banner
banner
banner

UmamiPedia: Λουκάνικα


Τα λουκάνικα είναι προϊόν επεξεργασίας του κρέατος και περιλαμβάνει λεπτοκομμένο κρέας (χοιρινό κυρίως αλλά και μοσχάρι, αρνί ή κοτόπουλο) που μπορεί να προέρχεται από οποιοδήποτε μέρος του ζώου, αναμειγμένο με λίπος, καρυκεύματα, πρόσθετα και αλάτι. Η πάστα αυτή περνάει μέσα από έντερο ή κάποια άλλη βρώσιμη ύλη, παίρνοντας έτσι το γνωστό σχήμα του λουκάνικου. Το χοιρινό περιέχει 42% κρέας, μέχρι 30% λίπος και μέχρι 25% άλλους ιστούς. Τα ποσοστά για τα λουκάνικα από μοσχάρι ή αρνί είναι περίπου 30% κρέας, λίπος μέχρι 25% και άλλοι ιστοί μέχρι 25%.

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες λουκάνικου: τα τύπου Φρανκφούρτης και τα χωριάτικα.

Λουκάνικα τύπου Φρανκφούρτης
Είναι βραστά ή καπνιστά και παρασκευάζονται κυρίως από χοιρινό κρέας. Σ’ αυτό το είδος ανήκουν και τα λουκάνικα κοκτέιλ, τα τύπου μπάρμπεκιου και τα λευκά τύπου Γερμανίας ή Ελβετίας.

Χωριάτικα λουκάνικα ή ημίξηρα
Είναι προϊόντα μικρής οικιακής παραγωγής που ακολουθούν τοπικές συνταγές και παρασκευάζονται από χοιρινό αλλά και μοσχαρίσιο κρέας ή κιμά. Υπάρχει ωστόσο και μαζική βιομηχανική παραγωγή που βασίζεται σε παραδοσιακές συνταγές. Αφού τυλιχθούν σε έντερο ή άλλες επεξεργασμένες βρώσιμες ύλες, καπνίζονται ή εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, γεγονός που τα κάνει πιο ανθεκτικά στο χρόνο. Τα πιο φρέσκα είναι μαλακά και τρυφερά, ενώ τα πολυκαιρινά είναι αφυδατωμένα και ζαρωμένα.

Τα ήδη βρασμένα λουκάνικα πριν από την κατανάλωσή τους χρειάζονται ζέσταμα σε βραστό νερό ή ένα απλό πέρασμα από αντικολλητικό τηγάνι, ενώ τα χωριάτικα πρέπει οπωσδήποτε να ψηθούν ή να τηγανιστούν καλά, μέχρι να γκριζάρει ελαφρώς το εσωτερικό τους και να χάσουν οι χυμοί τους το ρόδινο χρώμα τους.

Διατροφική αξία: 100 γρ. λουκάνικο τύπου Φραγκφούρτης περιέχουν 378 θερμίδες, λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, πρωτεΐνες, νάτριο και χοληστερίνη. 100 γρ. φρέσκο χωριάτικο λουκάνικο περιέχει 340 θερμίδες περίπου, λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, πρωτεΐνες, νάτριο και χοληστερίνη.
T.O.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ