banner
banner
banner

UmamiPedia: Αρμανιάκ


Τύπος brandy-αποστάγματος οίνου που παράγεται στη Gascogne της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Το Armagnac είναι το παλαιότερο γαλλικό απόσταγμα κρασιού, με τις ιστορικές αναφορές για την ύπαρξη του να φτάνουν μέχρι τον 14ο αι. Η σημαντική άνοδος των πωλήσεων και κατ' επέκταση της φήμης του ξεκίνησε και επιτεύχθηκε χάρη στους Ολλανδούς εμπόρους, μετά την περίοδο του 15ου με 17ο αιώνα. Μέχρι τότε το εμπόριο του Armagnac ήταν υποτονικό και περιοριζόταν σε λίγες εκτός της περιφέρειας παραγωγής του περιοχές της Γαλλίας. Το Armagnac, περιζήτητο στους κύκλους των connaisseurs και των gourmet εστιατορίων, ποτέ δεν κατόρθωσε να κατακτήσει τόση φήμη και αποδοχή όση ο μακρινός του εξάδελφος το Cognac. Αφενός η παραγωγή Armagnac είναι πολύ μικρότερη από εκείνη του Cognac, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει γνωστό σε μεγάλες μάζες καταναλωτών ή φίλων των αποσταγμάτων οίνου και αφετέρου το αρωματικό και γευστικό προφίλ του Armagnac ( κάπως rustique, «γήινο», τραχύ και με λίγο δύσκολα για τους πολλούς αρώματα) δεν φαίνεται να γίνεται κατανοητό και να ελκύει τόσο εκτεταμένες ομάδες καταναλωτών όσους το Cognac. Τέλος, ακόμα και οι ίδιοι οι παραγωγοί, μικρού μεγέθους στην πλειονότητά τους, με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες και δεξιότητες στο marketing, δεν διαθέτουν το βάρος και τις γνώσεις που θα τους επέτρεπαν να δημιουργήσουν «εικόνα» τέτοια για την περιοχή τους και τα προϊόντα τους που θα τους επέτρεπε την αντιπαράθεση με τα golden boys των πολυεθνικών εταιρειών στις οποίες πλέον ανήκουν πολλοί μεγάλοι οίκοι negociants του Cognac. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και στο επίπεδο των gourmet εστιατορίων και των connaiseurs, όπου τα πράγματα βασίζονται πολύ περισσότερο στη γνώση και την προσωπική επαφή και όπου η επικοινωνία γίνεται με πιο sophistique τρόπο, τα ονόματα εκείνα που έχουν την καλύτερη παρουσία είναι εκείνα που έχουν ικανότητες στις δημόσιες σχέσεις και το Marketing και έχουν φτάσει τις εξαγωγές τους σε πολύ καλό επίπεδο (Laberdolive, Daroze, Chateau de Laubade).

H περιφέρεια όπου παράγεται Armagnac περιλαμβάνει τρεις περιοχές αμπελώνων, με διαφορετικά terroirs η καθεμιά και με διαφορετικό ποιοτικό δυναμικό. Ξεκινώντας από το κέντρο προς τα έξω, η ποιοτική διαβάθμιση υποδεικνύει: Bas Armagnac, Tenareze, Haut Armagnac. Οι χρησιμοποιούμενες ποικιλίες σταφυλιού για την παραγωγή κρασιού που θα χρησιμοποιηθεί στην απόσταξη Armagnac είναι σχεδόν ίδιες με του Cognac (Ugni Blanc, Folle Blanche, Colombard, Baco) με τη διαφορά ότι τα terroirs καταρχήν με τη χρησιμοποίηση διαφορετικού είδους αποστακτήρων και τη διεξαγωγή μίας μόνο απόσταξης δημιουργούν ένα τελείως ιδιαίτερο προφίλ στο απόσταγμα. Η διαδικασία παραγωγής ακολουθεί ομοιότητα σταδίων με όλα τα αποστάγματα οίνου: οινοποίηση, απόσταξη και παλαίωση σε βαρέλια χωρητικότητας συνήθως 400 λίτρων. Η κατάταξη των αποσταγμάτων αναλόγως τη διάρκεια παλαίωσης τους είναι V.S (2 τουλάχιστον χρόνια παλαίωσης για το νεώτερο απόσταγμα), V.S.O.P (5 χρόνια), X.O (6 χρόνια) και Ηors d'Age (10 χρόνια). Ιδανικό όριο διάρκειας παλαίωσης του Armagnac θεωρούνται τα 30 χρόνια στο βαρέλι. Ιδιαίτερα σημαντική όμως στο Armagnac είναι η ξεχωριστή κατηγορία των χρονολογημένων, στα οποία το μείγμα προέρχεται αποκλειστικά από αποστάγματα της χρονιάς που αναγράφεται στην ετικέτα. Τα χρονολογημένα Armagnac συγκεντρώνουν το θαυμασμό και τη λατρεία των connaisseurs και μπορούν εύκολα να αγγίξουν πολύ υψηλές τιμές πώλησης.

Ο κώδικας απόλαυσης ιδίως ενός παλαιωμένου Armagnac απαιτεί ηρεμία, υπομονή, σοβαρότητα, χρήση του κατάλληλου ποτηριού και απουσία οποιασδήποτε γαστρονομικής συνοδείας. Το μόνο που επιτρέπεται να συνοδεύσει ένα παλαιωμένο Armagnac είναι, όπως και με το Cognac, ένα καρεδάκι πικρής σοκολάτας-καφέ espresso και λόγω «γήινης» ιδιοσυγκρασίας του αποστάγματος ένα χειροποίητο πούρο Αβάνας. Α.Σ.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ