Ελευθερία στη Βρέμη

2,5

Μονότονη και ίσως επιδερμική παρουσίαση ενός έργου που, βασισμένο σε αληθινή ιστορία, θέτει το ζήτημα της γυναικείας αυτοδιάθεσης ενάντια στις πατριαρχικές νόρμες.

Ελευθερία στη Βρέμη

Ο Φασμπίντερ έγραψε την "Ελευθερία στη Βρέμη" εμπνευσμένος από την πραγματική περίπτωση μιας γυναίκας που, στις αρχές του 20ού αι., δολοφόνησε δεκαπέντε άτομα. Η ηρωίδα του, η Γκέσε, ζώντας υπό το ζυγό των πατριαρχικών καταναγκασμών που της επιβάλλουν η κοινωνία και η οικογένειά της, είναι παντρεμένη με έναν βίαιο άνδρα, ώσπου, ύστερα από ένα ξέσπασμά του, θα τον δολοφονήσει σερβίροντάς του ένα φλιτζάνι δηλητηριασμένο καφέ. Από εκεί κι έπειτα, το μοτίβο του καφέ θα επανέλθει για να βγάλει από τη μέση όσους στέκονται –ηθελημένα ή και άθελά τους– εμπόδιο στη λαχτάρα της Γκέσε για αυτοδιάθεση, ελευθερία και αληθινή αγάπη.

Ελευθερία στη Βρέμη

Το μοτίβο της επανάληψης διατρέχει το έργο, καθώς απεικονίζονται οι ίδιες καταπιεστικές συνθήκες που καλείται να αντιμετωπίσει ξανά και ξανά η ηρωίδα, ενώ ο πανομοιότυπος τρόπος με τον οποίο εκτελούνται οι δολοφονίες προσδίδει μια τελετουργική διάσταση στα δραματικά γεγονότα και κατ’ επέκταση στο ειδικό βάρος του έργου. Ταυτόχρονα, όμως, αυτά τα στοιχεία μεταδίδουν και μια αίσθηση μονοτονίας και ελλειμματικής εμβάθυνσης, ειδικά καθώς τα δραματικά πρόσωπα υπάρχουν για να μεταφέρουν την επικριτική φωνή της κοινωνίας και της οικογένειας παρά για να συστήσουν χαρακτήρες.

Ελευθερία στη Βρέμη, Μαστοράκης

Τουλάχιστον αυτή την αίσθηση προκαλεί η παράσταση, καθώς ο Νίκος Μαστοράκης (που υπογράφει επίσης τα σκηνικά και τα κοστούμια) απεικονίζει μεν το αυστηρό, θρησκόληπτο περιβάλλον που πνίγει την Γκέσε (στο σταυρό από νέον που κυριαρχεί στο σκηνικό, στα κεριά που συμβολίζουν τα δολοφονημένα πρόσωπα κ.λπ.), αλλά η στάση του επί του έργου δείχνει περισσότερο επιδερμική από ό,τι ήταν, προφανώς, στις προθέσεις του. Η απεικόνιση της Γκέσε ως μιας γυναίκας που ελαφραίνει όσο αποβάλλει τα "βαρίδια" από πάνω της (κάτι που απεικονίζεται και στις ενδυματολογικές επιλογές για την ηρωίδα) είναι ένα από τα ωραία στοιχεία της παράστασης, η οποία όμως ζημιώνεται από τη γενικότερη αίσθηση ελαφράδας ίσως και χιουμοριστικής διάθεσης που κυριαρχεί, ασύμβατης με το βάρος των δραματικών γεγονότων.

Ελευθερία στη Βρέμη

Η Μαρία Κεχαγιόγλου, μια σπουδαία ηθοποιός, εδώ δείχνει να βασίζεται στο μίνιμουμ των δυνατοτήτων της και η σκηνοθεσία δεν διεισδύει στην κατάσταση μιας γυναίκας που αντέδρασε με τον πλέον ακραίο τρόπο ενάντια στις κοινωνικές συμβάσεις (δηλαδή το φόνο, των παιδιών της συμπεριλαμβανομένων). Σε συνδυασμό με το ότι έργο και σκηνοθεσία ξετυλίγονται γύρω από το μοτίβο της επανάληψης, το ενδιαφέρον εξανεμίζεται γρήγορα: ξέρεις τι να περιμένεις σε κάθε σκηνή. Παρ’ όλ’ αυτά, η Κεχαγιόγλου ξεχωρίζει μαζί με τις συνερμηνεύτριές της, την Καίτη Μανωλιδάκη (Μητέρα) και τη Μαριάννα Δημητρίου (Φίλη), ειδικά όταν αντιπαραβάλλονται με τη σχηματικότερη απόδοση –ίσως από σκηνοθετική πρόθεση, ώστε να καταδειχθεί η πατριαρχική φύση τους– των αρσενικών ηρώων, που ερμηνεύουν οι Διαμαντής Καραναστάσης (Σύζυγος), Γιωργής Τσαμπουράκης (Εραστής), Άγης Εμμανουήλ (Εραστής) και Χάρης Τσιτσάκης (Πατέρας).

Ελευθερία στη Βρέμη, Μαστοράκης

Περισσότερες πληροφορίες

Ελευθερία στη Βρέμη

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Μια αλληγορία για το ρόλο της εξουσίας στις διαπροσωπικές σχέσεις είναι το έργο του αντικομφορμιστή κινηματογραφιστή που ακολουθεί μια γυναίκα η οποία φτάνει στα άκρα ενάντια στην αδικία της ανδροκρατούμενης κοινωνίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο παγοπώλης έρχεται

Το σπανίως παιζόμενο έργο του Αμερικανού δραματουργού θέτει δραματουργικές προκλήσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά στη γοητευτική και ατμοσφαιρική ανάγνωση του Ακύλλα Καραζήση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
23/03/2023

Η ράβδος

Η βία, ο αυταρχισμός και οι σχέσεις εξουσίας βρίσκονται στο επίκεντρο του βρετανικού έργου, το οποίο συστήνει στους Έλληνες θεατές μια παράσταση που ανοίγει συζητήσεις, αλλά υστερεί σε σκηνική θερμοκρασία.

Πρώτες φωτογραφίες από το "Έγκλημα και τιμωρία: Αθήνα" του Βασίλη Μπισμπίκη στη Στέγη

Δείτε τα πρώτα στιγμιότυπα από τη μεταγραφή του μυθιστορήματος του Ντοστογιέφσκι στην Αθήνα του 2023 που σκηνοθετεί ο Βασίλης Μπισμπίκης με τον Θοδωρή Σκυφτούλη στον πρωταγωνιστικό ρόλο στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση.

Η Νέα Μεντή "Κοντέσσα Βαλέραινα" την σεζόν 2023-24

Το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου "Το μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας" θα σκηνοθετήσει του χρόνου ο Πέτρος Ζούλιας με τη μεγάλη πρωταγωνίστρια στον ομώνυμο ρόλο στο "Θέατρον" του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος".

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Όλα όσα θα δούμε μέχρι και την άνοιξη του 2024

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανακοίνωσε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα για την περίοδο Απριλίου 2023– Μαΐου 2024, με τις παραστάσεις που θα παρουσιαστούν στην Κεντρική Σκηνή και τη Σκηνή Ωμέγα, καθώς και το πρόγραμμα του διακαλλιτεχνικού φεστιβάλ ΠΕΙΡΑΙAΣ ARTPORT III, που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2023.

To "Ιράκ - 9 τόποι επιθυμίας" είναι ένας ύμνος στην γυναίκα

Ένα έργο που δίνει φωνή στις γυναίκες της Μέσης Ανατολής και τον αγώνα τους για επιβίωση στην εμπόλεμη ζώνη παίζεται στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον.