Ο κύκλος των χαμένων ποιητών

3,5

Επιτυχημένη θεατρική παρουσίαση του έργου που λατρέψαμε στη μεγάλη οθόνη, σε μια παράσταση συνόλου με γενναιόδωρες ερμηνείες, συναισθηματική φόρτιση, ατμοσφαιρικότητα, χιούμορ και συγκίνηση

Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών Χρήστος Συμεωνίδης©

"Άδραξε τη μέρα!" λέει ο καινούργιος καθηγητής Αγγλικής φιλολογίας Τζον Κίτινγκ στους έκπληκτους μαθητές, γόνους συντηρητικών οικογενειών, που ζουν εσώκλειστοι στο αυστηρό, παραδοσιακό Κολέγιο αρρένων Γουέλτον. Στην πραγματικότητα, αυτό που μοιράζεται μαζί τους δεν είναι παρά ένα κοινό μυστικό της ζωής, που οι περισσότεροι τείνουμε να το ξεχνάμε μεγαλώνοντας. Οι μαθητές του τον "κορόιδεψαν" και τον αποθέωσαν, τον μίσησαν και τον λάτρεψαν, τον πρόδωσαν και τον αποχαιρέτησαν με περηφάνια και συγκίνηση όταν η διοίκηση του σχολείου αποφάσισε να τον "αποβάλει" σαν τον πιο "κακό", απείθαρχο μαθητή.

Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών
Χρήστος Συμεωνίδης©

Πώς ερμηνεύεται άραγε αυτός ο ιδεαλιστής, αντικομφορμιστής ήρωας επί σκηνής; Πώς γίνεται θέατρο αυτή η ιστορία που γνωρίσαμε στη μεγάλη οθόνη σε σκηνοθεσία του Πίτερ Γουίαρ, με τον αξεπέραστο Ρόμπιν Γουίλιαμς στο ρόλο του καθηγητή Κίτινγκ, ο οποίος μέσα από μια διαφορετική πρόταση διδασκαλίας μυεί τους μαθητές σε αξίες της ζωής; Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Ασπιώτης, οι συνεργάτες του και οι ηθοποιοί της παράστασης μοιάζει να απάντησαν ομόφωνα, δίνοντας όλο τον εαυτό τους. Το αποτέλεσμα; Μια κλασικότροπη πρόταση, ίσως λίγο παλιομοδίτικη, αλλά με ενδιαφέρουσες προτάσεις σκηνοθετικά (Κωνσταντίνος Ασπιώτης), σκηνογραφικά (Αρετή Μουστάκα), ενδυματολογικά (Ηλένια Δουλαδήρη), μουσικά (Μαρίζα Ρίζου), κινησιολογικά (Φαίδρα Νταϊλόγλου), φωτιστικά (Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη) και δυνατό χαρτί τις ερμηνείες. Μια παράσταση που ρέει σχεδόν αβίαστα επί 120 λεπτά και κατορθώνει με σαφήνεια να χαρίσει "κάτι" από την ουσία αυτού του έργου που μιλά για τις καταπιεσμένες επιθυμίες και την αξία του ελεύθερου πνεύματος, για το κυνήγι των ονείρων, την αξία της ποίησης που δεν βρίσκεται μόνο στα βιβλία αλλά και στη ζωή, μέσα στις –διόλου ρομαντικές και αθώες– κοινωνίες των ανθρώπων.

Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών
Χρήστος Συμεωνίδης©

"Φιλική" στο ευρύ κοινό είναι η σκηνοθεσία του Κώστα Ασπιώτη, που έχει κάνει έναν πολύ εύστοχο καταμερισμό ρόλων. Ο Άκης Σακελλαρίου (Τζον Κίτινγκ) φέρνει μια φρεσκάδα μέσα στο γκρίζο περιβάλλον του σχολείου, εκπέμπει ευγένεια, γλύκα και χαρά, κι η ανάλαφρη σαν αεράκι ερμηνεία του συγκινεί. Στιβαρός ο Τάσος Χαλκιάς (διευθυντής Νόλαν), είχε τη βαρύτητα που πρέπει ως εκπρόσωπος του κατεστημένου και άτεγκτος υπερασπιστής της αυστηρότητας. Κάπως υπερβολικός ο Σπύρος Τσεκούρας (κύριος Πέρι) στο ρόλο ενός τραγικού πατέρα μαθητή, ο οποίος, στην πιο φορτισμένη συγκινησιακά σκηνή του έργου, παρότι καλός ηθοποιός, αδυνατεί να αποφύγει την υπερβολή εξαιτίας του κάπως διεκπεραιωτικού σκηνοθετικού χειρισμού. Η υποκριτική κατεύθυνση βρίσκεται στο μεταίχμιο ηθογραφίας και ρεαλισμού, ο οποίος στοχεύει σε μια το δυνατόν πειστικότερη αναπαράσταση του συναισθηματικού κόσμου και των παθών των ηρώων και κυρίως των νεαρών μαθητών που αποτελούν την άτυπη μυστική λέσχη λογοτεχνίας "Κύκλος των χαμένων ποιητών".

Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών
Χρήστος Συμεωνίδης©

Ένας κι ένας είναι οι νέοι ηθοποιοί που ερμηνεύουν την 8μελή μαθητική ομάδα και πετυχαίνουν το σπάνιο κατόρθωμα να αναδείξουν τη διαφορετικότητα των χαρακτήρων τους χωρίς να χάσουν τη μεταξύ τους συνεργασία. Οι Πάνος Ζυγούρος, Θοδωρής Θεοδωρακόπουλος, Νικόλας Παπαϊωάννου, Θησέας Παπαπαναγιώτου, Στέφανος Παπατρέχας, Σταύρος Τσουμάνης, Τάσος Τυρογαλάς, Αλέξανδρος Τωμαδάκης κομίζουν κάτι διαφορετικό ο καθένας, δένουν πάρα πολύ ωραία, παίζουν με πάθος, ακροβατούν με ακρίβεια ανάμεσα στο τραγικό και τη χαρά και χωρίς φωνητικά σκέρτσα πετυχαίνουν διαφορετικές εντάσεις. Τα δύο κορίτσια της παράστασης, η Ειρήνη Λαφαζάνη και η Λυδία Στέφου, κάνουν το καλύτερο στους μικρούς ρόλους που έχουν.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Ο αντικομφορμιστής καθηγητής φιλολογίας και υπέρμαχος της ελευθερίας, Τζον Κίτινγκ, φέρνει τα πάνω-κάτω στην αυστηρή ακαδημία αρρένων του Γουέλτον, αλλάζοντας για πάντα τη ζωή των μαθητών. Με το σύνθημα «Άδραξε τη μέρα!» θα αλλάξει σταδιακά τη ζωή τους και θα διαταράξει τις ισορροπίες στο σχολείο που υπακούει στο μότο "Παράδοση, Τιμή, Πειθαρχία, Τελειότητα". Θα μάθει στους μαθητές του να αγαπούν την ποίηση, την τέχνη, τη ζωή και να παλεύουν για τις επιλογές τους. Η σύγκρουση με το εκπαιδευτικό κατεστημένο, τη διεύθυνση του σχολείου, τους γονείς των μαθητών του θα είναι αναπόφευκτη. Η ίδια η έννοια της επανάστασης κυριαρχεί στο έργο, το οποίο μετατράπηκε σε μια ατμοσφαιρική παράσταση γεμάτη συγκίνηση και χιούμορ, η οποία περνάει απλόχερα στο κοινό την ουσία του, που συμπυκνώνεται στο κυνήγι των ονείρων και των καταπιεσμένων επιθυμιών μας, την αξία του ελεύθερου πνεύματος, την αξία της ποίησης και πρωτίστως της αυτοδιάθεσης. Αξίζει να τη δείτε μαζί με εφήβους.

Βρετάνια

Πανεπιστημίου 7

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.