banner
banner
banner

UmamiPedia: Τσάι / αφεψήματα


Το τεϊόδενδρο, Camellia Sansis, καλλιεργείται μεταξύ Ινδίας και Κίνας. Υπάρχουν τρεις κύριες ποικιλίες: το Κινέζικο, το Άσαμ και το Καμπόλια καθώς και αρκετές ποικιλίες που προέρχονται από τη διασταύρωσή τους. Ως ρόφημα πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον κινέζο αυτοκράτορα Κιν (220-210 π.Χ.). Στην Ευρώπη το τσάι εισήχθη το 1610 από τους Ολλανδούς. Το 1650 το τσάι έφθασε στην Αμερική.

H επεξεργασία των φύλλων είναι αυτή που μας δίνει είτε το πράσινο είτε το μαύρο τσάι και όχι το φυτό από το οποίο έχουν συλλεχτεί τα φύλλα του. Όταν τα φύλλα του τσαγιού ζυμωθούν για πολύ καιρό έχουμε το μαύρο τσάι, ενώ, το πράσινο τσάι, που καταναλώνεται κυρίως στην Ασία, χαρακτηρίζεται από τη γρήγορη διακοπή της ζύμωσης των φύλλων.

Ακόμα και τα πιο διάσημα τσάγια είναι μίγματα δύο ή περισσοτέρων ποικιλιών. Συχνά, για πρόσθετη γεύση, τα τσάγια αρωματίζονται με φλούδα λεμονιού, άνθη και μπαχαρικά. Διατηρείται για ένα χρόνο περίπου σε αεροστεγές κουτί μακριά από το φως και την υγρασία που μπορεί να προκαλέσει οξείδωση ή μύκητες. Διάσημα τσάγια: Κεϊλάνης: Μαύρο τσάι με γλυκιά έντονη γεύση. Darjeeling: Ινδικό μαύρο τσάι. Η γεύση του θυμίσει σταφύλι μοσχάτο. Σερβίρεται συνήθως σκέτο με λεμόνι. Earl Grey: Μίγμα ινδικών και κινεζικών μαύρων τσαγιών αρωματισμένο με έλαια εσπεριδοειδών. Στο άρωμά του ανακαλύπτουμε την αίσθηση του καβουρδισμένου ενώ έχει ήπια γλυκιά γεύση. Είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές τσάι στον κόσμο μετά το τσάι Κεϊλάνης. Πράσινο γιαπωνέζικο τσάι: Τσάι με ντελικάτη πικρή γεύση. Τσάι γιασεμί: Κινεζικό τσάι oolong αρωματισμένο με άνθη γιασεμιού. Java: Μαύρο τσάι με ελαφρά πικρή γεύση που συνήθως χρησιμοποιείται σε μίγματα. Moyune Gunpowder: Πράσινο τσάι από την Κίνα με φρουτώδη γεύση. Rose pouching: Τσάι τσάι oolong από την Ταϊβάν αρωματισμένο με ροδοπέταλα. Ρωσικό: Μαύρο τσάι από τα βουνά του Καυκάσου της Ρωσίας με γήινη γεύση.

Για να φτιάξουμε ένα φλιτζάνι τσάι: Βάζουμε πάντοτε κρύο νερό να βράσει. Προθερμαίνουμε την τσαγιέρα γεμίζοντάς τη με καυτό νερό. Καθώς βράζει το νερό, αδειάζουμε το καυτό νερό από την τσαγιέρα και προσθέτουμε 1 κουταλάκι τσάι για κάθε άτομο. Ρίχνουμε το βραστό νερό στην τσαγιέρα. Αφήνουμε το τσάι να «σταθεί» για 3-5 λεπτά. Σερβίρουμε προσεκτικά για να μην πέσουν φυλλαράκια μέσα στα φλιτζάνια.

Το ελληνικό τσάι του βουνού φυτρώνει στις κορυφές των πιο ψηλών βουνών και έχει πολύ δυνατό άρωμα. Για να το φτιάξουμε, ρίχνουμε ένα ματσάκι τσάι σε κρύο νερό, βράζουμε για 5 λεπτά και σερβίρουμε με μέλι (ή ζάχαρη).Το τσάι του βουνού έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Διατροφική αξία: Ένα φλιτζάνι τσάι έχει δύο θερμίδες, περιέχει αντιοξειδωτικά και ποσότητα τεΐνης (καφεΐνη), ενώ, χωρίς ζάχαρη και χωρίς γάλα, μας δίνει αρκετό κάλιο και καθόλου αλάτι. Η προσθήκη γάλακτος, λεμονιού, ζάχαρης ή κάποιου άλλου γλυκαντικού δεν αλλοιώνει την αντιοξειδωτική δράση του τσαγιού. Το τσάι που δεν έχει υποστεί ζύμωση (πράσινο, κίτρινο, λευκό) περιέχει τα υψηλότερα ποσοστά αντιοξειδωτικών. Το τσάι περιέχει περίπου τη μισή ποσότητα καφεΐνης από όση περιέχει καφές ίσου όγκου. Η καφεΐνη-τεΐνη είναι ένα αλκαλοειδές (οργανική ουσία που βρίσκονται στα φυτά και είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τον οργανισμό). Έχει τονωτικές ιδιότητες και βοηθάει στην αύξηση της συγκέντρωσης και της προσοχής. Το τσάι αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, γεγονός που δείχνει μια αγγειοχαλαρωτική δράση στα τριχοειδή αγγεία και που ίσως οφείλεται στην παρουσία των φλαβονοειδών. Τ.Οικ.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ