Το κρέας είναι κραταιά γαστρονομική τάση στην πόλη και το χαιρόμαστε από τις κλασικές ταβέρνες με ιστορία δεκαετιών μέχρι τα σύγχρονα steak houses και τα μοδάτα restos, γι’αυτό κι εμείς σας προτείνουμε τις πιο ξεχωριστές κρεατολαγνικές επιλογές από το downtown και τα βόρεια προάστια μέχρι τα all time classic Καλύβια και τον Πειραιά.
Ξημερώνει Τσικνοπέμπτη. Είναι αυτή η αγία της τσίκνας ημέρα, που ξυπνά τα πιο αρχέγονα κρεατοφαγικά μας ένστικτα και μας στέλνει κατευθείαν δίπλα σε πυρωμένες θράκες και σούβλες για να απολαύσουμε κάθε λογής πρωτεϊνούχο έδεσμα. Αυτό μπορεί να είναι από παϊδάκια, μπριζολάκια και συκωταριά μέχρι λουκάνικο και κοντοσούβλι, μπορεί όμως να έχει και όνομα ξενόφερτο όπως Black Angus, Wagyu, Limousin, Hereford κ.ά. Να δέχεται τα χάδια της φωτιάς πάνω σε μια αρχετυπική σχάρα ή θωρακισμένο σε φούρνο Mibrasa. Να το τρώμε με το χέρι ακουμπώντας στη λαδόκολλα σε κάποια εξαιρετική χασαποταβέρνα ή με την τελετουργία που του αρμόζει σε ένα καλό steak house.
Και αυτά είναι μονάχα τα δύο άκρα του συναρπαστικού κρεάτινου χάρτη της Αθήνας, που απλώνεται από τις κλασικές πιάτσες στα Καλύβια και στην Πάρνηθα μέχρι τα βόρεια προάστια, τα Μελίσσια, το Χαλάνδρι, το Νέο Ψυχικό αλλά και τον Πειραιά και την καρδιά του αθηναϊκού downtown. Ας μη γελιόμαστε. Το κρέας είναι η πιο καυτή γαστρονομική τάση των τελευταίων ετών στην πόλη και, αν κάποτε οι επιλογές για να το απολαύσουμε ήταν μετρημένες, πλέον έχουμε στη διάθεσή μας από εντυπωσιακούς πολυχώρους κρέατος και funky meat restos μέχρι υποψιασμένα all day spots που μπαίνουν δυναμικά στο χορό.
Κρέατα ταπεινά και καταφρονεμένα (πρόβατα, τράγοι, ζυγούρια, κατσίκια) έχουν κάνει μεγάλο comeback στα μενού ως σπεσιαλιτέ επιπέδου, συχνά μάλιστα δίπλα σε ευγενείς μοσχαρίσιες ράτσες, που συνεχίζουν να δίνουν δυναμικά το «παρών», στις οικογενειακές κρεατοταβέρνες τα μυστικά του άριστου ψησίματος μεταφέρονται ευλαβικά από γενιά σε γενιά, ενώ τα μοντέρνα αλλά και τα πατροπαράδοτα σιτέματα, όπως και οι ωραίες κοπές, αποτελούν πια κοινό τόπο κι εξασφαλίζουν βαθιά νοστιμιά. Κάπως έτσι, το σκηνικό που διαμορφώνεται θυμίζει καζάνι που βράζει ή σχάρα που ψήνει, αν προτιμάτε, πράγμα που θα διαπιστώσετε διαβάζοντας εδώ για ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα κρεατοφαγικά στέκια της πόλης.