banner
banner
banner

UmamiPedia: Ήπειρος


Από τους 4 νομούς της Ηπείρου μόνο ο ένας (Νομός Ιωαννίνων) παρουσιάζει αμπελοοινικό ενδιαφέρον. Ακόμα όμως και σε αυτό το νομό η συγκεκριμένη δραστηριότητα συγκεντρώνεται σε δύο σημεία. Στη Ζίτσα (Β. Δυτικά των Ιωαννίνων) και στο Μέτσοβο (Ανατολικά).

Το μεν πρώτο (Ζίτσα) είναι μία παραδοσιακή αμπελουργική ζώνη με κυρίαρχη τη λευκή ποικιλία Ντεμπίνα, η οποία δίνει δικαίωμα στην παραγωγή ενός λευκού οίνου με Ονομασία Προέλευσης. Σε μικρότερες ποσότητες καλλιεργούνται και οι ερυθρές ποικιλίες Μπεκιάρι και Βλάχικο. Χαρακτηριστικό στοιχείο της εν λόγω ζώνης είναι και η παράδοση στην παραγωγή, κυρίως λευκών, αφρώδων και ημιαφρώδων οίνων. Σε ότι έχει σχέση με το Μέτσοβο ανεξάρτητα από την όποια παράδοση (αυτή υπάρχει άλλωστε στα περισσότερα σημεία της χώρας) ο αμπελώνας είναι συγχρόνως και δημιούργημα ενός αξιόλογου ανθρώπου των γραμμάτων και της πολιτικής. Ο αμπελώνας του Μετσόβου δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60, από τον Ευάγγελο Αβέρωφ ελέγχεται κατά κύριο λόγο από την οικογένεια και ποικιλιακά συγγενεύει περισσότερο με τη Γαλλία και λιγότερο με την υπόλοιπη Ήπειρο. Εκτός, από την προαναφερθείσα Ονομασία Προέλευσης ο νομός Ιωαννίνων (και γενικότερα η Ήπειρος) έχει δικαίωμα στην παραγωγή τριών οίνων με την ένδειξη Τοπικός Οίνος.

Ο.Π.Α.Π. Ζίτσα Λευκός
Οίνος λευκός ήσυχος (χωρίς CO2) που σε επίπεδο γλυκύτητας είναι ξηρός. Σε ποικιλιακό επίπεδο προέρχεται από Ντεμπίνα.

Ο.Π.Α.Π. Ζίτσα
Οίνος λευκός αφρώδης (με παρουσία CO2) που σε επίπεδο γλυκύτητας μπορεί να είναι ξηρός ή ημίγλυκος. Σε ποικιλιακό επίπεδο προέρχεται από Ντεμπίνα.

Ηπειρωτικός Τοπικός Οίνος
Τοπικός Οίνος Ιωαννίνων
Μετσοβίτικος Τοπικός Οίνος



Δ.Κ.
UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ