banner
banner
banner

UmamiPedia: Δωδεκάνησα


Παρά το γεγονός ότι κάποια αμπέλια υπάρχουν σε όλα τα νησιά του συμπλέγματος μόνο η Ρόδος και τα τελευταία χρόνια η Κως είναι παρούσες στο αμπελοοινικό προσκήνιο. Η Ρόδος έχει τη μερίδα του λέοντος με 11.000 στρέμματα και τη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα. Αυτό οφείλεται σε δύο κυρίως λόγους. Κατ’ αρχήν στην ύπαρξη μιας μονάδας που ουσιαστικά είναι κατάλοιπο των οργανωμένων δομών που άφησε η Ιταλική κατοχή και επεξεργάζεται πάνω από το 90% της παραγωγής του νησιού. Κατά δεύτερον στο γεγονός ότι τα αφρώδη κρασιά της εν λόγω μονάδας υπήρξαν ονομαστά (εξακολουθούν εν μέρει να είναι) και κράτησαν ζωντανό το όνομα της Ρόδου. Ένα τρίτο καθόλου αμελητέο στοιχείο είναι και η μεγάλη λόγω τουρισμού κατανάλωση που κρατάει ζωντανό τον τοπικό αμπελώνα. Οι αμπελώνες του νησιού είναι σε ένα ποσοστό πεδινοί και σε ένα άλλο ημιορεινοί στις πλαγιές του όρους Ατάβυρος. Ποικιλιακά κυριαρχούν το λευκό Αθήρι (καλύτερο αυτό των ορεινών αμπελώνων) και η Μανδηλαριά με το τοπικό όνομα Αμοργιανό. Καλλιεργούνται επίσης μικρές ποσότητες από μία ποικιλία Μοσχάτου. Το Μοσχάτο Trani μάλλον εισήχθη από τους Ιταλούς και προέρχεται από την ομώνυμη περιοχή κοντά στο Μπάρι. Η Ρόδος έχει δικαίωμα στην παραγωγή δύο κρασιών που έχουν δικαίωμα σε Ονομασία Προέλευσης.

Ο.Π.Α.Π. Ρόδος
Οίνος λευκός ή ερυθρός ήσυχος (χωρίς CO2) που σε επίπεδο γλυκύτητας μπορεί να είναι μόνο ξηρός. Σε ποικιλιακό επίπεδο ο μεν λευκός προέρχεται από Αθήρι , ο δε ερυθρός από Μανδηλαριά.

Ο.Π.Ε. Ρόδος
Οίνος λευκός ήσυχος (χωρίς CO2) που σε επίπεδο γλυκύτητας μπορεί να είναι μόνο γλυκός. Σε ποικιλιακό επίπεδο προέρχεται από Μοσχάτο Trans και Μοσχάτο Λευκό.



Αν και η Κως όπως άλλωστε και ολόκληρη η Ελλάδα είχε κάποτε αμπελουργική παράδοση η παρουσία της μέχρι πρότινος ήταν ανύπαρκτη. Τα τελευταία χρόνια ορισμένοι τοπικοί επιχειρηματίες προχώρησαν σε ανασυστάσεις αμπελώνων και ήδη κυκλοφορούν ορισμένα κρασιά που δίνουν την εντύπωση ότι μπορεί να υπάρχει μέλλον. Οι λίγοι αμπελώνες βρίσκονται στην περιοχή του όρους Δίκαιο. Σε ποικιλιακό επίπεδο «σώζεται» το Αθήρι ενώ κατά τα άλλα επικρατούν κυρίως οι ξένες ποικιλίες και το Ασύρτικο που αντιστοιχούν σε πρόσφατες φυτεύσεις. Η Κως έχει δικαίωμα στην παραγωγή ενός κρασιού με την ένδειξη Τοπικός Οίνος.


Τοπικός Οίνος Κω



Τα Δωδεκάνησα έχουν επιπλέον δικαίωμα στην παραγωγή Αιγαιοπελαγίτικου Τοπικού Οίνου και ενός Τοπικού Οίνου που καλύπτει το σύμπλεγμα των νησιών.


Αιγαιοπελαγίτικος Τοπικός Οίνος

Τοπικός Οίνος Δωδεκανήσου



Δ.Κ.
UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ