banner
banner
banner

UmamiPedia: Καλοκαίρι


Δύο είναι οι παράγοντες που καθορίζουν τις γαστρονομικές επιλογές του καλοκαιριού: η ζέστη και η μεγάλη ποικιλία των φρέσκων φρούτων και λαχανικών που ευδοκιμούν αυτήν την εποχή. Η ζέστη απαιτεί ελαφρά φαγητά όπως τα λαδερά –που τρώγονται χλιαρά– και σαλάτες, που περιλαμβάνουν λαχανικά με πολύ νερό, όπως η ντομάτα, το αγγούρι, η μπάμια, η μελιτζάνα, η πιπεριά και τα κολοκυθάκια.

Τα περίφημα μεζεδάκια που συνοδεύουν το ούζο και το τσίπουρο και είναι συνήθως αρκετά αλμυρά αποτελούν μετά λόγου καλοκαιρινό φετίχ, αφού το αλάτι βοηθάει στην αντιμετώπιση της αφυδάτωσης που προκαλεί η ζέστη. Τα ψάρια είναι από τα πλέον αγαπημένα αλλά και από τα πιο κατάλληλα για το καλοκαίρι φαγητά, καθώς είναι πολύ πιο ελαφρά από το κρέας, ενώ τα οστρακόδερμα (καραβίδες, γαρίδες, αστακός) δεν περιέχουν λίπος που αντιτίθεται στις απαιτήσεις της εποχής.

Τα φρούτα πάλι, που κατεξοχήν περιέχουν μεγάλη ποσότητα νερού, είναι εμβληματικές καλοκαιρινές γεύσεις, πρωτίστως ωμά αλλά και ως βασικό υλικό στα μοναδικά ελληνικά γλυκά του κουταλιού. Τέλος, τα παγωτά αλλά και οι γρανίτες και τα σορμπέ ταυτίζονται με το καλοκαίρι, αν και εδώ και κάποια χρόνια στην Ελλάδα, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις ΗΠΑ, έχει αυξηθεί η κατανάλωσή τους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής (για τα εποχικά ψάρια, ανατρέξτε στο λήμμα Ψάρια της Θάλασσας)
Ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, φασολάκια, πιπεριές, αγγούρια, μαρούλια, αρμυρίκια, βλίτα, μπάμιες, αρακάς, γλιστρίδα, κεράσια, ροδάκινα, βερίκοκα, βύσσινα, μούσμουλα, πεπόνι, καρπούζι, σταφύλια, σύκα, νεκταρίνια.

A.TZ.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ