Apiri

Η χαρά του να μοιράζεσαι την ελληνική νοστιμιά

Δεν είναι τυχαίο ότι η φήμη του έχει ήδη ταξιδέψει σε όλο το νησί, παρότι μετρά μόλις μερικούς μήνες ζωής. Η ζεστή φωλιά που ακούει στο όνομα «Apiri» –θειάφι στα κρητικά– και βρίσκεται πάνω σε έναν πλακόστρωτο δρόμο στην καρδιά του Ηρακλείου είναι το σημείο όπου το μεράκι, η αγνή πρώτη ύλη και η ελληνική γαστρονομική δημιουργία ανταμώνουν. Με αρκετά χρόνια παρουσίας σε μισελενάτες κουζίνες του εξωτερικού, ο Στέφανος Λαυρενίδης και η επίσης πεπειραμένη οινοχόος Κατερίνα Ζαχαράκη φρόντισαν και την παραμικρή λεπτομέρεια στο χώρο –από τα χειροποίητα πιάτα και τα τραπέζια οξιάς μέχρι την ξύλινη σκαλιστή μπάρα–, ενώ όλη η μαγεία αποκαλύπτεται μόλις σερβιριστεί το φαγητό: χορτόπιτα με φύλλο από χαρούπι ξεροψημένη στα κάρβουνα, μοσχαρίσια μάγουλα σοφρίτο παντρεμένα με πουρέ οφτής πατάτας και γύρος προβατίνας, που ύστερα από 12 ώρες ψησίματος ξαπλώνει πάνω σε σος γιαουρτιού και λιώνει στο στόμα, κλέβουν τις εντυπώσεις. Με τη λογική του σύγχρονου, ντελικάτου καφενείου, εδώ όλα τα πιάτα μπαίνουν στη μέση και αφήνουν χώρο για αλκοολούχες αναζητήσεις. Βρίσκουμε πολλές ετικέτες κρασιού από αμπελώνες όλης της χώρας καθώς κι εξαίσια αποστάγματα, τα οποία σερβίρονται μόνα τους ή γίνονται βασικό συστατικό σε κοκτέιλ που θα σας εκπλήξουν.

 


Tip: «Για να πετύχουμε την ιδιαίτερη γεύση στο λαβράκι, το καπνίζουμε πρώτα σε πευκοβελόνες για περίπου σαράντα λεπτά και ύστερα το ψήνουμε στη σχάρα. Η τελική ισορροπία ανάμεσα στις δύο παρασκευές είναι το κλειδί».

Ο χάρτης

Apiri

Ν. Ηρακλείου - Ηράκλειο

Καγιαμπή & Αγίων Δέκα 5

Τηλ. 2810342228

Facebook: https://www.facebook.com/Apiri_greek-eatery-1049116901941960/


Τα εστιατόρια