 'Son Athens' που έρχεται σύντομα στην Ηλιούπολη

Ένα ιστορικό μαγαζί φεύγει, ένα σημαντικό new entry καταφθάνει για μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές των ΝΠ.

Izakaya Sundays στο 'Mayan'

Τα κυριακάτικα μεσημέρια στο εστιατόριο του Σταμάτη Τσίλια έχουν γεύση ιαπωνικής "ταβέρνας".