banner
banner
banner

UmamiPedia: Επτάνησα


Από τα επτά νησιά που αποτελούν το σύμπλεγμα των Ιονίων νήσων, τέσσερα μόνο έχουν αμπελοοινική παρουσία άξια συζήτησης. Η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Ιθάκη και η Κέρκυρα. Και από αυτά όμως μόνο η Κεφαλονιά παίζει σημαντικό ρόλο στα Ελληνικά οινικά δρώμενα ενώ η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Η Κεφαλονιά με 10.000 περίπου στρέμματα αμπελώνων, έχει την τύχη να έχει σαν κυρίαρχη ποικιλία την Ρόμπολα και πράλληλα, δικαίωμα στην παραγωγή τριών κρασιών με δικαίωμα σε Ονομασία Προέλευσης άσχετα αν και σε αυτή την περίπτωση πάλι η Ρόμπολα έχει τον σημαίνοντα ρόλο. Η συγκεκριμένη ποικιλία (με προϋπόθεση τη σωστή συνολικά διαχείριση), παράγει κρασιά που χαρακτηρίζονται από λεπτότητα και ευγένεια. Τα λουλουδάτα αρώματα και οι λεμονάτες αποχρώσεις είναι το κύριο χαρακτηριστικό που στις καλύτερες εκδοχές συνδυάζεται με βάθος και πολυπλοκότητα. Οι καταλληλότερες περιοχές για την καλλιέργειά της βρίσκονται στις πλαγιές του Αίνου (ορεινή Ρόμπολα). Εκτός από τη Ρόμπολα στο νησί καλλιεργούνται τρεις ακόμα λευκές ποικιλίες, το Τσαούσι, το Γουστοτίδι και η Μοσχατέλα, τα οποία χρησιμοποιούνται από μερικούς παραγωγούς για την παραγωγή Τοπικών Οίνων.

Στο δυτικό μέρος του νησιού καλλιεργείται το Μοσχάτο Λευκό, το οποίο αποτελεί τη βάση για ένα επιδόρπιο λευκό κρασί με δικαίωμα σε Ονομασία Προέλευσης. Η παρουσία του είναι αρκετά περιορισμένη και η εμφάνισή του στην αγορά πρόσφατη. Το ίδιο ισχύει και για τρίτο κρασί που έχει δικαίωμα σε Ονομασία Προέλευσης τη Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς. Παρά το γεγονός, ότι οι ποιοτικές δυνατότητες είναι πολλές, ελάχιστοι ασχολούνται μαζί της και «σκιάζεται» κυριολεκτικά, από τη Μαυροδάφνη Πατρών. Η Κεφαλονιά έχει επίσης, δικαίωμα στην παραγωγή τριών κρασιών με ένδειξη Τοπικός Οίνος.

Ο.Π.Α.Π. Ρόμπολα Κεφαληνίας
Οίνος λευκός ήσυχος (χωρίς CO2). Σε επίπεδο γλυκύτητας μπορεί να είναι μόνο ξηρός. Σε ποικιλιακό επίπεδο προέρχεται από Ρόμπολα.

Ο.Π.Ε. Μοσχάτο Κεφαλονιάς
Οίνος λευκός ήσυχος (χωρίς CO2). Σε επίπεδο γλυκύτητας μπορεί να είναι μόνο γλυκός. Σε ποικιλιακό επίπεδο προέρχεται από Μοσχάτο λευκό.

Ο.Π.Ε. Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς
Οίνος ερυθρός ήσυχος (χωρίς CO2). Σε επίπεδο γλυκύτητας μπορεί να είναι μόνο γλυκός. Σε ποικιλιακό επίπεδο προέρχεται από Μαυροδάφνη.

Τοπικός Οίνος Μεταξάτων
Τοπικός Οίνος Πλαγιές Αίνου
Τοπικός Οίνος Μαντζαβινάτων



Παρά το γεγονός ότι και η Κέρκυρα διαθέτει περίπου 10.000 στρέμματα, η οινοπαραγωγή (σε επίπεδο εμφιαλωμένου κρασιού) είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Είναι γεγονός ότι με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι δύο κυρίαρχες ποικιλίες, η λευκή Κακοτρυγής και η ερυθρή Πετροκόρυθος, δεν έχουν δώσει δείγματα πάνω στα οποία μπορεί να στηριχθεί η Κερκυραϊκή οινοπαραγωγή. Η Κέρκυρα έχει δικαίωμα στην παραγωγή δύο κρασιών με δικαίωμα στην ένδειξη Τοπικός Οίνος.


Τοπικός Οίνος Κέρκυρας
Τοπικός Οίνος Χαλικούνας



Σε αντίθεση με την Κέρκυρα, η Ζάκυνθος αν και διαθέτει μόλις τις μισές εκτάσεις για αμπελοκαλλιέργεια (6.500 στρέμματα), είναι μάλλον πιο γνωστή στους οινόφιλους. Αυτό σε ένα σημαντικό επίπεδο σε ένα κρασί με Ονομασία Κατά Παράδοση, τη Βερντέα. Το κρασί αυτό παράγεται με τη χρήση πολλών λευκών ποικιλιών (Σκιαδόπολο, Ρόμπολα, Γουστοτίδι κλπ.) που οινοποιούνται σε διαφορετικά επίπεδα ωριμότητας. Υπάρχουν δύο τύποι Βερντέας. Ο πρώτος που ανήκει στην κατηγορία των κλασικών λευκών κρασιών και η παραδοσιακή Βερντέα υψηλόβαθμη, οξειδωμένη και έξω από τις προτιμήσεις του σύγχρονου καταναλωτή. Γενικά, ο Ζακυνθινός αμπελώνας δεν χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα από κάποια ποικιλία ούτε δίνει κάποιο άλλο κρασί άξιο λόγου.

Παρά τα 7500 στρέμματα αμπελώνα, η Λευκάδα είναι το πιο ασήμαντο από τα τέσσερα νησιά των Επτανήσων, που είναι άξια αναφοράς σε ό,τι έχει σχέση με το αμπέλι και το κρασί. Ίσως το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του νησιού είναι η ποικιλία που κυριαρχεί. Πάνω από το 90% του νησιώτικου αυτού αμπελώνα καλύπτεται από την ερυθρή ποικιλία Βερτζαμί. Η παράδοση λέει ότι το Βερτζαμί το έφεραν οι Ιταλοί από την περιοχή του Trentino (Βόρεια Ιταλία) και ότι αντιστοιχεί στην τοπική ποικιλία Marzemino. Από την συγκεκριμένη ποικιλία υπάρχει ένα πραγματικά αξιόλογο δείγμα που παράγεται από τους Αμπελώνες Αντωνόπουλου στην Πάτρα. Στο νησί υπάρχει μόνο μια αμπελοοινική εκμετάλλευση και οι δυνατότητές του παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστες. Η Λευκάδα έχει δικαίωμα στην παραγωγή ενός κρασιού με ένδειξη Τοπικός Οίνος.


Τοπικός Οίνος Λευκάδας



Δ.Κ.
UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ