Ουζερί του Λάκη: Hasta la Βικτώρια siempre

Παλιομοδίτικο ουζερί εν μέσω αστικής θαλάσσης, με φρεσκαδούρα στη βιτρίνα και καραφάκια στο… repeat. Όλα αυτά σε ένα μικρό πεζόδρομο κάθετο στην πλατεία Βικτωρίας.

Ουζερί του Λάκη: Hasta la Βικτώρια siempre

Παλιομοδίτικο ουζερί εν μέσω αστικής θαλάσσης, με φρεσκαδούρα στη βιτρίνα και καραφάκια στο… repeat. Όλα αυτά σε ένα μικρό πεζόδρομο κάθετο στην πλατεία Βικτωρίας.

Ουζερί του Λάκη: Hasta la Βικτώρια siempre - εικόνα 1

Έχω πάει αρκετές φορές στο «Ουζερί του Λάκη» του Γιώργου Λάμπρου στην πλατεία Βικτωρίας. Ξέρω ότι δεν ταιριάζει σ’ όλους, αλλά προσωπικά θα δηλώσω φαν. Κάτω από κλασικά μπαλκόνια και παντζούρια του αθηναϊκού κέντρου σε περιμένει με τη ρετρό ταμπέλα του, και πιο μέσα –μικρό είναι– με ναυτικούς κόμπους, προπέλες, κοχύλια, γυάλινα φωτιστικά-καράβια κι ένα wall of fame διάστικτο από κάθε λογής επαινετικά γευσι-δημοσιεύματα. Ουζερί-κουτούκι με ανσάμπλ άλλης εποχής, προ νεο-παραδοσιακής επέλασης, επιμένει, κρατάει, με την περιοχή να έχει περάσει διάφορες (ενίοτε και ζόρικες) φάσεις από το 1984 που άνοιξε.

Μπορείς, αν θες, να το θεωρήσεις ατραξιόν για την καλτ αρχειοθήκη σου. Είναι περίπτωση όμως. Κάθε φορά που πηγαίνεις λες ότι θέλει ανανέωση και κάθε φορά ξαναπηγαίνεις για να το ξαναπείς. Ξεκινάς από τη βιτρίνα με τα ψάρια και τα θαλασσινά, που τη βλέπεις με το που μπαίνεις δεξιά, και που ανάλογα με την ημέρα θα τη βρεις περισσότερο ή λιγότερο φορτωμένη (αναλόγως καιρού και ψαριάς) και συνεχίζεις τρωγοπίνοντας και κουβεντιάζοντας έχοντας στα αυτιά σου από Μπέλλου, Ζαμπέτα και Μπιθικώτση μέχρι Μπάση. Κλάσικ. Τίμιο. Και υπό μία έννοια θεραπευτικό.

Στην «καδραρισμένη» με ούζα και τσίπουρα κουζίνα, η Άννα Πασσά τηγανίζει μαστόρικα, ψήνει και μαγειρεύει και κλασικά της ελληνικής ψαροφαγίας και μερικά πράγματα που δεν έχεις ξαναφάει, ορίτζιναλ, δικά τους, που φροντίζουν να τα ανανεώνουν συχνά. Την αλμυρή φέτα την κοντράρουν με γλυκοπικάντικη μαρμελάδα ντομάτας, φτιάχνουν νόστιμες γαρίδες σαγανάκι, έναν κολιό που έρχεται παρέα με γλυκοπικάντικη λαδερή μελιτζάνα με κρεμμύδια καραμελωμένα κι ελάχιστη ντομάτα, πολύ γλυκοφάγωτη (τύφλα να ’χει η γιαπωνέζικη nasu miso), κι ένα ντελικάτο σαλάχι αχνιστό, που σε παιδεύει λίγο με τα κόκαλα αλλά αξίζει τον κόπο.

Ελπίδος 16 (πεζόδρομος), πλ. Βικτωρίας, 2108213776.

ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΑ

Ουζερί του Λάκη: Hasta la Βικτώρια siempre - εικόνα 2

Μακαρόνια με σουπιά
Ή, για την ακρίβεια, μαύρα μακαρόνια με σουπιά, που μαγειρεύονται με το μελάνι της, νοστιμίζουν και… γκριζάρουν. Κι αυτά είναι από τα καινούργια τους, ωραία βρασμένα κι ελαφριά. Είναι και νηστίσιμα.

Ουζερί του Λάκη: Hasta la Βικτώρια siempre - εικόνα 3

Λαζάνια με ρέγκα
Ωραία βρασμένα τα ζυμαρικά, τόσο όσο να κρατάνε λίγο στο δόντι, μπλεγμένα με σπασμένα αμύγδαλα, κρατσανιστό ροζ πιπέρι και κομμάτια ρέγκας σε ένα πιάτο με πολύ έντονα καπνιστή αίσθηση – ίσως θέλει και λίγη οξύτητα για να ισορροπήσει.

Ουζερί του Λάκη: Hasta la Βικτώρια siempre - εικόνα 4

Θαλασσινός μουσακάς
Έρχεται κλεισμένος μέσα σε φωλιά ζύμης, έχει στρώσεις μελιτζάνας και πατάτας, ποτισμένες από τη σάλτσα ντομάτας με λίγο (τόσο όσο) σκόρδο κι από πάνω τους σαρδέλα τηγανητή. Δουλεύει ωραία ο συνδυασμός.

Περισσότερες πληροφορίες

Ουζερί του Λάκη (Το)

Ελπίδος 16 (πεζόδρομος), Πλ. Βικτωρίας
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η ιταλική ελεγκάντσα του Παλαιού Φαλήρου μετρά πάνω από 40 χρόνια γευστικής ιστορίας

Το Da Bruno παραμένει σημείο αναφοράς για την αυθεντική ιταλική κουζίνα στην Αθήνα, με τον Δημήτρη Τσουκάρη να τιμά τις γευστικές παραδόσεις με σύγχρονη ματιά.

04/11/2025

Kioku x Birdman: Exclusive take over για μία μόνο βραδιά

Το Birdman, το αγαπημένο Japanese bar + grill, γίνεται απόψε το σκηνικό μιας ξεχωριστής σύμπραξης και υποδέχεται το λονδρέζικο Kioku.

4 νέα ζαχαροπλαστεία και pastry shops που γλυκαίνουν τους Αθηναίους

Λουκουμάδες, πίτες, τάρτες, κρουασάν και πολλές ακόμα γλυκές λιχουδιές στα καινούργια spots της πόλης.

Στο Cookie Spot για κορυφαία cookies και εξαιρετικό καφέ

Στο μέρος που κανείς δε σταμάτησε ποτέ στο ένα μπισκότο, υπάρχει και εξίσου θελκτικός καφές.

To διαφορετικό από τα συνηθισμένα brunch της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Κάθε Σαββατοκύριακο, το μπιστρό "Sebastian" στη Γλυφάδα μάς υποδέχεται για... "Bottomless Brunch + Βeats".

Η Λήμνος "κατεβαίνει" στην Αθήνα και πιάνει τραπέζι στον 'Τσίφτη'

Mια μοναδική βραδιά αφιερωμένη στη γαστρονομία της Λήμνου, την Τρίτη 11 Νοεμβρίου.

Μια παριζιάνικη ταβέρνα στρώνει τραπέζι μαζί με τον Οικονόμου

Η Taverna Paris έρχεται σήμερα από την Πόλη του Φωτός στα Άνω Πετράλωνα και την Ταβέρνα Οικονόμου, σε ένα άχαστο gathering.