Φούρνοι νέας εποχής

Πώς ο φούρνος έγινε… blockbuster! Κάνουμε focus στο καινούργιο, πολυδιάστατο μοντέλο φούρνου, επισκεπτόμαστε 8 leaders και δοκιμάζουμε.

Φούρνοι νέας εποχής

Φτιάχνει εσπρέσο και καπουτσίνο, στύβει χυμούς, σερβίρει γαλλικό πρωινό, μαγειρεύει γίγαντες και γεμιστά κολοκυθάκια και ανεβάζει επιδόσεις στην patisserie. Το καινούργιο, πολυδιάστατο μοντέλο φούρνου εφορμά σε νέα, πέρα από το ψωμί, πεδία, δημιουργεί καινούργιες συντεταγμένες στάσης για καφέ και φαγητό, και ισχυροποιεί όλο και περισσότερο τη θέση του στην αγορά.

Φούρνοι νέας εποχής - εικόνα 1
Chryssinas

Και ξαφνικά το ψωμί­ δεν ήταν πια μόνο­ ψωμί που το βλέπεις στο καλάθι του, το παίρνεις και φεύγεις. Σταδιακά ψήθηκε άλλη φάση­: μια σειρά από φούρνους νέας εποχής. Το παραδοσιακό μοντέλο αρτο-ζαχαροπλαστείου υποβλήθηκε σε στιλιστικό ρεκτιφιέ, υιοθετώντας νέες αισθητικές προδιαγραφές –σε ορισμένες περιπτώσεις θυμίζει ακόμη και μπουτίκ–, επιδόθηκε σε διάφορες παράλληλες δραστηριότητες, αράδιασε τραπέζια, stands και πάγκους σε νευραλγικά πόστα του Βορρά, του Νότου και του κέντρου της Αθήνας κι επέκτεινε τη λειτουργία του μέχρι αργά το βράδυ. Κι έγινε... blockbuster. Με μια εξέλιξη-φαινόμενο οι πολυ-φούρνοι αυτού του τύπου παίζουν πλέον ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου all day τοπίου, με άλλα λόγια της πιο προσοδοφόρας στην παρούσα φάση αγοράς. Πας για ψωμί και βρίσκεσαι με έναν εσπρέσο στο χέρι. μπροστά σε ένα croque monsieur, ένα σάντουιτς με σολομό ή… μια μερίδα γίγαντες. Ο φούρνος έχει ανοίξει link ακόμη και με το μπαρ, που φτάνει από ένα mainstream ουίσκι στο ράφι μέχρι τις τελευταίες τάσεις της mixology. Η δυνατότητα σύντομης στάσης, η ευφράδεια της φουλαριστής με κάθε λογής γευστικές προτάσεις βιτρίνας, η κάλυψη μιας μεγάλης γκάμας καθημερινών αναγκών και στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι τιμές, ακόμη κι αν μιλάμε για διαφορετικά δείγματα γραφής κι επίπεδα επιδόσεων, είναι όλα ισχυρά κίνητρα, είτε πρόκειται για μεγάλου μεγέθους αλυσίδες που λόγω ανοδικών πωλήσεων επεκτάθηκαν με ραγδαίο ρυθμό είτε για αξιόλογες «μονάδες» οι οποίες δεν αποκλείεται βέβαια να αποκτήσουν και αυτές σε λίγο καιρό τη δική τους «δικτύωση».

Φούρνοι νέας εποχής - εικόνα 2
Ioanna’s by Tsolomiti

Σας έχουμε ανταπόκριση από τα Chryssinas, Paul, Ioanna’s by Tsolomiti, Frank Ze Paul και Athens Bakery, καθώς επίσης και από χαρακτηριστικά «καθιστά» υποκαταστήματα του Βενέτη και των Αττικών Φούρνων, και αναμένουμε το καινούργιο Bakers που θα ανοίξει τον Δεκέμβριο στο Χαλάνδρι (Πεντέλης 1 και Ηρώδου Αττικού), επίσης με ολοήμερη διάθεση και τραπέζια για σύντομη στάση.

Chryssinas, Κηφισιά

Φούρνοι νέας εποχής - εικόνα 3
«Serendipity»

Ο ντιζαϊνάτος φούρνος της Ρούλας και του Άκη Χρυσίνα, που έδωσε άλλη ζωή στη Λεβίδου, κρύβει εκπλήξεις και παίζει σε πολλά ταμπλό. Το βασικό: πίσω από το μοντέρνο περιτύλιγμα υπάρχει πείρα δύο γενιών στην αρτοποιία, κάτι που εύκολα αντιλαμβάνεσαι δοκιμάζοντας είτε τα ψωμιά και τα άπαιχτα κουλουράκια είτε τις πίτες και τις τάρτες (όλα ετοιμάζονται και ψήνονται επιτόπου). Ιδιαιτερότητα: πάει αγκαζέ με τον ενωμένο διπλανό­ all day (and night!) χώρο, το φιλόξενο «Serendipity», που αλλάζει πρόσωπο ανάλογα με την ώρα.Από πολύ νωρίς το πρωί, όταν βγαίνουν τα αχνιστά ψωμιά και τα κουλούρια, μπορείς να καθίσεις και να παραγγείλεις ό,τι θέλεις από το φούρνο ή να ενδώσεις στις προτάσεις του για γερό μπρέκφαστ (μια εναλλακτική στραπατσάδα ας πούμε), ενώ από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ σε περιμένει κι ένα πλήρες μενού, απλό μεν, αλλά αξιώσεων, με τη σφραγίδα του καλού σεφ Γκίκα Ξενάκη («Aleria»).
Η νύχτα πέφτει, ο φούρνος σπάνια κλείνει πριν από τα μεσάνυχτα και το «Serendipity» μεταμορφώνεται σε bar, με τον Πέτρο Στάθη στην μπάρα να εμπνέεται cocktails με άρωμα… φούρνου: βλ. Lemon Ρie ή Αpple Ρie! Ξεχωριστό κεφάλαιο τα γλυκίσματα γαλλικής patisserie, από μόνα τους λόγος επίσκεψης, αφού τα επιμελείται ο ζαχαροπλάστης-αστέρι ­Διονύσης Αλέρτας.
Highlights
Το τετ-α-τετ φούρνου και cocktail bar ή αλλιώς η all day χαλαρή πρόταση με το δίδυμο χώρο. Τα πολύ καλά ψωμιά και αρτοποιήματα με παλιές συνταγές. Η πολύ καλή ποιότητα σε όλα, σε τιμές που δεν ξεφεύγουν. Τα γιαμ σάντουιτς επιπέδου. Η πολίτικη τυρόπιτα με φρέσκο βούτυρο, το τραγανό γεμιστό σκαλτσούνι, τα σφολιατίνια με παρμεζάνα Σεν Κριστιάν. Λεβίδου 2 & Κασσαβέτη, 2106231588

Ioanna’s by Tsolomiti, Άλιμος

Φούρνοι νέας εποχής - εικόνα 4
Ioanna’s by Tsolomiti

Σεφ, τηλε-μαγείρισσα, συγγραφέας, η Ιωάννα Τσολομίτη πέρασε από αρκετές γνωστές αθηναϊκές κουζίνες, άνοιξε το δικό της εστιατόριο, το «Μεσπιλέα» στο Γκάζι, και τώρα κάνει το επόμενο βήμα με έναν καλαίσθητο σύγχρονο φούρνο στον Άλιμο που μοιάζει με… αρτο-μπουτίκ. Στο μινιμαλιστικής αισθητικής γκρι Ioanna’s τα γλυκά (πορτοκαλόπιτα, λεμονόπιτα, τάρτα με σοκολάτα) σε κερδίζουν οπτικά πρoτού καν φτάσεις στη μέσα βιτρίνα, όπου φιγουράρουν χορτόπιτες και τυρόπιτες ψημένες στη σχάρα, πιπερόπιτες, πατατόπιτες, κολοκυθόπιτες, κρεμμυδόπιτες, φοκάτσιες με ελληνικά τυριά, πεϊνιρλί και πίτσες, ωραία μίνι σαντουιτσάκια κι εντυπωσιακά, τεράστια αμερικάνικα κέικ με καραμέλα, με βατόμουρο, με μπανάνα, με αγριοκέρασο και πάει λέγοντας.
Κόσμος μπαίνει και βγαίνει συνέχεια με διαφορετικές διαθέσεις. Κάθονται στο μεγάλο πάγκο από ξανθό ξύλο στα δεξιά της εισόδου για ένα εσπρεσάκι κι ένα σάντουιτς με γαλοπούλα, που στο «Ioanna’s» την καπνίζουν μόνοι τους, χαζεύουν την κολεξιόν των γλυκών ή δοκιμάζουν τα κουλουράκια που τους τρατάρει η Ιωάννα Τσολομίτη προτού τους ξεναγήσει στη συλλογή μαγειρευτών ημέρας, η οποία περιλαμβάνει από κλασικούς γίγαντες, φασολάκια και γεμιστά μέχρι μια πιο μοντέρνα πανσέτα με δεντρολίβανο, βαλσάμικο και μέλι μαζί με πουρέ σελινόριζας ή ένα μεγάλο κομμάτι αχνιστό χοιρινό στο ταψί που το κόβουν μπροστά σου.
Highlights
Το ψωμί με προζύμι δώδεκα ημερών, το γερμανικό πολύσπορο και το Μετσόβου σε καλαθάκι.
Τα πολύ νόστιμα σαντουιτσάκια με ­λιαστή ντομάτα, φέτα και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας. Οι κάθε λογής πίτες της Ιωάννας, που πραγματικά γίνονται ανάρπαστες. Η σοκολατόπιτα σε γυάλινο μπολάκι με σαντιγί από αφρόγαλα, νιφάδες σοκολάτας και μπισκοτάκι – αν είσαι chocoholic, θα σου κεντρίσει σίγουρα το ενδιαφέρον.
Λεωφ. Βουλιαγμένης 548, 2109901931

Paul, Γλυφάδα

Φούρνοι νέας εποχής - εικόνα 5
Paul (Γλυφάδα)

Είναι η δεύτερη αθηναϊκή έδρα –η πρώτη άνοιξε πριν από τρία χρόνια στην Πανεπιστημίου– της φραντσέζικης boulangerie με τη μαύρη πρόσοψη και το νεο-ρουστίκ στιλ, που επεκτάθηκε ραγδαία εντός κι εκτός Γαλλίας με υποκαταστήματα, μεταξύ άλλων, στο Λονδίνο, στο Ντουμπάι, στο Τόκιο και στην Ουάσινγκτον. Το ασπρόμαυρο πάτωμα, οι πολυέλαιοι, τα ξύλινα δοκάρια στο ταβάνι και τα λευκά πλακάκια, σταμπαρισμένα με κάποιες λεπτομέρειες γαλλικής εξοχής, πλαισιώνουν τη γαργαλιστικά γεμάτη βιτρίνα.
Και ξαφνικά στέκεσαι μπροστά σε αντικρουόμενες δυνάμεις γλυκού και αλμυρού: κρουασάν, pains au chocolat, palmiers, moelleux σοκολάτας, τάρτες, εκλέρ, macarons και πολλά μικρά ή μεγαλύτερα σαντουιτσάκια… Στα εξωτερικά τραπέζια από τις 7.30 π.μ. μέχρι τις 12 το μεσημέρι σερβίρουν καφέ και πρωινό (τις vienoisseries συμπληρώνουν κρέπες, βάφλες­, croque monsieurs, croque madames κ.ά.) και αργότερα το μενού αλλάζει, προτείνοντας ζεστές tartines, δηλαδή ανοιχτά σάντουιτς με μοσχαρίσιο κρέας, μανιτάρια και πράσο, με καπνιστό σολομό, με μοτσαρέλα buffala, ντομάτα και πέστο αλλά κι εκδοχές χάμπουργκερ σε ψωμάκι pain de mie με πατάτες φούρνου για συνοδεία. Είναι αρκετές οι ώρες της ημέρας που πραγματικά δεν βρίσκεις να καθίσεις.
Highlights
Τα γευστικά φλαμανδικά προζυμένια ψωμάκια, το αφράτο και με πολύ ωραία επίγευση ψωμί με βιο­λογικό γάλα και βούτυρο, οι πλούσιες quiches Lorraines, οι τάρτες κόκκινων φρούτων –ιδίως εκείνη με τα μύρτιλλα, όμορφα υπόξινη, με δια­κριτικούς τόνους γλυκύτητας– και τα ισορροπημένα chaussons aux pommes, με γέμιση ξινόμηλου και καραμελωμένη ζάχαρη. Γενικά εδώ τα γλυκά είναι της σχολής «όχι υπερβολικά γλυκά».
Πλ. Εσπερίδων & Κύπρου 70, 2108947169

Frank Ze Paul, Δροσιά

Φούρνοι νέας εποχής - εικόνα 6
Frank Ze Paul

Παρά το φευγάτο όνομα και το καρτουνίστικο λογότυπο, ο φούρνος που δεσπόζει στην είσοδο της Δροσιάς διαθέτει μια αύρα κλασικής boulangerie-patisserie της παλιάς Αθήνας. Η άμεση επαφή με το εργαστήριο, τα ταψιά από το φούρνο­ που περνούν μπροστά σου, το άρωμα των καφέδων και το αδιάκοπο­ πηγαινέλα των βοηθών δίνουν στην αίθουσα έναν αέρα αυθεντικού. Εντυπωσιακή ποικιλία ψωμιών, αρτοποιημάτων, σνακ, παγωτών και κάθε είδους γλυκισμάτων δεν σε αφήνουν να περιοριστείς στην αρχική σου πρόθεση.
Είναι περίπου βέβαιο ότι θα παραγγείλεις τον καφέ σου διαλέγοντας ένα γλυκό ή αλμυρό σνακ και θα καθίσεις στα χαλαρά σκορπισμένα στον έξω χώρο τραπεζάκια, κάτω από τα δέντρα – αυτή κι αν είναι ρετρό εικόνα. Πρωτεργάτης του Frank Ze Paul ο Δημήτρης Γρίβας, αρτοποιός τρίτης γενιάς, με σπουδές στη Φινλανδία και αρκετά χρόνια θητείας στο Παρίσι και νυν καθηγητής αρτοποιίας στη χώρα μας. Συνεργάζεται με τον Γαλλολιβανέζο chef patissier Zozef Azzam, ο οποίος επιμελείται τα γλυκά.
Highlights
Η αυλή με τα τραπεζάκια κάτω από τα δέντρα. Οι αργές ωριμάνσεις στα ψωμιά, με ιδιαίτερη σημασία στο προζύμι. Το βούτυρο που φέρνουν από τη Γαλλία και η σοκολάτα Callebaut. Τα πολύ λεπτά κριτσίνια σε πολλές γεύσεις, τα τραγανά κουλούρια τύπου Θεσσαλονίκης, τα γλυκάκια Βηρυτού με τραγανό­ φύλλο και βουτυρένια αίσθηση, τα σάντουιτς με μαύρο ψωμί, τα cookies, η πορτοκαλόπιτα, η κρέμα πατισερί με φρέσκες φράουλες.
Λεωφ. Μαραθώνος 1, 2106229649

Βενέτης 1948, Κηφισιά

Φούρνοι νέας εποχής - εικόνα 7
Βενέτης

Τα τραπεζάκια στο ντεκ της σκεπαστής βεράντας, λουσμένα στο φως, είναι ό,τι πρέπει για καφέ, γλυκό και χαλαρή κουβέντα. Ο όμορφος χώρος με το θεατρικό στήσιμο, τον ατμοσφαιρικό φωτισμό και τον τεράστιο σύγχρονο ξυλόφουρνο φιλοξενεί μια αξιοσέβαστη γκάμα γλυκών και αλμυρών πειρασμών πέρα από την άκρως ενδιαφέρουσα συλλογή ψωμιών που ξεφουρνίζονται συνεχώς. Θα σταθείς οπωσδήποτε μπροστά στους γυάλινους πάγκους με τις εντυπωσιακές τούρτες, τις τάρτες και τα μικρά γλυκά, έστω και για να τα θαυμάσεις. Δεύτερη «παγίδα» οι ιταλικές ζύμες που φωνάζουν ψήσιμο σε ξύλα (πίτσα, καλτσόνε, τζενοβέζε, στρόμπολι και πεϊνιρλί). Αλλά και τα ψωμιά…
Μπαίνεις για ζυμωτό σε καρβέλι και βλέπεις μια αφράτη, ζεστή φοκάτσια. Πώς να αντισταθείς; Ακολουθούν σάντουιτς, φύλλα αέρος (λέγε με μπουγάτσα) με τυρί­ ή με κρέμα και ηπειρώτικες πίτες. Η πρόταση είναι ολοκληρωμένη: πραγματικά μεγάλη ποικιλία άρτων, ζαχαροπλαστείο, τζελατερία και καφέ αλλά και κανονικό μενού εστιατορίου το οποίο επιμελείται ο Γιάννης Τζελέπης. Έτσι, στα τραπεζάκια που λέγαμε και στο πατάρι μπορείτε να συνεχίσετε με λαχανοντολμάδες, ταλιατέλες φούρνου ή και σμυρναίι­κα σουτζουκάκια… Και, βέβαια, να τελειώσετε με λουκουμάδες.
Highligts
H ηλιόλουστη βεράντα για καφέ, γλυκό ή φαγητό. Ό,τι βγαίνει εκείνη τη στιγμή από τον ξυλόφουρνο: «μοναστηριακό» καρβέλι με προζύμι, φοκάτσια, μπαγκετίνι Βιένης με βούτυρο και γάλα, τζενοβέζε ζυμωμένο με ελιές, ρίγανη, φέτα και ντομάτα. Το πλήρες μενού με τα προσεγμένα υλικά.
Λεωφ. Κηφισίας 320 & Σαρανταπόρου, 2108087771

Athens Bakery

Φούρνοι νέας εποχής - εικόνα 8
Athens Bakery

Σόλωνος και Σίνα Δύσκολο να περάσεις από τη γωνία Σόλωνος και Σίνα χωρίς να υποκύψεις σε ένα μπρέτσελ, ένα ξεροψημένο κουλούρι ή ένα φρεσκοστυμμένο χυμό από το ανακαινισμένο Athens Bakery. Εκτός από την ποικιλία ψωμιών, υπάρχουν προτάσεις για κάθε ανάγκη της ημέρας, όπως κι ένας μικρός, αλλά οργανωμένος χώρος καφέ με μπάρα, από όπου χαζεύεις την κίνηση στη Σίνα. Πειρασμός η μεγάλη ποικιλία σε γλυκά ή αλμυρά σνακ, οι πολλές τυρόπιτες και η γνήσια ιταλική φοκάτσια.
Υπάρχουν όμως και αρκετές επιλογές σε φρέσκες σαλάτες, φρουτοσαλάτες και σάντουιτς. Ο τομέας «ζαχαροπλαστείο» καλύπτει μεγάλο χώρο και τα σοκολατένια του «κεράσματα» σε καλή τιμή είναι μια καλή πρόταση για το γραφείο. Οι γλυκές επιλογές διαθέτουν και άρωμα παράδοσης, με λαλάγγια Μάνης, κρητικά καλτσούνια με ανθότυρο, λουκουμαδάκια, σαμαλάκια και όλα τα κλασικά κουλουράκια. Πολλά από τα κριτσίνια και τα cookies κλείνουν το μάτι στην υγιει­νή διατροφή, όπως και το ψωμί­ dinkel.
Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης frozen yogurt 2% με πολλά toppings καθώς και μια γωνιά με παραδοσιακά προϊόντα μικρών παραγωγών (ζυμαρικά, σάλτσες, μαρμελάδες, παξιμάδια) για το σπίτι.
Highligts
Η βιτρίνα με τα φρέσκα­ φρούτα και τα λαχανικά εποχής που επιλέγεις για το χυμό σου (€ 2,20 τα 300 ml), ο φούρνος που βλέπεις να ξεφουρνίζει μπροστά σου, ο σκέτος χυμός καρότου, τα κουλούρια τύπου Θεσσαλονίκης σε εννέα παραλλαγές, το ζυμωτό­ ψωμί με αλεύρι από πετρόμυλο, το ναπολιτάνικο με προζύμι, η φοκάτσια με ελιές, ντοματίνια και δεντρολίβανο, η τυρόπιτα με γραβιέ­ρα Νάξου, τα cookies με βρώμη και σταφίδα...
Σόλωνος 62 και Σίνα, 2103610450

Αττικοί Φούρνοι, Παγκράτι

Φούρνοι νέας εποχής - εικόνα 9
Αττικοί Φούρνοι

Ντεμπουτάρισαν στον Πειραιά, σύντομα έπιασαν δυνατά πόστα σε διά­φορα σημεία της Αθήνας και στο τελευταίο τους κατάστημα αποφάσισαν να «μπλέξουν» ψωμί κι εσάνς ιστορίας. Το μοντέρνο, αρκετά ευρύχωρο καφε-αρτοζαχαροπλαστείο των Αττικών Φούρνων βρίσκεται σε ένα χώρο που άφησε εποχή, το παλιό καφενείο του Λέν­τζου. Και οι barristas του εξακολουθούν να φτιάχνουν, εκτός από εσπρέσο και καπουτσίνο, τη διάσημη φραπεδιά-πετιμέζι που «ανακάλυψε» ο Χρήστος Λέντζος το 1964, βάζοντας ένα μείγμα ζάχαρης και καφέ με νερό στο μπλέντερ, με αποτέλεσμα μια πυκνή κρέμα. Τα μαρμάρινα τραπέζια του πεζοδρομίου απέναντι από το Άλσος είναι μάλλον δύσκολο να τα πετύχεις άδεια. υπάρχουν όμως αρκετά και στο εσωτερικό.
Η κολεξιόν περιλαμβάνει τα γνωστά αρτοσκευάσματα και γλυκά της αλυσίδας: ψωμιά πολύσπορα, στριφτά, μαργαρίτες με νιφάδες καλαμποκιού, σιμιγδαλένια αλλά και τυρόπιτες, σπανακόπιτες, πίτσες, πεϊνιρλί και μπουγάτσες, κουλούρια, βουτήματα, δίπλες, κορνέ­, προφιτερόλ, σοκολατίνες, ραβανί, χωρίς ιδιαίτερες μοντερνιές­, αλλά με στιλ κι επιδόσεις αρτο-ζαχαροπλαστείου.
Highlights
Το μετσοβίτικο ψωμί με διπλό ξινό προζύμι. Τα κριτσινάκια καλαμποκιού. Το κουλούρι με ελιά.
Ο γλυκός φραπές αλά Λέντζος, για το ιστορικόν του πράγματος και για τους πιστούς πελάτες του, που έρχονται πλέον στους Αττικούς Φούρνους για το πρωινό καφεδάκι τους. Στην περίπτωση που πίνετε τον καφέ σας μέτριο θα σας βάλουν λίγο­ καφέ ακόμη στα παγάκια και με το ανακάτεμα θα μειωθεί η αίσθηση της ζάχαρης.
Βρυαξίδος 2, 2155515041

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η φάση είναι semifreddo στο Sweet Nolan

Scoop, smile, repeat για ένα καλοκαίρι που σερβίρεται στο γλυκό σποτ του κέντρου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
16/07/2025

Στο Καβούρι και τον Παπαϊωάννου ο Μάικλ Τζόρνταν: Οι λόγοι της επιλογής του

Ο μύθος του ΝΒΑ προτίμησε το θαλασσινό εστιατόριο της Βουλιαγμένης κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Και υπάρχουν λόγοι γι' αυτό.

Στο Αιγάλεω παίζει ένα από τα κορυφαία σουβλάκια της Αθήνας

To "Κομπλέ", στη δημοφιλή γειτονιά των ΔΠ, συνεχίζει την πεντανόστιμη παράδοση του Πειραιώτη "Γιώργου".

To Pelagos on Tour σερβίρει τις καλύτερες στιγμές του

O πολυβραβευμένος σεφ Luca Piscazzi συγκεντρώνει τις αγαπημένες δημιουργίες των τελευταίων τριών ετών σε ένα ειδικό μενού "Best Of".

Λακάνη: Σεβασμός στη γεύση

Στη "Λακάνη" της Ρόδου, η ελληνική παράδοση συναντά τη μοντέρνα γεύση, υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Κονταράτου.

Τρία αθηναϊκά εστιατόρια με κορυφαίες λίστες κρασιών ξεχωρίζει το περίφημο Wine Spectator

Basegrill, Travolta και Ateno απέσπασαν τη σημαντική διάκριση του "Award of Excellence" από το κορυφαίο περιοδικό Wine Spectator για τις λίστες κρασιών τους.

Γιατί το Aleria είναι ένα ιδιαίτερο case study της ελληνικής γαστρονομίας

Το Aleria είναι το μοναδικό εστιατόριο που βραβεύεται για χρόνια με τον ίδιο ιδιοκτήτη και σεφ. Κάτι κάνουν καλά ο Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης και ο Γκίκας Ξενάκης και μιλούν γι' αυτό στο 'α'.