CES 2023: νέες OLED, καλύτερες οθόνες από την LG

Τεχνικές βελτιώσεις στην υπάρχουσα τεχνολογία των Κορεατών υπόσχονται υψηλότερη φωτεινότητα

Και να λοιπόν που... υπάρχουν ακόμη εκπλήξεις στο πλαίσιο της έκθεσης CES και των καθιερωμένων πια διαρροών πληροφοριών στο Web: η LG ανακοίνωσε τα νέα της μοντέλα τηλεοράσεων OLED και - παρ' ότι σε γενικές γραμμές ακολούθησε το ίδιο μοτίβο που έχει καθιερώσει την τελευταία πενταετία το λιγότερο - μία απρόσμενη αλλαγή στα καλύτερα από αυτά τα μοντέλα ίσως αποδειχθεί άκρως σημαντική για τα προϊόντα της. Αντίθετα με ό,τι προέκυπτε από αναφορές έως και τον Δεκέμβρη από την Κορέα, η LG κατόρθωσε να λύσει τα κατασκευαστικά προβλήματα που αντιμετώπιζε στην βελτίωση των οθονών OLED εγκαίρως για να αξιοποιήσει την σχετική τεχνολογία μέσα στο 2023, στην κορυφαία της σειρά τηλεοράσεων G3.

Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο Τύπου της LG, τρία από τα πέντε μοντέλα της σειράς G3 OLED - αυτά των 55, 65 και 77 ιντσών - θα αξιοποιούν μία νέα τεχνολογία ονόματι Brightness Booster Max, η οποία "προσφέρει νέου τύπου έλεγχο του υποφωτισμού καθώς και σχετικούς αλγορίθμους βελτίωσης έτσι ώστε να αυξήσει την φωτεινότητα της οθόνης τους κατά έως και 70%". Αν και η LG δεν την κατονομάζει, είναι πρακτικά βέβαιο πως πρόκειται για την τεχνολογία MicroLens Array (MLA) με την οποία η εταιρεία αντιμετώπιζε προβλήματα υλοποίησης - προέκυπτε ανομοιογένεια υποφωτισμού στην προβαλλόμενη εικόνα - μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Αν και θετικό το γεγονός ότι η LG φαίνεται να έλυσε τα προβλήματα... "στο παρά πέντε", όσον αφορά στους ισχυρισμούς περί αύξησης της φωτεινότητας κατά 70% τηρούμε για την ώρα στάση επιφυλακτική. Αυτό επειδή (α) ως μέτρο σύγκρισης για τις νέες αυτές τηλεοράσεις G3 η LG χρησιμοποιεί τις περσινές B2, οι οποίες είναι εισαγωγικές και καθόλου φωτεινές, αλλά κι επειδή (β) δεν γνωρίζουμε βάσει ποιάς επιλογής λειτουργίας εικόνας (Picture Mode) προκύπτει το "έως και 70%". Με Vivid Mode, για παράδειγμα, θα μπορούσε να λάβει κανείς σημαντικά υψηλότερη φωτεινότητα από αυτήν που αποδίδουν συνήθως οι τηλεοράσεις OLED, με κόστος την ακρίβεια των χρωμάτων. Σε Cinema Mode όμως - ή σε Custom Mode μετά από διαδικασία βαθμονόμησης - η φωτεινότητα που αποδίδει μία οθόνη OLED μειώνεται πολύ ώστε να επιτευχθεί η ακριβής, κινηματογραφική εικόνα για την οποία φημίζονται αυτές οι τηλεοράσεις.

Άλλες πηγές θέλουν την τεχνολογία Brightness Booster Max της LG να δίνει στις οθόνες που την αξιοποιούν ώθηση φωτεινότητας της τάξης του 20%-25% σε σχέση με τα παρόντα μοντέλα G2 της εταιρείας, διαφορά περισσότερο ρεαλιστική και σαφώς εκτιμητέα μα όχι το ίδιο... εντυπωσιακή. Σε κάθε περίπτωση: είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κρίνουμε - σίγουρα όχι αν δεν διαπιστώσουμε και πρακτικά τί μπορεί να κάνει αυτή η τεχνολογία στα σενάρια χρήσης που ενδιαφέρουν τους καταναλωτές - όμως αν αυτά τα τρία μοντέλα G3 ξεπερνούν σε φωτεινότητα π.χ. τα 1300 ή 1400 nits σε Cinema Mode, τότε θα μιλάμε για αληθινά σημαντικό βήμα μπροστά για τις "παραδοσιακές" τηλεοράσεις OLED και σημαντικό όπλο στην σύγκρουσή τους με τις (υποθέτουμε επίσης βελτιωμένες για το 2023) επερχόμενες νέες τηλεοράσεις QD-OLED.

Μαζί με τα νέα, βελτιωμένα μοντέλα G3, η LG ανακοίνωσε και... όλα τα άλλα μοντέλα τηλεοράσεων OLED που περιμέναμε από αυτήν. Οι σειρές Α3 (από τις 48 έως τις 77 ίντσες) και B3 (από τις 55 έως τις 77 ίντσες) προσφέρουν τα πλέον προσιτά αλλά τεχνικά περιορισμένα σε δυνατότητες μοντέλα, ενώ η σειρά C3 (από τις 42 έως τις 83 ίντσες) παραμένει η πλέον ισορροπημένη για το ευρύ κοινό, αξιοποιώντας κι επίσημα πια την τεχνολογία OLED EX των περσινών G2. Η LG παραμένει επίσης, κατά τα φαινόμενα, ο μόνος κατασκευαστής τηλεοράσεων 8K OLED με την σειρά Z3 (στις 77 και 88 ίντσες) που επίσης αξιοποιεί την τεχνολογία Brightness Booster Max.

Τιμές πώλησης για τις παραπάνω τηλεοράσεις δεν ανακοινώθηκαν, αλλά η LG επιβεβαιώνει πως όλα τα "κύρια" μοντέλα OLED της - όχι οι A3/B3 δηλαδή - ενσωματώνουν τον νέο επεξεργαστή εικόνας Alpha 9 έκτης γενιάς: αυτός έχει αναβαθμιστεί σε σχέση με τον περσινό του προκάτοχο ώστε "να αναγνωρίζει αντικείμενα σε κάθε καρέ της εικόνας και να τα βελτιώνει ξεχωριστά", ενώ μέσω της νέας λειτουργίας OLED Dynamic Tone Mapping Pro που προσαρμόζει την φωτεινότητα και τον κορεσμό χρωμάτων σε έως και 20.000 τμήματα της εικόνας μεμονωμένα. Ο ίδιος επεξεργαστής αναλαμβάνει να βελτιώσει με διάφορους τρόπους και τον ήχο των νέων τηλεοράσεων αν και - κρίνοντας από αντίστοιχα μοντέλα στο παρελθόν - είναι συζητήσιμο το αν και κατά πόσο αυτές οι βελτιώσεις είναι της ίδιας σημασίας με τις αντίστοιχες της εικόνας.

Όλα τα κύρια μοντέλα τηλεοράσεων LG OLED για το 2023 ενσωματώνουν επίσης τέσσερις θύρες HDMI έκδοσης 2.1a (προσφέρουν μάλιστα για πρώτη φορά και την λειτουργία Quick Media Switching), φέρουν δε και την νέα έκδοση 23 του λειτουργικού συστήματος για τηλεοράσεις WebOS. Αυτό έχει ανασχεδιαστεί ώστε να είναι απλούστερο στον χειρισμό και ταχύτερο στην πλοήγηση σε σχέση με την περσινή έκδοση - προσφέρει, δε, συμβατότητα και στο νέο πρότυπο διασύνδεσης Matter για περιβάλλοντα smart home. Τα πρώτα νέα μοντέλα τηλεοράσεων OLED της LG για το 2023 θα γίνουν διαθέσιμα στην Ευρώπη - και κατ' επέκταση στην Ελλάδα - την άνοιξη.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ