banner
banner
banner

UmamiPedia: Μπράντυ Λοιπά


Είναι η κατηγορία οινοπνευματωδών ποτών υψηλού αλκοολικού βαθμού που προέρχεται από την απόσταξη οίνου. Η λέξη «brandy» περιλαμβάνει αποστάγματα οίνου, που αποτελούν σημαντικό μέρος της παραγωγής οινοπνευματωδών ποτών πολλών χωρών. Πράγματι, σε κάθε σχεδόν χώρα που έχει παράδοση στην αμπελουργία και την οινοποιία, υπάρχει απαραιτήτως και παραγωγή brandy. Στη μεγάλη αυτή κατηγορία περιλαμβάνονται και το Cognac και το Armagnac, κορυφαίοι εκπρόσωποι της γαλλικής αποσταγματοποιίας, και διάσημοι εκτός της χώρας παραγωγής τους.

Ανεξαρτήτως της ποιότητάς τους, τα brandies που υπάρχουν στη σκιά του Cognac και του Armagnac δυσκολεύονται να κάνουν γνωστή την παρουσία τους εκτός των ορίων της περιοχής ή της χώρας παραγωγής τους. Το βάρος, η φήμη και η παράδοση των δύο γαλλικών αποσταγμάτων είναι τέτοια που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Φημισμένο υπήρξε το brandy της Αρμενίας που παράγεται κοντά στην περιοχή του όρους Αραράτ, εξαιτίας του Sir Winston Churchill που το θαύμαζε και το απολάμβανε συχνά. Πολύ ενδιαφέροντες είναι και οι δύο τύποι ισπανικών brandies που υπάρχουν στην αγορά, το brandy της οινοποιητικής περιοχής Ονομασίας Προελεύσης «Penedes» στην Καταλονία και το Brandy de Jerez που βγαίνει στην περιφέρεια της ομώνυμης πόλης της ισπανικής Ανδαλουσίας. Επειδή στην περιοχή του Jerez παράγεται –με τον ιδιαίτερο τρόπο του– ο τύπος κρασιού sherry, το ομώνυμο brandy ακολουθεί τις ιδιαιτερότητες αυτές και στη δική του διαδικασία παραγωγής: παλαιώνει σε μεγάλα βαρέλια από αμερικανική δρυ, στα οποία έχει παλαιώσει το sherry, ενώ η παλαίωση γίνεται με το σύστημα criadera και solera. Οι ιδιαιτερότητες αυτές δίνουν στο τελικό απόσταγμα πολύ ιδιαίτερο άρωμα και γεύση αλλά και ένα στιλ που δεν βρίσκεται πουθενά αλλού. Το Brandy de Jerez «περιφρουρεί» την ιδιαιτερότητά του, χάρη στην αναγνώριση του ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Πολύ καλής ποιότητας brandy, με εξαιρετικά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, παράγεται και στη Νότια Αφρική. Τέλος, παρά τη μακρά παράδοσή της στην παραγωγή brandy (από τον 16ο αι.), η Ιταλία δεν προσφέρει παρά αποστάγματα ελαφριά, με υπολειμματικά σάκχαρα και πολύ μικρής παλαίωσης.

Τα καλύτερα από αυτά τα brandies (κυρίως τα αρμενικά και τα ισπανικά) σερβίρονται στο τέλος του γεύματος και ακολουθούν όλο το τυπικό για την απόλαυση των σοβαρών digestifs.

Δυστυχώς, εκτός από μία ή δύο –κυριολεκτικά– εξαιρέσεις (σημαντικότερη το «Απόσταγμα Οίνου Παλαιωθέν» του Παρπαρούση, από την Πάτρα), τα πολύ ενδιαφέροντα ελληνικά brandies, που κάποτε έκαναν έντονη την παρουσία τους στην αγορά, βρίσκονται σε διαδικασία εξαφάνισης. Α.Σ.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ