100+ θεατρικές παραστάσεις κατεβάζουν αυλαία μέχρι την Κυριακή των Βαΐων

Αν και τα τελευταία χρόνια ξέρουμε ότι το άλλωτε επίσημο τέλος της σεζόν έχει μετατεθεί προς τα τέλη Μαΐου, εξακολουθεί να σηματοδοτεί την "αυλαία" για πολλές θεατρικές παραστάσεις. Έχετε μια τελευταία ευκαιρία να τις παρακολουθήσετε.

Κουκλόσπιτο Πάτροκλος Σκαφίδας©

Αν και τα τελευταία χρόνια ξέρουμε ότι το άλλωτε επίσημο τέλος της σεζόν, η Κυριακή των Βαΐων, έχει μετατεθεί προς τα τέλη Μαΐου, εξακολουθεί να σηματοδοτεί την "αυλαία" για πολλές θεατρικές παραστάσεις. Περισσότερες από 100 θεατρικές παραστάσεις κατεβαίνουν στις 9 Απριλίου και έχετε μια τελευταία ευκαιρία να τις παρακολουθήσετε. Και όσο γι’ αυτές που συνεχίζονται μετά το Πάσχα, μπορείτε να ανατρέξετε στον απόλυτα ενημερωμένο οδηγό θεάτρου του "α” και να διαμορφώσετε την ατζέντα των ανοιξιάτικων θεατρικών σας εξορμήσεων.

Ψηλά απ’ τη γέφυρα
Ελίνα Γιουνανλή©
"Ψηλά απ’ τη γέφυρα"

#1 Μεγάλα έργα του παγκόσμιου θεάτρου 

Διαβάστε Επίσης

Από την πληθωρική αθηναϊκή θεατρική σκηνή δεν λείπουν ποτέ τα μεγάλα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου που διαχρονικά μαγνητίζουν το κοινό στις θεατρικές αίθουσες. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε φέτος η μινιμαλιστική εκδοχή του σκηνοθέτη Γιώργου Νανούρη πάνω στο σπουδαίο δείγμα του κλασικού και άκρως δημοφιλούς αμερικάνικου θεάτρου "Ψηλά απ’ τη γέφυρα” του Άρθουρ Μίλερ (έως 9/4). Περισσότεροι από 45.000 θεατές έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα την παράσταση με πρωταγωνιστή τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη στο ρόλο του Έντι Καρμπόνε που ερωτεύεται την νεαρή ανιψιά της γυναίκας του, βιώνοντας μια συγκλονιστική εσωτερική σύγκρουση. Σε μια παράσταση με καθαρή σκηνοθετική υπογραφή ανέβασε τον "Μισάνθρωπο” του Μολιέρου ο Γιάννης Κακλέας με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο στον κεντρικό ρόλο και την Ευγενία Σαμαρά στο ρόλο της Σελιμέν. Μια σύγχρονη εκδοχή της μολιερικής κωμωδίας που απέδωσε τον ήρωα με μάλλον αρνητικά χαρακτηριστικά, η οποία σχολιάζει τις ολέθριες συνέπειες της υποκρισίας και της σάπιας αστικής κοινωνίας (έως 9/4). 

Μισάνθρωπος, σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα
Πάτροκλος Σκαφίδας - Εβίτα Σκουρλέτη
"Μισάνθρωπος"

Διαβάστε Επίσης

Ο Ίψεν φέτος είχε την τιμητική του, αφού ανέβηκαν τέσσερις παραστάσεις έργων του. Πρωτοστατούν οι "Βρικόλακες” σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή από το Εθνικό Θέατρο (έως 9/4). Στο συγκλονιστικό οικογενειακό δράμα για τις καταστροφικές συνέπειες του καθωσπρεπισμού στην ατομική ευτυχία πρωταγωνιστούν οι Ναταλία Τσαλίκη, Αργύρης Πανταζάρας, Περικλής Μουστάκης, κ.ά. Στο θέατρο Πορεία ο Δημήτρης Τάρλοου στη σύγχρονη και άκρως ατμοσφαιρική σκηνική εκδοχή του αριστουργηματικού "Κουκλόσπιτου” που εστιάζει στην υποκρισία που μπορεί να διαποτίζει ένα γάμο, καθοδηγεί τη Λένα Παπαληγούρα που επαναστατεί ενάντια στο κοινωνικό σύστημα στο ρόλο της Νόρας με τον Γιώργο Χριστοδούλου να υποδύεται τον σύζυγό της, Τόρβαλτ Χέλμερ (έως 9/4). 

Βρικόλακες Φασουλής
©Γιώργος Καβαλλιεράκης
"Βρικόλακες"

Τη "Νόρα: Το σπίτι της κούκλας” ανέβασε και το θέατρο Altera Pars, σε σκηνοθεσία του Πέτρου Νάκου, ο οποίος ξαναστήνει ένα "Κουκλόσπιτο" τόσο οικείο και γνώριμο σήμερα, που μάς προκαλεί να αναρωτηθούμε πόσο έχει αλλάξει ο κόσμος ουσιαστικά από τότε. Ο ίδιος ερμηνεύει το ρόλο του Τόρβαλντ Χέλμερ και η Αγγελική Κοντού βρίσκεται στο πλευρό του ως Νόρα (έως 2/4). Στη σκηνή του Bios ο Δημήτρης Γεωργαλάς σκηνοθετεί την Τζούλη Σούμα στην "Έντα Γκάμπλερ", το έργο του Ίψεν που σκιαγραφεί ψυχαναλυτικά τον άνθρωπο του σήμερα και τις τοξικές σχέσεις που το περιβάλλουν. Η ηρωίδα είναι το θύμα μιας πατριαρχικής κοινωνίας που απειλεί την ελευθερία της. Μπορεί η απάντησή της στην απειλή να είναι αυτοκαταστροφική, είναι όμως μια πολιτική πράξη (έως 9/4). 

Αμπιγιέρ
Μάνος Γεωργίου©
"Αμπιγιέρ"

Ιεροκλής Μιχαηλίδης και Γεράσιμος Σκιαδαρέσης συναντιούνται στον "Αμπιγιέρ" του Ρόναλντ Χάργουντ στη σκηνή του θεάτρου "Τζένη Καρέζη” υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Τσέζαρις Γκραουζίνις. Οι δύο σπουδαίοι ηθοποιοί ζωντανεύουν το έργο-φόρος τιμής στο θέατρο και τον κόσμο των παρασκηνίων (έως 9/4). Στο Θέατρο "Μοντέρνοι Καιροί” ο Κώστας Νταλιάνης σκηνοθετεί το εμβληματικό έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ "Ο κύκλος με την κιμωλία” που παραδίδει πολύτιμα μαθήματα ανθρωπιάς και καλοσύνης σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί το ατομικό συμφέρον. Η Γκρούσα (Φάνια Νταλιάνη), μια φτωχή υπηρέτρια βρίσκεται με τον διάδοχο του έκπτωτου μονάρχη στα χέρια και τους πραξικοπηματίες στο κατόπι τους. Όταν το νέο καθεστώς ανατραπεί, η πραγματική μητέρα θα διεκδικήσει το παιδί και φυσικά τη περιουσία του. Η λύση θα δοθεί από έναν ανορθόδοξο λαϊκό δικαστή, τον Αζντάκ (Κοσμάς Ζαχάρωφ), με τη δοκιμασία του κύκλου με την κιμωλία. Το ρόλο του αφηγητή ερμηνεύει η Εβίτα Παπασπύρου (έως 9/4). 

Οι δούλες
"Οι δούλες"

Διαβάστε Επίσης

Ο σαιξπηρικός "Βασιλιάς Ληρ" βρήκε το δρόμο του για τη σκηνή του θεάτρου Arroyo σε μια χοροθεατρική παράσταση φλαμένκο από τον Σταύρο Λίτινα, σε μια παράσταση που αναδεικνύει τον αγώνα του Ληρ για την κατάκτηση της εξουσίας αλλά και την καταστροφή του και τη φθορά των ανθρώπινων στοιχείων που επέρχεται μέσα στη διαχείριση της εξουσίας (έως 9/4). Στο "Αποθήκη” ο Γιώργος Σκεύας ανεβάζει το αριστούργημα ενός εκ των θεμελιωτών του θεάτρου του παραλόγου, τις "Δούλες” του Ζαν Ζενέ στο οποίο ένα παιχνίδι εξουσίας και υποταγής ανάμεσα σε δύο υπηρέτριες και την κυρία τους αποκτά επικίνδυνες διαστάσεις με τις Αμαλία Καβάλη, Αγγελική Παπαθεμελή και Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου (έως 9/4).

Η ράβδος
"Η ράβδος"

#2 Ερμηνευτές με σκηνικό εκτόπισμα

Πρόκειται για ηθοποιούς πρώτης γραμμής με κοινό που τους ακολουθεί σταθερά. Στο ιστορικό "Αμφιθέατρο” ο Δημήτρης Καταλειφός πρωταγωνιστεί δίπλα στις Αλεξία Καλτσίκη και Ζωή Ρηγοπούλου, στη "Ράβδο”. Το έργο του Μαρκ Ρέιβενχιλ, του επιδραστικότερου εκπροσώπου του "in-yer-face theatre", που μιλάει για τη βία, την εξουσία και τον εκφοβισμό, όπου ένας καθηγητής που περιμένει την αποχαιρετιστήρια γιορτή της αφυπηρέτησής του έρχεται αντιμέτωπος με ένα πλήθος εξαγριωμένων μαθητών έξω από το σπίτι του. Σκηνοθετεί ο Γιώργος Σκεύας (έως 9/4). 

Da
Διονύσης Κούτσης©
"Da"

Διαβάστε Επίσης

Ο Γρηγόρης Βαλτινός βρίσκεται στο "Ιλίσια” με το "Da”, το αριστοτεχνικά γραμμένο αυτοβιογραφικό έργο του Χιου Λέοναρντ, σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια, όπου παρακολουθούμε έναν Βρετανό συγγραφέα να επιστρέφει από το Λονδίνο στην πατρίδα του μετά το θάνατο του πατέρα του (έως 9/4). Σε δικό της κείμενο ανέβηκε φέτος στη σκηνή η Ελένη Ράντου με το "Πάρτυ της ζωής μου". Ένα θεατρικό στοίχημα και μια ερμηνεία ζωής που σκηνοθέτησε ο Ανέστης Αζάς με περισσότερους από 40.000 θεατές να δίνουν το παρόν. Η σόλο περφόρμανς της έμπειρης ηθοποιού ξετυλίγει με χιούμορ και αφοπλιστική ειλικρίνεια πενήντα χρόνια "τραυμάτων" της ηρωίδας της, με φόντο τα τραύματα της σύγχρονης Ελλάδας (έως 9/4). Τέλος, ο Ερρίκος Λίτσης ερμηνεύει τον "Μάκη” του Βασίλη Κατσικονούρη σε συνσκηνοθεσία με τον συγγραφέα. Έναν βαθιά υπαρξιακό, σαρκαστικό μονόλογο για τη ματαίωση και το φόβο με μόνο ακροατή ένα χρυσόψαρο σε μια γυάλα (έως 9/4). 

Berlin Alexanderplatz
"Berlin Alexanderplatz"

#3 Μεγάλα σκηνοθετικά στοιχήματα

Διαβάστε Επίσης

Οι παραστάσεις τους αποτελούν συνήθως θεατρικό γεγονός και το θεατρόφιλο κοινό πάντα έχει μια θέση γι’ αυτές στην ατζέντα του. Ο λόγος για τις παραστάσεις που υπογράφουν εννιά μεγάλοι Έλληνες σκηνοθέτες στην ιδιαιτέρως πληθωρική φετινή θεατρική σεζόν. Ο Στάθης Λιβαθινός βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα-σημείο αναφοράς του Άλφρεντ Ντέμπλιν "Berlin Alexanderplatz" για να πει από σκηνής του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων - "Λευτέρης Βογιατζής” την τραγική ιστορία του Φραντς Μπίμπερκοπφ (Γιώργος Δάμπασης), ενός προσφάτως αποφυλακισθέντα στην ταραγμένη εποχή του γερμανικού Μεσοπολέμου (έως 9/4). Την "Παρεξήγηση” του Αλμπέρ Καμί, το σπουδαίο και ολιγοπαιγμένο έργο-μελέτη πάνω στη σύγκρουση του ανθρώπου με το μοιραίο, ανεβάζει ο καταξιωμένος διεθνώς σκηνοθέτης Γιάννης Χουβαρδάς στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν σε μια παράσταση εξαιρετικής ατμόσφαιρας κι αισθητικής με τους Μαριάννα Κάλμπαρη, Αναστάση Ροϊλό, Πηνελόπη Τσιλίκα, κ.ά. (έως 9/4). 

Η παρεξήγηση
Ελευθερία Νικολαΐδου©
"Η παρεξήγηση"

Σε μία από τις πλέον εκκεντρικές και αισθητικά ενδιαφέρουσες παραστάσεις της σεζόν ανεβαίνει το σκοτεινό θρίλερ του Άλιστερ ΜακΝτάουαλ "Pomona", σε συν-σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου και του "αόρατου” στο διαδίκτυο Ισλανδού conceptual artist Sigurdur F3, αντλώντας από τον κόσμο των RPG. Παίζουν οι Σίμος Κακάλας, Ειρήνη Μακρή, Άννα Μάσχα, Γιώργος Παπαπαύλου, Φώτης Στρατηγός, κ.ά. (έως 9/4). Ο Δημήτρης Τάρλοου υπογράφει στο θέατρο Πορεία μια αναβλύζουσα αισθησιασμό σκηνική περφόρμανς στη "Δόξα Κοινή από την οδό των Φιλελλήνων”, εμπνευσμένη από τους στίχους σημαντικών Ελλήνων ποιητών, σε σύνθεση Στρατή Πασχάλη, με τους Λήδα Μανιατάκου, Ορέστη Χαλκιά, Μάιρα Γραβάνη, Θανάση Δόβρη, κ.ά. (έως 3/4). 

Pomona
Ελπίδα Μουμουλίδου©
"Pomona"

Διαβάστε Επίσης

Στο "Άττις” ο διεθνής Θεόδωρος Τερζόπουλος, που κάθε παράσταση του αποτελεί γεγονός στην θεατρική Αθήνα, σκηνοθετεί δυο ακαταμάχητες πρωταγωνίστριες, τη Σοφία Χιλλ και την Αγλαΐα Παππά, στο "Ρέκβιεμ". Μια κάθοδος στον Άδη καταλήγει σε μια κατάφαση: αλληλεγγύη και μνήμη για τα θύματα των γυναικοκτονιών (έως 9/4). Στον νέο χώρο του "Άττις” ο συνεχιστής του Σάββας Στρούμπος και η ομάδα Σημείο Μηδέν παρουσιάζουν το κείμενο του Γάλλου ψυχαναλυτή, πολιτικού φιλοσόφου και κοινωνικού ακτιβιστή, Φελίξ Γκουαταρί "Για να τελειώνουμε με τη σφαγή του σώματος", που γράφτηκε με αφορμή τις εξεγέρσεις τον Μάιο του 1968 (έως 9/4). Η μυθιστορηματική ζωή μιας εκ των σημαντικότερων γυναικείων μορφών της χημείας και της φυσικής ενέπνευσε τον Θέμη Μουμουλίδη να σκηνοθετήσει την παράσταση "Μαρί Sklodowska Κιουρί”, σε κείμενο του ίδιου και της Παναγιώτας Πανταζή με την Κωνσταντίνα Τάκαλου στον ομώνυμο ρόλο (έως 9/4). 

Ρέκβιεμ
Κατερίνα Τζιγκοτζίδου©
"Ρέκβιεμ"

Διαβάστε Επίσης

Με το σημαντικό έργο του Φασμπίντερ "Ελευθερία στη Βρέμη” για την εξουσία και το τίμημα της ελευθερίας επέστρεψε ένας από τους ικανότερους σκηνοθέτες της γενιάς του, ο Νίκος Μαστοράκης, στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης με τους Μαρία Κεχαγιόγλου, Διαμαντή Καραναστάση, Άγη Εμμανουήλ, Γιωργή Τσαμπουράκη, κ.ά. (έως 9/4). Στα 25 χρόνια του Θεάτρου Κάτω Απ’ τη Γέφυρα, ο ιδρυτής του Νίκος Δαφνής μπήκε φέτος στη θεατρική σεζόν με μια δυναμική παράσταση για τη βία που θέτει ηθικούς προβληματισμούς. Μιλάμε για τις "Ακρότητες" του Ουίλιαμ Μαστροσιμόνε που αφηγείται την ιστορία μιας απόπειρας βιασμού με αναπάντεχη τροπή με πρωταγωνιστές τους Θοδωρή Αντωνιάδη και Ελεονώρα Αντωνιάδου (έως 9/4). 

Τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού
Πάτροκλος Σκαφίδας©
"Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού"

#4 Με φόρα για δεύτερη χρονιά μέχρι τις 9 Απριλίου

Διαβάστε Επίσης

Για δεύτερη χρονιά sold out συνεχίζει η σπιντάτη σκηνική εκδοχή της εκρηκτικής πολιτικής σάτιρας του Ντάριο Φο "Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού” που αναδείχθηκε σε καλύτερη παράσταση για τη σεζόν 2021-2022 στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού του "α” αλλά απέσπασε και πρώτο βραβείο σκηνοθεσίας για τον Γιάννη Κακλέα, όπως και δεύτερο βραβείο ανδρικής ερμηνείας για τον Πάνο Βλάχο. Δεύτερη καλύτερη παράσταση αναδείχθηκαν οι "Παίχτες" του Ν. Γκόγκολ που κατέκτησαν επίσης το δεύτερο βραβείο σκηνοθεσίας για τον Γιώργο Κουτλή, οι οποίοι διανύουν μια εξίσου επιτυχημένη δεύτερη σεζόν στο θέατρο Κιβωτός με την ίδια ερμηνευτική ομάδα: Γιάννης Νιάρρος, Βασίλης Μαγουλιώτης, Ηλίας Μουλάς, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος. Τέλος, ανανεωμένο ανέβηκε ξανά φέτος και το "Sexy Laundry" της Μισέλ Ριμλ με τον Σπύρο Παπαδόπουλο και παρτενέρ του την Ρένια Λουιζίδου, οι οποίοι υποδύονται ένα ανδρόγυνο που επιχειρεί να αναθερμάνει την ερωτική του ζωή με ένα εγχειρίδιο του σεξ για αρχάριους ανά χείρας. 

Sexy Laundry
Πάνος Γιαννακόπουλος©
"Sexy laundry"

#5 Αρχαίο δράμα κλειστού χώρου

Διαβάστε Επίσης

Ο Μιχάλης Σαράντης έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε ιδανικό "Αίαντα” στην μεταφορά του σοφόκλειου δράματος από τον Γιώργο Νανούρη σε κλειστό χώρο, κι όχι μόνο καθώς ερμηνεύει επτά ακόμη πρόσωπα του έργου. Για τρίτη χρονιά στο "Αλκυονίς” ανεβαίνει η παράσταση όπου το αρχαίο δράμα συνομιλεί με το ζωγραφικό σύμπαν του Απόστολου Χαντζαρά, αναδεικνύοντας την ιστορία του προδομένου από τους συμπολεμιστές του Αίαντα (έως 9/4). Η Violet Louise, κατά κόσμον Λουίζα Κωστούλα, συνεργάζεται ξανά με την ηθοποιό Αγλαΐα Παππά σε μια σύγχρονη πολυμεσική εκδοχή των "Τρωάδων” του Ευριπίδη για τρία πρόσωπα στο "Tempus Verum | Εν Αθήναις”, που βασίζεται στον ήχο, τη μουσική και την εικόνα και εστιάζει στην παράδοση της ατομικής μας ελευθερίας σε μία παγκόσμια εξουσία (έως 4/4). 

Αίας
"Αίας"

#6 Γυναικείοι μονόλογοι

Διαβάστε Επίσης

Με έναν από τους πιο κλασικούς γυναικείους μονολόγους του παγκόσμιου ρεπερτορίου αναμετριέται φέτος η Ελένη Ουζουνίδου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Ο λόγος για την εμβληματική "Σίρλεϊ” Βάλενταϊν στον κωμικό μονόλογο του Γουίλι Ράσελ για τη θέση της γυναίκας στο γάμο αλλά και στην κοινωνία. Την σκηνοθετεί ο Βασίλης Μαυρογεωργίου (έως 9/4). Για 12η χρονιά η Κατερίνα Διδασκάλου υποδύεται ένα ρόλο ζωής, αυτόν της καταπιεσμένης χήρας νοικοκυράς Ερατώς στην "Πόρνη από πάνω" του Αντώνη Τσιπιανίτη, η ζωή της οποίας αλλάζει δραματικά όταν μια πόρνη εγκαθίσταται στο διαμέρισμα πάνω από το δικό της. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Σταμάτης Πατρώνης (έως 9/4). 

Σίρλεϊ
Πάτροκλος Σκαφίδας©
"Σίρλεϊ"

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Ο γιος μου..." του θεάτρου Vault ανέβηκε πέρυσι για πρώτη φορά ο μονόλογος της Κικής Μαυρίδου "Η μάνα αυτουνού, Έλλη Ζάχου Ταχτσή" σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Λάσκαρη με την Ράνια Σχίζα στον ομώνυμο ρόλο της ανυπότακτης γυναίκας που ενέπνευσε "Το τρίτο στεφάνι" του Κώστα Ταχτσή και από τότε γνωρίζει το ένα sold out μετά το άλλο (έως 9/4). Στο ίδιο θέατρο η Αννίτα Κούλη μεταμορφώνεται στον "Έλληνα βάτραχο" του Δημήτρη Ποταμίτη. Ένα λυρικό ταξίδι αυτογνωσίας που, με όχημα την ελληνική μυθολογία, καταγράφει την άνοδο και την πτώση της ανθρωπότητας, σε σκηνοθεσία του Αυγουστίνου Ρεμούνδου (έως 4/4). Για τρίτη χρονιά η Ελένη Γερασιμίδου ερμηνεύει τον μονόλογο του Παναγιώτη Μέντη "Το ανάκτορο στην Άνω Τούμπα”, σε σκηνοθεσία της Αγγελικής Ξένου. Υποδύεται την "Ελληνογερμανίδα" για τους περίοικους, κυρία Αγάπη σε ένα έργο για το νόστο και τον αγώνα της ζωής του Έλληνα οικονομικού μετανάστη (έως 2/4). 

Το τραγούδι της Φλέρυς
Ελίνα Γιουνανλή©
"Το τραγούδι της Φλέρυς"

#7 Βιογραφίες

Διαβάστε Επίσης

Πάντα γοητεύουν οι παραστάσεις που ζωντανεύουν επί σκηνής ενδιαφέρουσες προσωπικότητες της ιστορίας, του τραγουδιού, της επιστήμης, κ.ά. Στο Θέατρο Σταθμός το ταλέντο και η ανθρώπινη φυσιογνωμία της Φλέρυς Νταντωνάκη που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στο ελληνικό πεντάγραμμο σκιαγραφούνται στην παράσταση "Το τραγούδι της Φλέρυς" που σκηνοθετεί ο Μάνος Καρατζογιάννης, σε κείμενο του βραβευμένου πεζογράφου Δημήτρη Οικονόμου, με την Ελένη Κοκκίδου στον ομώνυμο ρόλο (έως 10/4). Ο βασιλιάς της pop art Άντι Γουόρχολ ζωντανεύει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου στην παράσταση του Δημήτρη Αγιοπετρίτη - Μπογδάνου "Andy” με τον Μιλτιάδη Φιορέντζη επί σκηνής (έως 9/4). Φέτος, όμως, είδαμε στη σκηνή και δύο σπουδαίες γυναίκες της επιστήμης που έγραψαν ιστορία. Την νομπελίστα Μαρί Κιουρί με την Πέγκυ Τρικαλιώτη στην "Απολογία της Μαρί Κιουρί” (κείμενο της Ευσταθίας, σκηνοθεσία της Κίρκης Καραλή, έως 9/4) και την Ρόζαλιντ Φράνκλιν στο "Photograph 51" σε σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά στο Θέατρο Τέχνης "Κάρολος Κουν". Την ερευνήτρια που τον Μάιο του 1952 κατάφερε πρώτη να αποτυπώσει σε μία φωτογραφία το ανθρώπινο DNA,  με τους Λένα Δροσάκη, Αλέξανδρο Μπουρδούμη, Δημήτρη Πασσά, κ.ά. (έως 11/4).

Andy
Πάτροκλος Σκαφίδας©
"Andy"

Περισσότεροι από 25.000 θεατές έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα τον Θανάση Παπαγεωργίου στο "Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης" στο θέατρο Στοά. Ο γνωστός ηθοποιός σκηνοθετεί τον εαυτό του στο έργο της Νάνσης Τουμπακάρη για τον άρχοντα του ρεμπέτικου τραγουδιού (έως 9/4). 

Σεσουάρ για δολοφόνους
Γιώργος Καλφαμανώλης©
"Σεσουάρ για δολοφόνους"

#8 Κωμωδίες για όλους

Διαβάστε Επίσης

Η κωμωδία έχει πολλές πτυχές και οι δέκα παραστάσεις που ακολουθούν και κατεβάζουν σύντομα αυλαία καλύπτουν πολλές από αυτές. Ο Γιάννης Ζουγανέλης υποδύεται τον "Μπακαλόγατο” με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιώργου Βάλαρη που μεταφέρει στη σκηνή την εμβληματική κωμωδία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου για πρώτη φορά με ζωντανή μουσική στο Θέατρο Πειραιώς 131. Το σκηνικό δίδυμο Τόλης Παπαδημητρίου και Αντώνης Στάμος ζουν την πιο τρελή νύχτα της ζωής τους για πέμπτη χρονιά στη "Μαύρη σαμπούκα” στο θέατρο Ζίνα. Η λονδρέζικη αστική τάξη της δεκαετίας του ‘60 βρίσκεται στο στόχαστρο της κωμωδίας του Τζο Όρτον "Τι είδε ο μπατλερ" που σκηνοθετεί ο Αντώνης Λουδάρος στο θέατρο Άλμα με τους Κώστα Αποστολάκη, Γιώργο Πούλη, Μαρία Φιλίππου, κ.ά. (έως 9/4). Το "Σεσουάρ για δολοφόνους", όπου το κοινό αποφασίζει κάθε φορά ποιο θα είναι το φινάλε, επέστρεψε φέτος με ανανεωμένο θίασο -Δημήτρης Μακαλιάς, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Ζήσης Ρούμπος, κ.ά.- στο Λαμπέτη σε σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη (έως 9/4). 

Άντρες με τα όλα τους
Αγγελική Κοκκοβέ©
"Άντρες με τα όλα τους"

Ένα αξέχαστο "Ladies Night" διοργανώνει στο Θέατρο Βέμπο η έμπειρη στα μεγάλα θεάματα και στο μιούζικαλ Θέμις Μαρσέλλου, μεταφέροντας στην ελληνική πραγματικότητα με τίτλο "Άντρες με τα όλα τους", το διάσημο έργο των Στίβεν Σινκλέρ και Άντονι ΜακΚάρτεν, με τους Αντώνη Λουδάρο, Σωτήρη Καλυβάτση, Γιώργο Γαλίτη, κ.ά. (έως 9/4). Κώστας Καζανάς, Μπέσσυ Μάλφα, Κωνσταντίνος Μουταφτσής κι όχι μόνο πρωταγωνιστούν στην μαύρη κωμωδία της Σάρλοτ Τζόουνς για τις ανθρώπινες σχέσεις "Άκρως συμπαντικό” που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη στο Σύγχρονο Θέατρο (έως 9/4). Την διαχρονική κωμωδία του πολυβραβευμένου Κώστα Μουρσελά "Η κυρία δεν πενθεί” παρουσιάζει το Θέατρο Πρόβα, σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσόγκα, ο οποιός συμπρωταγωνιστεί με τη Μαίρη Ραζή στο έργο που γελοιοποιεί τις αυταπάτες του Νεοέλληνα (έως 9/4). "Μαθήματα κωμωδίας” παραδίδει για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Θοδωρής Αθερίδης στο Μικρό Παλλάς παρέα με τους Δήμητρα Ματσούκα, Αντώνη Κρόμπα, Δημήτρη Σαμόλη, κ.ά. (9/4). "Κίνηση ΜΑΤ" κάνουν Ματθίλδη Μαγγίρα και Γιώργος Κοψιδάς στο θέατρο Αθηνών με την εκρηκτική κωμωδία του Μιχαήλ Ανθή που φέρνει αντιμέτωπους δύο άκρως διαφορετικούς κόσμους (έως 11/4). 

Άκρως συμπαντικό
Grid Fox
"Άκρως συμπαντικό"

#9 Προσωπικά στοιχήματα

Διαβάστε Επίσης

Έξι παραστάσεις που γεννήθηκαν και εκφράζουν έντονα την ταυτότητα των συντελεστών τους ισοδυναμούν με αυτό που λέμε προσωπικό στοίχημα για έναν καλλιτέχνη. Θέατρο, μουσική, χορός, social media κι ένα κολάζ από στιγμιότυπα, κείμενα, βίντεο και τραγούδια είναι τα βασικά συστατικά της ηλεκτρισμένης παράστασης για τον έρωτα με τίτλο "Πεταλούδες στο στομάχι” με την ιδιαίτερη υπογραφή του Κωνσταντίνου Ρήγου και τους Κωνσταντίνο Μπιμπή, Κλέλια Ανδριολάτου, Ίντρα Κέιν, κ.ά. (έως 9/4). Το μυθιστόρημα της Ρέας Γαλανάκη "Η άκρα ταπείνωση", που γράφτηκε με αφορμή τα γεγονότα της νύχτας της 12ης Φεβρουαρίου 2012 που μετέτρεψαν την Αθήνα σε πεδίο μάχης, μετατράπηκε από τον ταλαντούχο Παντελή Φλατσούση σε μια παράσταση για τη συλλογική μνήμη στο "Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες" (έως 9/4). 

Πεταλούδες στο στομάχι
Πάτροκλος Σκαφίδας©
"Πεταλούδες στο στομάχι"

Διαβάστε Επίσης

Ο Χρήστος Καρασαββίδης αντλώντας έμπνευση από την εμβληματική κινηματογραφική ταινία της Σοφία Κόπολα "Αυτόχειρες Παρθένοι" και την ομώνυμη νουβέλα του Τζέφρι Ευγενίδη, γράφει και σκηνοθετεί ένα πρωτότυπο κείμενο, ένα μανιφέστο για μια γενιά που χάνεται το "Αυτόχειρες Παρθένοι Dollhouse" με φόντο την ασφυκτική εποχή μας στο θέατρο "Tempus Verum | Εν Αθήναις” (έως 9/4).Η ταλαντούχα ηθοποιός Μαρίνα Αργυρίδου υποδύεται τον ρόλο-πρόκληση της υπνωτίστριας στην "Βελανιδιά” του Τιμ Κράουτς σε μια τολμηρή ιστορία εξαπάτησης, απώλειας και συμφιλίωσης με έναν διαφορετικό καλεσμένο κάθε βράδυ, σε σκηνοθεσία του Ανδρέα Ανδρέου στο Bios (έως 11/4). Η Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων και ο Χρήστος Θεοδωρίδης παρουσιάζουν το αυτοβιογραφικό "Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου" του Εντουάρ Λουί στο ΠΛΥΦΑ σε μια παράσταση σύγχρονου, μάχιμου και πολιτικού θεάτρου (έως 8/4). Μια ακόμη ομάδα, αυτή της Δανάης Λιοδάκη, η b.p.m.theater group, ανέβασε στο ΠΛΥΦΑ την φεμινιστική κωμωδία "Αυτές που δεν προλάβατε” που γρήγορα έγινε sold out, με πρωτότυπη μουσική του Φοίβου Δεληβοριά και τις νέες ηθοποιούς Μαριέλα Δουμπού, Άλκηστις Ζιρώ, Ευσταθία Λαγιόκαπα και Παναγιώτα Παπαδημητρίου (έως 11/4). 

Διαβάστε Επίσης

Αυτόχειρες παρθένοι Dollhouse Tempus Verum
Κώστας Γκιόκας
"Αυτόχειρες παρθένοι dollhouse"

#10 Δύο αστυνομικά μυστήρια στη σκηνή

Σε νουάρ ατμόσφαιρα ξανασυναντιούνται η Κάτια Δανδουλάκη και το δίδυμο Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας στο "Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου" πάνω στο αριστουργηματικό έργο του Ρομπέρ Τομά, με έναν διαλεχτό θίασο: Κοραλία Καράντη, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πάνος Σταθακόπουλος, Γιώργος Γεροντιδάκης ("Κάτια Δανδουλάκη”, έως 9/4). "Στο πέμπτο σκαλοπάτι" ανεβαίνουν οι Αλέκος Συσσοβίτης, Φαίη Ξυλά, Αποστόλης Τότσικας, Αλέξανδρος Βάρθης και Γιάννης Στεφόπουλος στη σκηνή του θεάτρου Αθηνά. Πρόκειται για το διάσημο αστυνομικό θρίλερ του Φρέντερικ Νοτ, που ενέπνευσε την κινηματογραφική επιτυχία του Χίτσκοκ "Dial M For Murder", σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Κοέν (έως 5/4). 

Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου
"Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου"

#11 Θέατρο εμπνευσμένο από τη λογοτεχνία

Διαβάστε Επίσης

Η υπνωτιστική, γεμάτη πνευματική ενέργεια και συμβολισμούς παράσταση της Έφης Μπίρμπα και του Άρη Σερβετάλη "Το όνειρο ενός γελοίου" του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι προσέλκυσε χιλιάδες θεατές από το προηγούμενο καλοκαίρι σε περιοδεία μέχρι σήμερα στο θέατρο Κιβωτός (έως 5/4). Τα "Roaring Twenties” ζωντανεύουν στο θέατρο Αγγέλων Βήμα μέσα από τη θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος-σταθμός του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ "Ο υπέροχος Γκάτσμπι”, σε διασκευή του Σάιμον Λέβι, με τον Αλέξιο Κοτσώρη στον κεντρικό ρόλο (έως 9/4). Στο Άνεσις οι Θανάσης Κουρλαμπάς και Αμαλία Νίνου μας παρασέρνουν στο πεδίο μάχης ενός εκρηκτικού έρωτα έτσι όπως τον έγραψε ο Λέοπολντ φον Μαζόχ στο εμβληματικό μυθιστόρημα "Η Αφροδίτη με τη γούνα" (έως 9/4). Στη μικρή σκηνή του ίδιου θεάτρου ένα ακόμη δίδυμο, ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης και η Αλεξάνδρα Αϊδίνη ζουν τις δικές τους "Λευκές νύχτες" από την νουβέλα του Ντοστογιέφσκι (έως 9/4). 

Το όνειρο ενός γελοίου
Γιώργος Καπλανίδης©
"Το όνειρο ενός γελοίου"

Διαβάστε Επίσης

Ένα θεατρικό ταξίδι στην ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας είναι το "Όπου κι αν πας να μη χαθείς” που εμπνεύστηκε ο Δημήτρης Μυλωνάς στο Από Μηχανής Θέατρο αντλώντας από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Σκορίνη (έως 9/4). Για τέταρτη χρονιά παίζεται στο "Αλκμήνη” ο "Θάνατος του Ιβάν Ιλίτς" του Λέοντος Τολστόι, το στοίχημα των Θανάση Κουρλαμπά και Γιώργου Γαλίτη το οποίο κέρδισαν με την υποκριτική τους δεινότητα, σε σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη (από 3/4). Η ηθοποιός και σκηνοθέτις Ρηνιώ Κυριαζή συμπράττει με την Παντελή Μπουκάλα στη μετάφραση και τον Θοδωρή Οικονόμου στη μουσική στην "Σαπφώ, καταστερωμένη: Ένα μουσικό αστροφυσικό ταξίδι" στο Αστεροσκοπείο Αθηνών (έως 6/4). Η Άννα Κοκκίνου σφράγισε φέτος την επιστροφή της στο σανίδι, σκηνοθετώντας το τελευταίο μυθιστόρημα του Τόμας Μπέρνχαρντ "Αφανισμός” στο θέατρο Σφενδόνη (έως 4/4). Ο ανεκπλήρωτος έρωτας του Χίθκλιφ και της Κάθριν βρίσκεται στο επίκεντρο του λογοτεχνικού αριστουργήματος της Έμιλι Μπροντέ "Ανεμοδαρμένα ύψη" που διασκευάζει και σκηνοθετεί ο Γιάννης Καλαβριανός στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με τους Γιώργο Γλάστρα και Ιωάννα Κολλιοπούλου στους ομώνυμους ρόλους (έως 2/4). Το μυθιστόρημα της Λένας Μαντά "Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι" βρήκε φέτος το δρόμο προς τη σκηνή μέσα από την παράσταση της Ειρήνης Ιακώβου στο θέατρο Coronet με την Μαριάννα Τουμασάτου να πρωταγωνιστεί (έως 9/4). Ο Χάρης Φραγκούλης είναι ο εμπνευστής της παράστασης "Αφιέρωση" που αντλεί από το αφήγημα του Μπότο Στράους για την τέχνη της συγγραφής και της μοναξιάς του συγγραφέα (έως 9/4). Η βραβευμένη σκηνοθέτιδα Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη ανέβασε φέτος για πρώτη φορά στη σκηνή το συγκλονιστικό μυθιστόρημα του Σαμπαχατίν Αλί "Η Μαντόνα με το Γούνινο Παλτό" για τη σχέση ενός Τούρκου με υπαρξιακές αναζητήσεις με μια καλλιτέχνιδα των καμπαρέ (έως 4/4). Τη νουβέλα του πρωτοπόρου ποιητή Σέσαρ Βαγιέχο "Πάκο Γιούνκε", που μιλάει για όσα μπορούν να συμβούν στην ανθρώπινη ψυχή όταν δέχεται κακοποιητικές συμπεριφορές, μεταφέρει στη σκηνή ο Λευτέρης Παπακώστας στο θέατρο 104 (έως 11/4). Το βραβευμένο "Γκιακ" του Δημοσθένη Παπαμάρκου παίζεται μέχρι τις 9 Απριλίου στο θέατρο 104 διά χειρός Κωνσταντίνου Ντέλλα. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα δείγματα νεοελληνικής λογοτεχνίας που ανεβαίνουν στη σκηνή, το οποίο μάς φέρνει αντιμέτωπους με τις έννοιες του ηρωισμού, του αρσενικού προσώπου της βίας, αλλά και το τραύμα του πολέμου.

Αρκουδοράχη
"Αρκουδοράχη"

#12 Κοινωνικός προβληματισμός από σκηνής

Διαβάστε Επίσης

Στη Σκηνή Ωμέγα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά η Ιώ Βουλγαράκη μάς σύστησε την "Αρκουδοράχη" του Εντ Τόμας που διαδραματίζεται στο μετα-αποκαλυπτικό κλίμα ενός αόρατου πολέμου. Παίζουν οι Δημήτρης Γεωργιάδης, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Δέσποινα Κούρτη και Αργύρης Ξάφης (έως 9/4). Ένα ταξίδι στο χρόνο μας περιμένει στο Rabbithole όπου ο Γιώργος Σίμωνας παρουσιάζει τη φρενήρη μαύρη κωμωδία "1975 ή Πιο γρήγορα, Εμμανουέλα! Σκότωσε! Σκότωσε!" με την ομάδα Νοσταλγία (έως 9/4). 

1975 ή Πιο γρήγορα, Εμμανουέλα! Σκότωσε! Σκότωσε!
Μαρία Τούλτσα©
"1975 ή Πιο γρήγορα, Εμμανουέλα! Σκότωσε! Σκότωσε!"

Διαβάστε Επίσης

Ένας καθηγητής Πανεπιστημίου και μια φοιτήτρια αντιπαρατίθενται σε ένα βίαιο παιχνίδι εξουσίας στην "Ολεάννα" του Ντέιβιντ Μάμετ με την υπογραφή του Φίλιππου Σοφιανού (Αυλαία Πολυχώρος, έως 9/4). Στο περιβάλλον της φυλακής διαδραματίζονται το βασισμένο σε αληθινή ιστορία "Κάποιος να με προσέχει" του Φρανκ ΜακΓκίνες που σκηνοθετεί η Αθανασία Καραγιαννοπούλου με τους Αντίνοο Αλμπάνη, Δημήτρη Μάριζα και Πήτερ Ραντλ (Σύγχρονο Θέατρο, έως 11/4) και το "Φιλί της γυναίκας αράχνης” σε σκηνοθεσία του Κοραή Δαμάτη με τους Παντελή Καναράκη και Παναγιώτη Κατσίκη (Αλκμήνη, έως 9/4). Το έργο "Κάθε πέρσι και του χρόνου" του πολυγραφότατου Βρετανού συγγραφέα Άλαν Αίκμπορν για τις σύγχρονες σχέσεις είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε φέτος μέσα από την παράσταση του Γιάννη Διαμαντόπουλου στο Alhambra Art Theatre με τους Βάσω Γουλιελμάκη, Θάνο Καληώρα, Άννα Κουρή, κ.ά. (έως 9/4). Το έργο του Καταλανού Γκιλιέμ Κλούα "Το χελιδόνι", που γράφτηκε με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση της 12ης Ιουνίου 2016 στο gay bar "Pulse" του Ορλάντο, σκηνοθετεί ο Αντώνης Γαλέος, με την Κατερίνα Διδασκάλου και τον Δημήτρη Τσίκλη (Μουσούρη, έως 9/4). Το θέμα της απιστίας πραγματεύονται οι "Πιο δυνατές" με την συγγραφέα του έργου Άννα Αδριανού και την Λίλυ Τσεσματζόγλου επί σκηνής σε σκηνοθεσία της Πέπης Μοσχοβάκη (Αλκμήνη, έως 9/4). Ένα φιλοσοφικό έργο που έχει να κάνει με την πίστη του ανθρώπου σε αυτό που ονομάζει Θείο είναι ο "Επισκέπτης" του Ερικ Εμανουέλ Σμιτ που παίζεται στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης", σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια με τους Μάνο Βακούση, Φώτη Θωμαΐδη, Μαρία Παπαλάμπρου και Δημήτρη Παπαδάτο (έως 9/4). 

Χάπι
Ελίνα Γιουνανλή©
"Χάπι"

Διαβάστε Επίσης

Ακολουθούν δύο βαθιά ανθρώπινα έργα που δεν πρόκειται να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο. "Έργο-φάρμακο στην ψυχή του θεατή” χαρακτηρίζει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάνος Καρατζογιάννης το "Χάπι" του πολυβραβευμένου Ιρλανδού θεατρικού συγγραφέα Έντα Γουόλς που παίζεται στο Θέατρο Σταθμός (έως 9/4). Τέλος, μέχρι τις 11 Απριλίου παίζεται το "Μπιλ και Λου” σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Αγιοπετρίτη-Μπογδάνου, βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία φιλίας με τους Βασίλη Μαυρογεωργίου, Στέλιο Ιακωβίδη και Λυδία Τζανουδάκη (Θέατρο του Νέου Κόσμου). 

Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών
Χρήστος Συμεωνίδης©
"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών"

#13 Από τον κινηματογράφο στη σκηνή

Η ηθική αλληγορία του τρομερού παιδιού του "Δόγματος 95" Λαρς φον Τρίερ, "Dogville", με τους Στέλιο Μάινα, Έλλη Τρίγγου, Θοδωρή Κατσαφάδο, κ.ά., σε σκηνοθεσία της Λίλλυς Μελεμέ παίζεται στον Νέο Ακάδημο μέχρι τις 9 Απριλίου. Από τις πλέον αγαπημένες ταινίες όλων των εποχών, ο "Κύκλος των χαμένων ποιητών" του Πίτερ Γουίαρ έγινε θεατρικό έργο από το σεναριογράφο της, Τομ Σούλμαν και ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης το ανέβασε στο Βρετάνια με τον Άκη Σακελλαρίου στον πρωταγωνιστικό ρόλο (έως 9/4). Τις "Επικίνδυνες σχέσεις", την ιστορία ίντριγκας και αποπλάνησης του Πιερ Σοντερλό ντε Λακλό που λατρέψαμε στην ταινία του Στίβεν Φρίαρς, παρουσιάζει η Βίκυ Βολιώτη σε μία εκδοχή "τσέπης" (διασκευή του Κρίστοφερ Χάμπτον), όπου πρωταγωνιστούν οι Δημήτρης Αλεξανδρής, Άντρια Ράπτη, Έλενα Τυρέα, κ.ά. (Vault, έως 9/4). 

Dogville
Πάτροκλος Σκαφίδας©
"Dogville"

Διαβάστε Επίσης

Ο Πέτρος Λαγούτης και ο Γιώργος Πυρπασόπουλος συν-σκηνοθετούν την κοινωνική σάτιρα του Πάολο Τζενοβέζε "Τέλειοι ξένοι", στην οποία μια παρέα φίλων, τρία ζευγάρια και ένας σινγκλ, συναντιούνται για δείπνο και παίζουν ένα παιχνίδι όπου όλοι αφήνουν τα κινητά τους εκτεθειμένα σε όλους. Παίζουν οι Μυρτώ Αλικάκη, Ντάνη Γιαννακοπούλου, Πέτρος Λαγούτης, Κατερίνα Μισιχρόνη, Γιώργος Χρανιώτης, κ.ά. (Αθηνά, έως 9/4). Ο Νίκος Διαμαντής μεταφέρει το αριστούργημα της έβδομης τέχνης "Χιροσίμα Αγάπη μου” από τον Αλέν Ρενέ, σε σενάριο της Μαργκερίτ Ντιράς, στη σκηνή του θεάτρου Σημείο με τους Ιωάννα Μακρή, Όμηρο Πουλάκη, Ελίνα Παπαθεοδώρου, Βαγγέλη Ρόκκο (έως 9/4). Στο "Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες” η ομάδα "the 3rd person theater group" και ο Βαλάντης Φράγκου παρουσιάζουν το "Μετά την πρόβα” του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Το έργο τοποθετείται χρονικά μεταξύ μιας πρόβας που έχει τελειώσει και την πρεμιέρα της παράστασης, ένα χρονικό σημείο που βρίσκεται στο μεταίχμιο. Τις σχέσεις εξάρτησης που περνούν από γενιά σε γενιά ως κληρονομιά αλλά και τη σκέψη του Μπέργκμαν για την ίδια τη θεατρική διαδικασία πραγματεύεται η θεατρική μεταφορά της ταινίας του 1984. Πρωταγωνιστούν οι Ιερώνυμος Καλετσάνος και Ελένη Ζαραφίδου (έως 11/4). 

Νύχτα των Μυστικών
© Ελίνα Γιουνανλή
"Η νύχτα των Μυστικών"

#14 Πόντος στο ελληνικό έργο

Διαβάστε Επίσης

Η ελληνική δραματουργία πρωτοστατεί στη θεατρική Αθήνα με βαριές υπογραφές γνωστών συγγραφέων αλλά και δεκάδες νέες φωνές που δοκιμάζουν να αποτυπώσουν την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα στο χαρτί κι έπειτα στη σκηνή. Κλόουν και θηριοδαμαστές, ακροβάτες, drag show, ταχυδακτυλουργικά κόλπα και όλα όσα συνθέτουν το θέαμα που προσφέρει ένα τσίρκο, συναντιούνται στη σκηνή του θεάτρου "Μπέλλος" μέσα από το έργο του Άκη Δήμου "Η νύχτα των μυστικών" που επέλεξε να σκηνοθετήσει η Αικατερίνη Παπαγεωργίου με τους Ορέστη Τζιόβα, Αλέξανδρο Βάρθη, Εριφύλη Κιτζόγλου, Γιώργο Μαρτίνο, κ.ά. (έως 9/4). Στο θέατρο "Τζένη Καρέζη” ο Στάθης Σταμουλακάτος πρωταγωνιστεί στον "Κωλόκαιρο” του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου, απότοκο της τάσης του σκληρού ρεαλισμού, με φόντο ένα παρακμιακό νυχτερινό κέντρο της Ελευσίνας (έως 11/4). Ο Βασίλης Κατσικονούρης εμπιστεύτηκε στον Δημήτρη Μυλωνά το νέο του έργο "Καλιφόρνια ντρίμιν 2, 20 χρόνια μετά”. Το σίκουελ του εμβληματικού έργου που γράφτηκε το 2002, καταθέτοντας ένα σαρκαστικό σχόλιο για την κρίση που δεν τελειώνει ποτέ, Παίζουν οι Γιάννης Στόλλας, Σταύρος Καραγιάννης, Άννα Ελεφάντη και Στέλλα Ράπτη (έως 9/4). Στο αυτοβιογραφικό αφήγημα του 1985 "Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς”, ο Χρόνης Μίσσιος παρέδωσε ένα έργο για δεκάδες χρόνια των φυλακίσεων, των βασανιστηρίων και των εκτοπίσεών του ως κομμουνιστή. Η Σοφία Καραγιάννη το ανέβασε στη σκηνή του 104 σε μια μεστή όσο και επώδυνη παράσταση που αναδείχθηκε σε απόλυτο sold out με τέσσερις εξαιρετικούς ερμηνευτές: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Κωνσταντίνος Πασσάς, Δημήτρης Μαμιός, Γιάννης Μάνθος (έως 11/4).

Κωλόκαιρος
Πάτροκλος Σκαφίδας©
"Κωλόκαιρος"

Μια πολύ ιδιαίτερη καταγραφή της σύγχρονης πραγματικότητας επιχειρεί ο Λένος Χρηστίδης στην "Εκδρομή", το έργο του που παίζεται στο θέατρο Άλφα - "Ληναίος-Φωτίου” σε σκηνοθεσία του Θανάση Μεγαλόπουλου με τους Ορέστη Τζιόβα, Μαντώ Γιαννίκου, Μαρία Μπαλούτσου, Γιάννη Οικονομίδη, κ.ά. (έως 4/4). Από τη σύγχρονη πραγματικότητα αντλεί και ο "Τόρνος" του Γιάννη Κεντρωτά που παρουσιάζει η θεατρική ομάδα Ξανθίας. Μια μαύρη κωμωδία για τη βία που μας ξεβολεύει σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κοιλάκου (Olvio, έως 11/4). Το γνωστό έργο του Θανάση Τριαρίδη "Football" παρουσιάζεται στο "Faust” σε μια έμφυλη ανάγνωση σκηνοθετημένο και παιγμένο μόνο από γυναίκες με τίτλο "Football - No time for losers". Την ιστορία της ανθρωπότητας υπό το πρίσμα του κόσμου του ποδοσφαίρου σκηνοθετεί η Δέσπω Πύρτσιου και ερμηνεύει η βραβευμένη νεαρή ηθοποιός Αλεξάνδρα Σταμούλη (έως 6/4). Οι Ιάκωβος Μολυμπάκης και Αφροδίτη Μητσοπούλου σκηνοθετούν και ερμηνεύουν από κοινού την "Αγορομάνα" (σε κείμενο της δεύτερης) στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων. Ένα έργο που φωτίζει τους έμφυλους ρόλους και τα βιώματα της μητρότητας και της πατρότητας (έως 7/4). Η νέα ομάδα Seven Sisters βρίσκεται για δεύτερη χρονιά στο "Faust” με το "Μαράκι έκλασε". Μια σύνθεση πέντε κωμικοτραγικών ιστοριών της Λένας Κιτσοπούλου για την Αγία Ελληνική Οικογένεια, την πατριαρχία, την παιδική ηλικία και τον κύκλο της βίας, σε σκηνοθεσία της Γιώτας Σερεμέτη (έως 11/4). 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Η πόρνη από πάνω

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 90 '

Η ζωή της Ερατώς αλλάζει όταν μια πόρνη εγκαθίσταται στο διαμέρισμα πάνω από το δικό της. Μια ολόκληρη ζωή σε ενενήντα λεπτά πετυχαίνει να αναπαραστήσει η Κατερίνα Διδασκάλου καθώς ερμηνεύει με αξιοθαύμαστη αμεσότητα, λιτότητα και μέτρο τη ζωή της καταπιεσμένης χήρας νοικοκυράς, αλλά και όλους τους χαρακτήρες που σημάδεψαν τη ζωή της ηρωίδας. Η προδοσία, η απόρριψη, η βαναυσότητα εναντίον των γυναικών και ταυτόχρονα ο έρωτας, η δύναμη που βρίσκει κανείς μέσα του ακόμη και στις δυσκολίες και η επιδίωξη για την χαρά της ζωής ξετυλίγονται μέσα από το βαθιά ανθρώπινο κείμενο που για ενδέκατη χρονιά συνεχίζει να συγκινεί το κοινό. Αποτελεί, άλλωστε, ένα ρόλο ζωής για την ηθοποιό.

Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς

  • Δραματοποιημένη Λογοτεχνία
  • Διάρκεια: 90 '

Ένα ερμηνευτικό στοίχημα για τους δύο ηθοποιούς τόσο σε κωμικό όσο και σε δραματικό επίπεδο, που υποδύονται όλους τους ρόλους του αριστουργήματος του Τολστόι, για το θάνατο του δικαστή Ιβάν Ιλίτς Μετσνίκοφ, για πέμπτη συνεχή χρονιά στην επιτυχημένη παράσταση. Ο ευκατάστατος δικαστής Ιβάν Ιλίτς, αρρωσταίνει βαριά. Η αρρώστια κι ο επικείμενος θάνατός του, εκμηδενίζουν όλη την προηγούμενη ζωή του. Επιτυχίες, ανούσιες συναναστροφές, εξουσία, κύρος και χρήμα στέκουν αδύναμα μπροστά στο τέλος. Ολόκληρη η ύπαρξή του σείεται συθέμελα μέχρι που αποφασίζει ότι θα ξεγελάσει το θάνατο.

Οι παίχτες

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Σε ένα απομακρυσμένο πανδοχείο της Ρωσίας, καταφθάνει ένας δεινός χαρτοπαίχτης, απατεώνας, και πλαστογράφος. Στόχος του, να βρει τα επόμενα θύματά του, και να τα «γδάρει». Αλλά δε θα είναι τόσο απλή υπόθεση. Στο ίδιο πανδοχείο διαμένουν δύο εξίσου δεινοί κομπιναδόροι, που γυρεύουν το ίδιο ακριβώς πράγμα με τον πρώτο: ένα λαχταριστό, αθώο και, φυσικά, κεφαλαιούχο θύμα. Οι δύο συναντούν τον ένα και σύντομα ενώνουν τις δυνάμεις τους, οδηγώντας την παράσταση σε ένα πανδαιμόνιο γεμάτο μπλόφες, ρίσκο, ανταγωνισμούς, συμμαχίες, εκπλήξεις κι ανατροπές, καθώς στο παιχνίδι μπαίνουν σιγά-σιγά όλοι οι παράξενοι ένοικοι που τριγυρνούν σ’ αυτό το μικρό και ήσυχο πανδοχείο.

Όπου κι αν πας να μη χαθείς

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 110 '

Το «Όπου κι αν πας να μη χαθείς» λειτουργεί ως ένα σύγχρονο «έπος», μια σύγχρονη Οδύσσεια στην οποία ξετυλίγεται η Ιστορία της νεότερης Ελλάδας από τη δεκαετία του 1950 έως και τις μέρες μας και μαζί η ξενιτιά, η δικτατορία, τα κινήματα, η μεταπολίτευση, η πτώση του ανατολικού μπλοκ κ.α. Η περιπλάνηση του κεντρικού ήρωα Ορέστη στους τόπους της Ιστορίας, γίνεται ένα ταξίδι με προορισμό την προσωπική του «Ιθάκη» αλλά ταυτόχρονα αντανακλά την προσδοκία και τη ματαίωση μιας ολόκληρης γενιάς, μιας ολόκληρης εποχής. Το βιβλίο που έχει πουλήσει πάνω από 20.000 αντίτυπα αποτέλεσε την αφετηρία για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου θεατρικού κειμένου γεννημένου εξολοκλήρου μέσα από τη διαδικασία των προβών.

Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 90 '

Περισσότεροι από 25.000 θεατές έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα τον συγκλονιστικό μονόλογο για τη ζωή του άρχοντα του ρεμπέτικου τραγουδιού, Μάρκου Βαμβακάρη, ο οποίος βίωσε δύο παγκόσμιους πολέμους, μεγάλους έρωτες, απογοητεύσεις αλλά κι επιτυχίες. Το έργο βασίστηκε στην αυτοβιογραφία του Μάρκου Βαμβακάρη με την υπογραφή της Αγγελικής Βέλλου-Κάϊλ και ανεβαίνει φέτος για πέμπτη χρονιά στο Θέατρο Στοά, που κλείνει 53 χρόνια συνεχούς παρουσίας. Ο Θανάσης Παπαγεωργίου ανεβαίνει στη σκηνή για να δώσει φωνή στον σπουδαίο συνθέτη και οργανοπαίχτη σε ένα λιτό ανέβασμα με έντονη εξομολογητική χροιά, η οποία χαρακτηρίζει και τις αφηγήσεις του στη βιογράφο του. Παράλληλα με την ιστορία του ξετυλίγεται η εικόνα της Ελλάδας της βιοπάλης, του περιθωρίου, των τεκέδων και των χασικλήδων, που γέννησε τη μουσική δημιουργία του.

Σεσουάρ για δολοφόνους

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Το έργο εκτυλίσσεται στο κομμωτήριο «Studio Antony». Κάπου στην Αθήνα. Μία μέρα η ιδιοκτήτρια του κτιρίου, που ζει στον πάνω όροφο, βρίσκεται δολοφονημένη και οι υποψίες πέφτουν στους εργαζόμενους και τους πελάτες του κομμωτηρίου. Οι θεατές της παράστασης καλούνται να βρουν τον δολοφόνο, με αποτέλεσμα κάθε βράδυ το έργο να έχει διαφορετικό φινάλε. Είναι ο δολοφόνος ο Τόνυ o κομμωτής, η μεγαλοαστή κυρία Χατζηπατέρα, η ροζ τσιχλόφουσκα-βοηθός πιστολάκι Σόφη ή ο μυστηριώδης αντικέρ Λεωνίδας Πέτροβας; Θα μπορούσε να είναι ο καθένας από αυτούς, διότι ο αστυνόμος Σταύρος Σταυράκος θεωρεί ότι είναι όλοι ύποπτοι. Μαζί του και ο… πανέξυπνος βοηθός του ο Πανάγος.

Αγορομάνα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 80 '

Μεταξύ stand-up comedy, ντοκιμαντέρ και μουσικής παράστασης, το έργο αυτό είναι ένα ειλικρινές άνοιγμα στον κόσμο της μητρότητας και της γονεϊκότητας εν γένει. Οι ηθοποιοί καταφέρνουν να απενοχοποίησουν τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να βασανίζουν έναν νέο γονιό και να αγκαλιάσουν την αμηχανία και την ανασφάλεια που βιώνει. Σε έναν κόσμο επιφανειακής τελειότητας, τα λάθη και η σύγχυση λειτουργούν ως μια υπενθύμιση του ότι είμαστε άνθρωποι. Σε κάθε παράσταση φιλοξενούνται επί σκηνής διαφορετικοί καλεσμένοι, οι οποίοι μοιράζονται τη δική τους ιστορία γονεϊκότητας.

Ακρότητες

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Στο πολυβραβευμένο ψυχολογικό θρίλερ με κοινωνικές προεκτάσεις του Αμερικανού συγγραφέα που γράφτηκε το 1978, ένας άνδρας, ο Ραούλ, μπαίνει σε ένα σπίτι για να βιάσει μια γυναίκα, τη Μάρτζορι, εκείνη όμως τον ακινητοποιεί και τον βασανίζει, αντιστρέφοντας τους ρόλους θύτη και θύματος. Η ηρωίδα διεκδικεί την έγκριση από τις δύο συγκατοίκους και φίλες της. Οι απόψεις διίστανται καθώς η μία, που έχει επιβιώσει από έναν βιασμό στην εφηβεία της, προτείνει να τον αφήσουν να φύγει και να το ξεχάσουν, ενώ η άλλη προτείνει να καλέσουν την αστυνομία. Από εδώ ξεκινούν και οι προβληματισμοί του κοινού στο έργο που θέτει καίρια ηθικά ερωτήματα για τη διάρθρωση του κοινωνικού ιστού, η οποία ευνοεί την άσκηση της σεξουαλικής και της σωματικής βίας.

Μαύρη σαμπούκα

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι χαρακτήρες βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιο τρελή νύχτα της ζωής τους σε μια κωμωδία με καταιγιστικό ρυθμό για τη φιλία, το λάθος timing και τα μεγάλα σουξέ. Όλα ξεκινούν από μια διάρρηξη που εξελίσσεται με αναπάντεχο τρόπο. Ο Βλάσης Κουρούπας, ένας ταξιτζής από τις Κουκουβάουνες, μπερδεύει τους ορόφους και μπαίνει στο σπίτι του πάμπλουτου μουσικοσυνθέτη Διονύσιου Αβέρωφ με σκοπό να κλέψει. Τα πράγματα μπερδεύονται ακόμη περισσότερο όταν κάνει εκεί την εμφάνισή του ο συνεργός του, ο Μήτσος. Αυτός, βέβαια, ήταν ο μοναδικός τρόπος για τον Βλάση και το είδωλό του, τον δημιουργό του λαϊκού σουξέ «Μαύρη σαμπούκα» να συναντηθούν και να αναπτύξουν μια σχέση παράδοξα δυνατή.

Η μάνα αυτουνού, Έλλη Ζάχου Ταχτσή

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 80 '

Το έργο της Κικής Μαυρίδου, ορμώμενο από το φεστιβάλ μονολόγων «Ο γιος μου…», δίνει φωνή στη μητέρα του σπουδαίου λογοτέχνη της μεταπολεμικής γενιάς, Κώστα Ταχτσή, μέσα από την αξιομνημόνευτη ερμηνεία της Ράνιας Σχίζα για την οποία βραβεύτηκε. Η Έλλη Ζάχου Ταχτσή υπήρξε μια ανυπότακτη γυναίκα, που το μόνο που ήθελε, ήταν να ζήσει ελεύθερη και να αγαπηθεί. Ατύχησε και στα δύο. Υπέκυψε στη σκληρότητα της εποχής της και έγινε η ίδια πιο σκληρή από αυτήν. Η «Μάνα αυτουνού», προσφώνηση απαξιωτική, ειπωμένη υπαινικτικά και πάντοτε χαμηλόφωνα, αποτελεί ένα από τα λιγότερα φωτισμένα πρόσωπα στον κυρίως αυτοβιογραφικό συγγραφικό κόσμο του Κώστα Ταχτσή. Το έργο πέρα από μια καταγραφή είναι κι ένα ξεμασκάρεμα της αγίας ελληνικής οικογένειας. Κι αν το «Τρίτο Στεφάνι», το σημαντικότερο έργο του συγγραφέα ταυτίζεται με την ίδια την Ελλάδα, η ιστορία της μητέρας του, ταυτίζεται με όλα την ελληνίδα μάνα και γυναίκα και τα κρυμμένα μυστικά που κρατά καλά κλειδωμένα σε σκονισμένα μπαούλα, στοιβαγμένα στα υπόγεια της ψυχής της.

1975

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Όλα ξεκινούν μια συνηθισμένη νύχτα του Απριλίου σε μια συνοικιακή ντισκοτέκ, εν έτει 1975, όταν μια παρέα επιχειρεί να θέσει σε εφαρμογή το αισιόδοξο σχέδιό της που δεν είναι άλλο από το να φτιάξει την ελληνική εκδοχή της «Εμμανουέλας» του Ζιστ Ζεκίν, μετά τη λογοκρισία που δέχτηκε η ταινία στις αίθουσες της Γαλλίας. Ο ερχομός ενός διάσημου φιλοξενούμενου των εφημερίδων και των μέσων ενημέρωσης της εποχής γίνεται ο βασικότερος παράγοντας στην έκρηξη των γεγονότων που θα ακολουθήσουν, βγάζοντας στην επιφάνεια τα κρυφά όνειρα και τις αγωνίες τους. Μια παράσταση θεάτρου ντοκουμέντο, που πλέκεται με στοιχεία μυθοπλασίας, και, υπό το πρίσμα της μαύρης κωμωδίας, εξερευνά την εποχή της σεξουαλικής απελευθέρωσης στη συντηρητική Ελλάδα, κλείνοντας το μάτι στην αρχή της Μεταπολίτευσης.

Ελευθερία στη Βρέμη

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Μια αλληγορία για το ρόλο της εξουσίας στις διαπροσωπικές σχέσεις είναι το έργο του αντικομφορμιστή κινηματογραφιστή που ακολουθεί μια γυναίκα η οποία φτάνει στα άκρα ενάντια στην αδικία της ανδροκρατούμενης κοινωνίας.

Αίας

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 80 '

Ο Μιχάλης Σαράντης ερμηνεύει και τους εννιά ρόλους της τραγωδίας που έγραψε ο Σοφοκλής, συνομιλώντας την ίδια στιγμή με το ζωγραφικό σύμπαν του Απόστολου Χαντζαρά σε μια πρωτότυπη παράσταση, μια εξωστρεφή σκηνική συνάντηση λόγου, κινήσεων και αισθήσεων. Κεντρικό πρόσωπο του έργο είναι ο Αίας, ο μεγαλύτερος πολεμιστής στο στρατόπεδο των Ελλήνων, ο οποίος δικαιούται τα όπλα του Αχιλλέα μετά τον θάνατό του. Όταν αυτά, όμως, με δολοπλοκία καταλήγουν στον Οδυσσέα, αποφασίζει να πάρει εκδίκηση. Ωστόσο, τελικά καταλήγει έρμαιο της θεάς Αθηνάς και όντας πια περίγελος του στρατεύματος των Αργείων, νιώθοντας πλήρως ατιμασμένος και απεγνωσμένος, δίνει τέλος στη ζωή του.

Da

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 110 '

Το αριστοτεχνικά γραμμένο αυτοβιογραφικό έργο διαδραματίζεται το 1968 στην Ιρλανδία με πολλά φλας μπακ που ζωντανεύουν επί σκηνής μια ιστορία αγάπης, τρυφερότητας και αυτογνωσίας. Ο Τσάρλι Τάιναν, ένας εκπατρισμένος στο Λονδίνο συγγραφέας επιστρέφει στην πατρίδα του μετά το θάνατο του πατέρα του. Ξεκαθαρίζοντας τα αντικείμενα στο πατρικό του σπίτι «ζωντανεύουν» ξανά μπροστά του οι γονείς του και ο νεαρός εαυτός του, ξεδιπλώνονται οι νεανικοί του έρωτες, οι ιδιαίτερες στιγμές, γεγονότα και κάποια πρόσωπα από το παρελθόν που σημάδεψαν τη ζωή του. Ο «Da» (από το αγγλικό dad - πατέρας) αποτελεί το πιο καθοριστικό πρόσωπο της ζωής του. Σε έναν από τους ωραιότερους ρόλους που έχει ερμηνεύσει στην μακρά πορεία του επιστρέφει ο Γρηγόρης Βαλτινός για δεύτερη χρονιά, σε έναν βαθιά ανθρώπινο χαρακτήρα, που έπλασε ο Ιρλανδός Χιου Λέοναρντ.

Dogville

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Αριστουργηματική αλληγορία που εξετάζει τα όρια της ηθικής, παίζει με το δίπολο θύμα-θύτης, ενώ ξεγυμνώνει τα κατώτερα ένστικτα της ανθρώπινης φύσης.

Ολεάννα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 80 '

Ένας καθηγητής Πανεπιστημίου και μια νεαρή φοιτήτρια που ανησυχεί για τις εξετάσεις, οδηγούνται σε μια βίαιη αντιπαράθεση με αφορμή την πρότασή του για ιδιαίτερα μαθήματα, που σκιαγραφεί τις σχέσεις εξουσίας ανάμεσα στα δύο φύλα, αγγίζοντας παράλληλα το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης και της έλλειψης επικοινωνίας. Γραμμένη το 1992, η «Ολεάννα» ανέβηκε ένα χρόνο αργότερα στο διεθνούς φήμης Royal Court Theatre σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Νόμπελ Χάρολντ Πίντερ. To 1994 o ίδιος ο Μάμετ μετέφερε το έργο του και στον κινηματογράφο με τον ομώνυμο τίτλο.

Το Μαράκι έκλασε

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 115 '

Επτά γυναίκες μοιράζονται πέντε κωμικοτραγικές οικογενειακές ιστορίες επί σκηνής δια χειρός Λένας Κιτσοπούλου, οι οποίες αποκαλύπτουν τις πληγές τους και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία. Η Αγία Ελληνική Οικογένεια, η Πατριαρχία, η παιδική ηλικία και ο κύκλος της βίας και της κακοποίησης είναι κάποια από τα θέματα που τις απασχολούν.

Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Το έργο αφορμάται από την πραγματική δολοφονία του «αναρχικού σιδηροδρομικού» Τζουζέπε Πινέλι που διαπράχθηκε από την ιταλική αστυνομία. Με σατιρικό και ειρωνικό τρόπο, το έργο καταγγέλλει το τραγικό συμβάν, καυτηριάζει την κατάχρηση της εξουσίας και, αν και γράφτηκε πριν από χρόνια για να ασκήσει κριτική στη κυβερνητική διαφθορά, ο θεατής δεν θα δυσκολευτεί να βρει πολλές ομοιότητες με την Ελλάδα του σήμερα. Ταυτόχρονα, η παράσταση, που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 200.000 θεατές, διαθέτει εκρηκτική ενέργεια και ακολουθεί τα χνάρια ενός αρχετυπικού Γελωτοποιού, μίας φιγούρας διαχρονικής, αστείας και επικίνδυνης για κάθε εξουσία και κάθε στερεότυπο, συνδυάζοντας τα τραγούδια και τη ζωντανή μουσική με το καυστικό χιούμορ.

Μαθήματα κωμωδίας

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Το ένατο κατά σειρά έργο του σκηνοθέτη και ηθοποιού, που εμπνέεται από τις μεθόδους εκπαίδευσης πάνω στην κωμωδία, αποτελεί ένα μάθημα γελοιοποίησης όλων όσα μας βασανίζουν. Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική κωμωδία που διεισδύει στο χώρο της εκπαίδευσης των ηθοποιών που θέλουν να μάθουν πως να κάνουν κωμωδία. Οι αυτοσχεδιασμοί και οι ασκήσεις τους καθώς και η διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ τους, είναι ο κύριος άξονας της αφήγησης, μιας σημερινής ιστορίας, όπου οι ήρωές της αντιστέκονται με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας στο ζοφερό τοπίο των καιρών μας.

Η Μαντόνα με το γούνινο παλτό

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 75 '

Για τη σχέση ενός Τούρκου με υπαρξιακές αναζητήσεις με μια καλλιτέχνιδα των καμπαρέ που συναντά στο Βερολίνο μιλάει το σημαντικότερο έργο του συγγραφέα που φυλακίστηκε για τις πολιτικές του ιδέες.

Δόξα Κοινή από την οδό των Φιλελλήνων

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 60 '

Ο Στρ. Πασχάλης, ο οποίος συνέθεσε το κείμενο, χρησιμοποίησε ως βάση το ποίημα «Εις την οδόν των Φιλελλήνων» του Αν. Εμπειρίκου και το εμπλούτισε με αποσπάσματα ποιημάτων κ.ά. Ελλήνων ποιητών.

Η νύχτα των μυστικών

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 105 '

Ένα ζευγάρι χάνεται στον κόσμο ενός τσίρκου, όπου το θέαμα αντιπαρατίθεται με τη βίαιη πραγματικότητα σε μια αλληγορία για την έννοια της κακοποίησης σε όλες της τις εκφάνσεις μιας σχέσης.

Sexy laundry

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Ένα ζευγάρι, ο Λάρι και η Άλις, προσπαθούν να σώσουν τη σχέση τους ύστερα από 25 χρόνια γάμου και τρία παιδιά, αντιμετωπίζοντας τους φόβους και τις ανασφάλειές τους και αναζητώντας νέους τρόπους για να την κρατήσουν ζωντανή, στην πρωτόπαιχτη ξεκαρδιστική, τρυφερή και βαθιά ανθρώπινη ιστορία της Καναδής συγγραφέα που αγγίζει τους θεατές όλων των ηλικιών. Στο δωμάτιο ενός πολυτελούς ξενοδοχείου με ένα εγχειρίδιο του σεξ για αρχάριους ανά χείρας και με οδηγό το χιούμορ και την ειλικρίνεια, προσπαθούν να βρουν τη χαμένη ερωτική επιθυμία και το πάθος που τους ένωσε, αποδεικνύοντας πως η δύναμη της αγάπης μπορεί να νικήσει τα πάντα.

Κωλόκαιρος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 110 '

Μια βροχερή ημέρα στο νυχτερινό κέντρο «Διυλιστήριο» στην Ελευσίνα, ο Σοφοκλής, πρώην ιδιοκτήτης του μαγαζιού, επιστρέφει μετά από πέντε χρόνια αδικαιολόγητης απουσίας και λίγες ώρες πριν από την κηδεία της μητέρας του, ντυμένος με γυναικεία ρούχα. Η απρόσμενη αυτή εμφάνιση προκαλεί αναστάτωση στους κοντινούς του ανθρώπους. Καλά κρυμμένα μυστικά από το παρελθόν αποκαλύπτονται και φανερώνουν τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι ήρωες του έργου, φέρνοντάς τους ενώπιον των ευθυνών και των φαντασμάτων τους. Ακροβατώντας ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα, αυτό το ρεαλιστικό έργο διερευνά τον κόσμο της νύχτας, έχοντας σασπένς, χιούμορ, άγριες συγκρούσεις και σκληρή γλώσσα.

Τι είδε ο μπάτλερ

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Βρετανική κωμωδία και σάτιρα της υποκρισίας της αστικής τάξης συνάμα με φόντο μια ψυχιατρική κλινική και πρωταγωνιστή τον ιδιοκτήτη της.

Τέλειοι ξένοι

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Στη γνωστή από τον κινηματογράφο ιστορία, επτά φίλοι, τρία ζευγάρια και ένας σινγκλ, συναντιούνται για δείπνο σε ένα σπίτι ένα βράδυ με έκλειψη Σελήνης, όπου παίζουν ένα παιχνίδι όπου όλοι αφήνουν τα κινητά τους εκτεθειμένα σε όλους και μοιράζονται μεταξύ τους το περιεχόμενο από κάθε μήνυμα, email ή τηλέφωνο που λαμβάνουν. Το επικίνδυνο αυτό παιχνίδι φέρνει τα πάνω κάτω στις μεταξύ τους σχέσεις στη γνωστή κοινωνική σάτιρα του Πάολο Τζενοβέζε, που παρουσίασε στο σινεμά το 2016 με πρωτότυπο τίτλο «Perfetti Sconosciuti». Η ιταλικής παραγωγής ταινία μπήκε στο βιβλίο Γκίνες το 2019, όντας το φιλμ με τα περισσότερα ριμέικ στην ιστορία του σινεμά (έχουν φτάσει τα 22 μέχρι σήμερα).

Η απολογία της Μαρί Κιουρί

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 80 '

Το κείμενο έχει ως αφετηρία τη βιογραφία της Μαρί Κιουρί, την οποία συνδυάζει με στοιχεία μυθοπλασίας.

Χιροσίμα Αγάπη μου

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 70 '

Θεατρική μεταφορά της κορυφαίας γαλλο-ιαπωνικής ταινίας του 1959 σε σενάριο της Μαργκερίτ Ντιράς για τον απόλυτο έρωτα και τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο κύκλος με την κιμωλία

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Ένα έργο που πάντα συνομιλεί με την εκάστοτε εποχή καθώς στον πυρήνα του βρίσκεται η αέναη μάχη μεταξύ της βαθιάς καλοσύνης και της επικράτησης του ατομικού συμφέροντος είναι ο “Κύκλος με την κιμωλία” του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Η υπηρέτρια του πρίγκιπα Καζμπέκι, Γκρούσα, διασώζει τον νεαρό διάδοχο του θρόνου, τον οποίο η μητέρα του εγκατέλειψε προκειμένου να σωθεί από τους επαναστάτες. Κάποια στιγμή επιστρέφει και διεκδικεί το γιο της, τον οποίο όμως η Γκρούσα έχει αγαπήσει σαν δικό της παιδί. Η λύση θα δοθεί από έναν ανορθόδοξο λαϊκό δικαστή, τον Αζντάκ, που, με τη δοκιμασία του κύκλου με την κιμωλία, θα δώσει τη λύση.

Η ράβδος

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 110 '

Η βία, ο αυταρχισμός και οι σχέσεις εξουσίας βρίσκονται στο επίκεντρο του βρετανικού έργου, μέσα από την ιστορία ενός καθηγητή που περιμένει την αποχαιρετιστήρια γιορτή για την αφυπηρέτησή του. Ο Βρετανός συγγραφέας, εκπρόσωπος του in-yer-face θεάτρου, θέτει ερωτήματα και η παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιώργος Σκεύας παραδίδει με καθαρότητα το κείμενο, διεγείρει τη σκέψη και ανοίγει θέματα προς συζήτηση και προβληματισμό.

Αφιέρωση

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 100 '

Tο μυθιστόρημα του Μπότο Στράους ως πηγή έμπνευσης μιας παράστασης για την διαχείριση του πόνου της ερωτικής απώλειας και την πνευματικότητα της κεντρικής Ευρώπης του 19ου. “Αυτός λέει: «Όπως ξέρεις, έχει κανείς τα ίδια αποτελέσματα, όταν ρίξει έναν απεριόριστο αριθμό νομισμάτων ή όταν ρίξει απεριόριστες φορές το ίδιο νόμισμα...» Αυτή δεν καταλαβαίνει τι της λέει, γιατί ταυτόχρονα τον ποθεί πολύ έντονα. Αυτός επαναλαμβάνει την πρόταση, γιατί αυτή ήταν η παράκλησή της. Αυτή αφουγκράζεται για να συλλάβει τον λόγο που τον κάνει να πει αυτήν την πρόταση κι έτσι πάλι της ξεφεύγει το νόημα. Φωνάζει ότι δεν καταλαβαίνει για τι πράγμα γίνεται λόγος. Παραιτείται, δεν θέλει να ακούσει τίποτα, βγαίνει από το δωμάτιο τρέχοντας.”

Ο Έλληνας βάτραχος

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 70 '

Ένα λυρικό ταξίδι αυτογνωσίας και αυτοκριτικής, που, με όχημα την ελληνική μυθολογία, καταγράφει την άνοδο και την πτώση των ανθρώπων, την εξιλέωση και την αναγέννηση.

Andy

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 100 '

Η θρυλική προσωπικότητα του βασιλιά της pop art, Άντι Γουόρχολ, -επαγγελματίας ζωγράφος, γλύπτης, φωτογράφος, σκηνοθέτης, μουσικός παραγωγός, εκδότης, και φυσικά επαγγελματίας celebrity, ιδιοφυΐα- ζωντανεύει μέσα από έναν βιογραφικό μονόλογο για τα πάθη, τις εμμονές, τα όνειρα αλλά και τις ματαιώσεις ενός τραυματικού παρελθόντος. Ο θρασύς, εμβληματικός Αμερικανός καλλιτέχνης που έχει ασκήσει αδιαμφισβήτητη επιρροή στην σύγχρονη ποπ κουλτούρα, με τα αναγνωρίσιμα έργα του που αναπαράγονται διαρκώς, τα διαχρονικά αποφθέγματα και τις αναρίθμητες συνεντεύξεις του, έναν αιώνα σχεδόν μετά τη γέννησή του, ζωντανεύει στη σκηνή σε ένα πρωτότυπο τετ-α-τετ με τη συνείδηση του Άντι. Η προσωπική του ζωή, θεατρική και μυστηριώδης, λατρεύτηκε, μισήθηκε, κι άφησε πίσω του ως σημείο αναφοράς και υπέρτατο δημιούργημά του, όχι το πρόσωπο αλλά το προσωπείο, όχι τον άνθρωπο αλλά την περσόνα.

Το ανάκτορο στην Άνω Τούμπα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 55 '

Ένα έργο για τους μετανάστες, οι οποίοι –με οδηγό την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο– επενδύουν τα πάντα στο νέο τόπο διαμονής τους.

Λευκές νύχτες

  • Δραματοποιημένη Νουβέλα
  • Διάρκεια: 90 '

Ένας μοναχικός νέος, που ζει παρατηρώντας τους άλλους ανθρώπους, αφήνεται μόνο για τέσσερις νύχτες να ζήσει τον έρωτα, τις πιο πραγματικές στιγμές της ζωής του.

Αφανισμός

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 120 '

Ο συγγραφέας καταθέτει την ολοκληρωτική του αμφισβήτηση απέναντι στη φιλοσοφία της σύγχρονης ζωής, με αφορμή τον τριπλό θάνατο σε αυτοκινητικό δυστύχημα των γονιών και του αδερφού του ήρωα.

Κίνηση ΜΑΤ

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Ένα αταίριαστο ζευγάρι, ένας άνδρας των ΜΑΤ και μια αντιεξουσιάστρια βρίσκονται σε μια ταράτσα της πόλης εν ώρα διαδήλωσης, σε μια τυχαία και άτυπη συνάντηση.

Νόρα: Το σπίτι της κούκλας

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Παραμονή Χριστουγέννων στο ευτυχισμένο σπίτι του Τόρβαλντ και της Νόρας Χέλμερ, που διανύουν την πιο ανέμελη περίοδο της ζωής τους. Δώρα για τα παιδιά, ετοιμασίες για το γιορτινό δείπνο. Χαρά, ασφάλεια και θαλπωρή. Δεν θα αργήσουν όμως να εμφανιστούν οι πρώτες ρωγμές στην επιφάνεια της ευτυχίας τους, καθώς ο εκβιασμός, τα ψέματα και τα ερωτικά τρίγωνα αποσαθρώνουν τα θεμέλια του σπιτικού τους, οδηγώντας σε συμπεράσματα σοκαριστικά για κάθε σχέση και εποχή. Η κεντρική ηρωίδα του έργου είναι σύμβολο της γυναίκας που αγωνίζεται να βρει τον εαυτό της, ενώ συνολικά η παράσταση εξερευνά κατά πόσο έχει αλλάξει το αίσθημα χρέους της γυναίκας προς την οικογένεια.

Χάπι

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Το τελευταίο έργο του πολυβραβευμένου Ιρλανδού συγγραφέα είναι μια αλληγορία γεμάτη φαρσικό χιούμορ και συγκίνηση που μιλάει για την ψυχική υγεία και την αξεπέραστη αξία της αγάπης.

Ο αμπιγιέρ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Στη σκιά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πίσω από τις ιστορίες των παρασκηνίων ενός ετοιμόρροπου θεάτρου της αγγλικής επαρχίας, η ακλόνητη σχέση ενός μεγάλου ηθοποιού (Σερ) με τον αμπιγιέρ του (Νόρμαν) και των υπόλοιπων μελών του θιάσου, δημιουργούν ένα παιχνίδι ανάμεσα σε εξουσιαστή και εξουσιαζόμενο. Το κλασικό έργο μέσα από τον μικρόκοσμο των συντελεστών-ηθοποιών ενός θιάσου, έρχεται αντιμέτωπο με τα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα όλων των ανθρώπινων σχέσεων. Ο αιώνιος φόβος της μοναξιάς, η ανάγκη μας για αφοσίωση, πίστη και αυταπάρνηση στον άλλον, δημιουργούν μοιραία σχέσεις αλληλεξάρτησης. Η ισορροπία όμως έρχεται πάντοτε με την αναπόφευκτη σύγκρουση ζωής και θανάτου.

Αυτόχειρες Παρθένοι Dollhouse

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Αντλώντας από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζέφρι Ευγενίδη και την ταινία της Σοφία Κόπολα, αναφέρεται σε μια κατακερματισμένη γενιά που βίωσε τη ζωή με ακραίο τρόπο.

Μπιλ και Λου

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 105 '

Η 8χρονη Λου αποφασίζει να γράψει για τα δυσεπίλυτα προβλήματά της σε έναν άγνωστο στην άλλη πλευρά του πλανήτη. Εκείνος της απαντά και μια δυνατή φιλία ξεκινά.

Το χελιδόνι

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση της 12ης Ιουνίου 2016 σε gay bar στο Ορλάντο, ο βραβευμένος Καταλανός συγγραφέας υπογράφει ένα έργο-ύμνος στην αγάπη και τη ζωή.

Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα

Η ελληνική επαρχία του ’60 αναδύεται μέσα από την ιστορία πέντε αδελφών που, αν και καταφέρνουν να ξεφύγουν από τη μικρή κοινωνία του χωριού τους, έρχονται αντιμέτωπες με τη μοίρα.

Ο Μάκης

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 60 '

Ένας παππούς μοιράζεται με μόνο ακροατή ένα χρυσόψαρο την ιστορία της ζωής του, την ιδεολογία του, τις περιπέτειες των οικογενειακών και των ερωτικών του σχέσεων.

Το όνειρο ενός γελοίου

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 60 '

Το έργο που συμπυκνώνει τη φιλοσοφία του μεγάλου Ρώσου κλασικού για τη ζωή ανεβαίνει σε ένα εκρηκτικό σόλο σε συνομιλία με video art και μια ζωντανή τζαζ χορωδία επί σκηνής.

Ο μπακαλόγατος ή της κακομοίρας

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται με ζωντανή μουσική η θρυλική κωμωδία με πρωταγωνιστή τον δαιμόνιο Ζήκο που δουλεύει ως υπάλληλος στο μπακάλικο του Παντελή.

Pomona

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Η συνεργασία του Θ. Μοσχόπουλου με τον Ισλανδό conceptual artist που αποκρύπτει την ταυτότητά του, στο σουρεαλιστικό θρίλερ με κωμικά στοιχεία όπου όλα τα δεινά των προσώπων αποδίδονται σε ένα «υπέρτατο κακό».

Ο μισάνθρωπος

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Η σκληρή σάτιρα του συγγραφέα για την υποκρισία, τη διαπλοκή, τον ναρκισσισμό, την αδικία, το σεξισμό, την επίδειξη του πλούτου, τον θρίαμβο της μετριότητας και την κυριαρχία της εικόνας ανεβαίνει σε μια σύγχρονη και εξαιρετικά επίκαιρη εκδοχή του εμβληματικού κλασικού έργου που διαβάζει με σκεπτικισμό τον κεντρικό ήρωα του Μολιέρου. Η παράσταση αναδεικνύει τα διαχρονικά στοιχεία της πικρής κωμωδίας, με την προσθήκη ενός σχολιαστή -σκηνοθετικό εύρημα- που δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια σοβαροφάνειας των ηρώων. Η αισθητική της παράστασης είναι ένα από τα πιο γοητευτικά στοιχεία της, καθώς μεταφέρει την εικόνα και την ιδέα μιας απροβλημάτιστης νεολαίας, που τρέφεται από τη γοητεία των εύκολων και επιφανειακών σχέσεων, με κοστούμια που αναδύουν μια αίσθηση αριστοκρατικής παρακμής και αντιτίθενται επιτυχημένα στη μοντέρνα βιομηχανικής αισθητικής σκηνή του θεάτρου και στην κλαμπάτη σύγχρονη μουσική.

Photograph 51

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Η ιστορία της ερευνήτριας Ρόζαλιντ Φράνκλιν που αποτύπωσε πρώτη το ανθρώπινο DNA, ωστόσο ήταν η μόνη από τους συνεργάτες της που δεν πήρε Νόμπελ.

Η Αφροδίτη με τη γούνα

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 110 '

Στο έργο του συγγραφέα που έδωσε το όνομά του στο μαζοχισμό, ο Σεβερίν φαντασιώνεται τη Βάντα ως μια αυταρχική, ιδεατή γυναίκα, αφιερωμένη στην ηδονή, και γίνεται πιστός υπηρέτης της.

Berlin Alexanderplatz

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 150 '

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Άλφρεντ Ντέμπλιν, ενός από τους σημαντικότερους Γερμανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, η παράσταση αναδεικνύει την εποποιία ενός προσφάτως αποφυλακισθέντα, του Φραντς, στο Βερολίνο του Μεσοπολέμου, σε διασκευή της Έλσας Ανδριανού και του σκηνοθέτη με τη συμβολή των ηθοποιών. H διασκευή του έργου σε μίνι σειρά από τον Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ τη δεκαετία του 1980 έχει αφήσει εποχή. Τους αλλεπάλληλους κύκλους της ζωής ενός προσφάτως αποφυλακισθέντα πραγματεύεται το έργο. Τον κύκλο του έρωτα, της τιμιότητας, της επιβίωσης και του θανάτου μέσα από μια αλυσίδα συναρπαστικών γεγονότων που συνθέτουν τον τραγικό βίο του Φραντς.

Οι δούλες

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Η εναλλαγή των ρόλων, οι σχέσεις εξουσίας και υποταγής, ερωτισμού και εξάρτησης, και οι αγεφύρωτες ταξικές διαφορές δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα αγωνίας στην ιστορία δύο υπηρετριών και της κυρίας τους.

Ο Υπέροχος Γκάτσμπι

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 95 '

Θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος-σταθμός για την εποχή της τζαζ και την κυριαρχία του αμερικανικού ονείρου ως αυτοσκοπός στο λαμπερό κλίμα της νεοϋορκέζικης αριστοκρατίας, σε διασκευή του Σάιμον Λέβι.

Ανεμοδαρμένα ύψη

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 120 '

Ο καταδικασμένος έρωτας του Χίθκλιφ και της Κάθριν βρίσκεται στο επίκεντρο του λογοτεχνικού αριστουργήματος που οδηγεί δύο οικογένειες σε ολοκληρωτική καταστροφή.

Στο πέμπτο σκαλοπάτι

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 85 '

Γνωστό από την κινηματογραφική μεταφορά του Άλφρεντ Χίτσκοκ «Dial M For Murder», το αριστοτεχνικό αστυνομικό θρίλερ θέλει έναν άνδρα να καταστρώνει τον «τέλειο φόνο» της γυναίκας του.

Football // No time for losers

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 70 '

Η παράσταση βασίζεται στο σκληρό και αιχμηρό έργο του Θανάση Τριαρίδη «Football: Το παιχνίδι της ανθρωπότητας», που προτάσσει τις ευθύνες μας για την πορεία του ανθρώπινου είδους.

Ο επισκέπτης

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Τολμηρή αλληγορία για την πίστη, όπου ο συγγραφέας «σκηνοθετεί» μια συνάντηση του διάσημου αθεϊστή, Σίγκμουντ Φρόιντ, με τον Θεό, με φόντο την εισβολή των Ναζί στην Αυστρία.

Η βελανιδιά

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Ο Άντι συμμετέχει ως εθελοντής στην παράσταση της υπνοτίστριας που ευθύνεται για το θάνατο της κόρης του. Συμμετέχει ένας διαφορετικός guest καλλιτέχνης κάθε βραδιά στον ρόλο του πατέρα: Ι. Φραγκάτου (27/3), Ν. Χατζόπουλος (28/3), Δ. Δρόσος (3/4), Δ. Γαλάνη (4/4), Έλ. Τρίγγου (10/4), Γ. Πυρπασόπουλος (11/4).

Οι πιο δυνατές

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 70 '

Ο σαρκαστικός μονόλογος του Στρίντμπεργκ μεταμορφώνεται σε ένα σκηνικό παιχνίδι που φωτίζει το θέμα της απιστίας και από τις δύο πλευρές.

Τρωάδες

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 60 '

Ένα οπτικοακουστικό τοπίο βασισμένο στις «Τρωάδες» του Ευριπίδη αναπαριστά τον τραγικό αποχαιρετισμό των γυναικών της λεηλατημένης από τους Έλληνες Τροίας στην πατρίδα και τους νεκρούς τους.

Η κυρία δεν πενθεί

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 110 '

Στη διαχρονική σπαρταριστή κωμωδία του ο πολυβραβευμένος συγγραφέας δημιουργεί συνθήκες και ήρωες σε αδιέξοδα, ένα πάνελ τραγελαφικών προσωπικοτήτων και καταστάσεων. Η σύγχρονη εποχή καθρεφτίζεται μέσα στο έργο που ξεγυμνώνει την κοινωνία και διακωμωδεί την αυταπάτη του Νεοέλληνα και τον αστικό τρόπο ζωής με ξεκαρδιστικό τρόπο. Μια διαθήκη, ένα χαλί, μια σημαία, μια γυμνή αφίσα κι η φωτογραφία ενός μακαρίτη, γίνονται αφορμή, για να φτάσει ένα νεόπλουτο ζευγάρι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, ένα παιδί να βρεθεί ανάμεσα στα πυρά των γονιών του, δύο ξεμωραμένοι ηδονοβλεψίες να ανακτήσουν τη χαμένη τους στύση, ένας θεσιθήρας να στερηθεί την εύνοια του “πατρός” από τη μετρέσα του και μια κλαίουσα χήρα, εξ όλης και προώλης, να εξομολογηθεί στον νεκρό σύζυγό της τα κρίματά της.

Αρκουδοράχη

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 95 '

Σε ένα μετα-αποκαλυπτικό τοπίο, ένα ζευγάρι αρνείται να ακολουθήσει τη ροή ενός κόσμου που αλλάζει βίαια, στην τολμηρή σπουδή του πολυβραβευμένου Ουαλού συγγραφέα πάνω στην απώλεια. Σε ένα χωριό ερημωμένο και σβησμένο από σύνορα που χαράσσονται ξανά και ξανά, ένα ζευγάρι κρατάει ανοιχτό ένα χασάπικο που αρνείται πεισματικά να εγκαταλείψει. Η μνήμη είναι ο μοναδικός μηχανισμός επιβίωσης σε μια πραγματικότητα που αλλάζει βίαια και αμετάκλητα, ενώ εκείνοι αδυνατούν να την ακολουθήσουν. Ένας νεαρός άνδρας ζει μαζί τους, κομμάτι και αυτός της προηγούμενης ζωής τους, ενώ ένας άλλος μυστηριωδώς καταφθάνει στο μαγαζί μ’ έναν άγνωστο σκοπό.

Ρέκβιεμ

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 60 '

Το τελευταίο μέρος της άτυπης τετραλογίας που υπογράφει ο Θ. Τερζόπουλος για τη σύγκρουση και την εξουσία («Alarme», «Amor», «Ανκόρ») εστιάζει στο ζήτημα των γυναικοκτονιών και έχει τη μορφή ενός σκηνικού έργου τέχνης υψηλής αισθητικής, που υπερβαίνει τις δικλείδες ασφαλείας του ρεαλιστικού θεάτρου. Την τελετουργική κατάβαση των δύο γυναικείων μορφών στο μαύρο σκοτάδι του θανάτου ερμηνεύουν μοναδικά η Αγλαΐα Παππά και η Σοφία Χιλλ.

Η εκδρομή

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 85 '

Με όχημα ένα αυτοκίνητο στο κέντρο μιας άδειας σκηνής γεμάτο καλοντυμένους ανθρώπους που πηγαίνουν εκδρομή εκτυλίσσεται το πολιτικό έργο για τις απειλές που αντιμετωπίζει η νέα γενιά.

Έντα Γκάμπλερ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Στο πρόσωπο της αυτοκαταστροφικής ηρωίδας, θύματος της πατριαρχικής κοινωνίας, καθρεφτίζονται ο ψυχισμός του σύγχρονου ανθρώπου, η κατάρρευση του αξιακού συστήματος και οι τοξικές σχέσεις.

Το τραγούδι της Φλέρυς

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 70 '

1985. Ρωμαϊκή Αγορά. Η τελευταία μεγάλη συναυλία της Φλέρυς Νταντωνάκη, της μούσας του Μάνου Χατζιδάκι. Το καλλιτεχνικό γεγονός παίρνει τεράστιες διαστάσεις και το πλήθος είναι τόσο μεγάλο που παρακολουθεί τη συναυλία κρεμασμένο στα κάγκελα. Λίγο πριν την έναρξη, η Φλέρυ παθαίνει κρίση αγοραφοβίας και αρνείται να βγει στη σκηνή. Περνάει κάποια ώρα μόνη της προσπαθώντας να συνέλθει και να βρει το κουράγιο που χρειάζεται. Πώς ένιωθε; Από πού προσπαθούσε να αντλήσει δύναμη; Ποιες ήταν οι αξίες της και ποιοι οι εφιάλτες της; Με αυτά τα δραματικά λεπτά, τις σκέψεις, τα συναισθήματά, τις αγωνίες και τις ανασφάλειες της τραγουδίστριας καταπιάνεται το έργο, αναζητώντας το όριο εκείνο ανάμεσα στην Τέχνη και τη θυσία. Την ιδιοφυία και το τίμημα. Το έργο αποτελεί το πρώτο θεατρικό έργο του Δημήτρη Οικονόμου, το οποίο ερμηνεύει με ζήλο η Κοκκίδου.

Σαπφώ, καταστερωμένη: Ένα μουσικό αστροφυσικό ταξίδι

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 65 '

Ένα κείμενο γεμάτο ερωτήσεις και ανοιχτές απαντήσεις πάνω στο χρόνο, το χώρο, τη γη, τον ουρανό, το φθαρτό, το άφθαρτο, τον έρωτα και την τέχνη, με οδηγό την ποίηση της Σαπφούς. Μέσα στο χώρο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, στον Λόφο των Νυμφών, στον Θόλο του Τηλεσκοπίου Δωρίδη δημιουργείται μια παράσταση που ενώνει την ποίηση, τη μουσική και την αστροφυσική κάτω από τον έναστρο ουρανό. Η μετάφραση αυτή είναι σημαντική γιατί είναι φτιαγμένη για να μιλιέται και να τραγουδιέται, μεταφέρει έτσι το νήμα του προφορικού πολιτισμού μας, σημειώνει η ερμηνεύτρια και σκηνοθέτιδα.

Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς

  • Δραματοποιημένο Αφήγημα
  • Διάρκεια: 90 '

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο και το ξέσπασμα του Εμφυλίου, ο δεκαεξάχρονος Χρόνης Μίσσιος συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο. Αποφυλακίζεται το 1973, αφού έχει περάσει είκοσι ένα χρόνια σε φυλακές και εξορίες. Αυτήν την περίοδο της ζωής του διηγείται στο σπουδαίο αφήγημα-μαρτυρία «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς». «Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος» έλεγε ο Μίσσιος. Η θέση του αυτή έδωσε στους δημιουργούς το έναυσμα να ανεβάσουν στη σκηνή τις αυτοβιογραφικές αναμνήσεις ενός πραγματικά γενναίου. Ίσως γιατί η περίοδος που διανύουμε μοιάζει να έχει κάτι από τη σκοτεινή νιότη του Μίσσιου. Ή ίσως γιατί ο Μίσσιος δεν απευθύνεται μόνο στο νεκρό του φίλο αλλά κυρίως στους απόντες, σε εμάς.

Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου

  • Δραματοποιημένο πεζογράφημα
  • Διάρκεια: 95 '

Στο αυτοβιογραφικό έργο του ο Εντουάρ Λουί προχωρά σε μια αιχμηρή εξομολόγηση μέσα από την οποία αφηγείται την ιστορία της ζωής του πατέρα του μέσα από την οδυνηρή σχέση τους, που αμφιταλαντευόταν μεταξύ αποδοχής και απόρριψης, υπό τη "σκιά" της ομοφυλοφιλικής του ταυτότητας. Εκτός, όμως, από μια προσωπική, συγκλονιστική εξομολόγηση, μέσα από την οποία ο συγγραφέας προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει, να κατανοήσει και τελικά να συγχωρέσει τον πατέρα του, το έργο εκφράζει την άποψή του για την κυρίαρχη πολιτική των κυβερνήσεων. Η παράσταση αποτελεί ένα σπάνιο δείγμα ενός μάχιμου σύγχρονου θεάτρου με άποψη και θέση, που διαδραματίζεται με φόντο την αδυσώπητη ταξική πραγματικότητα της Γαλλίας των 90's.

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Ο αντικομφορμιστής καθηγητής φιλολογίας και υπέρμαχος της ελευθερίας, Τζον Κίτινγκ, φέρνει τα πάνω-κάτω στην αυστηρή ακαδημία αρρένων του Γουέλτον, αλλάζοντας για πάντα τη ζωή των μαθητών. Με το σύνθημα «Άδραξε τη μέρα!» θα αλλάξει σταδιακά τη ζωή τους και θα διαταράξει τις ισορροπίες στο σχολείο που υπακούει στο μότο "Παράδοση, Τιμή, Πειθαρχία, Τελειότητα". Θα μάθει στους μαθητές του να αγαπούν την ποίηση, την τέχνη, τη ζωή και να παλεύουν για τις επιλογές τους. Η σύγκρουση με το εκπαιδευτικό κατεστημένο, τη διεύθυνση του σχολείου, τους γονείς των μαθητών του θα είναι αναπόφευκτη. Η ίδια η έννοια της επανάστασης κυριαρχεί στο έργο, το οποίο μετατράπηκε σε μια ατμοσφαιρική παράσταση γεμάτη συγκίνηση και χιούμορ, η οποία περνάει απλόχερα στο κοινό την ουσία του, που συμπυκνώνεται στο κυνήγι των ονείρων και των καταπιεσμένων επιθυμιών μας, την αξία του ελεύθερου πνεύματος, την αξία της ποίησης και πρωτίστως της αυτοδιάθεσης. Αξίζει να τη δείτε μαζί με εφήβους.

Άκρως συμπαντικό

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 110 '

Κάτι από δράμα, κάτι από κωμωδία και κάτι από… το υπερπέραν έχει το “Άκρως συμπαντικό”, το πολυβραβευμένο έργο της Βρετανίδας Σάρλοτ Τζόουνς που παίζεται στο θερινό θέατρο “Λαμπέτη”. Το έργο, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, ακολουθεί την ιστορία της οικογένειας Χαμπλ, που συναντιέται στον ολάνθιστο κήπο της με την αφορμή της κηδείας του πατέρα. Όσο ο γιος του προσπαθεί να διαχειριστεί το πένθος, καλείται να ανταπεξέλθει απέναντι σε μια αυταρχική μητέρα, με την οικονόμο να προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες, έναν επιχειρηματία να διατηρεί σχέση με τη μητέρα και την κόρη του τελευταίου να έχει ένα μεγάλο μυστικό.

Καλιφόρνια ντρίμιν 2, 20 χρόνια μετά

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Οι εικοσάρηδες που γνωρίσαμε στο πρώτο μέρος του έργου σαρανταρίζουν σε μια κοινωνία που βιώνει μια παρατεταμένη κρίση, αλλά δεν παύουν να ονειρεύονται.

Ψηλά απ' τη γέφυρα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 105 '

Το ανομολόγητο πάθος του Ιταλοαμερικανού λιμενεργάτη Έντι Καρμπόνε για τη νεαρή ανιψιά της γυναίκας του τον οδηγεί να καταδώσει τον παράνομο μετανάστη που πρόκειται να παντρευτεί.

Κουκλόσπιτο

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Η Νόρα είναι μια παντρεμένη γυναίκα που αποφασίζει να κάνει την επανάστασή της σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο μετά την αποκάλυψη ενός ψέματος που βάζει φωτιά στα θεμέλια του γάμου της.

Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Διασκευή του νουάρ μυστηρίου «Το διπλό παιχνίδι» του Ρομπέρ Τομά. Η Φρανσουάζ Κορμπάν, ζάπλουτη κληρονόμος, ζει στην βίλα της μαζί με τον νεότερο σύζυγό της Πολ και την αφοσιωμένη οικονόμο της Αντέλ. Τα χρέη του Πολ στα χαρτιά και η πίεση που ασκεί στη Φρανσουάζ για την αποπληρωμή τους κορυφώνουν ακραία την ένταση και την τριβή στην σχέση του ζευγαριού. Η ατμόσφαιρα βαραίνει όταν νυχτερινοί θόρυβοι ταράζουν την ηρεμία της βίλας – θόρυβοι μιας παρουσίας που ούτε ο ίδιος ο αστυνομικός διευθυντής δεν μπορεί να εξηγήσει. Η ξαφνική επίσκεψη της Βαρόνης Σαρντονί και αυτά που έχει να πει, μπερδεύουν ακόμη περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση.

Επικίνδυνες σχέσεις

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 110 '

Στην άκρως ακατάλληλη για ανηλίκους πολυβραβευμένη διασκευή του διάσημου μυθιστορήματος του Πιέρ Σοντερλό ντε Λακλό στήνεται ένα σχέδιο εκδίκησης που προσφέρεται για μια οξυδερκή μελέτη της ανθρώπινης ψυχής.

Το πάρτι της ζωής μου

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 120 '

Αντλώντας από το «Every Brilliant Thing» του Ντάνκαν Μακ Μίλαν, η Ελ. Ράντου υπογράφει ένα νέο κείμενο για τη sold out παράσταση, που ξετυλίγει με χιούμορ και ειλικρίνεια τα πενήντα χρόνια "τραυμάτων" της ηρωίδας της, με φόντο αυτά της σύγχρονης Ελλάδας. Ένας σόλο ερμηνευτικός μαραθώνιος δέκα ρόλων με έντονα προσωπική υπογραφή, που χάρισε στην ηθοποιό το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού του “α”. Η ιστορία διατρέχει εποχές και κινείται παράλληλα με τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της χώρας από το Πολυτεχνείο, τους σεισμούς, το ΠΑΣΟΚ, την κρίση, το θάνατο του Γρηγορόπουλου μέχρι την πανδημία. Είναι ένας κύκλος ζωής που συνδέεται με κοινά βιώματα, όπως σημειώνει.

Άντρες με τα όλα τους

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Έξι άνεργοι γείτονες αποφασίζουν να κάνουν ένα σόου στριπτίζ για να βγουν από το οικονομικό αδιέξοδο στη μεταφορά του έργου των Στίβεν Σινκλέρ και Άντονι ΜακΚάρτεν, που γράφτηκε το 1987 στη Νέα Ζηλανδία, στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Επειδή όμως κανείς τους δεν ξέρει ούτε να χορεύει ούτε να γδύνεται, ζητούν βοήθεια από μια χορογράφο. Μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις βγαλμένες από το σήμερα, αναδεικνύονται προβλήματα της καθημερινότητας όπως είναι ένα διαζύγιο και τα παρελκόμενα του, η απιστία και οι εξωσυζυγικές σχέσεις, η απόλυση, ο νεοπλουτισμός, ο ρατσισμός και πολλά άλλα. Κάθε ένας από τους χαρακτήρες είναι ένα κομμάτι ενός παζλ που περιγράφει όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης.

Το φιλί της γυναίκας αράχνης

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 75 '

Εν μέσω της στρατιωτικής δικτατορίας του Χόρχε Βιδέλα στην Αργεντινή του 1970, σε ένα μικρό κελί της φυλακής Βίλα Ντεβότο του Μπουένος Άιρες, δύο συγκρατούμενοι, ο Βάλεντιν, ένας πολιτικός κρατούμενος για τις αριστερές του ιδέες και ο Μολίνα, ένας διωκόμενος για τις σεξουαλικές του επιλογές, προσπαθούν να χωρέσουν μέσα σε μια ασύμβατη γι’ αυτούς συγκατοίκηση. Σε κόσμους διαφορετικούς, με διαφορετικά πολιτικά πιστεύω, όνειρα ζωής και σεξουαλικές προτιμήσεις, οι δύο ήρωες ακροβατούν ανάμεσα στο παρελθόν, σε μια σκληρή πραγματικότητα και σ’ ένα αβέβαιο μέλλον.

Αυτές που δεν προλάβατε

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 80 '

Την έμφυλη βία, τη γυναικεία καταπίεση και τη σεξουαλική παρενόχληση θίγει η φεμινιστική κωμωδία μέσα από το πρίσμα της γυναικείας ενδυνάμωσης και του δεσμού της γυναικείας φιλίας. Τέσσερις παιδικές φίλες που ξαναβρίσκονται αναπάντεχα και αναλαμβάνουν δράση ενάντια στην πατριαρχία, δημιουργώντας μια μυστική φεμινιστική ομάδα. Όταν ο υπουργός υγείας της χώρας τους θα ανακοινώσει την απαγόρευση των αμβλώσεων, οι τέσσερις γυναίκες αποφασίζουν να αναβαθμίσουν την δράση τους με μια μεγάλη επιχείρηση. Ό, τι θα ακολουθήσει θα ενώσει ξανά τις τέσσερις φίλες για πάντα.

Γκιακ

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 90 '

Οι βετεράνοι της Μικρασιατικής Εκστρατείας ζωντανεύουν μέσα από τη συλλογή διηγημάτων του συγγραφέα, ως πρόσωπα μετέωρα σε μια αλληλουχία αρρενωπότητας που διατρέχει τις γενιές μέχρι σήμερα.

Βασιλιάς Ληρ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 75 '

Το έργο καταγράφει με μοναδικό τρόπο την υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου, τον αγώνα του για ισχύ, αλλά και τη φθορά που φέρνει η κατάκτησή της, σε φλαμένκο εκδοχή.

Κάποιος να με προσέχει

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Σε μια παράσταση που αναδεικνύει τη δυναμική του σκληρού, αστείου και συνάμα ποιητικού έργου του Ιρλανδού συγγραφέα, ανεβαίνει η βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα ιστορία τριών ομήρων, που απήχθησαν σε μια περίοδο αναταραχής στον Λίβανο. Η προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις κακουχίες και την αγωνία του θανάτου, υπό το άγρυπνο βλέμμα των τρομοκρατών - απαγωγέων τους, εκδηλώνεται με δαιμονικό χιούμορ ή «παιχνίδια» διαφυγής. Μέσα από συγκρούσεις ή συναισθηματικές εξάρσεις, οι τρεις τους, θα δεθούν με ισχυρότερα δεσμά και από τις αλυσίδες που τους κρατούν. Η πανανθρώπινη αυτή ιστορία των τριών ομήρων μιλά για τον φόβο και την ταυτότητα, διαλύει τα σύνορα των φύλων, διερευνά τις στρατηγικές επιβίωσης του ανθρώπου μέσα σε συνθήκες τρόμου και μας υπενθυμίζει πως είμαστε πιο δυνατοί όταν είμαστε ενωμένοι.

Ο τόρνος

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Το έργο αντλεί το υλικό του από την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, το περιστρέφει μέσα από οκτώ σκηνές, διεισδύει, παθαίνει εμπλοκή και ανατινάσσεται μπροστά μας, ξεβολεύοντας τον θεατή που στέκεται αμήχανα στο να γελάσει, να στεναχωρηθεί ή να θυμώσει. Σαν ένα μικρό ατύχημα, σε ένα μικρό μηχανουργείο, που πέρασε στα ψιλά. Σαν ένα μικρό ανέκδοτο ή σαν αστείο. Η ζωή του Αλέξη. Η ζωή ενός αγοριού που μεγαλώνει μέσα στη θαλπωρή μιας παραδοσιακής οικογένειας στις παρυφές μιας ελληνικής πόλης και προσπαθεί να βρει τα πατήματα του για να σταθεί με περηφάνεια και αισιοδοξία στις αναποδιές της ζωής.

Βρικόλακες

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 130 '

Στο έργο που το 1979 αποτέλεσε το ντεμπούτο του σκηνοθέτη, το οικοδόμημα της αγίας οικογένειας και της κοινωνικής υποκρισίας καταρρέει όταν αποκαλύπτεται η νοσηρότητα του παρελθόντος των Άλβινγκ.

Για να τελειώνουμε με τη σφαγή του σώματος

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 45 '

Το ομώνυμο οργισμένο φιλοσοφικό και πολιτικό μανιφέστο του Γάλλου ψυχαναλυτή, φιλοσόφου και ακτιβιστή, Φελίξ Γκουαταρί, που γράφτηκε με αφορμή τις εξεγέρσεις τον Μάιο του 1968, ενέπνευσε την ομάδα Σημείο Μηδέν.

Σίρλεϊ

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 90 '

Η Σίρλεϊ Βάλενταϊν είναι μια γυναίκα που βρίσκεται σε ένα τέλμα, σε έναν συμβατικό γάμο, με ένα σύζυγο που την καταπιέζει και μια κοινωνία που την περιορίζει. Εκείνη όμως βρίσκει μέσα της χώρο για να ονειρεύεται και να ξεφεύγει από τη ματαιότητα που την απειλεί. Αυτή η έντονη ανάγκη της για ζωή την οδηγεί να ταξιδέψει από την Αγγλία στην Ελλάδα και, μέσα από μια ανέλπιστη περιπέτεια, να βρει τελικά πολύ περισσότερα απ’ όσα αναζητούσε. Ο σκηνοθέτης προσέγγισε με τέτοιο τρόπο το έργο ώστε αυτό ισορροπεί ανάμεσα στον ρεαλισμό και την ανακάλυψη ενός βαθύτερου σουρεαλισμού που χαρακτηρίζει τις εσωτερικές ζωές των ανθρώπων.

Κάθε πέρσι και του χρόνου

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Στην κορυφαία βρετανική τραγικωμωδία με φόντο τις κουζίνες τριών ζευγαριών κατά τη διάρκεια του χριστουγεννιάτικου πάρτι, τα συζυγικά αδιέξοδα, οι κενές διαπροσωπικές σχέσεις και η έλλειψη επικοινωνίας οδηγούν σε παραλογισμό.

Η άκρα ταπείνωση

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 120 '

Το μυθιστόρημα εστιάζει στα γεγονότα της νύχτας της 12ης Φεβρουαρίου 2012, που μετέτρεψαν την Αθήνα σε πεδίο μάχης και άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στην εικόνα της πόλης μέχρι σήμερα, ακριβώς δέκα χρόνια μετά.

Η παρεξήγηση

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Σε μια παράσταση με άκρως μυστηριώδη ατμόσφαιρα ανεβαίνει το ολιγοπαιγμένο έργο-μελέτη πάνω στη σύγκρουση του ανθρώπου με το μοιραίο, όπου δύο γυναίκες ληστεύουν και δολοφονούν τους επισκέπτες του πανδοχείου τους.

Πάκο Γιούνκε

  • Δραματοποιημένη Νουβέλα
  • Διάρκεια: 70 '

Ένα νεαρό παιδί έρχεται αντιμέτωπο με τον σχολικό εκφοβισμό και βιώνει από την αρχή της ζωής του τη βία ως «κανονικότητα» που επιβάλλεται από τον πιο ισχυρό.

Μετά την πρόβα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 70 '

Τις σχέσεις εξάρτησης που περνούν από γενιά σε γενιά ως κληρονομιά αλλά και τη σκέψη του Μπέργκμαν για την ίδια τη θεατρική διαδικασία πραγματεύεται η θεατρική μεταφορά της ταινίας του 1984, με φόντο το μεταίχμιο πριν από την πρεμιέρα μιας παράστασης.

Πεταλούδες στο στομάχι

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 90 '

Θέατρο, μουσική, χορός, νέα μέσα και social media είναι τα βασικά συστατικά της παράστασης για την επίδραση του έρωτα. Μέσα από ένα κολάζ από στιγμιότυπα, κείμενα, βίντεο και τραγούδια παρακολουθούμε αποσπασματικά τη ζωή ενός αντιήρωα του καιρού μας απορροφημένου στην ικανοποίηση της μεγαλύτερης ανάγκης του: της αγάπης.

Μαρί Sklodowska Κιουρί

  • Δράμα

Η μυθιστορηματική ζωή της πρώτης γυναίκας που βραβεύτηκε με δύο Νόμπελ και έσπασε τα στερεότυπα της εποχής της στο γύρισμα του 20ού αιώνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.