Στη Σαρακοστή βάζουμε… Δεκαράκι

Το τσίπουρο κάνει γκελ με τους μεζέδες της Σαρακοστής. Με αφορμή την περίοδο που διανύουμε δοκιμάσαμε ένα πρωτότυπο τσίπουρο, το Δεκαράκι.

Στη Σαρακοστή βάζουμε… Δεκαράκι

Βρισκόμαστε στη μέση της Σαρακοστής, και οι γευστικές μας επιλογές φλερτάρουν περισσότερο με τα ψάρια και τα θαλασσινά. Αναζητώντας τον κατάλληλο spirit σύντροφο, για να ανεβάσει τις γευστικές στροφές, τσεκάραμε ένα καινοτόμο τσίπουρο, το Δεκαράκι και τα αποτελέσματα ήταν συναρπαστικά.
Το κρυστάλλινο ποτό μας έρχεται από τον Τύρναβο, την πατρίδα του παραδοσιακού ελληνικού αποστάγματος. Δεν οφείλεται, όμως, μόνο σε αυτό η υπεροχή του. Το Δεκαράκι, είναι το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι παράγεται από τα στέμφυλα μιας μόνο ποικιλίας και συγκεκριμένα του αρωματικού Μοσχάτου, της προικισμένης γηγενούς ποικιλίας της περιοχής. Αυτή η επιλογή πρώτης ύλης, του δίνει πολλά αρωματικά και γευστικά ατού, που ενισχύονται με τον προσεγμένο τρόπο παραγωγής. Για την απόσταξή του χρησιμοποιούνται τα καλύτερα παραδοσιακά καζάνια και όλη η διαδικασία ελέγχεται από ειδικούς. Αξίζει να προσθέσουμε, ότι οι άμβυκες δίνουν εξαιρετική απόδοση αρωμάτων και το αποτέλεσμα είναι ένα διαφορετικό τσίπουρο ανώτερης ποιότητας.

Στη Σαρακοστή βάζουμε… Δεκαράκι - εικόνα 1

Από τον άμβυκα στη φιάλη

Πέρα από την ελεγχόμενη ποιοτική παραγωγή, δίνεται βάση σε όλες τις λεπτομέρειες. Πράγματι, είναι εντυπωσιακό το μπουκάλι που έχει το Δεκαράκι, γιατί υποστηρίζει όλη τη διαφορετική φιλοσοφία του. Είναι πιο μοντέρνο και πιο παιχνιδιάρικο από τις κλασικές ετικέτες και κρύβει πολλές εκπλήξεις. Για παράδειγμα, το μοβ χρώμα στην ετικέτα παραπέμπει στις ρώγες του Μοσχάτου και η καφέ απόχρωση στα χρώματα της γης. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι η ετικέτα αγκαλιάζει τη φιάλη, όπως η παρέα έρχεται πιο κοντά, απολαμβάνοντας το τσίπουρο. Στα highligts είναι ο φελλός και το "βρύσακι" σερβιρίσματος, που υπάρχει extra.

Στη Σαρακοστή βάζουμε… Δεκαράκι - εικόνα 2

Δοκιμάζοντας το Δεκαράκι

Σερβίρουμε στο ποτήρι γευσιγνωσίας το καθαρό και κρυστάλλινο τσίπουρο. Γυρίζουμε το ποτήρι και παρακολουθούμε τα δάκρυα, που σχηματίζονται πυκνά και κινούνται αργά προς τα κάτω. Στοιχείο που μας αποκαλύπτει, πριν το γευτούμε, ότι αυτό το τσίπουρο είναι πλούσιο, έχει δηλαδή γεμάτο στόμα.
Φτάνει η στιγμή της δοκιμής. Πρώτα τα αρώματα. Σκάνε ζωηρές νότες σύκου, σταφίδας και καρυδιού σε ένα υπέροχο φόντο τριαντάφυλλου. Το στόμα είναι αναπάντεχο και σύνθετο.

Πέρα από τα αρώματα της μύτης, προστίθενται νότες αχλαδιού, περγαμόντου και γαρύφαλλου ενώ ισορροπεί ανάμεσα στις γλυκές και πικάντικες νύξεις. Αξίζει να το δοκιμάσουμε ξανά, προσθέτοντας λίγες σταγόνες νερού. Δεν συναντάς τσίπουρα που είναι τόσο αρωματικά και πολύπλοκα, με αρμονική και μεγάλη επίγευση. Σε εκπλήσσει ευχάριστα και σίγουρα κερδίζει τους απαιτητικούς και εκπαιδευμένους ουρανίσκους, μπορεί όμως να κερδίσει εύκολα και νέους οπαδούς, που δεν είναι συνηθισμένοι να πίνουν τσίπουρο.

Στη Σαρακοστή βάζουμε… Δεκαράκι - εικόνα 3

Προτάσεις απόλαυσης

Η πληθωρικότητα που έχει το Δεκαράκι και η καλή ενσωμάτωση του αλκοόλ, μας δίνει πολλές δυνατότητες να παίξουμε με διαφορετικούς γευστικούς παρτενέρ. Σημαντικό είναι να το σερβίρουμε σωστά, ώστε να αναδειχθούν τα προτερήματα του. Πρέπει, λοιπόν, να φροντίσουμε να έρθει στα ποτήρια μας δροσερό, περίπου στους δέκα βαθμούς σε χαμηλό ή ψηλό ποτήρι.

Στη Σαρακοστή βάζουμε… Δεκαράκι - εικόνα 4

Στην περίπτωση των γευστικών ζευγαριών, ταιριάζει πάρα πολύ με τα τυριά, ειδικά τα πικάντικα. Μπορείτε να φτιάξετε ένα πλατό με τυριά φρέσκα και παλαιωμένα, αμέσως θα τα συμπληρώσει. Το ίδιο συμβαίνει και με τα έντονα αλλαντικά, βλέπε απάκι και λούτζα, που δένουν αμέσως με τις πιπεράτες και πικάντικες νότες του. Εννοείται, ότι είναι ο καλύτερος σύντροφος σε όστρακα (μύδια, γυαλιστερές), σε τηγανητά και ψητά ψάρια. Ακόμα και σε όλους τους καπνιστούς μεζέδες (και σάλτσες) -τους οποίους μάλιστα φρεσκάρει. Ειδικά γι' αυτή την περίοδο, μπορείτε να το δοκιμάσετε μαζί με όσπρια. Θα εντυπωσιαστείτε από το πόσο καλό ζευγάρι κάνει! Μια ενδιαφέρουσα πρόταση, επίσης, είναι με ψητά μανιτάρια και λιαστή ντομάτα.
Κάντε και εσείς τις δικές σας δοκιμές, αφού, όμως, πρώτα το απολαύσετε straight.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Nobilis Rooftop": Η Κηφισιά είναι ακόμα πιο ωραία από ψηλά

Ένα κρυμμένο rooftop στην Κηφισιά αποκαλύπτει την πιο δροσερή πλευρά της γαστρονομίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/09/2025

Πόσο προσιτό είναι τελικά το φαγητό στα εστιατόρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης;

Μια νέα παγκόσμια μελέτη από το Chef’s Pencil κατέταξε 177 πόλεις παγκοσμίως, συγκρίνοντας το κόστος φαγητού σε εστιατόρια, καφέ και μπυραρίες σε σχέση με τους τοπικούς μισθούς. Ας δούμε τι παίζει - και στα μέρη μας.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Δείπνο σε μεγάλα αθηναϊκά σαλόνια με τιμές - έκπληξη

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές, κι αυτή είναι η ιδανική μας αφορμή για dinner σε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά γαστρονομικά σαλόνια της πόλης.

Da Bruno: Επετειακό δείπνο με Michelin σεφ για τα 40 χρόνια λειτουργίας

Το ιταλικό εστιατόριο–σταθμός της Αθήνας, συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια ζωής και τα γιορτάζει με τον πιο γαστρονομικό τρόπο.

Η Ταβέρνα της Ερμού έρχεται και είναι ό,τι λέει το όνομά της

Τι ακριβώς ετοιμάζει η Ergon στην καρδιά της Αθήνας.

Το Saint’s by Mpoumpou σερβίρει burger που κολάζει κι άγιο

Ένα funky pop μαγαζί με γευστικό focus στο smash burger κάνει τη διαφορά στο Νέο Ψυχικό.

Επιστροφή στο Manko Athens, για λίγο ακόμη καλοκαίρι

Το δημοφιλές σποτ του One&Only Aesthesis παρατείνει την πιο ανέμελη εποχή του χρόνου, σε ένα σκηνικό κοσμοπολίτικης γεύσης και φινέτσας.