Το όνειρο ενός γελοίου

5
Το όνειρο ενός γελοίου Γιώργος Καπλανίδης©
Η ουσία και το βάθος μιας παράστασης αξιολογούνται με βάση τι ωθεί έναν σκηνοθέτη στο ανέβασμά της. Αποφασιστικός παράγοντας είναι το κίνητρο και ακολουθούν κατά πόδας ο τρόπος και η μέθοδος. Στη θεατρική μεταφορά του λογοτεχνικού κειμένου "Το όνειρο ενός γελοίου" του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, το βασικό που απασχόλησε την Έφη Μπίρμπα ως σκηνοθέτρια και υπεύθυνη για τη διαμόρφωση του σκηνικού χώρου και τον Άρη Σερβετάλη ως ερμηνευτή είναι η αταλάντευτη υποστήριξη των ιδεών τους, να λύσουν με μια ποιητική προσέγγιση καθετί που θεωρούν οι ίδιοι αλλά και ο συγγραφέας ασυμφιλίωτο και παράδοξο με τη ζωή, όπως είναι η έλλειψη αγάπης, η μοναξιά, ο φόβος, το μίσος, ο πόλεμος, ο θάνατος…

Το όνειρο ενός γελοίου
Γιώργος Καπλανίδης©


Ακολουθούν το νήμα που ξεδιπλώνει μέσα από την εξομολόγησή του ένας άνδρας, ο οποίος έχει απορριφθεί από το σύνολο. Η θλίψη τον οδηγεί σε μια φανταστική αυτοκτονία, μέχρι τη στιγμή που ένα όνειρο και μια συνάντηση με ένα παιδί θα ξυπνήσουν τη δύναμη του πνεύματός του και θα τον οδηγήσουν σε μια ανακατάταξη των πράξεών του, σε μια καινούργια θέαση του κόσμου. Άραγε, τι είναι όνειρο και τι πραγματικότητα, τι είναι ορατό και τι αόρατο; Ο Ντοστογιέφσκι δεν δίνει απαντήσεις, τις σκιαγραφεί όμως με τον τρόπο του στο κείμενο που έχει φιλοσοφικό αποτύπωμα, αγγίζει συλλογικές πληγές, αντιλαμβάνεται τη ζωή ως όνειρο, ως αντανάκλαση, εκστομίζει μηνύματα για τη λύτρωση της ανθρωπότητας. Ούτε η παράσταση δίνει απαντήσεις, λειτουργεί με ιδέες, ακόμα και ο χαρακτήρας είναι ιδέα, συμβολίζει μια αλήθεια.

Το όνειρο ενός γελοίου
Γιώργος Καπλανίδης©


Η σκηνοθέτρια και εικαστικός Έφη Μπίρμπα, καλλιτέχνιδα με ευθυκρισία και κατανόηση, "βούτηξε" τον ντοστογιεφσκικό αντι-ήρωα σε ένα κατακλυσμιαίο σκηνικό, σε μια λίμνη νερού γεμάτη αντανακλάσεις από μνήμες που κυοφορούν τα διάσπαρτα ξύλινα έπιπλα του σκηνικού. Παίζοντας με το φως και το σκοτάδι (σχεδιασμός Γιώργος Καρβέλας), με μια μουσική υπόκρουση που ενισχύει τη συναισθηματική απήχηση (Vangelino Currentzis), και έχοντας εμπιστοσύνη στην ευελιξία που διαθέτει ο Άρης Σερβετάλης, χαρίζει στην αφήγηση μια υπνωτιστική δύναμη και διαποτίζει το έργο με πνευματικότητα. Ήθος, συναίσθημα και κάτι υπερβατικό "φώτισε" η λεπτομερειακά δουλεμένη σκηνοθεσία της. Ο πρωταγωνιστής Άρης Σερβετάλης έχει τη φαντασία και την ψυχολογία για να κάνει δικό του το ρόλο που ερμηνεύει. Η ερμηνεία του δεν συνδέεται με τίποτα βαθυστόχαστο ή δήθεν. Είναι άμεσος, ευέλικτος, εκφραστικός, δίνει νόημα σε κάθε λέξη, με αντοχή κινείται διαρκώς στο συμβολικό σκηνικό. Η προσεκτική δουλειά του αντανακλάται στην "καθαρότητα" του λόγου.

Η παράστασή τους φέρνει συγκίνηση, λειτουργεί αφυπνιστικά και εγείρει σκέψεις γύρω από την τέχνη ως σύμβολο, που απευθύνεται σε όλους, με την ελπίδα να αφήσει ίχνη, να γίνει αισθητή και να κερδίσει ανθρώπους, όχι με λογικά επιχειρήματα, αλλά με την πνευματική ενέργεια με την οποία φορτίζει ο καλλιτέχνης το έργο.

Επόμενες στάσεις περιοδείας: Κορυδαλλός (3/9), Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης "Δημήτρης
Κιντής" (11/9), Βριλήσσια (19/9).

Περισσότερες πληροφορίες

Το όνειρο ενός γελοίου

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 80 '

Οι δύο ηθοποιοί μοιράζονται επί σκηνής –σε δική τους απόδοση– τον πολυεπίπεδο μονόλογο ενός μοναχικού ανθρώπου που ονειρεύεται να αγαπηθεί και να ευτυχήσει, εκφράζοντας τα αδιέξοδα της ανθρώπινης φύσης. Το κορυφαίο θεατρικό δίδυμο καταδύεται για δεύτερη φορά σε ένα από τα πιο συγκλονιστικά κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, σε ένα έργο που, μέσα από την προφητική του δύναμη, αγγίζει τα πιο μύχια ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης και αποκαλύπτει τον αγώνα του ανθρώπου να βρει νόημα ανάμεσα στην απελπισία και στη λύτρωση. Η σκηνική πράξη ερευνά τα όρια της ανθρώπινης φύσης, από την πτώση στην αποκάλυψη, από το σκοτάδι της απελπισίας στο φως της αλήθειας, σε μια παράσταση που βιώνεται ως τελετουργία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Arc For Dance Festival: Η Φρόσω-Μαρίνα Τρούσα και Έλληνες χορογράφοι μιλούν για τo φεστιβάλ

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Arc For Dance, Φρόσω-Μαρίνα Τρούσα και κορυφαίοι Έλληνες χορογράφοι μιλούν για τη "ρήξη", τη φετινή πηγή έμπνευσής των έργων που θα δούμε. Ανακαλύψτε πώς η κίνηση σπάει τις παραδοσιακές φόρμες, αναδεικνύοντας τις κοινωνικές και εσωτερικές ρωγμές της σύγχρονης σκηνής.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
15/05/2026

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το καμαρίνι της αποκτά μόνιμη στέγη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Μετά την εγκατάσταση-έκθεση στο φουαγιέ, έρχεται μια ακόμα σημαντική στιγμή που συνδέει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με την ιστορία του. Το θρυλικό καμαρίνι της Αλίκης Βουγιουκλάκη αποκτά μόνιμη στέγη.

Φωνή πάνω από τους Βράχους: Η Δώρα Χρυσικού στον μονόλογο-δικαίωση για τον Παύλο Φύσσα

Στο υποβλητικό Θέατρο Βράχων, η μνήμη του Παύλου Φύσσα ζωντανεύει μέσα από τον συγκλονιστικό μονόλογο "18/9". Η Δώρα Χρυσικού δίνει σάρκα και οστά σε έναν αγώνα αγωνίας και δικαίωσης, σε μια παράσταση-κραυγή.

"AI-MILIA": Φωτογραφίες από την παράσταση της Αιμιλίας Υψηλάντη

Η Αιμιλία Υψηλάντη επιστρέφει στη σκηνή με το "AI-MILIA", μια παραστασιακή αφήγηση που διατρέχει εξήντα χρόνια ζωής και ιστορίας. Έως τις 7 Ιουνίου, η σπουδαία ηθοποιός ανασύρει μνήμες και θραύσματα, αναζητώντας την αλήθεια πίσω από την εικόνα.

"Του αγοριού απέναντι": Δείτε το τρέιλερ της παράστασης που έρχεται στο Άλσος

Το "Του αγοριού απέναντι" έρχεται με τις μελωδίες του Πλέσσα και την υπογραφή των Ρέππα-Παπαθανασίου, προσφέροντας μια νοσταλγική βουτιά στο καλοκαίρι του 1965 στο καλοκαιρινό Άλσος.

Το SNF Nostos 2026 είναι το απόλυτο ραντεβού για κάθε θεατρόφιλο. Γιατί;

Όταν η παγκόσμια θεατρική ελίτ δίνει ραντεβού στην Αθήνα, το μόνο που μένει είναι να ανοίξουμε τα σημειωματάριά μας. Από τους θρύλους του Hollywood μέχρι τους κορυφαίους της εγχώριας σκηνής, το SNF Nostos 2026 γιορτάζει τα 30 χρόνια του ΙΣΝ με ένα πρόγραμμα που κάθε θεατρόφιλος θα αναζητήσει.

Λυδία Στέφου: Μια νέα παρουσία που αναζητά πάντα το καινούργιο

Τη γνωρίσαμε μέσα από τη "Διάφανη Αγάπη", την "Ιζαντόρα Ντακ" και τον "Κύκλο των Χαμένων Ποιητών". Με αφορμή το "Λεόντιος και Λένα" του Μπίχνερ στο Θέατρο 104, η Λυδία Στέφου μιλά για το θέατρο, την αγωνία και όσα τη κινούν.