banner
banner
banner

UmamiPedia: Χυμοί


Ρόφημα ονομάζεται ό,τι ρουφιέται. Δηλαδή είναι υγρό και δεν χρησιμοποιείται κουτάλι για την κατανάλωσή του. Κάτω από τον όρο ρόφημα βρίσκονται οι χυμοί, τα αφεψήματα, ο καφές και η σοκολάτα.

Ο καφές και η σοκολάτα έχουν αποτελέσει αντικείμενα δημιουργικότητας των σεφ, με αποτέλεσμα, πέραν των απλών ροφημάτων καφέ-σοκολάτα, να έχουμε πολλές παραλλαγές (με κρέμα, ποτά, μπαχαρικά).

Χυμός Τo υγρό των φρούτων ή λαχανικών που εξάγεται είτε μηχανικά (ορισμένα φρούτα όπως τα εσπεριδοειδή) ή με την απλή πίεση των χεριών, χωρίς την εξάσκηση θερμοκρασίας ή άλλων διαλυτικών μέσων. Ο χυμός μπορεί να φιλτραριστεί για να καθαριστεί από τις ίνες που περιέχει με σίτα ή ειδικό φίλτρο. Δεν πρέπει να συνδέεται με τον όρο «νέκταρ» που κυκλοφορεί στο εμπόριο και δηλώνει ποσόστωση περιεκτικότητας χυμού 25%-50%. Οι χυμοί διακρίνονται σε φρέσκους ή βιομηχανοποιημένους. Από τα μαλακά και μέτρια σε σκληρότητα φρούτα, ο χυμός λαμβάνεται από στύφτη ή πρέσα φρούτων. Στα λαχανικά, ο χυμός λαμβάνεται από το μπλέντερ, αφού είναι πιο παχύρρευστος. Σερβίρεται αραιωμένος ή στραγγίζεται σε σουρωτήρι. Στην αγορά φυσικός χυμός νοείται εκείνος που παράγεται με το στύψιμο ενός φρούτου χωρίς να μεσολαβήσει συμπύκνωση και ανασύστασή του στη φυσική του κατάσταση με την προσθήκη νερού. Οι βιομηχανοποιημένοι χυμοί κυκλοφορούν σε φιάλες, κονσέρβες, τετραπάκ ή πλαστικά μπουκάλια. Είναι συνήθως παστεριωμένοι, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις περιέχουν ζάχαρη ή φρουκτόζη. Οι βρασμένοι χυμοί ονομάζονται σιρόπια και χρησιμοποιούνται για την ανάμειξή τους με ποτά, καφέδες και άλλες γλυκές γεύσεις.

Αφέψημα Τα αφεψήματα είναι ευφραντικά ροφήματα, τα οποία καταναλώνονται τόσο ζεστά όσο και κρύα. Παρασκευάζονται με το βρασμό βοτάνων, αρωματικών χόρτων (φύλλα, ρίζα, λουλούδια ξερά ή φρέσκα) και μπορεί να αποτελούνται από ένα ή πολλά βότανα ή αρωματικά χόρτα ή λουλούδια. Η σωστή αναλογία για την παρασκευή τους απαιτεί 30 γρ. ξηρών ή 60 γρ. φρέσκων βοτάνων σε 750 ml κρύο νερό. Μετά το βράσιμο σουρώνεται και ορισμένες φορές προστίθεται κάποια γλυκαντική ουσία (ζάχαρη, μέλι) και μερικές φορές φρεσκοστυμμένο λεμόνι. Στην Ελλάδα πιο διαδεδομένα αφεψήματα είναι το χαμομήλι, το τσάι του βουνού, η μέντα, ο δυόσμος, το τίλιο, το φασκόμηλο και το φλαμούρι. Λ. Κ.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ