Samsung The Frame

Τηλεόραση-ζωγραφικός πίνακας για τον 21ο αιώνα, μοναδική

Είδος: TV LCD
Τιμή: €1949,99

Εταιρία: Samsung
Διανομή: Samsung Greece

Ήταν λίγο έως πολύ δεδομένο πως ένα από τα δημοφιλέστερα προϊόντα τεχνολογίας των τελευταίων 50 ετών, η τηλεόραση, σταδιακά θα εξελισσόταν από το άσχημο, στρογγυλό μικρό κουτί της δεκαετίας του '60 στο τεράστιο γωνιώδες κουτί της δεκαετίας του '90, στη συνέχεια στο περισσότερο καλαίσθητο, περισσότερο συμπαγές πλαίσιο και περίβλημα της περασμένης δεκαετίας και μετά στην όμορφη, λεπτή επιφάνεια του σήμερα. Όλο αυτό το διάστημα, όμως, οι πιο πολλοί από μας υπέθεταν πως η βασική λειτουργία αυτής της συσκευής, η προβολή τηλεοπτικού προγράμματος δηλαδή, θα παρέμενε εν πολλοίς η ίδια. Η διασύνδεση με το Internet άλλαξε σε έναν βαθμό αυτήν την οπτική γωνία, η υποδομή λογισμικού Smart TV ακόμη περισσότερο... και η Samsung έχει ορισμένες ιδέες για το πώς θα μπορούσε να αλλάξει για πάντα τον χαρακτήρα των τηλεοράσεων με το ειδικά σχεδιασμένο της μοντέλο The Frame.

Υπάρχουν ήδη προφανώς πολλές τηλεοράσεις στο εμπόριο που είναι υπέροχα, ακόμη και άκρως εντυπωσιακά σχεδιασμένες, καμία ωστόσο δεν μοιάζει στην The Frame γιατί αυτή επιδιώκει να προσφέρει μία εντύπωση συγκεκριμένη: αυτή ενός μοντέρνου ζωγραφικού πίνακα. Είναι τόσο λεπτή, με πλαίσιο έτσι διαμορφωμένο γύρω από την οθόνη και τόσο τέλεια εφαρμογή σε τοίχο, που η τηλεόραση αυτή της Samsung όντως αποπνέει αυτήν ακριβώς την εντύπωση: από μερικών βημάτων απόσταση, προβάλλοντας κάποιο έργο τέχνης στην οθόνη της, η The Frame φαντάζει όντως σαν ζωγραφικός πίνακας με μινιμαλιστικό κάδρο. Θα πρέπει να... παρατηρήσει κανείς το πολύ λεπτό καλώδιο που χρειάζεται για τροφοδοσία και σύνδεση με εξωτερικές πηγές για να αντιληφθεί πως πρόκειται για τηλεόραση!


Βεβαίως η The Frame συνοδεύεται και από συνηθισμένη βάση τηλεόρασης, η οποία μάλιστα μπορεί να ρυθμιστεί σε δύο διαφορετικά ύψη έτσι ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί ακριβώς από κάτω της και soundbar. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, ωστόσο, οφείλουμε να παρατηρήσουμε πως με την βάση αυτή και πάνω σε έπιπλο η συγκεκριμένη τηλεόραση Lifestyle της Samsung δεν είναι το ίδιο ενδιαφέρουσα οπτικά. Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, το γεγονός ότι οι Κορεάτες έχουν συμπεριλάβει και την επιτοίχια βάση "μηδενικής απόστασης από τον τοίχο" (no-gap) στην συσκευασία της συγκεκριμένης τηλεόρασης, πράγμα που δεν κάνουν με καμία άλλη τους, ακόμη και την κορυφαία 8Κ Neo QLED τους. Η Samsung άλλωστε προσφέρει ως αξεσουάρ ακόμη και επιδαπέδια βάση-τρίποδο για την The Frame (ικανή να δεχθεί τα μοντέλα οθόνης με διαγώνιο έως 65 ίντσες) για... κυριολεκτική χρήση της ως εικαστικό στοιχείο.

Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, και ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό στον σχεδιασμό της The Frame: το πλαίσιό της αυτό καθ' αυτό. Αποτελείται από τέσσερα τμήματα που μπορούν να αφαιρεθούν και να αλλαχθούν με άλλα, διαφορετικών χρωμάτων, ώστε η τηλεόραση να ενσωματωθεί άψογα στην διακόσμηση ενός χώρου. Στην συσκευασία της τηλεόρασης η Samsung συμπεριλαμβάνει πλαίσιο χρώματος μαύρου, όμως υπάρχουν ακόμη πέντε - δύο διαφορετικών τύπων, πέντε διαφορετικών χρωμάτων - που μπορεί να αγοράσει κανείς ως έξτρα. Οι Κορεάτες, μάλιστα, έχουν συνεργαστεί και με ανεξάρτητους κατασκευαστές ώστε οι τελευταίοι να προσφέρουν τα δικά τους διαφορετικά, ενίοτε πολύ περισσότερο πολυτελή και ιδιαίτερα, πλαίσια.


Τα πλαίσια της ίδιας της Samsung - δύο που θυμίζουν φυσικό ξύλο σε κλειστό και ανοιχτό καφέ, δύο διαφορετικά λευκά και ένα κεραμιδί - κοστίζουν €99 και, ενώ τα χρήματα δεν είναι λίγα, δεν είναι στην πραγματικότητα πολλά για το κοινό στο οποίο απευθύνεται η The Frame, το οποίο θα δώσει ιδιαίτερη σημασία στο πώς δείχνει η τηλεόραση αυτή όπου τοποθετηθεί. Στο εξωτερικό υπάρχουν πλαίσια που κοστίζουν πάνω από €199 ή και €299, τα οποία μιμούνται άλλα είδη ξύλου, μέταλλο, σκαλιστά υλικά κλπ. και φυσικά θα κοστίσουν περισσότερο να εισαχθούν από ιδιώτη στην Ελλάδα. Το μόνο βέβαιο είναι πως οποιαδήποτε κι αν είναι η υπάρχουσα διακόσμηση του χώρου όπου σκέφτεται κανείς να τοποθετήσει μία The Frame, υπάρχει κάπου ένα πλαίσιο το οποίο ταιριάζει απόλυτα με την συγκεκριμένη αισθητική. Καθόλου άσχημα!

Το ενδιαφέρον με την The Frame είναι πως η Samsung δεν έχει δώσει σημασία μόνο στο design της. Είναι μία τηλεόραση εξοπλισμένη όπως οι κορυφαίες του κορεατικού κολοσσού, τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και λειτουργικότητας. Η εξωτερική μονάδα OneConnect, για παράδειγμα, προσφέρεται με τις top τηλεοράσεις Neo QLED της Samsung και με την The Frame, επιτρέποντας στους κατόχους της δεύτερης να διαχειριστούν μόνο ένα πάρα πολύ λεπτό καλώδιο "στα φανερά" και να κρύψουν όλα τα υπόλοιπα (ή και αυτό αν έχει γίνει πρόβλεψη εξ αρχής!), ώστε τίποτε να μην αλλοιώνει την οπτική εντύπωση του "ζωγραφικού πίνακα" που επιδιώκεται να δημιουργηθεί.


Αυτή η εξωτερική μονάδα προσφέρει όλων των ειδών τις επιλογές διασύνδεσης με εξωτερικές πηγές, είτε πρόκειται για media player, είτε για συσκευή ανάγνωσης οπτικών δίσκων, PC ή σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας για games - προσφέρει ακόμη και θύρα HDMI έκδοσης 2.1, παρ' ότι δεν είναι πιθανό η The Frame να χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα για gaming από το κοινό για το οποίο προορίζεται. Υπάρχουν δύο θύρες USB για σύνδεση με αποθηκευτικά μέσα και αναπαραγωγή αρχείων πολυμέσων, θύρα Ethernet για ενσύρματη Δικτυακή πρόσβαση (η ίδια η τηλεόραση προσφέρει φυσικά και διασύνδεση Wi-Fi), τηλεοπτικούς δέκτες, ακόμη και έξοδο οπτικής για κάποιο λόγο. H τηλεόραση αυτή στον εξοπλισμό δεν στερείται πρακτικά τίποτε σε σχέση με κορυφαία άλλα μοντέλα της Samsung, κάτι που ομολογουμένως δεν περιμέναμε.

Η The Frame είναι το ίδιο φροντισμένη και στον τομέα του λογισμικού. Βασίζεται στο πλέον πρόσφατο λειτουργικό σύστημα Smart TV της Samsung, το Tizen 6, το οποίο υποστηρίζει όλες τις δημοφιλείς Δικτυακές υπηρεσίες περιεχομένου, περιλαμβάνει πολύ καλό media player και προσφέρει εκτενείς λειτουργίες smart home. Η τηλεόραση μπορεί να ελεγχθεί με φωνητικές εντολές μέσω Bixby, Amazon Alexa και Google Assistant - δυνατότητα που ταιριάζει με πολλά σενάρια χρήσης της συγκεκριμένης. Ακόμη και εξελιγμένες λειτουργίες που είχαμε συναντήσει στην απολύτως top τηλεόραση της Samsung, την QN900A, είναι παρούσες, όπως η προβολή περιεχομένου από κινητά, η πρόσβαση σε PC απομακρυσμένα και η συμβατότητα με πολλές webcams.


Μια λειτουργία πάντως που διαθέτει, για... προφανείς λόγους, μόνο η The Frame είναι η Art Mode. Αυτή είναι διαφορετική από την Ambient Mode που αξιοποιείται από πολλές άλλες τηλεοράσεις της Samsung: η Art Mode ουσιαστικά αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο της τηλεόρασης για να την καταστήσει έναν μεγάλο ψηφιακό πίνακα ζωγραφικής με τον βέλτιστο τρόπο. Χρησιμοποιεί, για παράδειγμα, τον αισθητήρα φωτός της The Frame για να προσαρμόσει τα χρώματα της εικόνας που προβάλλει έτσι ώστε αυτά να φαίνονται όπως πρέπει σε διαφορετικές συνθήκες φωτισμού π.χ. αυξάνοντας τον κορεσμό των χρωμάτων όταν υπάρχει άφθονο περιβάλλον φως. Χρησιμοποιεί επίσης τον αισθητήρα κίνησης της τηλεόρασης για να "διακρίνει" παρουσία ή όχι ανθρώπου μέσα στον χώρο όπου βρίσκεται - στην δεύτερη περίπτωση απενεργοποιείται μόνη της προκειμένου να μην καταναλώνει ενέργεια άσκοπα.

Η λειτουργία Art Mode μπορεί να συνεργαστεί και με την συνδρομητική Δικτυακή υπηρεσία Art Store της Samsung, η οποία παρέχει πρόσβαση σε τεράστια ποικιλία ψηφιακών ζωγραφικών έργων τέχνης, κλασικών και μοντέρνων. Είναι μία αξιόλογη επιλογή να έχει κανείς, ευτυχώς πάντως όχι υποχρεωτική καθώς οι κάτοχοι μιας The Frame μπορούν πάντοτε να αποθηκεύσουν τις δικές τους εικόνες, κάθε είδους, στον εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο των 16GB της ίδιας της τηλεόρασης και να τις προβάλλουν στην οθόνη της απευθείας από εκεί χωρίς καμία δυσκολία.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ