banner
banner
banner

UmamiPedia: Ορεκτικά


Τα ορεκτικά μικρές ποσότητες φαγητού που προσφέρονται πριν από το κυρίως φαγητό, για να ανοίγουν την όρεξη. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, κρύα και ζεστά και είναι αναπόσπαστο μέρος του μενού. Τα ορεκτικά αποτελούν μικρές μπουκιές, για 1-2 δαγκωνιές. Πρέπει να είναι ελαφρά και ντελικάτα, ξεχωριστής υφής και γεύσης και αρκετά ελκυστικά, αφού προετοιμάζουν το στομάχι για όσα έπονται. Τα κρύα σερβίρονται πριν από τη σούπα αν υπάρχει αυτό το πιάτο και τα ζεστά μετά.

Κρύα ορεκτικά
Μπορεί να είναι καναπέ (φετάκια ψωμιού φρυγανισμένο ή όχι, κομμένα σε διάμετρο ή πλευρά 2,5 εκ., όπου πάνω τους τοποθετούμε μια αλοιφή, π.χ. κρέμα τυριού, γαρίδες κλπ.). Από τον ελληνικό γαύρο μαρινάτο, το σκανδιναβικό gravlax και το ρωσικό χαβιάρι ή άλλα αυγά ψαριών, έως το ιαπωνικό sashimi, υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε όσα μπορούν να σερβιριστούν. Τα οστρακοειδή, που σερβίρονται φρέσκα ή ποσαρισμένα σε διαυγή ζωμό ψαριού, τα λαχανικά, φρέσκα ή μαγειρεμένα, και ακόμα τα φρούτα, που αποτελούν ουσιαστικά μια ειδική κατηγορία, μια και τα φρούτα συνδυάζονται με λαχανικά ώστε να δώσουν πιο περίτεχνα εδέσματα, όπως αβοκάντο με μανιτάρια ή γαρίδες.

Ζεστά ορεκτικά
Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται τα σουφλέ, τα τηγανητά (λαχανικά, μικρά κομμάτια από κρέας και ψάρι, μανιτάρια) αλευρωμένα ή τυλιγμένα σε χυλό –από τα πιο διάσημα τηγανητά ορεκτικά είναι η γιαπωνέζικη τεμπούρα. Ένα άλλο τηγανητό ζεστό ορεκτικό είναι οι κροκέτες που αποτελούνται από διάφορα υλικά (κρέας, ψάρια, πατάτες, τυρί, λαχανικά) και πανάρονται σε ένα μείγμα αυγού, αλευριού και φρυγανιάς, πριν τηγανιστούν σε φριτούρα.
Λ.Κ.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ