banner
banner
banner

UmamiPedia: Cocktails της Μόδας


Αν θέλαμε να βάλουμε τις σύγχρονες τάσεις στο χώρο του κοκτέιλ μέσα σε λίγες λέξεις, αυτές θα ήταν η χρήση φρέσκων χυμών και εποχικών υλικών (μυρωδικών μπαχαρικών), τα μαγειρικά κοκτέιλ η επαναφορά των classics με διαφορετική «απόδοση» και οι νέες γεύσεις σε πρώτες ύλες.

Οι σύγχρονοι bartenders προσαρμόζουν τα κοκτέιλ τους στις εποχές και τα προϊόντα τους. Για παράδειγμα, τον Μάιο η καϊπιρίνια γίνεται καϊπιρίνια κεράσι, και το Daquiri με φράουλα, ενώ το φθινόπωρο παίζουμε περισσότερο με εποχικά εσπεριδοειδή, μήλα κλπ. Ταυτόχρονα κάθε mixologist που σέβεται τον εαυτό του, στον πάγκο του έχει φρέσκο δυόσμο, βασιλικό, μέντα, φρέσκια ρίζα τζίντζερ, κόλιανδρο και άλλα μυρωδικά και μπαχαρικά που τα χρησιμοποιεί στην παρασκευή των ποτών, αντί άνευρων σιροπιών. Ενώ οι χυμοί γίνονται φυσικοί και έτσι τα κοκτέιλ αποκτούν άλλη φρεσκάδα. Παράλληλα μαρμελάδες, τσάτνεϊ και άλλα «επεξεργασμένα» υλικά κάνουν πλέον τα κοκτέιλ να φαντάζουν περισσότερο με ευφάνταστα πιάτα παρά ποτά του ποδαριού. Είναι εντυπωσιακός ο πλούτος των επεξεργασμένων πρώτων υλών (αλλά και μαγειρικών τεχνικών – τσιγάρισμα κλπ.) που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους.

Στην Ελλάδα, όπως και την Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε τεράστια άνθηση των premium ποτών ως βάσεις τα κοκτέιλ. Μια premium βότκα, τεκίλα, malt, ρούμι, δίνουν διαφορετικό χαρακτήρα ακόμη και στα κλασικά κοκτέιλ. Πιο μεστό, πιο φινετσάτο, πιο αρωματικό. Ταυτόχρονα η χρήση φρέσκων χυμών και αρωματικών αναβαθμίζει πολλές φορές τη γεύση. Τέλος ξεφεύγοντας από τα κλασικά, κακής ποιότητας διεκπεραιωτικά, συμπληρωματικά ποτά (σιρόπια, τόνικ κλπ.) παρατηρούμε αφίξεις νέων εξαιρετικών προϊόντων που δίνουν άλλη υπόταση στο κοκτέιλ: από προϊόντα όπως το Fever tree σαν τόνικ, αλλά και εξαιρετικών σιροπιών από ρόδι, elderflower κλπ., που έχουν πιο αρωματικό και φίνο χαρακτήρα. Επιπλέον πολλοί Mixolosts φτιάχνουν δικά τους infusions και εισάγουν προϊόντα που χρησιμοποιούν θεωρώντας ότι με τη χρήση τους αναβαθμίζουν τη δουλειά τους, όπως το σιρόπι αγαύης κλπ.

Μια διεθνώς ανερχόμενη τάση
Όταν ο bartender καλείται να σερβίρει ποτά σε άτομα που προσέχουν την υγεία και τη σιλουέτα τους, οι τάσεις αλλάζουν ραγδαία. Στην εποχή της απαγόρευσης του τσιγάρου, των τσιπς με χαμηλά λιπαρά και της μπίρας χαμηλής σε θερμίδες δεν μας κάνει εντύπωση ότι και η τελευταία κολασμένη απόλαυση, το κοκτέιλ, προσπαθεί να «ατονήσει» τις αμαρτίες του. Τα γεμάτα ζάχαρη Cosmopolitan και Mohito για κάποιους θεωρούνται ξεπερασμένα όσο οι επαναλήψεις του «Sex and the City». Έτσι και οι mixologists στα trendy bar, κλαμπ και εστιατόρια της Νέας Υόρκης, πάντα έτοιμοι για καινούρια πράγματα, ξεκίνησαν να φτιάχνουν παρασκευάσματα από βιολογικά φρούτα και πουρέ από λαχανικά. Το concept του υγιεινού κοκτέιλ απέκτησε περισσότερο νόημα, όταν ερευνητές στο Ινστιτούτο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών μετά από έρευνα ανακοίνωσαν ότι η προσθήκη αλκοόλ σε φράουλες και βατόμουρα αυξάνει την αντιοξειδωτική τους δράση. Έτσι, αν και κάποιοι ισχυρίζονται ότι το να προσπαθείς να βρεις θετικά σε αλκοολούχο ποτό είναι σαν να παραγγέλνεις Κόκα-Κόλα διαίτης με ένα τεράστιο burger, οι διατροφολόγοι δεν βρίσκουν την ιδέα κακή. Γιατί αντί για ένα ανούσιο σιρόπι σε ένα ποτό, να μην προσθέσεις πουρέ από φράουλα, για παράδειγμα, που θα δώσει τη γεύση αλλά και κάποιες βιταμίνες μαζί; Όπως και να έχει, μάλλον θα περάσει λίγος καιρός μέχρι να χρειαστεί στην Ελλάδα να αποφασίσουμε αν θα πάρουμε μια καϊπιρίνια ενισχυμένη με αντιοξειδωτικά!

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ