Ο μισάνθρωπος

Ο μισάνθρωπος

  • Διάρκεια: 90'
  • 3,5

Η σκληρή σάτιρα του συγγραφέα για την υποκρισία, τη διαπλοκή, τον ναρκισσισμό, την αδικία, το σεξισμό, την επίδειξη του πλούτου, τον θρίαμβο της μετριότητας και την κυριαρχία της εικόνας ανεβαίνει σε μια σύγχρονη και εξαιρετικά επίκαιρη εκδοχή του εμβληματικού κλασικού έργου που διαβάζει με σκεπτικισμό τον κεντρικό ήρωα του Μολιέρου. Η παράσταση αναδεικνύει τα διαχρονικά στοιχεία της πικρής κωμωδίας, με την προσθήκη ενός σχολιαστή -σκηνοθετικό εύρημα- που δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια σοβαροφάνειας των ηρώων. Η αισθητική της παράστασης είναι ένα από τα πιο γοητευτικά στοιχεία της, καθώς μεταφέρει την εικόνα και την ιδέα μιας απροβλημάτιστης νεολαίας, που τρέφεται από τη γοητεία των εύκολων και επιφανειακών σχέσεων, με κοστούμια που αναδύουν μια αίσθηση αριστοκρατικής παρακμής και αντιτίθενται επιτυχημένα στη μοντέρνα βιομηχανικής αισθητικής σκηνή του θεάτρου και στην κλαμπάτη σύγχρονη μουσική.


Ερμηνεύουν: Οδ. Παπασπηλιόπουλος, Ευγ. Σαμαρά, Στ. Ιακωβίδης, Αθ. Μουστάκα, Θ. Μπίρκος, Φ. Αθερίδου, Αυγ. Κούμουλος, Αλ. Φουσέκης, Κ. Σαλής. Σκην.: Ηλ. Δουλαδίρη, Γ. Κακλέας. Κοστ.: Ηλ. Δουλαδήρη. Μουσ.: Β. Πράπας. Φωτ.: Στ. Κάλτσου.

Αναλυτική κριτική

Σύγχρονη εκδοχή της μολιερικής κωμωδίας που διαβάζει με σκεπτικισμό τον κεντρικό ήρωα, σε μια παράσταση με ευδιάκριτη σκηνοθετική υπογραφή. Διαβάστε ολόκληρη την κριτική