banner
banner
banner

UmamiPedia: Γαλακτοκομικά


Γαλακτοκομικά είναι γενικά το γάλα και τα προϊόντα που προέρχονται από την επεξεργασία του. Μπορεί να διατηρούν όλα τους λιπαρά ή μπορεί να έχουν αφαιρεθεί όλα ή τμήμα των λιπαρών τους: αποβουτυρωμένα, ημι-αποβουτυρωμένα. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τα οποία έχει αφαιρεθεί το σύνολο ή μέρος των λιπαρών διατίθενται στην αγορά ως «light». Eκτός από τα τυριά, το γιαούρτι και το βούτυρο, που θα τα βρείτε αναλυτικά ως ξεχωριστές κατηγορίες, ορισμένα άλλα γνωστά γαλακτοκομικά είναι η κρέμα γάλακτος, το κεφίρ και το ξινόγαλο.

Κρέμα γάλακτος Η κρέμα γάλακτος φτιάχνεται από το βούτυρο του γάλακτος, το οποίο αφαιρείται από την επιφάνεια του γάλακτος πριν την ομογενοποίηση. Στη χώρα μας η κρέμα γάλακτος διατίθεται σε δύο τύπους: πλήρης (35% λιπαρά) και Light (15% λιπαρά).

Κεφίρ Το κεφίρ είναι ένα παραδοσιακό προβιοτικό γαλακτοκομικό προϊόν. Παράγεται από οποιονδήποτε τύπο γάλακτος στο οποίο έχουν προστεθεί καλλιεργημένοι, νωποί σπόροι κεφίρ. Οι κόκκοι του κεφίρ αποτελούνται από μια μάζα οξυγαλακτικών βακτηριδίων φιλικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και ενός μοναδικού υδατοδιαλυτού πολυσακχαρίτη που ονομάζεται kefiran. Μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε έτοιμο από καταστήματα υγιεινής διατροφής, είτε να προμηθευτείτε τους σπόρους και να το φτιάξετε μόνοι σας.

Ξινόγαλο είναι το υγρό που μένει αφού εξαχθεί το βούτυρο από την κρέμα του γάλακτος. Η ξινή του γεύση και η πηχτή του υφή, οφείλεται σε καλλιέργεια γαλακτοβακίλων που προστίθεται στο υγρό. .

Αϊράνι Το αϊράνι ή αριάνι είναι γιαούρτι αραιωμένο με νερό, σουρωμένο και ελαφρά αλατισμένο. Τ. Οικ.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ