Θέατρο τον Νοέμβριο: Οι πρεμιέρες και οι νέες παραγωγές που ξεχωρίζουν

Ο Νοέμβριος φέρνει νέες θεατρικές παραγωγές: από κλασικά και σύγχρονα έργα έως ελληνική δραματουργία, κοινωνικές ματιές, μονολόγους, κωμωδίες, πειραματικές προτάσεις, χορό και παραστάσεις για εφήβους και την οικογένεια.

Παραστάσεις του Νοεμβρίου 2026-27

Κλασικά έργα, μεγάλες θεατρικές συναντήσεις

Ο "Μακμπέθ" του Σαίξπηρ παρουσιάζεται σε μια μεγάλη παραγωγή με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Γάλλο και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Η Κατερίνα Ευαγγελάτου σκηνοθετεί ένα πολυμελές σύνολο ηθοποιών, συνδυάζοντας έμπειρους συνεργάτες με νεότερους ερμηνευτές. Στο επίκεντρο βρίσκεται η σκοτεινή τραγωδία της εξουσίας, της φιλοδοξίας και των ανθρώπινων παθών, σε μια νέα σκηνική ανάγνωση του σαιξπηρικού έργου (Νέο Θέατρο "Κατερίνα Βασιλάκου", από 13/11).

Η "Άννα Καρένινα" του Λέοντος Τολστόι ανεβαίνει με τη Λένα Παπαληγούρα στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τους Γιάννη Τσορτέκη, Γιώργο Ξούλο, Ιβάν Σβιτάιλο, Ελένη Καρακάση και Νεφέλη Κουρή. Η σκηνοθεσία και η διασκευή είναι του Πέτρου Ζούλια, ενώ την πρωτότυπη μουσική υπογράφει ο Σταμάτης Σπανουδάκης. Η ιστορία της Άννας γίνεται αφετηρία για μια αναμέτρηση με τον καταστροφικό έρωτα, τις κοινωνικές συμβάσεις και τις επιλογές που καθορίζουν την ανθρώπινη ζωή (Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος", από 6/11).

"Μακμπέθ"

Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή της, η σκηνική σύνθεση "Αίας, η τρέλα" επιστρέφει από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο, με αφετηρία τον τραγικό ήρωα του Σοφοκλή. Οι Τάσος Δήμας, Νίκος Ντάσης και Σταύρος Παπαδόπουλος ερμηνεύουν μια παράσταση που προσεγγίζει τη συντριβή, την απώλεια της τιμής και την υπαρξιακή κατάρρευση, μέσα από τη χαρακτηριστική σκηνική γλώσσα του σκηνοθέτη (Άττις, από 5/11).

Στο Θέατρο Τέχνης, ο Γιάννης Χουβαρδάς σκηνοθετεί το "Ρόσμερσχολμ" του Χένρικ Ίψεν, ένα από τα πιο σύνθετα έργα του Νορβηγού δραματουργού. Οι Γιώργος Γλάστρας, Σίμος Κακάλας, Ηρώ Μπέζου, Άντζελα Μπρούσκου, Αργύρης Ξάφης και Γιάννης Χαρίσης συναντιούνται σε μια ιστορία όπου οι προσωπικές επιθυμίες συγκρούονται με τις πολιτικές πεποιθήσεις και τις ηθικές δεσμεύσεις. Ένα έργο για την ενοχή, την ευθύνη και τις δυνάμεις που καθορίζουν τη δημόσια και την ιδιωτική ζωή (Θέατρο Τέχνης Οδού Φρυνίχου, από 12/11).

Ρόσμερσχολμ
"Ρόσμερσχολμ"

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος επιστρέφει στον Σαίξπηρ με το "(Για ένα) όνειρο (καλοκαιρινής νύχτας)", μια νέα σκηνική προσέγγιση της γνωστής κωμωδίας. Στον πολυμελή θίασο συμμετέχουν οι Βασίλης Αθανασόπουλος, Γιάννης Βαρβαρέσος, Πέτρος Δημοτάκης, Γιάννης Καράμπαμπας, Δημήτρης Κίτσος, Βαλεντίνο Κόκκινο, Νίκος Κοσώνας, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Μαριάννα Πουρέγκα, Τάσος Ροδοβίτης και Θεόβη Στύλλου. Ο έρωτας, η μαγεία και η φαντασία ανατρέπουν την τάξη της καθημερινότητας, οδηγώντας τους ήρωες σε έναν κόσμο όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται (Θέατρο Πόρτα, από 20/11).

Η Μπέττυ Αρβανίτη επιστρέφει στον Γεώργιο Βιζυηνό με το "Αμάρτημα της μητρός μου", σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία του Στάθη Λιβαθινού. Το διήγημα, που αντλεί υλικό από την οικογενειακή ιστορία του συγγραφέα, ξεδιπλώνει μια αφήγηση γύρω από τη μητρική αγάπη, την ενοχή και την απώλεια. Στον πυρήνα του βρίσκεται το τραύμα που μπορεί να γεννηθεί μέσα στην οικογένεια και να διαμορφώσει τις σχέσεις των ανθρώπων για μια ολόκληρη ζωή (Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, από 20/11).

Αίας, η τρέλα Τερζόπουλος
Κατερίνα Τζιγκοτζίδου
"Αίας, η τρέλα"

Ο "Βυσσινόκηπος" του Άντον Τσέχωφ επιστρέφει στο Θέατρο Πορεία, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου. Τον ρόλο της Λιουμπόφ Αντρέγεβνα ερμηνεύει η Αλεξία Καλτσίκη, πλαισιωμένη από τους Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Μαριάννα Δημητρίου, Γιώργο Κισσανδράκη, Γιώργο Μπινιάρη, Δημήτρη Μπίτο, Διονύση Πιφέα και Σπύρο Μπόσγα. Η οικογένεια βλέπει τον κόσμο που γνώριζε να αλλάζει και καλείται να αντιμετωπίσει την απώλεια, το πέρασμα του χρόνου και την αδυναμία προσαρμογής σε μια νέα πραγματικότητα (Θέατρο Πορεία, από 20/11).

dogville
"Dogville"

Σύγχρονα έργα, κοινωνικά ζητήματα και θέατρο ντοκουμέντο

Ο Άρης Μπινιάρης σκηνοθετεί και διασκευάζει το "Dogville" του Lars von Trier, μεταφέροντας στη σκηνή τη σκληρή αλληγορία του έργου. Με τη χαρακτηριστική ρυθμική, μουσική και σωματική του προσέγγιση, εστιάζει στις σχέσεις εξουσίας, στην υποκρισία και στα όρια της ανθρώπινης ανοχής. Παίζουν οι Γιάννης Αναστασάκης, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Μαντώ Γιαννίκου, Μυρτώ Γκόνη, Αλεξάνδρα Καζάζου, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Μάριος Παναγιώτου, Φώτης Στρατηγός, Γιώργος Συμεωνίδης, Βασίλης Τρυφουλτσάνης και Πηνελόπη Τσιλίκα, μεταξύ άλλων (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, από 20/11).

Το "People, Places & Things" του Duncan Macmillan ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή. Με επίκεντρο τον εθισμό, την ταυτότητα και την προσπάθεια επανένταξης, το έργο παρακολουθεί την πορεία μιας γυναίκας που καλείται να αναμετρηθεί με τον εαυτό της και την πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει. Στην παράσταση συμμετέχουν οι Μαίρη Μηνά, Έκτορας Λιάτσος, Ιάσων Βροχίδης, Μαρία Πρωτόπαππα, Θανάσης Δόβρης, Μιχάλης Αφολαγιάν, Γκαλ Ρομπίσα, Άλκηστις Πολυχρόνη και Ελένη Κουτσιούμπα (Κνωσός, από 20/11).

People, Places & Things
@Χρήστος Συμεωνίδης
"People Places & Things"

Στο πλαίσιο των 30 χρόνων του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, ο Θανάσης Ζερίτης σκηνοθετεί τα "Ορφανά" του Ντένις Κέλλυ. Οι Γιάννης Λεάκος, Νεφέλη Μαϊστράλη και Χρήστος Τσάβος πρωταγωνιστούν σε ένα σκληρό ψυχολογικό θρίλερ που ξεκινά από ένα οικογενειακό περιστατικό και εξελίσσεται σε μια σύγκρουση γύρω από τη βία, τη συγκάλυψη και τα όρια της προστασίας των ανθρώπων που αγαπάμε (Θέατρο του Νέου Κόσμου, από 9/11).

Στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου παρουσιάζεται το "Το όνομά μου είναι Rachel Corrie" των Alan Rickman και Katharine Viner, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου. Βασισμένη στα ημερολόγια και στα προσωπικά κείμενα της νεαρής Αμερικανίδας ακτιβίστριας, η παράσταση συνδέει την προσωπική μαρτυρία με τη σύγχρονη ιστορία. Στο επίκεντρο βρίσκονται η πολιτική συνείδηση, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η ευθύνη του ατόμου απέναντι στην αδικία (Θέατρο του Νέου Κόσμου – Δώμα, από 16/11).

Πουπουλένιος
"Πουπουλένιος"

Ο "Πουπουλένιος" του Μάρτιν ΜακΝτόνα προστίθεται στις νέες παραγωγές του μήνα. Το έργο του Ιρλανδού δραματουργού συνδυάζει τη σκοτεινή ατμόσφαιρα με το μαύρο χιούμορ, φέρνοντας στο προσκήνιο τη βία, την ευαλωτότητα και τα όρια ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Σοφία Πάσχου, ενώ παίζουν οι Αινείας Τσαμάτης, Γιώργος Ζυγούρης, Χρήστος Κοντογεώργης και Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από 27/11).

Στη δεύτερη σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, οι "Χιονονιφάδες" της Νίνα Μπέρι παρουσιάζονται σε σκηνοθεσία Νάνσυς Μπούκλη. Η Τζωρτζίνα Λιώση και ο Άγγελος Νεράντζης συναντιούνται επί σκηνής σε μια ιστορία που ξεκινά από τη γνωριμία δύο ανθρώπων σε ένα πάρκο. Μέσα από τις συμπτώσεις και τις μικρές στιγμές της καθημερινότητας, το έργο προσεγγίζει τον χρόνο, τις ανθρώπινες σχέσεις και τις απρόβλεπτες διαδρομές της ζωής (Θέατρο του Νέου Κόσμου, από 11/11).

Χιονονιφάδες
©Ελίνα Γιουνανλή
"Χιονονιφάδες"

Η Αικατερίνη Παπαγεωργίου σκηνοθετεί την "Προσευχή της Θάλασσας" του Κάλεντ Χοσεϊνί, με τους Αλέξανδρο Βάρθη, Τάσο Δημητρόπουλο και Χριστίνα Κωστέα. Τη μουσική υπογράφει η Μαρίνα Σπανού. Με αφετηρία το έργο του συγγραφέα, η παράσταση προσεγγίζει την προσφυγική εμπειρία μέσα από τη μνήμη, τον ξεριζωμό και την αγωνία για μια ασφαλέστερη ζωή. Μια ποιητική σκηνική αφήγηση για τις ανθρώπινες απώλειες και την ελπίδα που επιμένει ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες (Θέατρο Μπέλλος, από 9/11).

Η ιστορική έρευνα της καθηγήτριας Gonda Van Steen αποτελεί τη βάση για την παράσταση-ντοκουμέντο "Για τρία ψυγεία και ένα πλυντήριο", σε σκηνοθεσία Κυριακής Μήτσου. Με τους Έλλη Τρίγγου, Γιάννη Κουκουράκη και άλλους ερμηνευτές, η παραγωγή ανατρέχει στην ιστορία των διακρατικών υιοθεσιών ελληνόπουλων κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Μέσα από την έρευνα και τη θεατρική αφήγηση, αναζητά τις διαδρομές των παιδιών, τη συλλογική μνήμη και το δικαίωμα στην προσωπική ταυτότητα (Ολύμπια – Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας", από 6/11).

Για τρία ψυγεία και ένα πλυντήριο
Ευαγγελία Ρουμελιώτη©
"Για τρία ψυγεία και ένα πλυντήριο"

Η Ρένη Πιττακή συναντά τον Αλκιβιάδη Μαγγόνα στο "Θρίλερ στην Ελβετία" (Switzerland) της Τζοάνα Μάρεϊ-Σμιθ, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια. Το ψυχολογικό θρίλερ κινείται ανάμεσα στη λογοτεχνία, τη δημιουργία και τη χειραγώγηση, φέρνοντας δύο χαρακτήρες αντιμέτωπους σε μια σχέση διαρκούς έντασης και αμφισβήτησης. Η σκηνική συνάντηση των δύο ηθοποιών βρίσκεται στο επίκεντρο της παράστασης (Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης, από 20/11).

Η Νάντια Δαλκυριάδου σκηνοθετεί το "Ζητούνται Παιδιά από την Ελλάδα ή ο κερδισμένος τα παίρνει όλα", μια παραγωγή που βασίζεται σε μαρτυρίες, επιστολές και ιστορικά τεκμήρια. Με αφετηρία την ιστορία των υιοθεσιών παιδιών από την Ελλάδα προς την Αμερική, η παράσταση προσεγγίζει το ζήτημα των χαμένων ταυτοτήτων και τις συνέπειες που αφήνουν οι αποφάσεις των ενηλίκων στις ζωές των παιδιών. Παίζουν οι Ξένια Αλεξίου, Λία Καράμπελα, Σταύρος Μόσχης, Τσαμπίκα Φεσάκη και Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης (Noūs – Creative Space, από 14/11).

Θρίλερ στην ΕΛΒΕΤΙΑ
Διονύσης Κούτσης©
"Θρίλερ στην Ελβετία"

Μονόλογοι, προσωπικές αφηγήσεις

Στον "Μπόμπι ή Άβολες κουβέντες με ζώα" του Rob Hayes, ο Γιάννης Νιάρρος αναμετριέται με τη μοναξιά, τα τραύματα και την ανάγκη για ουσιαστική σύνδεση. Σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαγουλιώτη, ο μονόλογος αξιοποιεί το χιούμορ και την αμηχανία της επικοινωνίας για να μιλήσει για την απομόνωση και τη δυσκολία της ανθρώπινης επαφής (Θέατρο Κιβωτός, από 3/11).

Η Πέγκυ Τρικαλιώτη ενσαρκώνει όλους τους ήρωες του ομηρικού έπους στη "Μια Ιλιάδα", σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ραπτοσιάσιου και παραγωγή της Λυκόφως. Η παράσταση συμπυκνώνει τον πολυφωνικό κόσμο του Ομήρου σε μία ερμηνευτική παρουσία και προσεγγίζει τη μνήμη του πολέμου, τη βία και την ανθρώπινη μοίρα μέσα από μια σύγχρονη σκηνική ανάγνωση (Θέατρο Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής, πρεμιέρα 16/11).

Μια Ιλιάδα Πέγκυ Τρικαλιώτη
Βάσια Αναγνωστοπούλου©
"Μια Ιλιάδα"

Η Αγγελική Παρδαλίδου υπογράφει τη σύλληψη, το κείμενο και τη σκηνοθεσία των "Φιρμών", ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια έχει η Πέμη Ζούνη. Η παράσταση στρέφεται στον κόσμο της θεατρικής λάμψης και των παρασκηνίων, εξετάζοντας την απόσταση ανάμεσα στη δημόσια εικόνα και την προσωπική πραγματικότητα. Πίσω από την αναγνωρισιμότητα και την έκθεση αναδύονται οι αντιφάσεις μιας ζωής που δεν ταυτίζεται πάντα με όσα δείχνει (Αλκμήνη, από 6/11).

Η Ελπίδα Αμίτση σκηνοθετεί και ερμηνεύει τη "Μονίκ" του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου. Το έργο διερευνά τα όρια ανάμεσα στον φιλελληνισμό και την εξιδανίκευση του ελληνικού πολιτισμού, θέτοντας ερωτήματα για τα κίνητρα που κρύβονται πίσω από την εικόνα που σχηματίζουμε για έναν τόπο και τους ανθρώπους του (Θέατρο ΕΝ-Α, από 7/11).

Μπόμπι ή Άβολες κουβέντες με ζώα
"Μπόμπι ή Άβολες κουβέντες με ζώα"

Η Παναγιώτα Μπιμπλή υπογράφει το κείμενο, τη σκηνοθεσία και την ερμηνεία στη μαύρη κωμωδία "Για τον Άμλετ, ρε!". Με αφετηρία τον σαιξπηρικό ήρωα, η παράσταση προτείνει μια αποδομητική ματιά στον γνωστό θεατρικό μύθο και συνομιλεί με την παράδοση μέσα από σύγχρονο χιούμορ και ανατροπές (Φούρνος, από 9/11).

Η Λίλα Μπακλέση πρωταγωνιστεί στην παράσταση "Η ηλικία είναι ένα συναίσθημα" της Haley McGee, σε σκηνοθεσία Αθηνάς Δελιάδη. Με αφετηρία τον ίδιο τον τίτλο, το έργο ανοίγει μια συζήτηση για τον χρόνο, τη μνήμη και την υποκειμενική εμπειρία της ηλικίας, εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας καθώς περνούν τα χρόνια (Ελέρ, από 18/11).

Γιαν Φαμπρ Θέατρο Σταθμός 2026-27
"Συγγνώμη"

Το Θέατρο Σταθμός γιορτάζει τα δέκα χρόνια λειτουργίας του με ένα αφιέρωμα στον Βέλγο δημιουργό Γιαν Φαμπρ, σε επιμέλεια του Μάνου Καρατζογιάννη. Οι Ivette Codina, Stella Höttler και Irene Urciuoli ερμηνεύουν τέσσερις μονολόγους του, στα ιταλικά, τα ισπανικά και τα αγγλικά, με ελληνικούς υπέρτιτλους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα "Είμαι ένα λάθος" (6 και 7/11), "Μία Φυλή, αυτό είμαι" (10 και 18/11), "Ποιος εκφράζει τη σκέψη μου;" (13 και 14/11) και "Συγγνώμη" (20 και 21/11). Τέσσερις διαφορετικές συναντήσεις με το αιχμηρό και σωματικό σύμπαν του δημιουργού (Θέατρο Σταθμός, 6–21/11).

Βουκεφάλας 2026-27
"Βουκεφάλας"

Κωμωδία, σάτιρα και μαύρο χιούμορ

Οι Αλέξανδρος Ρήγας και Παναγιώτης Κακαβάς υπογράφουν τη νέα κωμωδία μυστηρίου "Βουκεφάλας", με τους Μίνω Θεοχάρη, Στράτο Λύκο και Ζαχαρία Γουέλα. Το μυστήριο συναντά τη σάτιρα και τις ανατροπές, σε μια παράσταση που στρέφει το βλέμμα στην ελληνική πραγματικότητα (Θέατρο Γκλόρια, από 2/11).

Το "Τάνγκο" του Σλάβομιρ Μρόζεκ ξεκινά από τη σύγκρουση των γενεών και εξελίσσεται σε μια πολιτική αλληγορία για την εξουσία και τον αυταρχισμό. Η μαύρη κωμωδία θέτει στο επίκεντρο τη μετάβαση από την ελευθερία στην επιβολή της τάξης, αναζητώντας τι συμβαίνει όταν η ανατροπή των καθιερωμένων κανόνων οδηγεί σε μια νέα μορφή καταπίεσης (Θέατρο Αθηνών, από 23/11).

Τάνγκο 2026-27
"Τάνγκο"

Στο Θέατρο 2510, ο καραγκιοζοπαίχτης Νικόλας Πέππας παρουσιάζει τις "Βραδιές Καραγκιόζη… Αυστηρά για Ενήλικες", έναν κύκλο παραστάσεων Θεάτρου Σκιών για ενήλικο κοινό. Στις 14 Νοεμβρίου ανεβαίνει η "Οικογένεια του Βρικόλακα", ένα έργο θρίλερ που μεταφέρει τον κόσμο του Καραγκιόζη σε μια πιο σκοτεινή και ανατρεπτική συνθήκη (Θέατρο 2510, 14/11).

Το "Της γιαγιάς σου" του Πέτρου Λιόντα παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη, με τις Μαρία Λεκάκη, Ζώγια Σεβαστιανού και Νατάσσα Κοτσοβού. Η παράσταση εστιάζει στις οικογενειακές σχέσεις και στη διαγενεακή μνήμη, με τη γυναικεία εμπειρία να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ιστορίας που αναζητά όσα συχνά μένουν αθέατα στην καθημερινότητα (Αργώ, από 2/11).

Το Athens English Comedy Club υποδέχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη Žana Fejzić με την παράσταση "Chameleon". Η βραδιά στο Θέατρο Eliart φέρνει στη σκηνή μια διεθνή παρουσία του αγγλόφωνου stand-up comedy (15/11).

Όταν σταμάτησα να καταλαβαίνω τον κόσμο
©Χάρης Πατραμάνης
"Όταν σταμάτησα να καταλαβαίνω τον κόσμο"

Πειραματικό θέατρο και νέες σκηνικές προσεγγίσεις

Ο Γιώργος Βαλαής σκηνοθετεί και συνεργάζεται με τον χορογράφο Γιάννη Νικολαΐδη για το "Όταν σταμάτησα να καταλαβαίνω τον κόσμο", ένα πρωτότυπο "χορογραφημένο podcast" και ένα ζωντανό ντοκιμαντέρ, όπου ο λόγος και η κίνηση γίνονται ένα. Μέσα από τα βιβλία που τους καθόρισαν, ξεδιπλώνουν μια δημόσια εξομολόγηση, αναμειγνύοντας την αυτοβιογραφία με τη μυθοπλασία και το δοκίμιο με τη φαντασία. Δημιουργούν έτσι έναν παράλληλο, μουσικό και κινητικό κόσμο, μια διαλυμένη "βιβλιοθήκη" αναμνήσεων. (Bios, από 26/11.

Ο Βέβηλος κάνει την πρώτη του εμφάνιση στη θεατρική σκηνή με τη "Θύρα Μηδέν", παραγωγή της καλλιτεχνικής εταιρείας CALD, σε κείμενο και σκηνοθεσία Αθηνάς Χατζηαθανασίου. Η παράσταση συνδυάζει το θέατρο με τη ραπ μουσική, φέρνοντας σε διάλογο τη σκηνική αφήγηση και τη σύγχρονη αστική μουσική κουλτούρα (Θέατρο Βέμπο, από 23/11).

Θύρα μηδέν
"Θύρα Μηδέν"

Τα "Φώτα της ράμπας" του Τσάρλι Τσάπλιν μεταφέρονται στη σκηνή με τους Βασίλη Πλατάκη, Τίνα Κόχειλα, Αλέξη Μαρτζούκο και Πάνο Κορδάλη. Η ιστορία του έργου συνδυάζει το χιούμορ με τη συγκίνηση και παρακολουθεί τη σχέση της αγάπης με την αξιοπρέπεια, την ευαισθησία και την ανάγκη για ανθρώπινη επαφή (Σκηνή Brecht, 20/11–25/12).

Η Πειραματική Σκηνή -1 του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζει στη Σκηνή "Κατίνα Παξινού" του Θεάτρου Rex το "Μάκμπεθ: 16 καρέ τραβηγμένα από τον Πρόσπερο με κάμερα μιας χρήσης" (από 5/11). Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση των Ακύλλα Καραζήση και Νεφέλης Μαϊστράλη, η παράσταση φέρνει σε διάλογο δύο σαιξπηρικά σύμπαντα. Το κλασικό κείμενο προσεγγίζεται μέσα από τον ήχο, τη σιωπή, την κίνηση και τις εικαστικές χειρονομίες. Η μετάφραση είναι του Νίκου Χατζόπουλου και τη μουσική υπογράφει η Λένια Ζαφειροπούλου.

Μάκμπεθ: 16 καρέ τραβηγμένα από τον Πρόσπερο με κάμερα μιας χρήσης
"Μάκμπεθ: 16 καρέ τραβηγμένα από τον Πρόσπερο με κάμερα μιας χρήσης"

Με αφετηρία τις "Τρεις Αδελφές" του Τσέχωφ, η παράσταση "Μόσχα δεν υπάρχει πια" προσεγγίζει τη ματαίωση των προσδοκιών και τη νοσταλγία ενός τόπου που μοιάζει διαρκώς να απομακρύνεται. Οι Χρύσα Γούτου, Αμαλία Διακάκη και Δέσπω Πύρτσιου, σε σκηνοθεσία Σταύρου Μόσχη, αφηγούνται μια ιστορία για τις διαψευσμένες ουτοπίες, τον χρόνο που περνά και την ανάγκη να διατηρούμε ζωντανή την προσδοκία ενός καλύτερου αύριο (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από 9/11).

Η θεατρική ομάδα Independent Artists παρουσιάζει στο ΠΛΥΦΑ την παράσταση "Horny Fans", εξερευνώντας τη ζωή μέσα σε συνθήκες οικονομικής ανασφάλειας. Στον πυρήνα του έργου, το σπίτι μετατρέπεται σε χώρο αυτοσχεδιασμού και εργασίας. Η προσωπική οικειότητα γίνεται περιεχόμενο, το σώμα μετατρέπεται σε προϊόν και η επιθυμία συναντά την επιβίωση και το παράλογο. Μια σύγχρονη ματιά στον αέναο κύκλο της προβολής και της καθημερινής διαπραγμάτευσης σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο ψηφιακό κόσμο (Από 30/11).

Οι "Σερβιρισμένες" είναι μια σύγχρονη devised, μεταδραματική παράσταση που φέρνει στη σκηνή γυναικείες μορφές διαφορετικών εποχών. Μεταξύ κωμωδίας και δράματος, τρεις ηθοποιοί αναλαμβάνουν πολλούς ρόλους και σερβίρουν στο κοινό "παράδοξα" πιάτα, μέσα από τα οποία αναδεικνύονται οι κοινωνικές συνθήκες κάθε εποχής. Το κείμενο υπογράφουν η Αναστασία Κωνσταντίνου και η Ελένη Δελή, οι οποίες ερμηνεύουν μαζί με την Κατερίνα Σαλταούρα. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Χριστίνα Βασιλοπούλου (Φούρνος, από 21/11).

Σαπφώ Κόρα Καρβούνη
Πάνος Γιαννακόπουλος©
"Σαπφώ"

Ελληνική δραματουργία

Τη "Σαπφώ", το τελευταίο θεατρικό έργο του Αλέξη Σταμάτη, σκηνοθετεί η Νικαίτη Κοντούρη, με την Κόρα Καρβούνη στον ρόλο της αρχαίας ποιήτριας. Η παράσταση προσεγγίζει τη μορφή της Σαπφούς μέσα από τον μύθο, την τέχνη και το πάθος, αναζητώντας τη θέση και την παρακαταθήκη μιας από τις σημαντικότερες γυναικείες μορφές της αρχαιότητας (Νέο Θέατρο "Κατερίνα Βασιλάκου", από 30/11).

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ
Δομνίκη Μητροπούλου
"Η αλήθεια είναι"

"Η Αλήθεια είναι", το υπαρξιακό έργο του Δημήτρη Δημητριάδη ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη. Ο Γιάννης Δρακόπουλος και η Ηρώ Κισσανδράκη υποδύονται δύο γονείς που, εγκλωβισμένοι σε μια ψευδή κανονικότητα, αποφασίζουν να βγάλουν από τη ζωή τους τον γιο τους όταν επιλέγει έναν διαφορετικό δρόμο. Μια σύγχρονη, φορτισμένη ηθογραφία που ξεδιπλώνει τη βία, την υποκρισία και τη σκοτεινή πλευρά της αλήθειας (ΠΛΥΦΑ, από 2/11).

Το "Λιωμένο βούτυρο" του Σάκη Σερέφα παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία και μουσική του Κώστα Γάκη, με τους Αρετή Πασχάλη και Νικορέστη Χανιωτάκη. Η νέα παραγωγή της Ομάδας Νάμα φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη σύγχρονη ελληνική δραματουργία, μέσα από ένα έργο που συναντά τη σκηνική ματιά των συντελεστών του (Επί Κολωνώ, από 30/11).

Τελευταίο Debate ή Το Μενού της Επανάστασης
"Τελευταίο Debate ή Το Μενού της Επανάστασης"

Η Γιώτα Αργυροπούλου υπογράφει τη "ΒΑΒΕΛ", ένα σύγχρονο θεατρικό έργο για τη σχέση του ανθρώπου με την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη. Η επικοινωνία, η γλώσσα και οι νέες μορφές αλληλεπίδρασης αποτελούν τον άξονα μιας παράστασης που διερευνά πώς μεταβάλλονται οι ανθρώπινες σχέσεις σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία αποκτά ολοένα μεγαλύτερο ρόλο (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, 19/11–27/12).

Ο Νίκος Καμτσής υπογράφει το κείμενο και τη σκηνοθεσία του "Τελευταίου Debate ή Το Μενού της Επανάστασης". Με φόντο μια πόλη που φλέγεται, τρεις άνθρωποι καταφεύγουν στο "Ξενοδοχείο των Χαμένων Επαναστάσεων". Η Γαλλική Επανάσταση μεταφέρεται στο σήμερα και γίνεται αφορμή για ένα ερώτημα που παραμένει ανοιχτό: μπορεί να υπάρξει αλλαγή χωρίς βία; Πρωταγωνιστούν οι Νίκος Καμτσής, Νίκος Αλεξίου, Δημήτρης Φραγκιόγλου, Λαμπρινή Θάνου, Νίνα Φραντζεσκάκη και Μανώλης Γλαντζίνας (Θέατρο Τόπος Αλλού, από 13/11).

Της Γιαγιάς Σου
Δημήτρης Ευλαμπίδης ©
"Της γιαγιάς σου"

Ο Θεόδωρος Εσπίριτου σκηνοθετεί τη "Γυναίκα της Ζάκυθος" του Διονυσίου Σολωμού, μεταφέροντας στη σκηνή ένα από τα πιο αιχμηρά και αλληγορικά κείμενα της ελληνικής λογοτεχνίας. Με την ποιητική και σατιρική του δύναμη, το έργο προσφέρεται για μια σύγχρονη ανάγνωση της κοινωνικής υποκρισίας και της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Ερμηνεύουν οι Γεωργία Αγγουριδάκη, Μαργαρίτα Κόκκιζα, Χαρά Κονταξάκη, Ανδριάνα Παϋσανίδου και Ασημένη Τούντα (Φούρνος, από 12/11).

Με επίκεντρο τις σύγχρονες οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις, ο Γιάννης Παναγόπουλος παρουσιάζει την "Πρώτη συνάντηση", με την Άννα Κανδαράκη και τους Γιάννη Παναγόπουλο και Γωγώ Παπαϊωάννου. Η παράσταση προσεγγίζει την ψυχοθεραπευτική διαδικασία και τις δυνατότητες που ανοίγονται όταν οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τον εαυτό τους και τις σχέσεις τους (Θέατρο Άλμα, από 2/11).

Με αφετηρία το ομώνυμο έργο του Θεόδωρου Γρηγοριάδη, ο Φώτης Σεργουλόπουλος επιστρέφει στη σκηνή με το "Παρτάλι", σε σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού και μουσική Θέμη Καραμουρατίδη. Ο μονόλογος προσεγγίζει ζητήματα ταυτότητας, διαφορετικότητας και αποδοχής, αναδεικνύοντας τη δύναμη της προσωπικής αφήγησης και την ανάγκη του ανθρώπου να βρει τη θέση του στον κόσμο (Θέατρο Μαβίλη, από 11/11).

Η Σοφία Φωτεινάκη υπογράφει τη σύλληψη, το κείμενο και τη σκηνοθεσία του "Αφήνω ανοιχτά", με τις Κλεονίκη Καραχάλιου και Λένα Πανοπούλου. Πρόκειται για μια βιωματική σκηνική πρόταση που αναζητά μια διαφορετική σχέση ανάμεσα στον θεατή και τον ερμηνευτή, επιχειρώντας να μετακινήσει τα όρια της θεατρικής εμπειρίας (Ρεκτιφιέ, από 8/11).

DNA
"DNA"

Εφηβικό θέατρο και παραστάσεις με κοινωνικό αποτύπωμα

Το εφηβικό θέατρο προσεγγίζει ζητήματα που απασχολούν άμεσα τους νέους, από τη βία και τον σχολικό εκφοβισμό έως την ταυτότητα και την ευθύνη απέναντι στην ομάδα. Στην Εφηβική Σκηνή του Θεάτρου Νέος Ακάδημος παρουσιάζεται το "DNA" του Ντένις Κέλλυ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Σαββίδου. Το έργο εξετάζει την πίεση της ομάδας, τη συγκάλυψη και τις συνέπειες των ατομικών επιλογών, θέτοντας ερωτήματα για τη συμπεριφορά του ατόμου μέσα σε ένα συλλογικό περιβάλλον (από 1/11).

Ο Μικρός Βορράς παρουσιάζει το "#Support_Hara", μια συμμετοχική παράσταση Θεάτρου Forum για νέους, εφήβους και εκπαιδευτικούς. Στόχος της είναι η πρόληψη και η διαχείριση της έμφυλης βίας στο σχολικό περιβάλλον. Οι θεατές δεν παραμένουν απλοί παρατηρητές, αλλά καλούνται να συμμετάσχουν ενεργά, να δοκιμάσουν εναλλακτικές αντιδράσεις και να αναζητήσουν τρόπους παρέμβασης (Theatre Nous – Creative Space, 22/11–13/12).

Στην Εφηβική Σκηνή του Θεάτρου Τέχνης παρουσιάζεται το "CLOUD – Στα παιδιά που έχουν δικαίωμα να μην μεγαλώσουν απότομα", σε σύλληψη και σκηνοθεσία Δημήτρη Μαγγίνα, συν-σκηνοθεσία Μαριλένας Μόσχου και κείμενο Βένιας Σταματιάδη. Με τους Μενέλαο Κυπαρίσση, Λίζυ Δράκου, Παναγιώτη Χαλκιά και Έλενα Χριστοδουλοπούλου, η παράσταση θέτει στο επίκεντρο τις λέξεις που γράφουμε, την ψηφιακή μνήμη και το δικαίωμα των παιδιών να βιώσουν την ενηλικίωση με τον δικό τους ρυθμό (Υπόγειο Θεάτρου Τέχνης, πρεμιέρα 29/11).

ΜΜΑ 26-27-Vollmond (Full Moon) A piece by Pina Bausch.
Laurent Philippe
"Πανσέληνος"

Χορός, μουσική και διεθνείς σκηνικές συναντήσεις

Το Tanztheater Wuppertal Pina Bausch επιστρέφει στην Αθήνα με την "Πανσέληνο" (Vollmond), ένα από τα αναγνωρίσιμα έργα της σπουδαίας χορογράφου. Το νερό και ο επιβλητικός βράχος αποτελούν βασικά στοιχεία του σκηνικού κόσμου, μέσα στον οποίο η ένταση της κίνησης συναντά το χιούμορ, την επιθυμία και την ανθρώπινη ευαλωτότητα. Μια σημαντική ευκαιρία να γνωρίσει το αθηναϊκό κοινό από κοντά το έργο της ομάδας (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 6–9/11).

Η "Αγάπη στον Δρόμο του Μεταξιού" είναι ένα κινεζικό χορόδραμα που έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, σε μια μεγάλη σκηνική παραγωγή με περισσότερους από 80 καλλιτέχνες και συντελεστές, εντυπωσιακές χορογραφίες, κοστούμια, μουσική και εικόνες εμπνευσμένες από τον αρχαίο Δρόμο του Μεταξιού (Christmas Theater, στις 13–15/11).

Το "Dream" της Nefelopetra έρχεται με παραστάσεις τις Κυριακές 22 και 29 Νοεμβρίου, καθώς και 6 και 13 Δεκεμβρίου. Η παραγωγή προσθέτει στο πρόγραμμα του μήνα μια πρόταση θεάματος με ονειρική ατμόσφαιρα και στοιχεία φαντασμαγορίας (Αυλαία).

Η Αγάπη στον Δρόμο του Μεταξιού
"Αγάπη στον Δρόμο του Μεταξιού"

Παιδικό θέατρο και οικογενειακή ψυχαγωγία

Ο Grinch έρχεται στη σκηνή με την παράσταση "Πώς ο Grinch έκλεψε τα Χριστούγεννα", σε σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού και μετάφραση – απόδοση Γιώργου Καπουτζίδη. Με αφετηρία τη γνωστή ιστορία του Dr. Seuss, η παραγωγή μεταφέρει το χριστουγεννιάτικο σύμπαν του ιδιόρρυθμου ήρωα στη θεατρική σκηνή, θυμίζοντας τη σημασία της αγάπης, της προσφοράς και της συλλογικότητας. Μια οικογενειακή πρόταση για την περίοδο των γιορτών (Christmas Theater, από 22/11).

Προπώληση: more.com

> Αναλυτικά ό,τι παίζει στις σκηνές της πόλης στον οδηγό θεάτρου του 'α'.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Ζητούνται παιδιά από την Ελλάδα" φέρνει στη σκηνή μια ιστορία υιοθεσιών και χαμένων ταυτοτήτων

Η Νάντια Δαλκυριάδου σκηνοθετεί μια παράσταση βασισμένη σε ιστορική έρευνα και μαρτυρίες για τα παιδιά που υιοθετήθηκαν από την Ελλάδα τις δεκαετίες του ’50 και του ’60.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/10/2026

Οι τρεις ηρωίδες του Άκη Δήμου επιστρέφουν "Στα Χαμένα" στο bijoux de kant Hood

Η bijoux de kant παρουσιάζει το έργο του Άκη Δήμου σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη, με τις Δέσποινα Σαραφείδου, Σωτηρία Χρυσικοπούλου και Μαρία - Νεφέλη Δούκα.

Η "Ρώσικη Ρουλέτα" φέρνει στο φως μυστικά μιας ολόκληρης ζωής

Ένας ηλικιωμένος πρώην τζογαδόρος και μια νεαρή γυναίκα εγκλωβίζονται σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι ανατροπών, στο θέατρο Αλεξάνδρεια από τις 4 Νοεμβρίου.

"Οι Δίκαιοι" του Αλμπέρ Καμύ

Ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθέτησε τους "Δίκαιους" του Αλμπέρ Καμύ ανοίγοντας φιλοσοφικό και πολιτικό διάλογο για την ελευθερία, την επανάσταση, αλλά και το κοινωνικό χρέος

Τελευταίες παραστάσεις για την "Αλήθεια είναι" στο Πλύφα

Η παράσταση του Δημήτρη Δημητριάδη, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη, ολοκληρώνει τον δεύτερο χρόνο της στο Πλύφα στις 24 Νοεμβρίου.

Τρεις παραστάσεις για να κάνεις Halloween στο θέατρο

Δεν έχεις κανονίσει κάτι για το Halloween; Το "Μαγαζάκι του τρόμου", οι "Βρικόλακες" και ο "Μάρτυρας κατηγορίας" σε περιμένουν στο θέατρο με σκοτεινά μυστικά, μυστήριο και ανατροπές.

Ο Διονύσης Μακρής σε έναν "Κύκλο" εξομολόγησης και αυτογνωσίας

Μια προσωπική εξομολόγηση γίνεται θεατρική αναμέτρηση με την ταυτότητα, την αλήθεια και την ελευθερία, με τον Διονύση Μακρή επί σκηνής.