banner
banner
banner

UmamiPedia: Λικέρ


Είναι οινοπνευματώδη ποτά με σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, αλλά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα. Τα λικέρ περιέχουν σχεδόν πάντοτε και άλλα πρόσθετα στοιχεία γεύσης όπως βότανα, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Οι ιστορικές τους ρίζες βρίσκονται στα φαρμακευτικά και θεραπευτικά ποτά και στα ελιξίρια που έφτιαχναν οι μοναχοί τον Μεσαίωνα και τα οποία αργότερα, όταν διαπιστώθηκε ότι είχαν ωραία γεύση, άρχισαν να χρησιμοποιούνται και ως συντελεστές απόλαυσης. Λέγεται, όμως, ότι στην Ιταλία υπήρχαν λικέρ ήδη από τον 13ο αιώνα. Παρ’ όλο που στη σύνθεση τους περιέχουν κάποιο ποσοστό αποστάγματος, τα λικέρ διακρίνονται από τα spirits και τα eaux de vie κατά το ότι περιέχουν ζάχαρη, ενώ τα spirits και τα eaux de vie καθόλου.

Στην παρασκευή των λικέρ χρησιμοποιείται καθαρό οινόπνευμα ή κάποιο οινοπνευματώδες ποτό. Το οινόπνευμα, το ποτό ή το μείγμα των δύο αρωματίζεται με ένα μυστικό για τον κάθε ποτοποιό συνδυασμό βοτάνων. Τα αρωματικά συστατικά εκχυλίζονται στην αλκοολούχο βάση και το προϊόν της εκχύλισης αποστάζεται σε χάλκινους άμβυκες. Συνήθως το εκχύλισμα αποστάζεται δύο φορές και καθώς ακολουθείται κλασματική απόσταξη, από το απόσταγμα κρατούν μόνο την «καρδιά». Στο προϊόν της απόσταξης προστίθενται αραιωμένες σε νερό οι γλυκαντικές ουσίες, διορθώνεται –αν χρειάζεται– ο αλκοολικός βαθμός και το τελικό προϊόν (το λικέρ) αφήνεται να σταθεροποιηθεί πριν την εμφιάλωση και τη διάθεση στο εμπόριο.

Τα λικέρ, πολύ περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο, είναι μια τεράστια οικογένεια ποτών με πολλές κατηγορίες και είδη. Η τακτοποίηση και κατάταξή τους σε κατηγορίες και είδη ακολουθεί είτε το κύριο χρησιμοποιούμενο υλικό είτε την πυκνότητα της γεύσης είτε το κύριο αρωματικό υλικό. Το πλήθος των λικέρ συνεπώς που κυκλοφορούν στην αγορά είναι πάρα πολύ μεγάλο, ανάλογο της ανθρώπινης εφευρετικότητας.

Γενικώς, τα λικέρ αποτελούν μέλος της πολύ μεγάλης οικογένειας των digestifs, γι’ αυτό και σχεδόν πάντα σερβίρονται –χωρίς πολύ αυστηρό κώδικα απόλαυσης και αυστηρό τελετουργικό– μετά από το δείπνο. Πίνονται σκέτα ή με πάγο και μερικές φορές συνοδεύουν τον καφέ, ή τα απολαμβάνουμε με ένα γλυκό. Α.Σ.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ