Kioski

Οι γεύσεις της παράκτιας Κρήτης διά χειρός Σταυρακάκη

Παραδοσιακά οι περιοχές στην ενδοχώρα της Κρήτης ανέπτυξαν πιο λιτή γαστρονομική φιλοσοφία, βασισμένη στα λίγα υλικά που πρόσφεραν οι ορεινές εκτάσεις και στις απλές παρασκευές, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στις πόλεις και στα χωριά δίπλα στη θάλασσα. Οι εμπορικές συναλλαγές, το ήπιο κλίμα και η αφθονία των υλικών δημιούργησαν τη γευστική πανσπερμία που χαρακτηρίζει τη μεσογειακή κουζίνα: σάλτσες, μυρωδικά και μπαχαρικά, όσπρια, θαλασσινά και φρούτα, μα πάνω απ’ όλα όρεξη για δημιουργία και νέα παντρέματα, επηρεασμένα από άλλους πολιτισμούς. Αυτή η κουζίνα της παράκτιας Κρήτης έχει την τιμητική της στο «Κιόσκι». Πλήρως ανακαινισμένος, ο χώρος του ιστορικού (από το 1979) καφενείου έχει μετατραπεί σε ένα γοητευτικό εστιατόριο, στο ψηλότερο σημείο του λιμανιού, που απλώνει τα τραπέζια του μέχρι τη θάλασσα, αφήνοντας το βλέμμα να πλανάται στον ορίζοντα, και φέρνει την αλμύρα στο πιάτο σου. Με τον Νικόλα Σταυρακάκη να υπογράφει το μενού, οι δελεαστικές επιλογές είναι πολλές: «αβοκαντάκος», πουρές αβοκάντο με μέλι, όπως κάνουν οι παλιοί στα Νότια Χανιά, σπιτικό τουρσί κρίταμο, δροσερότατο ταμπουλέ με φακή αντί για πλιγούρι και σκουμπρί που ημιπαστώνουν και καπνίζουν οι ίδιοι, παραδοσιακή πεντανόστιμη κρητική μπουγιαμπέσα βρασμένη σε θαλασσινό νερό και γαμοπίλαφο αχινού με στακοβούτυρο γαρίδας –signature πιάτο του σεφ τα τελευταία χρόνια–, ενώ το γεύμα κλείνει πάντα με κέρασμα μια φωλιά κανταϊφιού με παγωτό, που φτιάχνουν με μπανάνες από τα γειτονικά Μάλια, και μέλι.

 


Tip: «Στα ρηχά του Μπάλου φυτρώνουν φύκια. Αφού τα μαζέψετε και τα ξεπλύνετε στη θάλασσα, μια εξαιρετική πρόταση είναι να τα κάνετε τουρσί με ντόπιο ξίδι από σταφύλι. Μιλάμε για πραγματικό umami».

Ο χάρτης

Kioski

Ν. Ηρακλείου - Λιμένας Χερσονήσου

25ης Μαρτίου 2

Τηλ. 2897023556

Facebook: https://www.facebook.com/kioskifish/


Τα εστιατόρια