CES 2020: υποχρεωτική η πιστοποίηση καλωδίων HDMI 2.1

Στόχος η προβλέψιμη λειτουργία και η αποφυγή σύγχυσης του καταναλωτή, πιθανώς ωστόσο ακριβότερα

Μία από τις ειδήσεις που δεν απέσπασε - ανάμεσα σε τόσες ανακοινώσεις ή επιδείξεις νέων προϊόντων - την ίδια δημοσιογραφική κάλυψη με άλλες στο πλαίσιο της έκθεσης CES 2020, μα παραμένει σημαντική για το μέλλον, έχει να κάνει με το λιγότερο... σέξι στοιχείο των συστημάτων home cinema: τα καλώδια. Αυτά στην θεωρία δεν θα έπρεπε να απασχολούν το κοινό σε καμία περίπτωση όσο οι συσκευές που συνδέουν αλλά, όπως θα βεβαιώσει οποιοσδήποτε έχει προσπαθήσει να "στήσει" έστω και βασικού επιπέδου home cinema μόνος του, μόνο... δεδομένο δεν είναι πως οποιουδήποτε τύπου, είδους ή μάρκας καλώδιο αγοράσει κανείς θα λειτουργήσει όπως περιμένει.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το HDMI Forum, ο οργανισμός που διαμορφώνει τις προδιαγραφές και τον τρόπο λειτουργίας του ομώνομου προτύπου, επιβάλλει πλέον ορισμένες αλλαγές με την ευκαιρία έλευσης της έκδοσης 2.1 σε πολύ περισσότερες συσκευές το 2020. Τα καλώδια που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά έτσι ώστε να συνδέουν τηλεοράσεις ανάλυσης 4K/8Κ που φέρουν θύρες HDMI 2.1, με συσκευές περιεχομένου που προσφέρουν το ίδιο - PlayStation5, Xbox One Series X, media players, PC με κάρτες γραφικών επόμενης γενιάς κλπ. - θα λέγονται Ultra High Speed και θα φέρουν ειδικό λογότυπο. Για να πωλούνται, ωστόσο, ως τέτοια με αυτό το λογότυπο θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά πιστοποιημένα βάσει των προδιαγραφών του HDMI Forum. Δεν θα έχουμε, με άλλα λόγια, το μικρό... χάος που επικράτησε για μερικά χρόνια με τα καλώδια έκδοσης 2.0x, τα οποία συχνά High Speed αποκαλούνταν μα High Speed δεν ήταν σε καμία περίπτωση όταν τα δοκιμάζαμε.

Ο σημαντικότερος τεχνικός λόγος για την επιβολή αυτής της πιστοποίησης σχετίζεται με την αλλαγή του συστήματος διαχείρισης οπτικοακουστικού σήματος που μεταφέρουν τα καλώδια αυτά (πλέον FRL και όχι TDMS). Όμως ήταν, ομολογουμένως, και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να... "ξεκαθαρίσει το τοπίο" με τα καλώδια HDMI καθώς η κατάσταση που είχε προκύψει επέτρεπε τόσο την διάθεση φθηνών καλωδίων που δεν προσέφεραν αυτό που υπόσχονταν, όσο και πανάκριβων που ζητούσαν πολύ υψηλότερα αντίτιμα "γιατί έτσι". Το μοναδικό πιθανό πρόβλημα: αυτού του είδους οι εξασφαλίσεις πιστοποίησης συνήθως κοστίζουν κάποια χρήματα στους κατασκευαστές των καλωδίων, κόστος το οποίο είναι πρακτικά βέβαιο πως θα μετακυλήσουν στον τελικό καταναλωτή.

Έτσι τα καλώδια HDMI 2.1 Ultra High Speed, που θα χρειαστεί κανείς αν θέλει να απολαύσει περιεχόμενο σε ανάλυση 8Κ και 60 καρέ το δευτερόλεπτο ή ανάλυση 4Κ και 120 καρέ το δευτερόλεπτο, αναμένεται να είναι ευδιάκριτα ακριβότερα από τα σημερινά HDMI 2.0x ανεξαρτήτως μήκους. Θα είναι, τουλάχιστον, συμβατά και με πρότερες εκδόσεις HDMI αν χρειαστεί να αξιοποιηθούν σε άλλες συσκευές. Γνώμη μας; Ας κάνουν την δουλειά τους όπως πρέπει - το HDMI Forum βεβαιώνει πως θα αξιολογούνται σε όλες ανεξαιρέτως τις εκτενείς κι εξειδικευμένες νέες λειτουργίες του προτύπου 2.1 πριν πιστοποιηθούν - και ας κοστίσουν κάτι παραπάνω αρχικά. Από το να συνδέουμε και να... μην ξέρουμε αν θα δουλέψουν ή όχι, προτιμότερο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ