banner
banner
banner

UmamiPedia: Cocktails Ελαφριά


Ποια άλλα, από τα γνωστά Long Driks (Cobbler, Collins, Daisy, Fizz) όπου τις περισσότερες φορές το αλκοόλ έχει ένα μέρος του κοκτέιλ σαφώς μικρότερο σε όγκο από εκείνο του πάγου και των χυμών. Εδώ λοιπόν έχουμε μεγάλα ποτήρια που γεμίζονται με πάγο, και μετά την προσθήκη της δόσης του ποτού βάσης και γέμισμα με χυμούς ή τόνικ κλπ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και τα sours (Pisco sour, gin sour, white lady άλλα και τα πιο γνωστά margarita και daquiri). Άλλη κατηγορία κοκτέιλ χαμηλού αλκοολικού τίτλου είναι εκείνα με κρασί και σαμπάνια αλλά και τα γνωστά κοκτέιλ Tiki (πολυνησιακά) που φτιάχνονται με πολλούς χυμούς.

Ταυτόχρονα όσο κατεβαίνουν οι δείκτες στα αλκοτέστ, τόσο καλύτερη λύση για μια έξοδο σε μπαρ αποτελούν τα ελαφριά ποτά, αφού το ποσοστό σε αλκοόλ που μπορεί να έχουν συχνά μπορεί να μην ξεπερνά και αυτό ενός ποτηριού κρασιού. Αν, για παράδειγμα, ένα ποτό έχει 1/5 βότκα 40% περιεκτικότητας και άλλο μισό μέρος ενός λικέρ, π.χ. triple sec 35%, ενώ απογεμιστεί με χυμούς κατευθείαν ο μέσος αλκοολικός βαθμός του κοκτέιλ μικραίνει σημαντικά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Συχνά ο μέσος όρος αλκοόλ δεν αποτελεί τον μοναδικό δείκτη τού πόσο ελαφρύ είναι ένα ποτό, αφού εκείνα που περιέχουν σιρόπια, ακόμη και αν δεν είναι πολύ δυνατά…, μπορεί να μας «χτυπήσουν» περισσότερο.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ