Διάλεξε το θάνατό σου, αγάπη μου

3,5

Μια πλούσια κληρονόμος επιχειρεί να απαλλαχθεί από τον προικοθήρα σύζυγό της, που σχεδιάζει να τη δολοφονήσει προκειμένου να αποσπάσει την περιουσία της. Βασισμένη στο νουάρ «Διπλό παιχνίδι», η διασκευή του καλλιτεχνικού διδύμου αποζημιώνει τους φαν του είδους και όχι μόνο.

Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου

Δύο ώρες ατόφιας, γνήσιας ψυχαγωγίας θα απολαύσετε στην παράσταση που υπογράφει –διασκευή και σκηνοθεσία– το καλλιτεχνικό δίδυμο των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα και φέρνει εις πέρας ένας ωραίος θίασος. Η διασκευή στηρίζεται στο "Διπλό παιχνίδι" του μετρ της αστυνομικής νουάρ λογοτεχνίας (γνωστού κυρίως από τις "Οχτώ γυναίκες"), όπου μια πάμπλουτη κληρονόμος, η Φρανσουάζ, επιχειρεί να απαλλαγεί όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα από το σύζυγό της, Πολ, έναν καταχρεωμένο από τον τζόγο νεαρό άνδρα, ο οποίος εκτός του προικοθηρικού του χαρακτήρα, σχεδιάζει μάλλον να τη δολοφονήσει. "Μάλλον", μια που στην καλοστημένη κατασκευή του Τομά και τη συγκεκριμένη μεταγραφή της, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, και κυρίως τα πρόσωπα, οι προθέσεις, ακόμα και η ίδια η ταυτότητά τους: η Αντέλ, οικονόμος της Φρανσουάζ, που παρουσιάζεται ως σύμμαχός της, ο δίδυμος αδερφός του Πολ, Μπερνάρ, που εμφανίζεται ως "από μηχανής θεός" για να βοηθήσει το πολυπόθητο διαζύγιο, η Βαρόνη Σαρντονί, ερωμένη του Πολ, ακόμη και ο υποδιευθυντής της αστυνομίας που καταφτάνει τακτικά στην έπαυλη προκειμένου να διερευνήσει μια μυστηριώδη παρουσία που στοιχειώνει τη Φρανσουάζ.

Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου

Τα παιχνίδια με το είναι και το φαίνεσθαι, την πραγματικότητα και την ψευδαίσθηση, την αλήθεια και το ψέμα, τη λογική και την "τρέλα" αποτελούν δομικά στοιχεία της ιστορίας, που εξελίσσεται ανατρέποντας τα αμέσως προηγούμενα δεδομένα και αποζημιώνει τον θεατή με την καλοκουρδισμένη εξέλιξη και, κυρίως, με το αναπάντεχο φινάλε της˙ ένα φινάλε που μάλλον αιφνιδιάζει ακόμη και τους πιο υποψιασμένους και εξασκημένους στο είδος των έργων μυστηρίου. Η σκηνοθεσία των Ρέππα και Παπαθανασίου αποτυπώνει αυτό τον σφιχτό χαρακτήρα κι έτσι η παράσταση εξελίσσεται σε αμείωτους ρυθμούς και το σφρίγος της δεν ζημιώνεται ούτε από τη διακοπή του διαλείμματος, ενώ ωραία δουλειά έχει γίνει με τις κωμικές αποχρώσεις του κειμένου και των προσώπων: παρά την κάποια υπερβολή τους, τόσο η Κοραλία Καράντη στο ρόλο της Βαρόνης όσο και ο Πάνος Σταθακόπουλος ως Υποδιευθυντής της αστυνομίας αποδεικνύονται δεινοί στη σκιαγράφηση της κωμικής πλευράς των ρόλων τους, ενώ η Κάτια Δανδουλάκη ως Φρανσουάζ βρίσκεται στο στοιχείο της μ’ ένα ρόλο ερμηνευτικού εύρους: είναι άνετη στις δραματικές και απολαυστική στις κωμικές και ακόμη περισσότερο στις αυτοσαρκαστικές στιγμές της. Ο Γιώργος Γεροντιδάκης στον διπλό ρόλο του Πολ και του Μπερνάρ και η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους στον "βιτριολικό" ρόλο-κλειδί της Αντέλ συμπληρώνουν άξια ένα καστ, που έχει επενδύσει κέφι και ζήλο σε αυτήν τη δουλειά. Καλόγουστα τα σκηνικά της Αθανασίας Σμαραγδή και τα κοστούμια της Έβελυν Σιούπη αποτυπώνουν την απαραίτητη ευμάρεια του περιβάλλοντος όπου κινούνται τα πρόσωπα της ιστορίας, συνεπείς οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου, ενισχύουν όπου χρειάζεται τη μυστηριώδη ατμόσφαιρα.

Περισσότερες πληροφορίες

Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Διασκευή του νουάρ μυστηρίου «Το διπλό παιχνίδι» του Ρομπέρ Τομά. Η Φρανσουάζ Κορμπάν, ζάπλουτη κληρονόμος, ζει στην βίλα της μαζί με τον νεότερο σύζυγό της Πολ και την αφοσιωμένη οικονόμο της Αντέλ. Τα χρέη του Πολ στα χαρτιά και η πίεση που ασκεί στη Φρανσουάζ για την αποπληρωμή τους κορυφώνουν ακραία την ένταση και την τριβή στην σχέση του ζευγαριού. Η ατμόσφαιρα βαραίνει όταν νυχτερινοί θόρυβοι ταράζουν την ηρεμία της βίλας – θόρυβοι μιας παρουσίας που ούτε ο ίδιος ο αστυνομικός διευθυντής δεν μπορεί να εξηγήσει. Η ξαφνική επίσκεψη της Βαρόνης Σαρντονί και αυτά που έχει να πει, μπερδεύουν ακόμη περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση.

«Κάτια Δανδουλάκη»

Αγ. Μελετίου 61Α

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.