3 + 1 αλήθειες για τη "Νόρα: Το σπίτι της κούκλας" στο Altera Pars

Ο Πέτρος Νάκος πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί στο εμβληματικό έργο του Χένρικ Ίψεν, με αφορμή το οποίο μοιράζεται με το “α” τέσσερα βασικά σημεία για την παράσταση.

Νόρα Το σπίτι της κούκλας Ελπίδα Μουμουλίδου©

#1 Ο διαχρονικός, διεισδυτικός και πάντα ενοχλητικός Χένρικ Ίψεν. To σπίτι της κούκλας από τα δημοφιλέστερα έργα του, ανεβαίνει σταθερά ενάμιση αιώνα τώρα σε κάθε γωνιά της γης. Άρτιο τεχνικά, ανθρώπινο, βαθύ, στοχαστικό, με δεμένη πλοκή που εξακολουθεί να συναρπάζει και να γοητεύει το κοινό. Ένα διαχρονικό αριστούργημα για τον έρωτα, τις ψευδαισθήσεις, την υποκρισία της αστικής τάξης και την κενότητα των προτύπων της, τις δύσκολες αλήθειες που αποστρεφόμαστε και το θαύμα της πραγματικής ένωσης των ανθρώπων.

Νόρα Το σπίτι της κούκλας
Ελπίδα Μουμουλίδου©

#2 Στην μετάφραση του έργου, ακολούθησα πιστά το κείμενο προσπαθώντας, όμως, παράλληλα ν' αναδείξω την προφορικότητα και την αμεσότητά του, ώστε ο λόγος να προσεγγίζει τη δική μας σύγχρονη, καθημερινή ομιλία. Στην παράσταση δεν ένιωσα πως χρειαζόταν να παρέμβω έντονα προς την κατεύθυνση του "εκσυγχρονισμού”, απλώς θέλησα ν' απελευθερώσω  το έργο από τους όποιους χρονικούς του περιορισμούς, που θα έκαναν το θεατή να αποστασιοποιηθεί. 'Έτσι επέλεξα να δημιουργήσω ένα άχρονο περιβάλλον για την ιστορία της Νόρας, που να μην ταυτίζεται με κάποια συγκεκριμένη χώρα ή εποχή ενώ ταυτοχρόνως το τελικό σκηνικό αποτέλεσμα να αποπνέει την αίσθηση του γνώριμου και οικείου.  

Νόρα Το σπίτι της κούκλας
Ελπίδα Μουμουλίδου©

#3 Επενδύοντας στο ρεαλισμό της υποκριτικής: O ρεαλισμός ήταν πάντα το ρεύμα που με εξέφραζε, το θέατρο που διδάχτηκα και αποφάσισα να υπηρετώ και αυτό που πιστεύω ακράδαντα ότι επικοινωνεί πιο άμεσα και αποτελεσματικά με το κοινό. Σε αυτή την παράσταση επένδυσα πολύ στην κατεύθυνση αυτή. Το βάθος και η περιπλοκότητα των σχέσεων, η τρισδιάστατη δομή των χαρακτήρων, η ένταση και το μέγεθος των συναισθημάτων που ξεδιπλώνονται στην πορεία του έργου, ήταν προσωπικό στοίχημα να αποδοθούν στο ακέραιο, πιστεύοντας ότι εάν αυτό επιτυγχανόταν, χωρίς αποπροσανατολιστικές σκηνοθετικές "ακροβασίες”, ο θεατής θα μπορούσε να βυθιστεί στην ιστορία, ν' αγγίξει τη βαθύτερη ουσία της, να ταυτιστεί κι εν τέλει να ταρακουνηθεί ψυχικά και πνευματικά.

Νόρα Το σπίτι της κούκλας
Ελπίδα Μουμουλίδου©

#4 Στοιχεία της επικαιρότητας. Τα τελευταία δύο χρόνια με αφορμή το #MeToo στην Ελλάδα, έχει ανοίξει ένας πολύ δυναμικός κοινωνικός διάλογος πάνω στα έμφυλα ζητήματα. Η έμφυλη βία, από τις γυναικοκτονίες μέχρι τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις στους χώρους εργασίας, αναδεικνύεται σταθερά τα τελευταία χρόνια ως κοινωνική παθογένεια. Ο Ίψεν στο "Σπίτι της κούκλας", κατορθώνει να διεισδύσει στον πυρήνα των έμφυλων ζητημάτων, δεν εξαντλείται στη διατύπωση φεμινιστικών προταγμάτων, πάει παραπέρα, αναζητά τους τρόπους με τους οποίους οι έμφυλοι ρόλοι διαπλάθουν τα συναισθήματα των ανθρώπων, καθορίζουν τη συμπεριφορά και τις επιλογές τους κι αυτό είναι μια πρωτοποριακή ανάλυση ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα, καθιστώντας το έργο, όχι απλώς διαχρονικό, αλλά ουσιαστικά επίκαιρο.

Διαβάστε Επίσης

Η εμβληματική "Νόρα” είναι το διαχρονικό σύμβολο της γυναίκας που αγωνίζεται να βρει τον εαυτό της ανάμεσα στους πολλαπλούς και συχνά αντιφατικούς ρόλους που της επιβάλλονται. Η παράσταση "Νόρα: Το σπίτι της κούκλας" που παίζεται στο Altera Pars σε μετάφραση και σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου, ανεβαίνει σε μια επετειακή χρονιά για τον καλλιτεχνικό οργανισμό που κλείνει φέτος 20 χρόνια λειτουργίας. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης ερμηνεύει το ρόλο του Τόρβαλντ Χέλμερ και η Αγγελική Κοντού βρλισκεται στο πλευρό του ως Νόρα. Συμπρωταγωνιστούν οι Άντα Κουγιά, Δημήτρης Αγοράς, Σοφία Παναγιωτάκη και σε διπλή διανομή οι Δημήτρης Δρακόπουλος και Σάκης Σιούτης.


Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Νόρα: Το σπίτι της κούκλας

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Η ηρωίδα-σύμβολο της γυναίκας που αγωνίζεται να βρει τον εαυτό της σε μια παράσταση που εξερευνά κατά πόσο έχει αλλάξει το αίσθημα χρέους της γυναίκας προς την οικογένεια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Πλάτωνας σε μία δραματοποιημένη διάλεξη στο Αττικό Άλσος από την Περιφέρεια Αττικής

Με το πρωτότυπο δρώμενο του Θεοδόση Πελεγρίνη ανοίγει η αυλαία για το πολιτιστικό καλοκαίρι της Περιφέρειας Αττικής στο καθιερωμένο ραντεβού με τους πολίτες στο Αττικό Άλσος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/06/2023

Ο Ορέστης Χαλκιάς και η Κόρα Καρβούνη συναντιούνται στον "Ιππόλυτο", που ανοίγει το Φεστιβάλ Επιδαύρου

Από τo Εθνικό Θέατρο έρχεται η εναρκτήρια παράσταση του φετινού Φεστιβάλ σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου, με μια σπουδαία ομάδα συνεργατών και με έναν δυναμικό 24μελή θίασο ηθοποιών και μουσικών.

Γιώργο Νανούρη, τι θα κάνεις την επόμενη θεατρική σεζόν;

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν η "Κατερίνα", ο "Αίαντας" και το "Ψηλά απ’ τη γέφυρα" στη Θεσσαλονίκη, ο γνωστός σκηνοθέτης μιλά στο "α" για τα επόμενά του σχέδια τόσο για το καλοκαίρι όσο και για το χειμώνα, ο οποίος προμηνύεται πολύ ενδιαφέρον, σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης.

"Der Wij / Βίι": Μια παράσταση για το τυφλό τέρας του πολέμου στο Φεστιβάλ Αθηνών

Στην Πειραιώς 260, το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ ανοίγει με μια πολυαναμενόμενη διεθνή παραγωγή, στην οποία συμμετέχουν Ουκρανοί, Ρώσοι και Γερμανοί ηθοποιοί. Την υπογράφει ο ακτιβιστής σκηνοθέτης από τη Ρωσία, Κιρίλ Σερεμπρένικοφ.

Το Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος επιστρέφει για έκτη χρονιά

Το Εθνικό Θέατρο, σε συνεργασία με τον Δήμο Επιδαύρου, φέρνει και πάλι την άκρως ενδιαφέρουσα διοργάνωση, με φετινή θεματική την εξουσία και τη διαφθορά στην αρχαία τραγωδία, υπό τη διεύθυνση της Αγλαΐας Παππά και της Ντιάνα Μανέα.

Το Φεστιβάλ Θεάτρου 2510 έρχεται για τέταρτη χρονιά!

Ο χώρος 2510 φέρνει και φέτος στου Ψυρρή μία μοναδική διοργάνωση με 120 καλλιτέχνες και 20 παραστάσεις θέατρου, χορού και μουσικής καθώς και ταινίες μικρού μήκους.

Πέθανε η Νόνικα Γαληνέα

Λίγο πριν συμπληρώσει τα 85 της χρόνια, η "μεγάλη κυρία του θεάτρου" μας αποχαιρέτησε για πάντα.