Android TV: προ των πυλών αναβάθμιση... εικονική

Το λειτουργικό σύστημα της Google ενημερώνεται απομακρυσμένα, μάλλον για τελευταία φορά

Ορισμένες εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας φέρνουν ανατροπές όχι μόνο απρόσμενες, αλλά και ανεπιθύμητες - και ακριβώς μία τέτοια φαίνεται πως έχει προκύψει για τους κατόχους τηλεοράσεων που βασίζονται σε Android TV, ακόμη και για τα πλέον πρόσφατα μοντέλα, με πρωτοβουλία μάλιστα της ίδιας της Google και όχι των ίδιων των κατασκευαστών. Ο αμερικανικός κολοσσός ανακοίνωσε πως προωθεί σε όλες τις συσκευές με Android TV μία ενημέρωση λογισμικού η οποία αλλάζει σημαντικά το γραφικό περιβάλλον του λειτουργικού και το "ευθυγραμμίζει" σε μεγάλο βαθμό με αυτό που προσφέρει η επόμενη έκδοση Android TV, αυτή που ονομάζεται Google TV και θα φιλοξενούν πολλές συσκευές το 2021.

Το πρόβλημα είναι, ωστόσο, ακριβώς αυτό: πως η εν λόγω ενημέρωση λογισμικού αφορά μόνο στο ίδιο το γραφικό περιβάλλον - Android TV Home app, τον Launcher των εφαρμογών - και όχι στο λειτουργικό σύστημα συνολικά. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για αναβάθμιση από π.χ. Android 9.0 σε Android 10 (την οποία περιμένουν εκατομμύρια καταναλωτές εδώ και μία διετία). Αφορά μόνο στο πώς παρουσιάζεται το περιεχόμενο που προτείνει η Google προς θέαση βάσει των πηγών που αξιοποιεί συχνότερα ο καταναλωτής (ή προωθεί η Google). Είναι μάλιστα - όπως μπορεί να διακρίνει οποιοσδήποτε από τα στιγμιότυπα που παραθέτουμε - περισσότερο επιβαρυμένο με διαφημιστικά που μπορεί να ή να μην ενδιαφέρουν τον καταναλωτή χωρίς να γνωρίζουμε πόσες και τί είδους επιλογές και ρυθμίσεις προσφέρονται ώστε αυτό το γραφικό περιβάλλον να προσαρμοστεί στις προτιμήσεις του.

Το έμμεσο, άλλωστε, πρόβλημα που προκύπτει από την κίνηση αυτή της Google έχει να κάνει με την απαράδεκτη, και δεδομένη πλέον, απροθυμία των περισσότερων κατασκευαστών Smart TV να υποστηρίξουν τις τηλεοράσεις που πωλούν αναβαθμίζοντάς τις με νεότερες εκδόσεις του λειτουργικού τους. Είναι εξαιρετικά σημαντικό και ενδεικτικό το γεγονός ότι κανένας κατασκευαστής - όπως η Sony για παράδειγμα - που αξιοποιεί το Android TV ως λειτουργικό για τις τηλεοράσεις του δεν έχει ως τώρα δεσμευτεί πως θα προσφέρει αναβάθμιση από Android TV 9 (γιατί Android TV 10 δεν έχει καμία τηλεόραση ως τώρα) σε Google TV για υπάρχοντα μοντέλα του. Και αυτή η ενημέρωση της Google δίνει στους κατασκευαστές μία πολύ καλή δικαιολογία να μην το κάνουν ποτέ, ενώ προφανώς η αναβάθμιση ενός λειτουργικού συστήματος είναι ευρύτερη και βαθύτερη από μία απλή ανανέωση του γραφικού του περιβάλλοντος.

Σε κάθε περίπτωση η ενημέρωση αυτή λογισμικού για το Android TV θα ξεκινήσει να εμφανίζεται στις συσκευές καταναλωτών σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Γερμανία και Γαλλία άμεσα, σε άλλες χώρες τις επόμενες εβδομάδες. Αν και μάλλον η τελευταία αναβάθμιση που λαμβάνει το Android TV 9 (εξαιρώντας τις ενημερώσεις ασφαλείας), ελπίζουμε πως δεν θα ισχύσει το ίδιο και με τις νεότερες τηλεοράσεις που στηρίζονται σε αυτό. Έστω κι αν, δυστυχώς, το αντίθετο είναι το πιθανότερο.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ