CES 2023: πρόοδος και υποσχέσεις από την Samsung

Οι νέες τηλεοράσεις QD-OLED και QLED των Κορεατών βελτιωμένες, αλλά... τί συμβαίνει με τις MicroLED;

Σε αντίθεση με την LG - η οποία "έκανε την έκπληξη" καταφέρνοντας, παρά την φημολογία για το αντίθετο, να έχει έτοιμη την τεχνολογία MLA OLED εγκαίρως για την CES 2023 - η Samsung παρουσίασε όσα σε γενικές γραμμές περιμέναμε όσον αφορά στις τηλεοράσεις: ενδιαφέρουσες βελτιώσεις στις υπάρχουσες τεχνολογίες απεικόνισης που αξιοποιεί (τις QD-OLED και Mini-LED δηλαδή), καθώς και αξιοπρόσεκτη επιτέλους εξέλιξη στην τεχνολογία που... ταλαιπωρεί εδώ και μισή δεκαετία πια (την MicroLED δηλαδή). Η Samsung, βέβαια, φέτος την είχε ομολογουμένως την πολυτέλεια μιας παρουσίας όχι συναρπαστικής στην CES, μετά από το σημαντικό βήμα μπροστά και την μεγάλη εμπορική επιτυχία των QD-OLED στην διάρκεια του 2023.

Όσον αφορά σε αυτό που πιθανότατα θέλει να μάθει ο περισσότερος κόσμος που θέλει να αγοράσει τηλεόραση υψηλής ποιότητας εικόνας την νέα χρονιά: ναι, οι QD-OLED επιστρέφουν βελτιωμένες και μάλιστα σε δύο διαφορετικές σειρές από την Samsung: την S95C και την S90C (η οποία στερείται κάποια χαρακτηριστικά αλλά θα είναι και περισσότερο προσιτή). Τόσο οι S95C όσο και οι S90C θα προσφέρονται στις 55, 65 και 77 ίντσες, όμως οι πρώτες προσφέρουν την εξωτερική μονάδα One Connect (όπως οι κορυφαίες τηλεοράσεις 8K της εταιρείας), οπότε είναι εντυπωσιακά λεπτές και ταυτόχρονα ικανές να αποδώσουν καλύτερο ήχο από τις δεύτερες.

Σύμφωνα με την Samsung Display - η οποία κατασκευάζει τις οθόνες QD-OLED που η Samsung Electronics, η Sony, η TCL κλπ. χρησιμοποιούν στις τηλεοράσεις τους - οι δεύτερης γενιάς τέτοιες οθόνες είναι ικανές ν' αποδώσουν σημαντικά υψηλότερη φωτεινότητα, "έως και 2000 nits" (ισχυρισμός που ελπίζουμε να... ισχύει περισσότερο βέβαια από τον περσινό των 1500 nits που δεν αποδείχθηκε εκεί που έχει σημασία). Η Samsung Display, μάλιστα, σημειώνει πως κατόρθωσε κάτι τέτοιο μειώνοντας παράλληλα την κατανάλωση ρεύματος των οθονών αυτών κατά 25% - κάτι πάντοτε ευπρόσδεκτο. Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν οι S95C και S90C στηρίζονται και οι δύο σε αυτές τις βελτιωμένες οθόνες ή αν η Samsung υιοθέτησε την προσέγγιση της LG - που αξιοποιεί κάθε χρόνο τις νεότερες οθόνες OLED στις κορυφαίες Gx και της περασμένης σεζόν στις κατώτερες Cx - όμως αυτό θα διευκρινιστεί εν καιρώ.

Παρά την επιτυχία των QD-OLED, τα περισσότερα έσοδα από τηλεοράσεις για την Samsung θα έλθουν βέβαια από τις LED/LCD, γι' αυτό και ο κορεατικός κολοσσός έχει ανανεώσει όλα τα μοντέλα QLED για το 2023. Στην CES, πάντως, λεπτομερώς αναφέρθηκε μόνο στις κορυφαίες τέτοιες τηλεοράσεις 4K και 8K της: πρόκειται για τις QN95C και QN900C αντίστοιχα, που αντικαθιστούν τις περσινές QN95B και QN900B. Και οι δύο αυτές σειρές αξιοποιούν υποφωτισμό τεχνολογίας Mini-LED - για την ακρίβεια εκεί βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα επιχειρήματά τους, καθώς φέτος ο αριθμός των Mini LED που ενσωματώνουν έχει αυξηθεί εντυπωσιακά, επιτρέποντας την ύπαρξη πολύ περισσότερων ζωνών υποφωτισμού και άρα καλύτερο έλεγχό του.

Το ίδιο σημαντικό με τον αριθμό των ζωνών υποφωτισμού σε μία τηλεόραση τεχνολογίας Mini-LED είναι το λογισμικό που τις ελέγχει, η Samsung λοιπόν αναφέρει πρόοδο και σε αυτόν τον τομέα: ο αλγόριθμος που "αναβοσβήνει" αυτές τις ζώνες έχει βελτιωθεί, η επεξεργασία χρώματος γίνεται εσωτερικά στα 14-bit, ενώ η επεξεργασία εικόνας γίνεται μέσα από πιο πολλά νευρωνικά δίκτυα και ρουτίνες τεχνητής νοημοσύνης. Καλά όλα αυτά, εννοείται, θα πρέπει ωστόσο να δούμε πώς ακριβώς έχουν υλοποιηθεί και πρακτικά γιατί η Samsung είχε υποσχεθεί αντίστοιχα πράγματα το 2022, όμως - για κάποιον ακατανόητο λόγο - η επεξεργασία εικόνας πολλών περσινών μοντέλων σε συγκεκριμένα πράγματα αποδείχθηκε κατώτερη αυτής των αντίστοιχων μοντέλων του 2021. Για να δούμε, λοιπόν!

Αφού μιλάμε για CES και Samsung, είναι... νομοτελειακό πως θα γινόταν αναφορά και στην τεχνολογία απεικόνισης MicroLED, την οποία οι Κορεάτες έχουν επιδείξει σε διάφορες μορφές τα τελευταία πέντε συναπτά έτη. Η Samsung δεν έχει κατορθώσει ακόμη να μειώσει το πάρα πολύ υψηλό κατασκευαστικό κόστος των οθονών αυτών, φέτος ωστόσο απέδειξε πως σημειώνει σταδιακή πρόοδο στην όλη διαδικασία: στο Las Vegas ήταν για πρώτη φορά παρόντα όχι μόνο μοντέλα των 150 ή 110 ιντσών, αλλά και πειραματικά στις 76, 63 και 50 ίντσες, πολύ πιο κοντά δηλαδή στα μεγέθη τηλεόρασης που αφορούν σε ανθρώπους δίχως... σπίτια έκτασης γηπέδου ποδοσφαίρου. Το μοντέλο των 76 ιντσών, μάλιστα, η Samsung ισχυρίζεται πως θα ξεκινήσει να το διαθέτει μέσα στο 2023 με την επωνυμία "MicroLED CX", αποκαλώντας το "την μικρότερη, περισσότερο προσιτή οθόνη στον κόσμο" κι αποδίδοντάς του ιδιότητες όπως τον ρυθμό σάρωσης στα 240 Hz και τον χρόνο ανταπόκρισης στα 2 νανοδευτερόλεπτα (!!!).

Φυσικά τί θεωρούν "προσιτό" τα στελέχη της Samsung για μία τηλεόραση MicroLED των 76 ιντσών εν έτει 2023 απομένει ν' αποδειχθεί, καθώς είναι αυτό το εξαιρετικά υψηλό κόστος της συγκεκριμένης τεχνολογίας που την ωθεί εκτός αγοράς. Αν σκεφτεί κανείς πως το 2022 μία τηλεόραση Samsung MicroLED στις 110 ίντσες κόστιζε κάτι λιγότερο από 160.000 δολάρια, τότε η εκδοχή των 76 ιντσών - ακόμη και με χαμηλότερη αναλογία από αυτήν των... χιλίων δολαρίων ανά ίντσα - θα ήταν σχεδόν τρεις φορές ακριβότερη από την ακριβότερη τηλεόραση που υπάρχει σήμερα στο εμπόριο (μία π.χ. 8K OLED της LG στις 88 ίντσες). Άκρως εντυπωσιακή εννοείται η συγκεκριμένη τεχνολογία απεικόνισης, πολύ σημαντική για την εξέλιξη των επίπεδων οθονών συνολικά, μα - όπως όλα δείχνουν - τα... λέμε στην CES 2024, Samsung MicroLED!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ