Ο Μιχάλης Σαράντης ιδανικός "Αίαντας" σε έναν υποκριτικό άθλο

Η σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη που μεταφέρει το σοφόκλειο δράμα σε κλειστό χώρο αναδεικνύεται μέσα από τις ερμηνευτικές ικανότητες του ταλαντούχου ηθοποιού που υποδύεται όλους τους ρόλους του έργου στη σκηνή του θεάτρου Αλκυονίς.

Αίας

Εννιά ρόλους ερμηνεύει ο Μιχάλης Σαράντης στην παράσταση "Αίας” που συνεχίζεται με επιτυχία με την σκηνοθετική υπογραφή του Γιώργου Νανούρη στο θέατρο Αλκυονίς μέχρι την Κυριακή των Βαΐων. Η παράσταση που ξεκίνησε την πορεία της το 2019 και μεταφέρει την ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή σε κλειστό χώρο, ξεχώρισε στη συνείδηση του κοινού και των κριτικών. 

Αίας

Ο ταλαντούχος ηθοποιός, βραβευμένος με το βραβείο Χορν κι ένας από τους ικανότερους της σύγχρονης γενιάς, συνομιλεί με το ζωγραφικό σύμπαν του Απόστολου Χαντζαρά, καθώς υποδύεται πρωτίστως τον μεγαλύτερο πολεμιστή του στρατοπέδου των Ελλήνων στον Τρωικό Πόλεμο, τον Αίαντα, αλλά και τον Οδυσσέα, τον Μενέλαο, τον Αγαμέμνονα, τον Τεύκρο, την Τέκμησσα, τον Αγγελιοφόρο και την παρεμβατική θεά Αθηνά. 

Πρόκειται για την αρχαιότερη από τις επτά σωζόμενες τραγωδίες του Σοφοκλή, η οποία διδάχτηκε περί τα 440 π.Χ. Ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του, αν και κατακρίθηκε γιατί δεν έμεινε πιστό στην ενότητα της δράσης και του χώρου. Μετά το θάνατο του Αχιλλέα, ο Αίας και ο Οδυσσέας διεκδικούν τα όπλα του. Όταν αυτά καταλήγουν με δολοπλοκία στα χέρια του Οδυσσέα, αποφασίζει να εκδικηθεί. Η Θεά Αθηνά όμως θολώνει τα λογικά του και αντί να σκοτώσει εκείνους που τον αδίκησαν, σφάζει τα ζώα που είχαν πάρει στο στρατόπεδο ως λάφυρα. Όταν συνέρχεται και συνειδητοποιεί τι έκανε, οδηγείται στην παραφροσύνη και στην αυτοχειρία. Στην εκδοχή του Σοφοκλή, οι Ατρείδες στη συνέχεια απαγορεύουν την ταφή του, αλλά με παρέμβαση του Οδυσσέα, όλα βαίνουν όπως αρμόζει. Ο Αίαντας είναι ο πρώτος -από τα σωζόμενα έργα του Σοφοκλή - ήρωας από μία σειρά αυτοχείρων πρωταγωνιστών. Όταν η ηθική του συγκρούεται με αυτήν του κατεστημένου, επιλέγει το θάνατο για να σώσει την τιμή του. 

Αίας

Η παράσταση λειτουργεί ως ένας ζωντανός διάλογος ανάμεσα σε δύο από τα πιο ευγενή είδη των τεχνών, της υποκριτικής και της ζωγραφικής. Τα έργα του ζωγράφου Απόστολου Χαντζαρά, που αποτελούν τα σκηνικά της παράστασης, συμβολίζουν τα αρχέτυπα, τη νομοτέλεια αλλά και την πληρότητα των πραγμάτων, όπως το απόλυτο της ζωής και του θανάτου. 

Τη μετάφραση έχει κάνει ο ποιητής Νίκος A. Παναγιωτόπουλος. Ο Γιώργος Νανούρης υπογράφει επίσης την επιμέλεια του σκηνικού και τους φωτισμούς, ενώ έχει διασκευάσει και προσαρμόσει το πρωτότυπο κείμενο του Σοφοκλή από κοινού με τον Μιχάλη Σαράντη. 

Αίας

Όπως διαβάζουμε στην κριτική του "α” για την παράσταση: "Πρωτοτυπία, ένταση κι εσωτερικότητα· αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της σκηνικής πρότασης που κατέθεσε ο Γιώργος Νανούρης για τον "Αίαντα". Αν ο στόχος του ήταν να καταλάβει σε ένα πρώτο επίπεδο ο θεατής την ιστορία του προδομένου Αίαντα από τους Αχαιούς συμπολεμιστές του, και ταυτόχρονα να αναδειχθεί η ψυχική ένταση του σπουδαίου αυτού μαχητή, το κατάφερε με εξαιρετικό τρόπο”.

Προπώληση εισιτηρίων μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Αίας

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 80 '

Ο Μιχάλης Σαράντης ερμηνεύει και τους εννιά ρόλους της τραγωδίας που έγραψε ο Σοφοκλής, συνομιλώντας την ίδια στιγμή με το ζωγραφικό σύμπαν του Απόστολου Χαντζαρά σε μια πρωτότυπη παράσταση, μια εξωστρεφή σκηνική συνάντηση λόγου, κινήσεων και αισθήσεων. Κεντρικό πρόσωπο του έργο είναι ο Αίας, ο μεγαλύτερος πολεμιστής στο στρατόπεδο των Ελλήνων, ο οποίος δικαιούται τα όπλα του Αχιλλέα μετά τον θάνατό του. Όταν αυτά, όμως, με δολοπλοκία καταλήγουν στον Οδυσσέα, αποφασίζει να πάρει εκδίκηση. Ωστόσο, τελικά καταλήγει έρμαιο της θεάς Αθηνάς και όντας πια περίγελος του στρατεύματος των Αργείων, νιώθοντας πλήρως ατιμασμένος και απεγνωσμένος, δίνει τέλος στη ζωή του.

Αλκυονίς

Ιουλιανού 42-46

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Studio new star art cinema": Τι μας περιμένει τον Μάρτιο στη σκηνή του Δήμου Αβδελιώδη;

Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις που σκηνοθετεί ο Δήμος Αβδελιώδης στον χώρο του στην πλατεία Αμερικής, οι οποίες φέρνουν στο τώρα σημαντικές φωνές της ελληνικής γραμματείας (Ρίτσο, Παπαδιαμάντη, Σολωμό, Θουκυδίδη).

"Κροκόδειλος": Δείτε τις νέες φωτογραφίες από το αφήγημα του Ντοστογιέφσκι που ανεβαίνει στο θέατρο Πόρτα

Μια νεανική ομάδα συντελεστών, με τον Ορέστη και τον Δημήτρη Σταυρόπουλο στη σκηνοθεσία, προσεγγίζει με φρέσκια ματιά το σατιρικό διήγημα του Ρώσου συγγραφέα.

Απεργία: Ακύρωση παραστάσεων στο Εθνικό Θέατρο

Μάθετε ποιες παραστάσεις του θεατρικού οργανισμού ακυρώνονται λόγω της απεργίας που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ και τι θα γίνει με όσες/ους έχουν προμηθευτεί ήδη εισιτήριο.

Μαρία Προϊστάκη: "Έχω μεγάλη πίστη ότι αλλαγές που δεν μπορούν να γίνουν οπουδήποτε αλλού, μπορούν να συμβούν μέσα σε μια θεατρική αίθουσα"

Η ηθοποιός με την αξιοπρόσεκτη παρουσία μιλάει στο "α" για την παράσταση του "Συνεργού", που επαναλαμβάνεται στο Θέατρο επί Κολωνώ (από 9/3), για την έμφυλη βία, τον κοινωνικό ρόλο του θεάτρου, τη μητρότητα, καθώς και για τα επόμενα σχέδια της.

"Ο άντρας μου": Τελευταίες παραστάσεις για το έργο της Ρούμενα Μπουζάροφσκα που μιλά για την πατριαρχία

Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη ολοκληρώνει τον κύκλο της στο θεάτρο Θησείον.

"Θα σε δω στον παράδεισο": Το τελευταίο έργο του Νιλ Σάιμον μετακομίζει στο θέατρο Αυλαία

Η σκηνή του θεάτρου Αυλαία φιλοξενεί την εμβληματική ιστορία αγάπης και γέλιου με την Άννα Αδριανού και τον Γιώργη Κοντοπόδη.