Η "Αφιέρωση" του Μπότο Στράους ανεβαίνει στη σκηνή του Σφενδόνη

Ο Χάρης Φραγκούλης είναι ο εμπνευστής μιας παράστασης για την διαχείριση του πόνου της απώλειας και την πνευματικότητα της Ευρώπης του 20ού αιώνα.

Αφιέρωση Χάρης Φραγκούλης Alexander Papa©

Με έναν ταλαντούχο θίασο οχτώ ηθοποιών, ο Χάρης Φραγκούλης δίνει σκηνική ζωή στο αφήγημα του Μπότο Στράους, "Η αφιέρωση". Πρόκειται για ένα βιωματικό κείμενο που έγραψε ο Γερμανός συγγραφέας το 1977, και θεωρείται ένα από τα ευστοχότερα που προσεγγίζουν το θέμα της τέχνης της συγγραφής και της μοναξιάς του συγγραφέα. Κεντρικός ήρωας είναι ο Ρίχαρτ Σρούμπεκ, ένας νεαρός Βερολινέζος βιβλιοπώλης που δοκιμάζεται από τη συντριβή ενός ερωτικού χωρισμού. Όταν η συντρόφός του Χάννα τον εγκαταλείπει, ο Ρίχαρτ εισέρχεται σε μια καταστροφική περίοδο, παραιτείται από τη δουλειά του και ζει σαν ερημίτης στο σπίτι του, με μόνη ευχαρίστηση το μανιώδες γράψιμο, όπου διοχετεύει τις σκέψεις του για τη Χάννα.

Αφιέρωση Χάρης Φραγκούλης
Alexander Papa©

Όντας ένας από τους ικανότερους ηθοποιούς της γενιάς του, που έχει επίσης υπογράψει από το πόστο του σκηνοθέτη ιδιαίτερες δουλειές που έχουν ανοίξει συζητήσεις, ο Χάρης Φραγκούλης χρησιμοποιεί στη συγκεκριμένη περίπτωση το κείμενο του Στράους ως πηγή έμπνευσης για μια παράσταση που εστιάζει στη διαχείριση του πόνου της ερωτικής απώλειας αλλά και στην πνευματικότητα της κεντρικής Ευρώπης του 20ού αιώνα: στη σαρωτική επέλαση του καπιταλισμού και την αρνητική επίδρασή του στην πολιτικοποίηση και την πνευματικότητα του μέσου αστού.

Αφιέρωση Χάρης Φραγκούλης
Alexander Papa©

Στη διανομή συμμετέχουν ερμηνευτές της νεότερης και νέας γενιάς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι συνεργάτες του Φραγκούλη στην ομάδα KURSK: η Σοφία Κόκκαλη, ο Ανδρέας Κοντόπουλος, ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, ο Μιχάλης Τιτόπουλος, η Μαρία Αρζόγλου, η Κατερίνα Γκιβάλου και η Μάρω Γκόρτσου δίνουν φωνή στο σχεδόν δοκιμιακού ύφους αφήγημα, που στη συγκεκριμένη παράσταση αντιμετωπίζεται μέσα από τη φόρμα της μουσικής οπερέττας, σε πρωτότυπη σύνθεση του Κορνήλιου Σελαμσή, ο οποίος συμπράττει  με τους ηθοποιούς επί σκηνής. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Ελίνας Λούκου και ο σχεδιασμός των φωτισμών του Νίκου Βλασόπουλου.

Η αφιέρωση Χάρης Φραγκούλης
Alexander Papa©

Η αφιέρωση Χάρης Φραγκούλης
Alexander Papa©

Περισσότερες πληροφορίες

Αφιέρωση

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 100 '

Tο μυθιστόρημα του Στράους ως πηγή έμπνευσης μιας παράστασης για τη διαχείριση του πόνου της ερωτικής απώλειας και την πνευματικότητα της κεντρικής Ευρώπης του προηγούμενου αιώνα.

Σφενδόνη

Μακρή 4

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το ιστορικό θέατρο του Λυκαβηττού ανοίγει ξανά το καλοκαίρι

Τη διαχείριση του θεάτρου θα έχει πλέον η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/03/2023

Πέντε audiobooks που πρέπει να ακούσετε την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στις 27 Μαρτίου, προτείνουμε μερικά best sellers που έχουν ανέβει στο σανίδι κερδίζοντας τις καρδιές των θεατών.

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2023: "Το θέατρο βασίζεται στην πραγματική ουσία της ανθρωπότητας"

Η διακεκριμένη Αιγύπτια ηθοποιός Samiha Ayoub μιλά για την ουσία του θεάτρου και τη σημασία της τέχνης σε δύσκολους και αβέβαιους καιρούς στο μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2023.

"Ψηλά απ’ τη γέφυρα": Αντίστροφη μέτρηση για την παράσταση των 45.000 θεατών

Τελευταίες παραστάσεις στο Θέατρο Βεάκη για την παράσταση του σκηνοθέτη Γιώργου Νανούρη πάνω στο έργο του Άρθουρ Μίλερ με πρωταγωνιστή τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη στο πλευρό μιας δυνατής ερμηνευτικής ομάδας.

"Ο Γεώργιος Λαμπάκης ταξιδεύει…" στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Ένα θεατρικό δρώμενο σε σκηνοθεσία της Όλγας Ποζέλη που συνδυάζεται με ξενάγηση πραγματοποιείται εντός του χώρου της περιοδικής έκθεσης "Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αιώνα μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη".

"Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα": Επανεκκίνηση για το Εθνικό Θέατρο

Ξεκινά η παράσταση πάνω στο έργο του Τόνι Κούσνερ για την ευθύνη μας απέναντι στην Ιστορία σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή Γιάννη Μόσχου μετά την λήξη της κατάληψης στο κτίριο Τσίλερ.

Μαρία Πρωτόπαππα: "Οι περισσότεροι ρόλοι έχουν γραφτεί από άνδρες και αναπαράγουν σεξιστικά στερεότυπα"

Με μια συναισθηματικά φορτισμένη και γενναία τοποθέτηση στο πλαίσιο της ημερίδας "Women Who Dare - Η Θέση της Γυναίκας στην Ελλάδα του Σήμερα. Ιδέες και Δράσεις για ένα Καλύτερο Αύριο", μίλησε για την ανισότητα στο χώρο του θεάτρου και για τα εσωτερικευμένα στερεότυπα της γενιάς της.