Ελευθερία στη Βρέμη

2,5

Μονότονη και ίσως επιδερμική παρουσίαση ενός έργου που, βασισμένο σε αληθινή ιστορία, θέτει το ζήτημα της γυναικείας αυτοδιάθεσης ενάντια στις πατριαρχικές νόρμες.

Ελευθερία στη Βρέμη

Ο Φασμπίντερ έγραψε την "Ελευθερία στη Βρέμη" εμπνευσμένος από την πραγματική περίπτωση μιας γυναίκας που, στις αρχές του 20ού αι., δολοφόνησε δεκαπέντε άτομα. Η ηρωίδα του, η Γκέσε, ζώντας υπό το ζυγό των πατριαρχικών καταναγκασμών που της επιβάλλουν η κοινωνία και η οικογένειά της, είναι παντρεμένη με έναν βίαιο άνδρα, ώσπου, ύστερα από ένα ξέσπασμά του, θα τον δολοφονήσει σερβίροντάς του ένα φλιτζάνι δηλητηριασμένο καφέ. Από εκεί κι έπειτα, το μοτίβο του καφέ θα επανέλθει για να βγάλει από τη μέση όσους στέκονται –ηθελημένα ή και άθελά τους– εμπόδιο στη λαχτάρα της Γκέσε για αυτοδιάθεση, ελευθερία και αληθινή αγάπη.

Ελευθερία στη Βρέμη

Το μοτίβο της επανάληψης διατρέχει το έργο, καθώς απεικονίζονται οι ίδιες καταπιεστικές συνθήκες που καλείται να αντιμετωπίσει ξανά και ξανά η ηρωίδα, ενώ ο πανομοιότυπος τρόπος με τον οποίο εκτελούνται οι δολοφονίες προσδίδει μια τελετουργική διάσταση στα δραματικά γεγονότα και κατ’ επέκταση στο ειδικό βάρος του έργου. Ταυτόχρονα, όμως, αυτά τα στοιχεία μεταδίδουν και μια αίσθηση μονοτονίας και ελλειμματικής εμβάθυνσης, ειδικά καθώς τα δραματικά πρόσωπα υπάρχουν για να μεταφέρουν την επικριτική φωνή της κοινωνίας και της οικογένειας παρά για να συστήσουν χαρακτήρες.

Ελευθερία στη Βρέμη, Μαστοράκης

Τουλάχιστον αυτή την αίσθηση προκαλεί η παράσταση, καθώς ο Νίκος Μαστοράκης (που υπογράφει επίσης τα σκηνικά και τα κοστούμια) απεικονίζει μεν το αυστηρό, θρησκόληπτο περιβάλλον που πνίγει την Γκέσε (στο σταυρό από νέον που κυριαρχεί στο σκηνικό, στα κεριά που συμβολίζουν τα δολοφονημένα πρόσωπα κ.λπ.), αλλά η στάση του επί του έργου δείχνει περισσότερο επιδερμική από ό,τι ήταν, προφανώς, στις προθέσεις του. Η απεικόνιση της Γκέσε ως μιας γυναίκας που ελαφραίνει όσο αποβάλλει τα "βαρίδια" από πάνω της (κάτι που απεικονίζεται και στις ενδυματολογικές επιλογές για την ηρωίδα) είναι ένα από τα ωραία στοιχεία της παράστασης, η οποία όμως ζημιώνεται από τη γενικότερη αίσθηση ελαφράδας ίσως και χιουμοριστικής διάθεσης που κυριαρχεί, ασύμβατης με το βάρος των δραματικών γεγονότων.

Ελευθερία στη Βρέμη

Η Μαρία Κεχαγιόγλου, μια σπουδαία ηθοποιός, εδώ δείχνει να βασίζεται στο μίνιμουμ των δυνατοτήτων της και η σκηνοθεσία δεν διεισδύει στην κατάσταση μιας γυναίκας που αντέδρασε με τον πλέον ακραίο τρόπο ενάντια στις κοινωνικές συμβάσεις (δηλαδή το φόνο, των παιδιών της συμπεριλαμβανομένων). Σε συνδυασμό με το ότι έργο και σκηνοθεσία ξετυλίγονται γύρω από το μοτίβο της επανάληψης, το ενδιαφέρον εξανεμίζεται γρήγορα: ξέρεις τι να περιμένεις σε κάθε σκηνή. Παρ’ όλ’ αυτά, η Κεχαγιόγλου ξεχωρίζει μαζί με τις συνερμηνεύτριές της, την Καίτη Μανωλιδάκη (Μητέρα) και τη Μαριάννα Δημητρίου (Φίλη), ειδικά όταν αντιπαραβάλλονται με τη σχηματικότερη απόδοση –ίσως από σκηνοθετική πρόθεση, ώστε να καταδειχθεί η πατριαρχική φύση τους– των αρσενικών ηρώων, που ερμηνεύουν οι Διαμαντής Καραναστάσης (Σύζυγος), Γιωργής Τσαμπουράκης (Εραστής), Άγης Εμμανουήλ (Εραστής) και Χάρης Τσιτσάκης (Πατέρας).

Ελευθερία στη Βρέμη, Μαστοράκης

Περισσότερες πληροφορίες

Ελευθερία στη Βρέμη

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Μια αλληγορία για το ρόλο της εξουσίας στις διαπροσωπικές σχέσεις είναι το έργο του αντικομφορμιστή κινηματογραφιστή που ακολουθεί μια γυναίκα η οποία φτάνει στα άκρα ενάντια στην αδικία της ανδροκρατούμενης κοινωνίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Κάτι διαφορετικό 2": Δείτε εικόνες από την ξέφρενη γιορτή των C for Circus στο "Καρέζη"

Ρίξτε μια ματιά στη νέα δουλειά της ομάδας που γιορτάζει τα δέκα χρόνια από την πρώτη της εμφάνιση στην Αθήνα με αυτό το αυτοσχέδιο σατιρικό βαριετέ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/05/2024

Η κωμωδία της Δήμητρας Παπαδοπούλου "Ο παππούς έχει πίεση" ετοιμάζεται για καλοκαίρι στον "Ελληνικό Κόσμο"

Η πιο πετυχημένη κωμωδία της γνωστής δημιουργού έρχεται στο Αίθριο του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" με έναν δυνατό θίασο.

"Πόθεν έσχες": Ρίχνουμε νέα μάτια στο καινούργιο έργο των 4Frontal

Δείτε φωτογραφικό υλικό από τη σκηνή του θεάτρου Βεάκη, στην οποία παίζεται η παράσταση που έχει ως πρωταγωνιστή έναν κλασικό Νεοέλληνα της "πράσινης" εποχής των '80s.

"Όρνιθες" ανεβάζει ο Άρης Μπινιάρης στην Επίδαυρο με Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και Γιώργο Χρυσοστόμου

Ως Πεισθέτερο και Ευελπίδη θα δούμε αντίστοιχα τους δύο ερμηνευτές στο έργο του Αριστοφάνη που σηματοδοτεί την πρώτη ενασχόληση του σκηνοθέτη με την αρχαία κωμωδία.

"Δραματουργία τώρα!": Το Θέατρο Τέχνης αφιερώνει μια βραδιά στη σύγχρονη θεατρική γραφή

Καυτά θέματα της σύγχρονης ζωής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κλιματική κρίση και οι queer και φεμινιστικοί προβληματισμοί, αποτελούν τα εναύσματα για τα έργα των νέων δραματουργών που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο Υπόγειο της Πεσμαζόγλου (είσοδος ελεύθερη).

Updated | Το 14ο "Off-off Athens" μάς αποκαλύπτει το πρόγραμμά του και μας παροτρύνει να κοιτάξουμε ψηλά

"Κοιτάμε ψηλά" είναι το μότο του φετινού φεστιβάλ του Επί Κολωνώ που αφιερώνεται στη νεανική θεατρική δημιουργικότητα. Ανακαλύψτε τις 29 ομάδες που συμμετέχουν και τις παραστάσεις τους.

Η Πηνελόπη Φλουρή γοητεύεται από καλλιτέχνες που κρατήθηκαν στη ζωή από την τέχνη τους

Η ηθοποιός, σκηνοθέτρια και ιδρύτρια τη ομάδας Abnormal φέρνει στο H.ug το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα και μας μιλά για την κατάβασή της στον εμμονικό κόσμο του παιδιού Φραντς.