3 + 1 αλήθειες για τη "Νόρα: Το σπίτι της κούκλας" στο Altera Pars

Ο Πέτρος Νάκος πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί στο εμβληματικό έργο του Χένρικ Ίψεν, με αφορμή το οποίο μοιράζεται με το “α” τέσσερα βασικά σημεία για την παράσταση.

Νόρα Το σπίτι της κούκλας Ελπίδα Μουμουλίδου©

#1 Ο διαχρονικός, διεισδυτικός και πάντα ενοχλητικός Χένρικ Ίψεν. To σπίτι της κούκλας από τα δημοφιλέστερα έργα του, ανεβαίνει σταθερά ενάμιση αιώνα τώρα σε κάθε γωνιά της γης. Άρτιο τεχνικά, ανθρώπινο, βαθύ, στοχαστικό, με δεμένη πλοκή που εξακολουθεί να συναρπάζει και να γοητεύει το κοινό. Ένα διαχρονικό αριστούργημα για τον έρωτα, τις ψευδαισθήσεις, την υποκρισία της αστικής τάξης και την κενότητα των προτύπων της, τις δύσκολες αλήθειες που αποστρεφόμαστε και το θαύμα της πραγματικής ένωσης των ανθρώπων.

Νόρα Το σπίτι της κούκλας
Ελπίδα Μουμουλίδου©

#2 Στην μετάφραση του έργου, ακολούθησα πιστά το κείμενο προσπαθώντας, όμως, παράλληλα ν' αναδείξω την προφορικότητα και την αμεσότητά του, ώστε ο λόγος να προσεγγίζει τη δική μας σύγχρονη, καθημερινή ομιλία. Στην παράσταση δεν ένιωσα πως χρειαζόταν να παρέμβω έντονα προς την κατεύθυνση του "εκσυγχρονισμού”, απλώς θέλησα ν' απελευθερώσω  το έργο από τους όποιους χρονικούς του περιορισμούς, που θα έκαναν το θεατή να αποστασιοποιηθεί. 'Έτσι επέλεξα να δημιουργήσω ένα άχρονο περιβάλλον για την ιστορία της Νόρας, που να μην ταυτίζεται με κάποια συγκεκριμένη χώρα ή εποχή ενώ ταυτοχρόνως το τελικό σκηνικό αποτέλεσμα να αποπνέει την αίσθηση του γνώριμου και οικείου.  

Νόρα Το σπίτι της κούκλας
Ελπίδα Μουμουλίδου©

#3 Επενδύοντας στο ρεαλισμό της υποκριτικής: O ρεαλισμός ήταν πάντα το ρεύμα που με εξέφραζε, το θέατρο που διδάχτηκα και αποφάσισα να υπηρετώ και αυτό που πιστεύω ακράδαντα ότι επικοινωνεί πιο άμεσα και αποτελεσματικά με το κοινό. Σε αυτή την παράσταση επένδυσα πολύ στην κατεύθυνση αυτή. Το βάθος και η περιπλοκότητα των σχέσεων, η τρισδιάστατη δομή των χαρακτήρων, η ένταση και το μέγεθος των συναισθημάτων που ξεδιπλώνονται στην πορεία του έργου, ήταν προσωπικό στοίχημα να αποδοθούν στο ακέραιο, πιστεύοντας ότι εάν αυτό επιτυγχανόταν, χωρίς αποπροσανατολιστικές σκηνοθετικές "ακροβασίες”, ο θεατής θα μπορούσε να βυθιστεί στην ιστορία, ν' αγγίξει τη βαθύτερη ουσία της, να ταυτιστεί κι εν τέλει να ταρακουνηθεί ψυχικά και πνευματικά.

Νόρα Το σπίτι της κούκλας
Ελπίδα Μουμουλίδου©

#4 Στοιχεία της επικαιρότητας. Τα τελευταία δύο χρόνια με αφορμή το #MeToo στην Ελλάδα, έχει ανοίξει ένας πολύ δυναμικός κοινωνικός διάλογος πάνω στα έμφυλα ζητήματα. Η έμφυλη βία, από τις γυναικοκτονίες μέχρι τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις στους χώρους εργασίας, αναδεικνύεται σταθερά τα τελευταία χρόνια ως κοινωνική παθογένεια. Ο Ίψεν στο "Σπίτι της κούκλας", κατορθώνει να διεισδύσει στον πυρήνα των έμφυλων ζητημάτων, δεν εξαντλείται στη διατύπωση φεμινιστικών προταγμάτων, πάει παραπέρα, αναζητά τους τρόπους με τους οποίους οι έμφυλοι ρόλοι διαπλάθουν τα συναισθήματα των ανθρώπων, καθορίζουν τη συμπεριφορά και τις επιλογές τους κι αυτό είναι μια πρωτοποριακή ανάλυση ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα, καθιστώντας το έργο, όχι απλώς διαχρονικό, αλλά ουσιαστικά επίκαιρο.

Διαβάστε Επίσης

Η εμβληματική "Νόρα” είναι το διαχρονικό σύμβολο της γυναίκας που αγωνίζεται να βρει τον εαυτό της ανάμεσα στους πολλαπλούς και συχνά αντιφατικούς ρόλους που της επιβάλλονται. Η παράσταση "Νόρα: Το σπίτι της κούκλας" που παίζεται στο Altera Pars σε μετάφραση και σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου, ανεβαίνει σε μια επετειακή χρονιά για τον καλλιτεχνικό οργανισμό που κλείνει φέτος 20 χρόνια λειτουργίας. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης ερμηνεύει το ρόλο του Τόρβαλντ Χέλμερ και η Αγγελική Κοντού βρλισκεται στο πλευρό του ως Νόρα. Συμπρωταγωνιστούν οι Άντα Κουγιά, Δημήτρης Αγοράς, Σοφία Παναγιωτάκη και σε διπλή διανομή οι Δημήτρης Δρακόπουλος και Σάκης Σιούτης.


Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Νόρα: Το σπίτι της κούκλας

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Παραμονή Χριστουγέννων στο ευτυχισμένο σπίτι του Τόρβαλντ και της Νόρας Χέλμερ, που διανύουν την πιο ανέμελη περίοδο της ζωής τους. Δώρα για τα παιδιά, ετοιμασίες για το γιορτινό δείπνο. Χαρά, ασφάλεια και θαλπωρή. Δεν θα αργήσουν όμως να εμφανιστούν οι πρώτες ρωγμές στην επιφάνεια της ευτυχίας τους, καθώς ο εκβιασμός, τα ψέματα και τα ερωτικά τρίγωνα αποσαθρώνουν τα θεμέλια του σπιτικού τους, οδηγώντας σε συμπεράσματα σοκαριστικά για κάθε σχέση και εποχή. Η κεντρική ηρωίδα του έργου είναι σύμβολο της γυναίκας που αγωνίζεται να βρει τον εαυτό της, ενώ συνολικά η παράσταση εξερευνά κατά πόσο έχει αλλάξει το αίσθημα χρέους της γυναίκας προς την οικογένεια.

Altera Pars

Μ. Αλεξάνδρου 123

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
25/04/2024

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.