Μπλε τυρί, ονομασίας προέλευσης από περιοχή του , στην νότια Γαλλία. Παράγεται από πλήρες απαστερίωτο πρόβειο γάλα, που τοποθετείται ζεστό σε ειδικές φόρμες, όπου προσθέτουν ένα ειδικό μύκητα, τον penicillium roqueforti, ο οποίος δίνει στο τυρί αυτές τις χαρακτηριστικές μπλε-πράσινες αποχρώσεις, που συχνά αποκαλούμε «μούχλα». Εξωτερικά η κρούστα του είναι λευκή, ελαφρά γυαλιστερή κι υποχωρεί στην πίεση. Εσωτερικά διακρίνεται από τις ομοιόμορφα κατανεμημένες τρυπούλες του όπου παρουσιάζονται οι μπλε-πράσινες φλέβες του υπό μορφή στιγμάτων. Στην αγορά εμφανίζεται τυλιγμένο σε ειδικό αλουμινόχαρτο που φέρει τα διαπιστευτήρια της ονομασίας προέλευσης. Η γεύση του είναι πολύ χαρακτηριστική, ταυτόχρονα λεπτή και έντονη. Πρόκειται για ένα που σερβίρεται, παραδοσιακά μετά το φαγητό, με τη συνοδεία κόκκινων στιβαρών κρασιών, με απαλές τανίνες ή επιδόρπιων οίνων όπως το πόρτο ή το βισάντο και ξηρούς καρπούς, ενίοτε στη θέση του επιδορπίου. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, κυρίως σε σάλτσες, σαλάτες, σουφλέ, ζυμαρικά ή τάρτες.