Μπιλ και Λου

4

Η αισθητική των κόμικς παντρεύεται με το θέατρο, όσο ο θεατής απολαμβάνει τρεις ικανότατους ηθοποιούς σε μια σπάνιας ανθρωπιάς ιστορία.

Μπιλ και Λου ©Patroklos_Skafidas

Το τρυφερό claymation (animation από πηλό) "Mary & Max", από τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη και σεναριογράφο Άνταμ Έλιοτ ("Harvie Krumpet"), έδωσε την έμπνευση για τη δημιουργία της παράστασης "Μπιλ και Λου" στο σκηνοθέτη Δημήτρη Μπογδάνο-Αγειοπετρίτη. Η ιστορία του περιγράφει μια δυνατή φιλία που αναπτύσσεται διά αλληλογραφίας, ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που ζουν σε διαφορετικές ηπείρους. Η Λου, μια κάπως αλλόκοτη, μοναχική 8χρονη κοπέλα που μένει στα προάστια της Μελβούρνης μαζί με τους εκκεντρικούς γονείς της, και ο Μπιλ Σπίλμπεργκ, ένας παχύσαρκος, φοβικός και μοναχικός 44χρονος που πάσχει από το σύνδρομο Άσπεργκερ και ζει στη χαοτική Νέα Υόρκη αλληλογραφούν και ξορκίζουν τη μοναξιά τους σε έναν κόσμο που δεν τους αποδέχεται επειδή είναι διαφορετικοί. Όλα ξεκινούν από την επιθυμία της Λου να λύσει μια σειρά από απορίες, όπως το "Πώς γεννιούνται τα μωρά στην Αμερική;". Γιατί στη χώρα της, σύμφωνα με όσα έχει μάθει, τα μωρά τα βρίσκουν στον πάτο του ποτηριού της μπίρας… Οι απίθανες απορίες της Λου αναγκάζουν τον σχεδόν μεσήλικα Μπιλ να υπερβεί τις κρίσεις πανικού και να απαντά με κάθε ειλικρίνεια, ενώ για εκείνη ξεκινά ένα ταξίδι από την εφηβεία στην ενηλικίωση, το οποίο της αποκαλύπτει το νόημα της συνύπαρξης και της μαθαίνει να νικά τους φόβους της.

Μπιλ και Λου
©Patroklos_Skafidas

Το έργο έχει μια παιδική, αφοπλιστική ειλικρίνεια και λειτουργεί ως αντίδοτο στη μοναχικότητα και την κοινωνική απομόνωση, δίνει ήχο στις φωνές που έχουν μάθει να ζουν στη σιωπή, απενοχοποιεί τη διαφορετικότητα, δείχνει έναν τρόπο για τη συμφιλίωση με τον εαυτό μας και με τους άλλους χωρίς βαρύγδουπες δηλώσεις και διδακτισμούς, αλλά με πολύ χιούμορ. Σαρκάζει την παρακμιακή, απάνθρωπη, σχιζοφρενική κοινωνία, που "γεννά" όλο και πιο πολλούς δυστυχισμένους, όλο και περισσότερους θύτες και θύματα. Η παράσταση του Δημήτρη Μπογδάνου-Αγειοπετρίτη έχει έναν πολύ ωραίο ρυθμό και δίνει χώρο στον αυτοσχεδιασμό. Τα σκηνικά "σκίτσα" που συνέθεσε αποκτούν ζωντάνια και νόημα χάρη στους τρεις εξαιρετικούς ηθοποιούς.

Μπιλ και Λου
©Patroklos_Skafidas

Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου σε πολλαπλούς ρόλους, ενός ραδιοφωνικού παραγωγού, της αλκοολικής μαμάς της Λου, ενός τηλεπαρουσιαστή, ενός αυστηρού Γερμανού γιατρού κ.ά. με τη φωνή, την κίνηση και τις μεταμορφώσεις υπογραμμίζει το γκροτέσκο στοιχείο που χαρακτηρίζει όλη την παράσταση. Το παίξιμό του είναι μια ακροβασία σκιτσογραφικής εικόνας, καυστικού χιούμορ και ανθρώπινης αλήθειας. Το ίδιο συμβαίνει και με τους συμπρωταγωνιστές του. Η Λυδία Τζανουδάκη από την αρχή της παράστασης σε κερδίζει με τον οίστρο και την αθωότητα της Λου. Διαθέτει κωμικό ταλέντο, δυνατή αίσθηση του χιούμορ, κλοουνίστικη εκφραστικότητα και, έχοντας βρει το ανάλογο σκηνοθετικό έδαφος, φέρνει στη σκηνή μια εύφορη υποκριτική "τρέλα".

Μπιλ και Λου
©Patroklos_Skafidas

Ευαισθησία και μια δραματική αλήθεια, την οποία ευφυώς μισοκρύβει πίσω από το κωμικό στοιχείο, διαθέτει ο Στέλιος Ιακωβίδης στο ρόλο του μελαγχολικού και εύθραυστου Μπιλ. Προσωποποιεί με λεπτότητα τις φοβίες, τις εμμονές, τη δυσκολία επικοινωνίας και τα προβλήματα που βιώνει ο ήρωας που υποδύεται. Εξαιρετικά δημιουργικοί, ταυτισμένοι με τη σκηνοθετική ανάγνωση είναι όλοι οι συντελεστές: η Λυδία Κοντογιώργη στα σκηνικά και τα κοστούμια, η Σοφία Αλεξιάδου στο σχεδιασμό φωτισμών, ο Θωμάς Γαλαζούλας στις κομμώσεις-περούκες και η Olga Faleichyk στο μακιγιάζ. Είναι μια παράσταση που αξίζει να δείτε με εφήβους. Μ.Κ.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Αντισθένους και Θαρύπου, 2109212900. Διάρκεια: 105΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Μπιλ και Λου

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 105 '

Η 8χρονη Λου αποφασίζει να γράψει για τα δυσεπίλυτα προβλήματά της σε έναν άγνωστο στην άλλη πλευρά του πλανήτη. Εκείνος της απαντά και μια δυνατή φιλία ξεκινά.

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.