Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού

4,5

Η ιλαροτραγωδία του Φο απογειώνεται στη σπιντάτη σκηνική εκδοχή του Γιάννη Κακλέα, που μας την ξανασυστήνει φιλτραρισμένη μέσα από την ιταλική λαϊκή παράδοση, αλλά και από σύγχρονες αναφορές.

Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού

Τολμηρό, διασκεδαστικό, πολιτικό και βλάσφημο, το έργο του Ντάριο Φο ευτυχεί στη σπιντάτη, μουσική σκηνική εκδοχή του Γιάννη Κακλέα, που το απογειώνει, τινάζει από πάνω του τη σκόνη του χρόνου, το φιλτράρει μέσα από το εδώ και τώρα και μας το ξανασυστήνει, αφού το συνδέσει με τη σφραγίδα του συγγραφέα, αυτού του "αρλεκίνου" του 20ού αιώνα, που έκανε σύγχρονο πολιτικό θέατρο, αντλώντας από τη λαϊκή παράδοση της χώρας του. Πίσω από τον χαρακτηριστικό τίτλο βρίσκεται το πραγματικό περιστατικό του θανάτου ενός αναρχικού στο Μιλάνο το 1969, που έπεσε (;) από το παράθυρο του αστυνομικού τμήματος. Εκεί, διεξαγόταν η ανάκρισή του ως υπόπτου για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που είχε σημειωθεί σε κεντρική τράπεζα της πόλης. Πάνω στο γεγονός, ο Φο έστησε μια ιλαροτραγωδία για την αστυνομική βία και την κατάχρηση εξουσίας, δημιουργώντας για κεντρικό ήρωα έναν δαιμόνιο, πανούργο άνδρα, μάστερ των μεταμφιέσεων, που αλλάζει ταυτότητες προκειμένου να εκμαιεύσει από τους αστυνομικούς όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της ανάκρισης με την τραγική κατάληξη.

Ο Κακλέας εμπλούτισε το έργο, συνδέοντάς το με τις καταβολές της ιταλικής θεατρικής παράδοσης και την Κομέντια ντελ’ άρτε, που και ο ίδιος ο Φο διοχέτευε, έμμεσα ή άμεσα, στα έργα του. Έτσι, στηρίζει πάνω στον Πάνο Βλάχο, που αποδεικνύεται ένας πολυτάλαντος περφόρμερ, την ενσάρκωση ενός γελωτοποιού-παλιάτσου, περιπλανώμενου θεατρίνου και μουσικού, που διασχίζει τις εποχές και τους αιώνες για να παίξει μπροστά στους θεατές την πιο αγαπημένη απ’ όλες του τις ιστορίες, αυτή του "Αναρχικού". Η κάπως εκτενής μονολογική έναρξη της παράστασης μπορεί να στοιχίζει σε ρυθμό, συστήνει όμως τη μελαγχολική πλευρά που εμπεριέχει το κωμικό είδος, ενώ μόλις που δίνει μια γεύση για ό,τι θα ακολουθήσει, δηλαδή τη φρενήρη αναπαράσταση του έργου αυτού καθαυτό, στα πρότυπα της σκηνοθετικής σφραγίδας του Κακλέα, που εδώ βρίσκεται σε στιγμές μεγάλου δημιουργικού οίστρου.

Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού - εικόνα 1

Η παράσταση βγάζει τη γλώσσα και μας ξεβολεύει, ειδικά αφού το κείμενο έχει διανθιστεί με εμβόλιμες επικαιροποιημένες "σπόντες" για την αστυνομία, τη βία, την εξουσία, ακόμη και το ελληνικό θέατρο, εκπληρώνοντας το ζητούμενο του Φο για ένα θέατρο ζωντανό, μπουφονικό, σκεπτόμενο και διασκεδαστικό, που δείχνει ότι το κωμικό περίβλημα μπορεί να γίνει το ιδανικότερο για να εκφραστούν σκληρές αλήθειες. Η σωματικότητα και ο μουσικός χαρακτήρας (ο Βάιος Πράπας υπογράφει και εκτελεί τη μουσική, συμπλέοντας με τη δράση) δίνουν επιπλέον όγκο στις εξωστρεφείς ερμηνείες των ηθοποιών –αν και είναι ίσως αχρείαστη τόση καρικατούρα–, με επικεφαλής τον Πάνο Βλάχο (που, επίσης, τραγουδάει, παίζει μουσική και υπογράφει τους στίχους των τραγουδιών) και τους Φοίβο Ριμένα, Θοδωρή Σκυφτούλη, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Κωνσταντίνο Μαγκλάρα και Στέλιο Πέτσο, που ερμηνεύουν κι αυτοί ζωηρά τους ρόλους τους στα πρότυπα της χοντροκομμένης λαϊκής κωμωδίας.

Πρώτη δημοσίευση: 9/12/21

ΓΚΛΟΡΙΑ Ιπποκράτους 7, Κέντρο, 2103600832. Διάρκεια: 100΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Το έργο αφορμάται από την πραγματική δολοφονία του «αναρχικού σιδηροδρομικού» Τζουζέπε Πινέλι που διαπράχθηκε από την ιταλική αστυνομία. Με σατιρικό και ειρωνικό τρόπο, το έργο καταγγέλλει το τραγικό συμβάν, καυτηριάζει την κατάχρηση της εξουσίας και, αν και γράφτηκε πριν από χρόνια για να ασκήσει κριτική στη κυβερνητική διαφθορά, ο θεατής δεν θα δυσκολευτεί να βρει πολλές ομοιότητες με την Ελλάδα του σήμερα. Ταυτόχρονα, η παράσταση, που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 200.000 θεατές, διαθέτει εκρηκτική ενέργεια και ακολουθεί τα χνάρια ενός αρχετυπικού Γελωτοποιού, μίας φιγούρας διαχρονικής, αστείας και επικίνδυνης για κάθε εξουσία και κάθε στερεότυπο, συνδυάζοντας τα τραγούδια και τη ζωντανή μουσική με το καυστικό χιούμορ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τι μπορούν να μας πουν δύο άντρες για τη ζωή κοιτώντας πάπιες;

Οι "Παραλλαγές Πάπιας" του David Mamet επιστρέφουν για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Αλκμήνη, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Κοραή Δαμάτη και Περικλή Μοσχολιδάκη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/09/2026

Το Τρένο στο Ρουφ σφυρίζει αναχώρηση για τη νέα σεζόν 2026-2027

Με το όραμα της Τατιάνας Λύγαρη, Το Τρένο στο Ρουφ βάζει μπροστά για τη σεζόν 2026-2027, προσφέροντας στους φιλότεχνους νέες παραγωγές, τζαζ βραδιές και συγκινητική κοινωνική προσφορά.

"Γιοι και κόρες" φέρνουν κάτι λυτρωτικό στο Ελέρ

Η όμορφη παράσταση "Γιοι και κόρες" του Γιάννη Καλαβριανού επιστρέφει στη σκηνή, υφαίνοντας ξανά την αληθινή, συγκινητική ιστορία της νεότερης Ελλάδας μέσα από τις ζωντανές, ανθρώπινες μνήμες των απλών καθημερινών ανθρώπων.

"Αυτή η νύχτα μένει": Ο Αστέριος Πελτέκης μας μιλά για την υπερπαραγωγή που κατεβαίνει στην Αθήνα

Η εντυπωσιακή υπερπαραγωγή του ΚΘΒΕ "Αυτή η νύχτα μένει", σε σκηνοθεσία Αστέριου Πελτέκη, κατεβαίνει στην Αθήνα από τις 19 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Ολύμπια "Μαρία Κάλλας", προσφέροντας ένα ατμοσφαιρικό, πολυμελές μουσικοθεατρικό ταξίδι γεμάτο ρυθμό, χρώμα και συναίσθημα.

Αποκλειστικό: Οι "Σερβιρισμένες" έρχονται από τον "Άδειο Χώρο" στον Φούρνο

Το πρωτότυπο θεατρικό έργο των Αναστασίας Κωνσταντίνου και Ελένης Δελή επιστρέφει αφού ξεχώρισε στο Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών και Ομάδων.

Ο Βασίλης Κυριάκου ενσαρκώνει τον Τσε, πέρα από τον μύθο

Ο Βασίλης Κυριάκου επιστρέφει ως Ernesto "Che" Guevara στη σκηνή του Θεάτρου Nous, αυτή τη φορά στα ισπανικά. Μια προσωπική συνάντηση με τον άνθρωπο πίσω από το σύμβολο, τη ζωή, τις ιδέες και τις αντιφάσεις του.

"Κάθε Τρίτη με τον Μόρι": Η μεγάλη θεατρική επιτυχία επιστρέφει για λίγες παραστάσεις

Ο Γρηγόρης Βαλτινός και ο Γιάννης Σαρακατσάνης συναντιούνται ξανά στη σκηνή του Θεάτρου Ιλίσια, σε μια παράσταση για τη φιλία, την απώλεια και όσα δίνουν πραγματικό νόημα στη ζωή.