Λεβέντης

Κρητική κουζίνα με ιστορία

Με το που πιάσεις θέση στη μεγάλη βεράντα στον Άνω Στάλο Χανίων (κάντε κράτηση γιατί η δημοφιλία της ταβέρνας είναι μεγάλη), με την καταπράσινη θέα να σου ανοίγει την καρδιά και τους αδερφούς Παναγιώτη και Γιώργο Χατζημανωλάκη να επιβλέπουν τα πάντα, φροντίζοντας να σας καλωσορίσουν και να βεβαιωθούν ότι θα περάσετε καλά, ξέρεις ότι είσαι στο σωστό σημείο. Ό,τι βγάζουν οι κατσαρόλες και τα τηγάνια της μαμάς Ευτυχίας είναι εγγύηση, δικαιώνοντας το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας από το «α» για ακόμη μία φορά φέτος: ντολμαδάκια, γεμιστοί κολοκυθανθοί, χανιώτικο μπουρέκι, χορτοκαλίτσουνα με μυζήθρα αλλά και μπάμιες με αβγά ή «κουκιά λαγό», σαν στιφάδο. Τα αβγά με στάκα και το κουνέλι στα κάρβουνα, που το κόβεις και το ανακατεύεις με ψητή ντομάτα και αγουρέλαιο, επιβεβαιώνουν τη δωρική νοστιμιά της παραδοσιακής κρητικής κουζίνας, η οποία βασίζεται καταρχήν στις πολύ καλές πρώτες ύλες. Κι εδώ το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό, αφού ό,τι εποχικό μπαίνει στην κουζίνα προέρχεται από την Κρήτη, ενώ πολλές παρασκευές γίνονται από τους ίδιους (ξινόχοντρος, απάκι, ελιές, καπνιστά κρεατικά). Έχοντας πίσω της ιστορία είκοσι και πλέον χρόνων, η νέα γενιά εξερευνά τη μεγάλη γαστρονομική παράδοση της Κρήτης και την εκσυγχρονίζει, ενώ επεκτείνεται επιχειρηματικά καθώς έχει ανοίξει την ταβέρνα «Κοσμάς» στον Κάτω Σταλό.

 


Tip: «Η περίφημη κρητική στάκα δίνει ιδιαίτερη γεύση στα αβγά, αν τη μαγειρέψεις πρώτα για να βγάλει το βούτυρό της και την τηγανίσεις σε αυτό. Μια δοκιμή θα σας πείσει!»

Ο χάρτης

Λεβέντης

Ν. Χανίων - Άνω Σταλός

Τηλ. 28210/68155

Facebook: https://www.facebook.com/Leventis-Taverna-146464558754701/


Τα εστιατόρια