Google TV και σε τηλεοράσεις από το 2021

Το νέο γραφικό περιβάλλον του αμερικανικού κολοσσού πέρα από τα Chromecast μελλοντικά

Στην πρόσφατη εκδήλωση που έκανε η Google για να ανακοινώσει - μετά τις σχετικές διαρροές να... επιβεβαιώσει στην ουσία - μια σειρά από νέα της προϊόντα, επέδειξε κάτι που πολλοί δεν περίμεναν: ναι μεν την καινούργια, καλύτερη και πληρέστερη (και ακόμη μη διαθέσιμη επίσημα στην Ελλάδα) έκδοση του δημοφιλούς Chromecast, αλλά και νέο περιβάλλον χειρισμού γι' αυτό. Ο αμερικανικός κολοσσός το ονομάζει Google TV, εμπνευσμένος από το γενικό brand του Apple TV μα... ελπίζοντας πως θα έχουμε στο μεταξύ ξεχάσει πως έτσι ακριβώς ονομαζόταν και η πρώτη της προσπάθεια λειτουργικού συστήματος για το σαλόνι, η οποία κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία πριν έλθει στο προσκήνιο το Android TV.

To Google TV δεν είναι βεβαίως καινούργιο λειτουργικό σύστημα: είναι το Android TV που χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές τηλεοράσεις και players, αλλά με γραφικό περιβάλλον "πάνω από" αυτό (skin) όπως συναντάμε και σε πολλά προϊόντα της κατηγορίας των smartphones ή των tablets που βασίζονται σε Android. Αυτό που συμβαίνει, ωστόσο, στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι το ουσιαστικά ενδιαφέρον στην παρούσα είδηση: το Google TV δεν αλλάζει μόνο σε ευδιάκριτο βαθμό την όψη της κεντρικής οθόνης, των menu κλπ. μα σε σημαντικό βαθμό την συλλογιστική λειτουργίας. Τοποθετεί στο επίκεντρο το ίδιο το περιεχόμενο - ταινίες, σειρές, μουσική, σπορ, video clips, streams κ.α. - και πολύ λιγότερο τις επιμέρους πηγές από τις οποίες αυτό αντλείται.

Με αυτόν τον τρόπο - θεωρεί η Google - γίνονται πολύ περισσότερες προτάσεις στον θεατή και αυτός δεν καταλήγει να σπαταλά χρόνο ψάχνοντας "κάτι να δει": βάσει παρελθόντων του επιλογών και γενικής δημοτικότητας θα υπάρχει πάντοτε κάτι καινούργιο που θα διεκδικήσει την προσοχή του αμέσως μόλις θέσει σε λειτουργία μία συσκευή που φέρει το Google TV. Για να έχει νόημα αυτό, φυσικά, ο χρήστης της συσκευής θα πρέπει να έχει ορίσει πολλαπλές τέτοιες πηγές, εκ των οποίων οι πιο πολλές δεν είναι τίποτε άλλο από Δικτυακές συνδρομητικές υπηρεσίες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τρέφουμε αμφιβολίες όσον αφορά στην σκοπιμότητα της μεγάλης αυτής αλλαγής - και ελπίζουμε να προσφέρεται από τον αμερικανικό κολοσσό αρκετός έλεγχος στις ρυθμίσεις του Google TV, ώστε να είναι σε θέση να το διαμορφώσει σε κάτι χρηστικό και το κοινό που δεν πληρώνει πέντε συνδρομές τον μήνα μόνο για ψυχαγωγικό περιεχόμενο!

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο που αξίζει υπογράμμισης όσον αφορά στο Google TV είναι αυτό: το νέο γραφικό περιβάλλον δεν θα παραμείνει προνόμιο των νέων Chromecast. Θα έλθει και σε τηλεοράσεις ή/και players βασισμένα σε Android TV μέσα στο 2021. Η Google ανέφερε ως παράδειγμα κατασκευαστή που θα κάνει την μετάβαση την Sony, όμως είναι πρακτικά βέβαιο πως και άλλοι - από την Philips και την TCL μέχρι την nVidia - θα κάνουν το ίδιο κάποια στιγμή. Ίσως αυτή η εξέλιξη ήταν ο πραγματικός λόγος για τον οποίο δεν είχαμε δει ούτε μία συσκευή βασισμένη σε Android TV 10 μέχρι σήμερα: είναι πιθανό το ενδεχόμενο όλοι οι ενδιαφερόμενοι κατασκευαστές να μεταβούν σε Android 11 με Google TV απευθείας. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ