"Για να τελειώνουμε με τη σφαγή του σώματος": Νέα παράσταση του Σάββα Στρούμπου στο Θέατρο Άττις

Το ομώνυμο κείμενο του Γάλλου ψυχαναλυτή, πολιτικού φιλοσόφου και κοινωνικού ακτιβιστή, Φελίξ Γκουαταρί ενέπνευσε την performance που θα δούμε στο Άττις - Νέος Χώρος.

Για να τελειώνουμε με τη σφαγή του σώματος Δημήτρης Μαόφης©

Μετά την ηλεκτρισμένη παράσταση της "Αναφοράς για μια Ακαδημία" του Φραντς Κάφκα, η ομάδα Σημείο Μηδέν και ο σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος παρουσιάζουν την performance "Για να τελειώνουμε με τη σφαγή του σώματος", η οποία βασίζεται στο ομώνυμο οργισμένο φιλοσοφικό και πολιτικό μανιφέστο του Γάλλου ψυχαναλυτή, πολιτικού φιλοσόφου και κοινωνικού ακτιβιστή, Φελίξ Γκουαταρί, που γράφτηκε με αφορμή τις εξεγέρσεις τον Μάιο του 1968.

Για να τελειώνουμε με τη σφαγή του σώματος
Δημήτρης Μαόφης©

Η παράσταση ανέβηκε πρώτη φορά στο πλαίσιο της έκθεσης "Εγκλεισμοί", σε επιμέλεια του Δημήτρη Τρίκα, στο Δρομοκαΐτειο Ψ.Ν.Α., το Νοέμβριο του 2022. Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις 11 Μαρτίου, ενώ στη σκηνή θα ερμηνεύσουν η Έλλη Ιγγλίζ και η Άννα Μαρκά-Μπονισέλ, άξια μέλη της ομάδας Σημείο Μηδέν. Η μετάφραση είναι του ίδιου του σκηνοθέτη.

Για να τελειώνουμε με τη σφαγή του σώματος
Δημήτρης Μαόφης©

Το σκηνοθετικό σημείωμα του Σάββα Στρούμπου

"Το κείμενο "Για να τελειώνουμε με τη σφαγή του σώματος" το έγραψε ο Φελίξ Γκουαταρί το 1973. Κυκλοφόρησε ανώνυμα στο περιοδικό "Recherches”, στο τεύχος "Τρία Δισεκατομμύρια Διεστραμμένοι". Πρόκειται για ένα οργισμένο φιλοσοφικό και πολιτικό μανιφέστο που γεννιέται από τις αγωνιώδεις και εξεγερσιακές ζυμώσεις του Μάη ‘68, θέτοντας στο επίκεντρο του προβληματισμού "το σώμα που παράγει την ίδια του την ελευθερία". Σήμερα αντιμετωπίζουμε αυτό το υλικό υπό το πρίσμα του φοβισμένου σώματος της πανδημίας, του βιασμένου σώματος των κακοποιημένων ατόμων, του σώματος στα πεδία των μαχών των σύγχρονων πολέμων, αλλά και του σώματος των εξεγερμένων ανθρώπων ως μήτρα μιας συναστρίας άπειρων δυνατοτήτων χειραφέτησης στον παρόντα χρόνο. Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της έκθεσης "Εγκλεισμοί", σε επιμέλεια του Δημήτρη Τρίκα, στο Δρομοκαΐτειο Ψ.Ν.Α., τον Δεκέμβριο του 2022”.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Άττις - Νέος Χώρος

Λεωνίδου 12

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι "Βρικόλακες" επιστρέφουν στο Εθνικό Θέατρο

Επανεκκίνηση κάνει η Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου με τους ιψενικούς "Βρικόλακες" δια χειρός Σταμάτη Φασουλή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/03/2023

Εθνικό Θέατρο: Νέα ανακοίνωση από τον καλλιτεχνικό διευθυντή

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Μόχος, με επιστολή του ανακοινώνει επισήμως την επανέναρξη των παραστάσεων στην πρώτη σκηνή της χώρας και παίρνει θέση πάνω στο θέμα της κατάληψης και του αγώνα των καλλιτεχνών.

"Βάκχες" σκηνοθετεί η Έλενα Μαυρίδου και οργανώνει ακρόαση

Μια νέα σκηνοθετική άποψη των "Βακχών" του Ευριπίδη θα δούμε το καλοκαίρι από την Έλενα Μαυρίδου, η οποία οργανώνει ακρόαση για τους ηθοποιούς που θα στελεχώσουν το Χορό.

Το κινηματογραφικό "Τσίου" γίνεται παράσταση

Ο κινηματογραφιστής Μάκης Παπαδημητράτος συγκεντρώνει τον Τσίου και την παρέα του και δίνει θεατρική μορφή στην cult ταινία που τον καθιέρωσε.

Ποιοι είναι οι φιλέλληνες του 21ου αιώνα; Η απάντηση στο Από Μηχανής Θέατρο

Ένα κωμικό θρίλερ για το τέλος του κόσμου είναι η παράσταση "Εμείς, οι ημιάνθρωποι του πουθενά (Philellines #21ος)" που σκηνοθετεί η Ελένη Μποζά, αντλώντας από το μυθιστόρημα της Μιμίκας Κρανάκη, "Φιλέλληνες, Είκοσι τέσσερα γράμματα μιας Οδύσσειας".

Την Τρίτη στο σούπερ μάρκετ

Ο Φαίδων Καστρής σκηνοθετεί και ερμηνεύει συγκινητικά το μονολογικό έργο του Εμανουέλ Νταρλέ, που εστιάζει στη σχέση μιας τρανς γυναίκας με τον πατέρα της.

Ο Ρέιφ Φάινς σε απευθείας δορυφορική μετάδοση στο Μέγαρο Μουσικής

Ο βραβευμένος με BAFTA και Tony Ρέιφ Φάινς πρωταγωνιστεί στο "Straight Line Crazy" του Ντέιβιντ Χέαρ, δίνοντας ένα υποκριτικό ρεσιτάλ.