Berlin Alexanderplatz

Berlin Alexanderplatz

  • Διάρκεια: 150'
  • 4,5

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Άλφρεντ Ντέμπλιν, ενός από τους σημαντικότερους Γερμανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, η παράσταση αναδεικνύει την εποποιία ενός προσφάτως αποφυλακισθέντα, του Φραντς, στο Βερολίνο του Μεσοπολέμου, σε διασκευή της Έλσας Ανδριανού και του σκηνοθέτη με τη συμβολή των ηθοποιών. H διασκευή του έργου σε μίνι σειρά από τον Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ τη δεκαετία του 1980 έχει αφήσει εποχή. Τους αλλεπάλληλους κύκλους της ζωής ενός προσφάτως αποφυλακισθέντα πραγματεύεται το έργο. Τον κύκλο του έρωτα, της τιμιότητας, της επιβίωσης και του θανάτου μέσα από μια αλυσίδα συναρπαστικών γεγονότων που συνθέτουν τον τραγικό βίο του Φραντς.


Ερμηνεύουν: Γ. Δάμπασης, Ν. Καρδώνης, Στ. Κόικας, Π. Παπακωνσταντίνου, Θ. Στύλλου, Μ. Σαββίδου, Άρης Τρουπάκης, Β. Ανδρέου, Δ. Φιλιππίδης. Σκην.-κοστ.: Ελ. Μανωλοπούλου. Μουσ.: Μ. Λατουσάκης. Φωτ.: Αλ. Αναστασίου.

Αναλυτική κριτική

Αυτή η παράσταση υψηλής αισθητικής, σκηνοθετικής δεξιοτεχνίας και ερμηνευτικού πλουραλισμού λειτουργεί επίσης ως παράδειγμα υποδειγματικής μεταφοράς της λογοτεχνίας με θεατρικούς όρους˙ εδώ αφορά στο εμβληματικό μυθιστόρημα που γράφτηκε και αποτυπώνει το κοινωνικοπολιτικό κλίμα στη Γερμανία του Μεσο Διαβάστε ολόκληρη την κριτική