banner
banner
banner

UmamiPedia: Γλυκά Σιροπιαστά / Του ταψιού


Γλυκά με ζύμη από αλεύρι (σιταριού ή ξηρών καρπών) ή από σιμιγδάλι που ψήνονται στο φούρνο και στη συνέχεια περιχύνονται με σιρόπι ζάχαρης ή μελιού. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν η καρυδόπιτα, η γιαουρτόπιτα, το σάμαλι, ο χαλβάς της Ρήνας, το ραβανί, το ραβανί με ινδική καρύδα και η Κοπεγχάγη.

Ως γλυκά ταψιού αναφέρονται και τα γλυκά με φύλλο και ξηρούς καρπούς, που περιχύνονται μετά το ψήσιμο τους στο φούρνο με σιρόπι από ζάχαρη, λεμόνι και νερό. Γλυκά ταψιού είναι ο μπακλαβάς, το κανταΐφι, το γαλακτομπούρεκο, τα μπακλαβαδάκια και τα κανταϊφάκια Βηρυτού (με φύλλο ματσόλας, περιέχει εκτός από αλεύρι και νισεστέ), το κουνέφε (κανταΐφι γεμιστό με κρέμα λευκού τυριού) και το εκμέκ κανταΐφι, που εκτός από σιρόπι έχει από πάνω μια στρώση κρέμας ζαχαροπλαστικής και χτυπημένη σαντιγί. Κάποια από τα γλυκά αυτά, όπως το γαλακτομπούρεκο, μπορούν αντί να ψηθούν στο φούρνο, να τηγανιστούν ως ατομικές μερίδες και στο τηγάνι.

Εντούτοις όσα από τα γλυκά με φύλλο, ψήνονται στο φούρνο, όπως η γαλατόπιτα ή η κολοκυθόπιτα με την κίτρινη κολοκύθα, αλλά δεν σιροπιάζονται επειδή η γέμισή τους τα κρατά αρκετά υγρά και απλά πασπαλίζονται με ζάχαρη-άχνη και κανέλα, κατατάσσονται στις γλυκές πίτες. Θ.Τσ.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ